İçeriğe atla

Mesrur İzzet Bey

Ahmet Mesrur Durum (d. 6 Mayıs 1873- ö. 18 Aralık 1952), Türk heykeltıraş, ressam, para, pul ve madalya modelcisi.

İlk Türk heykeltıraşlarındandır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk madeni paralarının, pek çok pulun ve Türkiye tarihi için büyük anlamı olan İstiklal Madalyası'nın tasarımlarını yapmış sanatçıdır.

Yaşamı

1873 yılında vilayet muhasebecisi olan babasının görev yapmakta olduğu Bosna'da doğdu.[1] Ahmet İzzet Ebu Şeneb Bey, annesi Nafia Hanım'dır.[2] Doğduğunda Ahmet Mesrur adı verilen sanatçı, Soyadı Kanunu ile Durum soyadını alıncaya kadar Mesrur İzzet olarak tanındı.

Emirgan Rüştüyesi'nden sonra öğrenimine 1886’da girdiği Tıbbiye İdadisi’nde ve ardından Tıbbiye Mülkiyesi’nde devam etti.[1] Ancak bir süre sonra Tıbbiye’den ayrılıp Sanayi Nefise Mektebi Heykel bölümüne geçti. Bölümün ilk öğrencilerinden birisiydi. 1894 yılında mezuniyet sınavlarına hazırlanırken yaptığı heykeller İstanbul depreminde yıkılınca sınav tekrarlandı[1] ve okulu birincilikle bitirdi. Bu başarısı üzerine devlet tarafından Paris'e eğitim amacıyla gönderilme hakkı kazandı ama annesinin vefatı üzerine bu tasarıyı gerçekleştiremedi.

1892'de kurulan Yıldız Çini Fabrikası (Porselen Fabrika-i Hümayun)'nda model yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Bir yandan da sanat çalışmalarına devam etti ve 1902’de Pera Passage Oriental’deki II. İstanbul Salonu Sergisi’ne katıldı.[3] 1909 yılında kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı.

Abdülhamid dönemi sonrasında bir süre kapalı kaldıktan sonra 1911’de tekrar çalışmaya başlayan Yıldız Çini Fabrikası'nda 1914 yılında yılında müdür oldu. Müdürlüğü döneminde fabrikada bir çinicilik mektebi kurdu.[2] Darphane'de modelcilik de yapan sanatçı, I. Dünya Savaşı sonrasında Yıldız Çini Fabrikası'ndaki görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Kapalıçarşı'da bir dükkânda antika ticareti ve porselen tamiri üzerine çalıştı. Pul, para, madalya resimleri ve modelleri yaptı.

1921 yılında Ayşe Raciha Hanım ile evlendi,[1] bu evlilikten Mustafa Metin (d. 1922), Saliha Sema (d. 1925) ve Saliha Semra (d. 1927) adında üç çocuğu dünyaya geldi.

Sanatçı, Cumhuriyetin ilk yıllarında devlet için çalıştı ve genç devletin ilk madeni paralarının, birçok pulun ve madalyanın tasarımını yaptı. İstiklal madalyası için 1923 yılında İstanbul Darphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmayı kazandı. Diğer tasarımları arasında 1924 yılında tedavüle çıkan 100 para, 5 ve 10 kuruş, 1925’te piyasaya sürülen ve “manda gözü” tabir edilen 25 kuruş, Bursa Sergisi Madalyası, Belediye Madalyası, Abide-i Hürriyet Madalyası, İzmir Dokuz Eylül Sergisi Madalyası, İstanbul 1930 yılı ikinci yerli mallar sergisi madalyası, Bursa 10 Temmuz 1933 Yerli Mallar Sergisi Madalyası ve Ulusal Ekonomi Artırma Kurumu Madalyası vardır.[1]

Soyadı Kanunu çıktığında “Durum” soyadını alan İzzet Bey'in yapıtları arasında heykeller, resimler, porselen vazolar da bulunur. Hayatının bir kısmını Kapalıçarşı'da antikacılık yaparak geçirdi. Bilgili bir antikacı ve koleksiyoncu olan İzzet Bey, eski eserlerin restorasyonunda ustaydı.

18 Aralık 1952’de hayatını kaybetti. Mezar taşında “İstiklal Madalyası’nın heykeltıraşı” yazmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Uzun, Derya. "Sanatsal Göstergeler Bağlamında Az Tanınan Bir Heykeltraş ve İstiklal Madalyası Tasarımcısı Mesrur İzzet". Ankara Üniversitesi Basımevi, 2013. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c Şen, Nükhet. "Çok Yönlü Bir Sanatçı Mesrur İzzet Bey" (PDF). Anadolu Jet dergisi, Eylül 2018. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Başlangıcından 1950'ye Kadar Olan Süreçte Sanat Ortamı İçerisinde Türk Heykelinin Yeri, Sanalmuze.org, Erişim Tarihi:24.08.2011". 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Madalyası</span> Türk Kurtuluş Savaşında savaşmış askerlere verilen madalya

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisince verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Osgan Efendi</span>

Oskan Efendi ya da Yervant Osgan, (1855-1914) Osmanlı-Ermeni heykeltıraş ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hadi Bara</span> Türk heykeltiraş

Ali Hadi Bara, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ali Rıza</span> Türk ressam

Hoca Ali Rıza, Türk ressam. Asker Ressam Kuşağı’nın bir üyesi olan Hoca Ali Rıza, 1914 Kuşağı ressamlarının hocası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği</span>

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Türkiye'de 1929-1932 ve 1936-1942 arasında etkinlikler gerçekleştirmiş bir sanatçı topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hale Asaf</span> Türk kadın ressam

Hale (Salih) Asaf, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ressamlar Cemiyeti</span> Osmanlı ressamlar derneği

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, dönemin sanat ve sanatçı sorunlarına çözüm bulmak üzere Osmanlı Devleti'nde 1909-1919 yılları arasında faaliyet gösteren bağımsız bir ressam örgütüdür.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzgun Acar</span> Türk heykeltıraş

Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Sebati</span>

Muhittin Sebati Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de heykel</span>

Türkiye'de heykelcilik 19. yüzyılın ilk yıllarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Onbaşı</span>

Nezahat Onbaşı, henüz dokuz yaşında bir kız çocuğu iken babası ile birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış savaş kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Raimondo D'Aronco</span>

Raimondo Tommaso D'Aronco, Art Nouveau tarzındaki bina tasarımları ile ünlü İtalyan mimar. II. Abdülhamid devrinde 16 yıl saray mimarlığı yapmıştır.

Ahmet İzzet Çalgüner, Milli Mücadele Dönemi'nde etkin rol oynamış Türk din adamı ve Çal Müftüsü. 40 yılı aşkın süre Çal Müftülüğü görevinde bulunmuş, Milli Mücadele'deki katkıları nedeniyle İstiklal Madalyası almıştır.