İçeriğe atla

Mesnet

Berlin şehrinin mührü (1280), iki ayı tarafından kuşatılmış Brandenburg armasını gösteriyor
Solothurn Standesscheibe, 1520 civarı, iki aslan mesnet ile
VI. Edward'ın y. 1547 tarihli bir resminden, mesnetleri aslan ve ejderha olan İngiltere Kraliyet Arması'nın erken bir örneği

Arma biliminde, bazen refakatçi olarak da adlandırılan mesnetler, genellikle kalkanın her iki yanına yerleştirilen ve onu tutarken tasvir edilen figürler veya nesnelerdir.

Tarihsel olarak, mesnetler bireyin özgür seçimine bırakılmış ve her zaman herhangi bir anlam ifade etmeyen, isteğe bağlı olarak varsayılmış ve değiştirilmiştir.[1] Daha modern zamanlarda, bazı ülkelerde kısıtlamalar getirilmiştir ve hiçbir yerde Birleşik Krallık'ta olduğu kadar yaygın değildir.[1]

Orta Çağ mühürlerinde mesnetlerin erken formlarına rastlanmaktadır. Ancak, koronet ya da miğfer ve sorguçtan farklı olarak, mesnetler erken Orta Çağ armalarının bir parçası değildi. Heraldik başarının bir parçası olarak, ilk kez 15. yüzyılın sonlarına doğru moda haline geldiler, ancak 17. yüzyılda bile tam heraldik başarının bir parçası olmak zorunda değillerdi (örneğin, 1605 tarihli Siebmachers Wappenbuch'ta yoktu).

Mesnet olarak kullanılan figürler gerçek ya da hayali hayvanlara, insan figürlerine ve nadiren de olsa İspanya armasındaki Herkül Sütunları gibi bitkilere ya da diğer cansız nesnelere dayanabilir. Genellikle, armanın diğer unsurlarında olduğu gibi, bunlar Cornwall İlçe Konseyine verilen balıkçı ve kalay madencisi gibi yerel bir öneme ya da Birleşik Krallık armasının iki varyasyonundaki İngiltere aslanı ve İskoçya tek boynuzlu atı gibi tarihi bir bağlantıya sahip olabilir. Beslenme uzmanı John Boyd Orr'un armasında mesnet olarak iki 'garb' (buğday demeti); USS Donald Cook'un armasında füzeler; Brezilya'daki Rio Grande do Norte eyaletinin armasında ağaçlar kullanılmıştır.[2] Alfabenin harfleri İspanya'nın Valensiya kentinin armalarında mesnet olarak kullanılmıştır. İnsan mesnetler alegorik figürler veya daha nadiren özel olarak adlandırılmış bireyler de olabilir.[3]

Kalkanın her iki yanında genellikle birer mesnet bulunur, ancak Kutsal Roma İmparatorluğu armasındaki imparatorluk kartalı gibi kalkanın arkasına yerleştirilmiş tek mesnet örnekleri de vardır. Kongo Cumhuriyeti arması, kalkanın arkasından çıkan iki mesnetin son derece sıra dışı bir örneğini sunar.[4] Bu tür tek mesnetler genellikle bir veya iki başlı kartallar olsa da[5] bazı Kanada katedrallerindeki katedra da dahil olmak üzere başka örnekler de vardır.[6] Diğer uçta ve daha da nadir olarak, İskoç şefi Dundas'ın üç mesneti vardı: iki geleneksel kırmızı aslan ve bir semender tarafından desteklenen bütün. İzlanda arması bile dört mesnete sahiptir.[7]

Mesnetlerin uygulama bağlamı değişebilir, ancak hak kazanma, şövalyelik tarikatlarına kabul edilerek veya geleneksel İngiliz armaları örneğinde olduğu gibi heraldik makamları tarafından bir tür onur artırımı verilmesi koşuluna bağlı olarak düşünülebilir.

Tutum

Hayvan mesnetleri, mesnetin doğası izin veriyorsa (bunun blazonda belirtilmesine gerek yoktur), varsayılan olarak mümkün olduğunca şahlanmaya yakındır, ancak bazı armalı istisnalar da vardır. Hollanda'nın Zaanstad belediyesinin arması, balinaların 'şahlanmamış' hallerine bir örnektir.[8]

Bölgesel kalkınma ve hak sahipliği

Eski yazarlar mesnetlerin kökenini, savaşçıların kalkanlarının denetlenmek üzere açıkta bırakıldığı ve hizmetkârları ya da hayali kıyafetler giymiş sayfaları tarafından korunduğu turnuvalardaki kullanımlarına dayandırmaktadır. Ancak Orta Çağ İskoç mühürlerinde 13 ve 14. yüzyıl kalkanlarının kertenkele ya da ejderhaya benzeyen iki yaratığın arasına yerleştirildiği çok sayıda örnek bulunmaktadır. Ayrıca, Fransa Kralı'nın en büyük oğlu Normandiya Dükü Jean'ın 1316'dan önceki mührü, armalarını şu şekilde taşımaktadır; Fransa antik, bir bordür gules, kalkandan uzakta iki aslan arasında ve üzerinde duran genişletilmiş kanatlı bir kartal.

Avustralya

Avustralya'da, Avustralya Nişanı Şövalyelerine veya Demelerine mesnet verilebilir. Mesnetlerin sadece Garter Baş Arma Kralı tarafından verilen armalarda mı kullanılabileceği yoksa başka bir heraldik yetkisinin yeterli olup olmadığı belirsizdir.[9] Ayrıca, armalar bir arma sahibinin isteğine bağlı olarak meşru bir şekilde benimsenebileceğinden, herhangi bir kişinin istediği takdirde mesnetleri benimsemesini sınırlayan hiçbir şey olmayabilir.[10]

Kanada

Kanada'da, Kanada Nişanı Yoldaşları, Askeri Liyakat Nişanı Komutanları, Kraliyet Viktorya Nişanı Komutanları, Saygıdeğer stili verilen kişiler ve şirketlere armalarında mesnet kullanma hakkı verilmiştir.[11][12] Ayrıca, Baş Herald olarak görevinden emekli olan Robert Watt'a onur olarak mesnetler verilmiştir.[13]

Fransa

Fransa'da yazarlar mesnetler konusunda belirgin bir fark yaratarak, bu şekilde kullanılan gerçek ya da hayali hayvanlara Mesnetler adını verirken, benzer şekilde kullanılan insan figürlerine ya da meleklere Kiracılar (yani 'sahipler') adını vermişlerdir. Bazen kullanılan ağaçlar ve diğer cansız nesneler Soutiens olarak adlandırılır.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Liyakat Nişanı'nın Büyük Yoldaş Şövalyeleri ve Baş Yoldaşları heraldik mesnetlerini kullanma hakkına sahiptir.[14]

İspanya

İspanya'da insan figürleri için kullanılan tenantes, hayvanlar için kullanılan soportes ve insanlar ya da hayvanlar dışında herhangi bir şey için kullanılan sosténes arasında bir fark vardır.[15] Bunların kullanımı, konumu ya da izleyiciye dönük olup olmamasını düzenleyen herhangi bir kural yoktur.[15] Nitekim Vicente de Cadenas y Vicent şöyle demektedir: "[Mesnetlerin] kullanımını belirleyen herhangi bir kural yoktur ve kullanımlarının tamamen kaprisli veya fantezi olduğu düşünülebilir, herhangi bir emsali yoktur, vakaların neredeyse tamamında, bu süslemelerin bir Hanenin veya bireyin armalarına dahil edilmesine ilişkin belgelenmiş gerekçeler vardır."[15] Genel olarak kabul edilen tek kural, kadın ve kilise armalarında mesnet olmaması gerektiğidir; kilise armalarında meleklerin kullanılması ya da azizlerin veya manastırların armaları söz konusu olduğunda tek istisnadır.[15]

Birleşik Krallık

Başlangıçta, İngiltere'de, mesnetler sadece dekoratif ve sanatsal eklentilerden biraz daha fazlası olarak görülüyordu.

Birleşik Krallık'ta mesnetler tipik olarak hükümdarın emriyle verilen özel kraliyet lütfunun bir örneğidir.[16] Heraldik mesnetler normalde heraldik soylular, Kraliyet Ailesi'nin bazı üyeleri ve İskoç klanlarının bazı şefleri ile sınırlıdır.[] Heraldik olmayan mesnetler ise ömür boyu soylulara; Dizbağı Nişanı Şövalyeleri ve Bayan Yoldaşlarına; Thistle Nişanı Şövalyeleri ve Bayan Yoldaşlarına; Banyo Nişanı, Aziz Michael ve Aziz George Nişanı, Kraliyet Viktorya Nişanı ve Britanya İmparatorluk Nişanı Şövalyeleri ve Bayan Büyük Haçlarına ve Aziz John Nişanı Mübaşirleri ve Bayan Büyük Haçlarına verilir.[] Banneret şövalyelerine de heraldik olmayan mesnetler verilmiştir, ancak I. Charles zamanından beri böyle bir şövalye yaratılmamıştır.

Mesnetler, kraliyet fermanına sahip şirketlere de verilebilir.[]

Örnekler

Kaynakça

  1. ^ a b von Volborth, Carl-Alexander (1981). Heraldry Customs, Rules, and Styles. Poole, Dorset: Blandford Press. ISBN 0713709405. 
  2. ^ "Rio Grande do Norte - Brasão de Rio Grande do Norte (coat of arms, crest)". www.ngw.nl. 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  3. ^ "Flags of the World — Blumenau, Santa Catarina(Brazil)". fotw.net. 25 July 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 March 2018. 
  4. ^ "Heraldry of the world - Congo_(Brazzaville)". www.ngw.nl. 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  5. ^ "Coat of arms (crest) of Perth and Kinross". Heraldry of the World (İngilizce). 7 Ocak 2024. 12 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2024. 
  6. ^ General, The Office of the Secretary to the Governor. "Saint Paul's Cathedral [Civil Institution]". archive.gg.ca. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  7. ^ "Iceland". Heraldry of the World. 15 Ekim 2023. 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  8. ^ "Zaanstad". Heraldry of the World. September 2023. 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  9. ^ "Insignia Ordinance". www.gg.gov.au. 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  10. ^ "Australian Heraldic Authority". heraldryaustralia.org. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  11. ^ Greaves, Kevin (1994). A Canadian Heraldric Primer (PDF). The Royal Heraldry Society of Canada. s. 9. ISBN 0969306342. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Nisan 2011. 
  12. ^ McCreery, Christopher (2008). On Her Majesty's Service: Royal Honours and Recognition in Canada. Toronto: Dundurn Press. s. 76. ISBN 9781550027426. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. 
  13. ^ "Organizing The Term Paper – mbmpl". www.scotsheraldry.com. 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2018. 
  14. ^ "Statutes of the New Zealand Order of Merit (1996), article 50". legislation.govt.nz. 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  15. ^ a b c d Cadenas y Vicent, Vicente de (1994). Fundamentos de Heráldica (Ciencia del Blasón). Madrid: Hidalguia. ss. 172-173. ISBN 8487204643. 
  16. ^ Charles Boutell; Arthur Charles Fox-Davies (2003). English Heraldry. Kessinger. s. 238. ISBN 0-7661-4917-X. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  17. ^ "Rio Grande do Norte (Brazil)". www.crwflags.com. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çad arması</span> Ulusal arma

Çad arması, Afrika ülkesi Çad tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malavi arması</span> Ulusal arma

Malavi arması, Afrika ülkesi Malavi tarafından resmî olarak kullanılan armadır. Ülkenin Nyasaland olarak bağımsızlığını henüz kazanmadığı 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmış, ülkenin Malavi olarak 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığını kazandıktan sonra da yeni ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zambiya arması</span> Ulusal arma

Zambiya arması, Afrika ülkesi Zambiya tarafından resmî olarak kullanılan armadır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 24 Ekim 1964 tarihinde kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmış ve yeni ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Senegal arması</span> Ulusal arma

Senegal arması, Afrika ülkesi Senegal tarafından resmî olarak kullanılan armadır. Ülke, armayı Aralık 1965 tarihinde kabul ederek ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fas arması</span> Ulusal arma

Fas arması, Afrika ülkesi Fas tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus arması</span> Ulusal arma

Tunus arması, Afrika ülkesi Tunus tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır arması</span> Ulusal arma

Mısır arması, Afrika ülkesi Mısır tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller arması</span> Seyşeller tarafından kullanılan resmî devlet arması

Seyşeller arması, Afrika ülkesi Seyşeller tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1976 yılından itibaren ülkenin resmî arması olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan arması</span> Ulusal arma

Sırbistan arması, Sırbistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya arması</span>

Yugoslavya amblemi, üst tarafında Kızıl yıldız bulunan Başaklarla çevrili ve 6 meşalenin birleşmesinden ortaya çıkan tek bir ateşten oluşuyordu. Yugoslavya SFC amblemi Sosyalist devlet amblemleri'nin tipik bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Virjin Adaları arması</span> Ulusal arma

Britanya Virjin Adaları arması, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Britanya Virjin Adaları tarafından kullanılan arma. Britanya Virjin Adaları arması günümüzdeki hâli ile 15 Kasım 1960 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Helena arması</span> Ulusal arma

Saint Helena arması, Atlas Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adalar grubunun oluşturduğu Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesinin merkezi konumunda da olan Saint Helena adasında kullanılan arma. Saint Helena arması günümüzdeki hâli ile 30 Ocak 1984 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Antarktika Toprakları arması</span> Ulusal arma

Britanya Antarktika Toprakları arması, Antarktika'da bulunan ve Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Britanya Antarktika Toprakları bölgesi için kullanılan arma. Britanya Antarktika Toprakları arması günümüzdeki hâli ile 1952 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turks ve Caicos Adaları arması</span> Ulusal arma

Turks ve Caicos Adaları arması, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Turks ve Caicos Adaları tarafından kullanılan arma. Turks ve Caicos Adaları arması günümüzdeki hâli ile 1965 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ascension bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ascension bayrağı, Atlas Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adalar grubunun oluşturduğu Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesinin bir parçası olan Ascension adasında kullanılan bayrak. Ascension bayrağı günümüzdeki hâli ile 11 Mayıs 2013 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen arması</span> Ulusal arma

Yemen arması, 1990 yılından beri Yemen Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet arması. Yemen'in arması arap ülkelerindeki gibi altın Selahaddin Kartalı ve Yemen Mütevekkilî Krallığı'nın hanedan kalkanı kullanılmıştır.Selahaddin Kartalı'nın göğsünde kahve bitkisini ve Marib Barajı'nı tasvir eden bir kalkan bulunur. Parşömen üzerinde ülkenin adı yazılıdır .Kartalın sağındaki ve solundaki Yemen bayrağını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ascension arması</span> Ulusal arma

Ascension arması, Atlas Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adalar grubunun oluşturduğu Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesinin bir parçası olan Ascension adasında kullanılan arma. Ascension bayrağı günümüzdeki hâli ile 2012'de kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tristan da Cunha bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tristan da Cunha bayrağı, Atlas Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adalar grubunun oluşturduğu Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesinin bir parçası olan Tristan da Cunha adasında kullanılan bayrak. Tristan da Cunha bayrağı günümüzdeki hâli ile 20 Ekim 2002 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tristan da Cunha arması</span> Ulusal arma

Tristan da Cunha arması, Atlas Okyanusu'nun güneyinde yer alan ve Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha adalar grubunun oluşturduğu Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesinin bir parçası olan Tristan da Cunha adasında kullanılan arma. Tristan da Cunha bayrağı günümüzdeki hâli ile 2002 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası arması</span>

Norfolk Adası arması, Norfolk Adası'nın Avustralya dışındaki topraklarının resmi sembolüdür. 20 Ekim 1980'de Kraliçe II. Elizabeth'in kraliyet emri ile verildi.