İçeriğe atla

Mesinya Senatosu

Mesinya Senatosu
Μεσσηνιακή Σύγκλητος
1821-1821
TürGeçici hükûmet
BaşkentKalamata
Yaygın dil(ler)Yunanca
Resmî din
Rum Ortodoks
HükûmetCumhuriyet
• 1821
Petros Mavromihalis
Tarihçe 
• Kuruluşu
25 March 1821
• Dağılışı
25 May 1821
Öncüller
Ardıllar
Mora Eyaleti
Peloponez Senatosu

Mesinya Senatosu (YunancaΜεσσηνιακή Σύγκλητος) Yunan Devrimi'nin ilk hükûmeti olan Mesinya Senatosu, Peloponez Senatosu'nun oluşturulmasına yönelik ilk adımdır.

Tarih

1821'de Avrupa'ya Hitap Edilen Manifesto

Mesinya Senatosu 25 Mart 1821'de Kalamata'da kuruldu. Senato, açılış oturumunda Petrobey Mavromichalis'i başkan olarak seçti. Senato üç gün sonra, Avrupa'ya hitap eden bir "manifesto" yayınladı. Bu manifesto, “Avrupa hükümetlerinin ve Avrupa kamuoyunun Yunanlar tarafından Türkiye'ye savaş ilanı hakkında ilk resmi brifing (manifesonun yazarları tarafından “uyarı” olarak nitelendirildi)”.[1] Takip eden aylarda manifesto (muhtemelen Adamantios Korais tarafından yazılmıştır) Patra'daki Avrupa konsolosluklarına teslim edildi ve kısa süre sonra İtalyan, Fransız, İngiliz, Alman ve Amerikan gazetelerinde yayınlandı.[1] Mesinya Senatosu, Peloponez Senatosu'nun kurulmasından sonra feshedildi.

Avrupa'ya Manifesto

Avrupa hükümetlerine ve halklarına karşı yapılan manifestonun metni şöyledir:

"Calamata'daki Spartalı birliklerin başkomutanı Petros Mavromikhalis ve Mesinya Senatosu tarafından Avrupa'ya hitap eden manifesto:

Osmanlı tiranlığının dayanılmaz boyunduruğu, Peloponez'in mutsuz Yunanlılarını bir asırdan fazla bir süredir ezmiştir. Bu boyunduruğun sertliği o kadar aşırıydı ki, bayılan kurbanlarının inilti çıkaracak gücü neredeyse yoktu. Tüm haklarımızdan mahrum bırakıldığımız bu devlette, tiranlarımıza karşı silaha sarılmaya oybirliğiyle karar verdik. Tüm ülke içi uyumsuzluğumuz, baskı meyvesi olarak unutulmaya yüz tutuyor ve özgürlük havasını soluyoruz. Çetelerimiz zincirlerini kırmış, barbarlara karşı şimdiden sinyal veriyorlar. Artık acımasız yöneticiler tarafından dayatılan angaryaları yürütmek için gece gündüz koşmuyoruz. Ağızlarımız açık; ki şimdiye kadar sessiz kaldılar ya da sadece işkencecilerimize faydasız yakarışlar için kullanıldılar, şimdi başarmaya ya da yok olmaya yemin ettiğimiz bir kurtuluşu kutluyorlar. Bu nedenle, adil ve kutsal bir girişim hedefine daha çabuk ulaşabilmemiz, haklarımızı yeniden kazanabilmemiz ve zavallı insanlarımızı yeniden canlandırabilmemiz için Avrupa'nın tüm uygar uluslarından yardım istiyoruz. Anamız Yunanistan, seni aydınlatan lambaydı; bu zeminde sizin hayırseverliğinizi hesaba katıyor. Silah, para ve avukat senden beklediği şeyler. Size daha müreffeh zamanlarda yaptıklarıyla kanıtlayacağı canlı minnettarlığını vaat ediyoruz."

(İmza) Petros Mavromikhalis

28 Mart/9 Nisan 1821'de Kalamata'da verildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Elpida Vogli, The Greek War of Independence and the emergence of a modern nation-state in Southeastern Europe (1821-1827), in Plamen Mitev et al. (eds.), Empires and Peninsulas: Southeastern Europe Between Karlowitz and the Peace of Adrianople, 1699-1829, LIT Verlag, Berlin, 2010, p. 193.
  2. ^ Thomas Gordon, History of the Greek Revolution, 1832, volume 1, p. 183. Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Bizans)</span>

'Senato Roma İmparatorluğu'ndaki Senato'nun devamıdır. I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyıllarca varlığını sürdürmesine rağmen etkisi giderek azalmış ve en sonunda 13. yüzyılda ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tripoliçe Katliamı</span> Tripoliçeyi kuşatan Yunan ayrılıkçıların Türk halkı topluca katletmesi

Tripoliçe Katliamı, Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndaki Tripoliçe kuşatması esnasında 23 Eylül 1821 günü şehrin düşmesi ile Müslümanların ve Yahudilerin katledilme olaylarıdır. İngiliz asker ve tarihçi Thomas Gordon, katledilen sivillerin sayısını 8.000 olarak tahmin ederken, 8.000 de Osmanlı askerinin öldürüldüğünü belirtmektedir. J. M. Wagstaff ise 10.000 - 15.000 sivilin katledildiğini yazmıştır. Yunan tarihi üzerinde uzman olan tarihçi ve yazar William St. Clair öldürülen sivillerin sayısının 10.000 üzerinde olduğunu belirtmiştir. Katledilenlerin içinde kadınların da olduğu görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Menemen Katliamı</span>

Menemen Katliamı, 16-17 Haziran 1919'da Yunan askerleri ve Rum yerlileri tarafından Türk sivillere karşı yapılan bir katliamdır. İtilaf Devletleri Kontrol Komisyonu Menemen'de yaşanan bu olayı katliam olarak teyit etti.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında katliamlar</span>

Hem Osmanlı İmparatorluğu güçleri hem de Yunan devrimcileri tarafından işlenen Yunan Kurtuluş Savaşı sırasında birçok katliam vardı. Savaş, çatışmanın her iki tarafındaki sivil yaşamına ve savaş esirlerine yönelik saygı eksikliği ile nitelendirildi. Özellikle İyonya, Girit, İstanbul, Makedonya ve Ege adalarında Yunanlara yönelik katliamlar gerçekleşirken, Osmanlılar ile özdeşleşen Türk, Arnavut, Osmanlı yanlısı Yunanlar ve Yahudi nüfusu, özellikle Yunan kuvvetlerinin baskın olduğu katliamlara maruz kalmıştı. Ege, Girit, Orta ve Güney Yunanistan'da yerleşmiş Yunan toplulukları öldürülmüş ve Mora Yarımadası'ndaki Türk, Arnavut, Yunanlar ve küçük Yahudi cemaatleri de aynı şeyleri yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manya Burnu</span>

Manya Burnu veya Orta Çağ'daki adıyla Maina ya da Maïna, Yunanistan'ın güneyinde bulunan ve kendilerini antik Spartalıların torunları sayan Manyot'ların vatanı olan yarımadadır. Manya'nın başkentleri Gytheio ve Areopoli'dir. Manya, Mora Yarımadası'ndan güneye uzanan üç yarımadadan ortada bulunanıdır. Doğusunda Lakonya Körfezi, batısındaysa Messinya Körfezi bulunur. Manya Yarımdadası, Taygetos sıradağlarının sonunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Filhelenizm</span>

Filhelenizm ya da Yunanperverlik, özellikle 19. yüzyılın sonlarında yaygınlaşan ve Yunan kültürü sevgisini yansıtan bir fikir akımıdır.Terim, özellikle Lord Byron gibi Yunanların Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşını destekleyen Avrupalıların görüşlerinin tanımlamak için kullanılır. Filhelenizmi savunanlara filhelenist, Yunansevici ya da Yunanperver denir.

<span class="mw-page-title-main">Markos Boçaris</span>

Markos Boçaris, Suliyot lideri ve Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden Yunan asker. Boçaris, Yunanistan'ın en saygı duyulan ulusal kahramanları arasındadır. Ölümünden sonra general unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Petrobey Mavromihalis</span>

Petro Bey Mavromihali, daha çok Yunan İsyanı ile tanınan Yunan general ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Papanastasiu</span> Yunan siyasetçi (1876-1936)

Alexandros Papanastasiou İki savaş arası dönemde Yunanistan başbakanı olarak iki kez görev yapmış, İkinci Helen Cumhuriyeti'nin kuruluşuna öncülük etmiş Yunan hukukçu, sosyolog ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da siyaset</span> Fransanın hükümet ve demokratik sistemi

Fransa'da siyaset, Beşinci Fransız Cumhuriyeti Anayasası tarafından belirlenen yarı başkanlık sistemi çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kapsamda devlet kendisini "bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet" olarak tanımlar. Anayasa, kuvvetler ayrılığı ilkelerini esas almakta ve Fransa'nın 1789 Bildirisi ile tanımlanan İnsan Haklarına ve Ulusal Egemenlik ilkelerine bağlılığını beyan etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peloponez Senatosu</span>

Peloponez Senatosu, Mesinya Senatosu'nun feshedilmesiyle kurulan ve 1821 Yunan Devrimi'nin patlak vermesinden hemen sonra, Mayıs 1821'de Mora'nın devrimci Yunanları tarafından oluşturulan ve Nisan 1823'te İkinci Astros Ulusal Meclisi tarafından kaldırılıncaya kadar faaliyet gösteren idari teşkilata verilen isimdir. Senato başkanı, Piskopos Bresthenis Theodoritos ve Şubat 1822'den sonra cumhurbaşkanlığı görevlerini yerine getiren başkan yardımcısı Asimakis Fotilas idi.

<span class="mw-page-title-main">Odisseas Andruços</span>

Odysseas Androutsos 1788 - 1825. Yunan isyancı ve Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın önde gelen isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Akropol Kuşatması (1821-1822)</span>

Birinci Akropolis Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk aşamalarında 1821-1822 yılları arasında, Atina Akropolisi'nin Yunan devrimci güçleri tarafından kuşatılması olayıdır.