İçeriğe atla

Merziye Haşimi

Merziye Haşimi

Merziye Haşimi (Melanie Franklin), Amerikalı gazeteci, spiker ve belgesel film yönetmeni.[1]

Yaşam Öyküsü

Merziye Haşimi, 21 Aralık 1959'de New Orleans kentinde dünyaya geldi. Pennsylvania State Üniversitesi'nde gazetecilik okudu. Amerika'da gazeteci olarak çalıştı. 22 yaşındayken İslam dinine geçip Merziye adını almıştır. Merziye başörtülü olduğu gerekçesiyle mesleğini kaybetti. Aynı yıl Merziye, Ehsan Haşimi ile tanıştıp onunla evlendi. Evlendikten sonra kocasının soyadını kullandı. 1989 yılında Merziye kocasıyla İran'a geldi. 2001 yılında kocası vefat etti. Merziye Haşimi şu an Press TV kanalında gazeteci ve spiker olarak çalışmaktadır.[2][3][4]

Gözaltına Alınması

23 Ocak 2019 tarihinde ailesini ziyaret için gittiği Missouri eyaletine bağlı St. Louis Lambert Uluslararası Havaalanı'nda gözaltına alındı.[5] Haşimi FBI tarafından Washington'daki bir gözaltı merkezine gönderildi. Haşimi'nin hapishanede başörtüsü takmasına izin verilmedi ve Haşimi hapishanede domuz eti yemeye zorlandı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "ملانی فرانکلین: روایت زندگی رهیافته امریکایی که نام مرضیه را بر خود نهاد". Rahyafte. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017. 
  2. ^ "Haşimi: Fatıma Demek, "Aşk" Demektir". ZEHRAANA. 20 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017. 
  3. ^ "Medias in America". Rohama. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017. 
  4. ^ "Iranian Reporter Tells The Other Side Of The Story". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017. 
  5. ^ "Mesut Şecere: Merziye Haşimi'nin gözaltına alınması, ABD diktatörlüğünün göstergesidir". 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "İran devlet televizyonu sunucusu ABD'de gözaltına alındı". 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump</span> 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2017–2021)

Donald John Trump, 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girmiş, Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon oy geride kalmasına rağmen, Amerika'nın seçiciler heyeti metoduna göre başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Özyaşar</span>

Murat Özyaşar, Kürt kökenli Türk yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fisk</span> İngiliz gazeteci yazar

Robert Fisk, İngiliz gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

odatv.com, OdaTV ya da odaTV, 2007 yılında haber portalı olarak yayın yaşamına başlayan web sitesi.

Reza Zarrab ya da Rıza Sarraf, Türkiye'de faaliyet gösteren iş insanıdır. İran ve Türkiye vatandaşlıklarına sahiptir. Bir dönem Türkiye’de faaliyet gösteren Royal Holding’in sahibidir. 2016 yılında banka dolandırıcılığı ve kara para aklama suçundan ABD'de tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Suruç saldırısı</span>

2015 Suruç saldırısı, diğer adıyla Suruç Katliamı, 20 Temmuz 2015'te yerel saatte 12.00 civarında Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısı. Saldırıda, saldırgan dâhil 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı; aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) gençlik kolu Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 300 kişinin Amara Kültür Merkezi bahçesinde Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani Kuşatması sonrası, Kobani'nin yeniden inşa çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada meydana geldi. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Canlı bombanın da IŞİD ile ilişkisi olan Dokumacılar grubu mensubu Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Merziye Afham</span>

Merziye Afham, İranlı diplomat ve eski İran Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisi ve Medya Merkezi sözcüsü ve başkanı. 2013-2015 yılları arasında İran Dışişleri Bakanlığı'nın ilk kadın sözcüsü olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jestina Mukoko</span>

Jestina Mukoko Zimbabweli insan hakları aktivisti ve Zimbabve Barış Projesi yöneticisi. Eski bir gazeteci ve haber spikeri olan Mukoko Zimbabve Devlet Televizyonu'nda çalışmıştır. 2010 yılında Mukuko ülkesindeki kadın ve insan hakları konusundaki çalışmaları, cesareti ve liderliği dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür. Ödülünü 10 Mart 2010 tarihinde düzenlenen bir törenle almıştır. Mukoko aynı yıl Colby Collage’da insan hakları eğitim ortağı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Faize Haşimi Rafsancani</span> İranlı kadın hakları aktivisti ve siyasetçi

Faize Haşimi Behramani veya tanınan adıyla Faize Haşimi Rafsancani, İranlı aktivist, siyasetçi ve gazeteci. 1999-2000 yılları arasında, Tahran milletvekili olarak İslami Şûra Meclisi'nde görev yapmıştır. İnşaat Yöneticileri Partisi kadın kolları başkanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi</span> 2. IŞİD lideri (1976-2022)

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi,, eski Irak ve Şam İslam Devleti lideri ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne göre Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ardından gelen ikinci İslam halifesi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ürdün ilişkileri</span>

Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye ile Ürdün arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye ve Ürdün, her ikisi de Sünni Müslüman çoğunluğa sahip olmaları ve güçlü bir tarihsel bağ paylaştıklarından dolayı uzun tarihsel ortaklıklar nedeniyle nispeten yakın bir ilişki paylaşmaktadırlar. Türkiye'nin Amman'da bir büyükelçiliği ve Ürdün'ün Ankara'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

Iran Aseman Airlines Tahran merkezli üçüncü en büyük İran havayoludur. Tarifeli iç hat yolcu hizmetleri ve bölgesel uluslararası hizmetler yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de insan hakları</span> Suriyedeki insan hakları

Uluslararası gözlemciler, Suriye'deki insan hakları durumunun son derece kötü olduğunu düşünüyorlar. Suriye'de 1963'ten Nisan 2011'e kadar, güvenlik güçlerine kapsamlı tutuklama ve gözaltı yetkileri veren olağanüstü hal yürürlükteydi.