İçeriğe atla

Meryem Şedid

Merieme Chadid
Merieme Chadid, 2008
DoğumMerieme Chadid
11 Ekim 1969 (54 yaşında)
Kazablanka, Fas
MilliyetFransız ve Faslı
Eğitim
  • Hassan II Kazablanka Üniversitesi
  • Nice Üniversitesi
  • Paul Sabatier Üniversitesi
  • Nice Sophia Antipolis Üniversitesi
Ödüller
  • Dünya Ekonomik Forumu, Küresel Genç Lider, 2008
  • Ouissam Alaouite Nişanı, 2013
  • France-China Foundation, Genç Lider, 2014
  • Yılın Arap Kadını Ödülü, 2015
  • Scientific Committee on Antarctic Research SCAR, Antarctic Wikibomb Kadını, 2016
Kariyeri
DalıAstronomi ve Bölgesel keşif
Çalıştığı kurumlarDome Charlie, Antarktila

Meryem Şedid veya Batılı kaynaklardaki şekliyle Merieme Chadid (Arapçaمريم شديد ; 11 Ekim 1969 Kazablanka, Fas) Faslı - Fransız astronom, kaşif ve astrofizikçi.[1][2] Uluslararası kutup bilim programlarına liderlik eder ve Antarktika'nın kalbinde büyük bir astronomik gözlemevi kurmaya kararlı.[1][3][4]

Eğitimi ve gençliği

Chadid, 11 Ekim 1969'da Kazablanka'da mütevazı bir Faslı ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası ve annesi sırasıyla bir demirci ve ev kadınıdır. Yedi kardeşi vardır. 12 yaşındayken erkek kardeşinin hediye ettiği Johannes Kepler kitabı ile astronomiye olan sevgisini keşfetti.[5][6] 1992'de Chadid, Hassan II Kazablanka Üniversitesi'nden Fizik ve Matematik alanında yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. 1993 yılında Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nden İleri Araştırmalar Yüksek Lisansı ile mezun oldu ve üç yıl sonra Paul Sabatier Üniversitesi'nden astronomi ve uzay alanında doktora derecesini, değişen yıldızlarda hipersonik şok dalgalarını tespit eden ve onların kökenini açıklayan araştırmasıyla aldı. Ayrıca Nice Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde en yüksek üniversite yeterlilik derecesi olan Habilitasyon HDR, ikinci bir doktora derecesi aldı.[5] Chadid, Harvard Üniversitesi, John F. Kennedy İdari Bilimler Okulu'nda da birkaç yönetici eğitim programını tamamladı.[7]

Kariyeri

Merieme Chadid, Doktora derecesini aldıktan kısa süre sonra Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ve ardından Avrupa Güney Rasathanesi'ne katıldı. O zamanlar dünyanın en büyük teleskopu olan Very Large Telescope'un Şili'nin kuzeyindeki Atacama Çölü'nde kurulumunda çalıştı. Fransız devlet üniversite sisteminde gök bilimci olarak çalıştı ve Uluslararası Astronomi Birliği'nin yürütme kurulu üyesidir.[5]

Merieme Chadid, Antarktika'nın kalbine ulaşan ilk Faslı ve ilk kadın Fransız gök bilimci oldu ve 2005 yılında yeni bir gözlemevi kurmak için keşif gezisi[5] sonucunda Antarktika'da bir Arap bayrağı (Fas bayrağı) diken ilk kişi oldu.[7][8] En değerli başarılarından birisi dünyanın en yüksek, en soğuk, en ıssız ve erişilemez yerlerinden biri olan Antarktika'nın kalbinde aşırı zorlu koşullar altında yaptığı çalışmalar olmuştur. Öncü çalışmalar yürüttüğü Antarktika'daki büyük astronomik gözlemevini kurmaya kendini adamış ilk astronom olarak kabul edilir. Verdiği röportajlarda gözlemevinin kurulmasını bir uzay görevine benzetir ve yalnızca ince bir türbülans tabakasının bulunduğu bu alanda kurulacak bir gözlemevinin dünyadaki diğer gözlemevlerine göre çok uzaktaki nesneleri gözlemlemeyi kolaylaştıracağını belirtir. Yılın birkaç ayı boyunca gece olduğu için, Antarktika istasyonlarındaki araştırmacılar yıldızları gün boyunca kesintisiz olarak inceleme avantajına sahipler.[7]

Merieme Chadid dersler vererek, konferanslara katılarak, öğrencileri danışmanlık vererek eğitimi teşvik ediyor. Astronomi konulu belgeseli Tarık Annujah, El Cezire Çocuk Kanalı'nda gösterildi.[5] En çok yayınlanan araştırması, erken yıldız oluşumunu ve yıldız evrimini anlamayıp çözerek evren hakkında daha iyi bir anlayışa ulaşmayı amaçlamaktadır.[7]

Forbes Magazine tarafından dünyanın en ilginç ve büyüleyici otuz çalışandan biri olarak seçildi.[8]

Kişisel hayatı

Merieme Chadid 31 Mart 2001'den beri Center National de Recherche Scientifique Araştırma Direktörü Jean Vernin ile evli ve Leyla Vernin ve Felix Tycho Vernin adında iki çocuğu vardır.

Önemli başarıları

Kaynakça

  1. ^ a b Miller, Rebecca (26 Ağustos 2018). "Merieme Chadid". The My Hero Project. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018. 
  2. ^ "Featured Fellow: Dr. Merieme Chadid, Renowned Astronomer and Explorer". africaprosperity.com. The Global Network for Africa's Prosperity. 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  3. ^ Akyeampong, Emmanuel Kwaku; Gates, Henry Louis; Niven, Steven J. (2 Şubat 2012). Dictionary of African Biography. Oxford University Press. ss. 54-55. ISBN 978-0-19-538207-5. 
  4. ^ "10 ans de Khmissa" [Khmissa'nın 10 yılı] (PDF) (Fransızca). khmissa.org. 24 Ocak 2007. s. 8. 5 Mart 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ a b c d e Dictionary of African Biography. OUP USA. 2 Şubat 2012. ISBN 9780195382075. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  6. ^ a b "YGL Alumni Community | World Economic Forum - YGL Alumni Community". 13 Ağustos 2014. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 
  7. ^ a b c d e f "Dr. Merieme Chadid | Women as Partners in Progress Resource Hub". pioneersandleaders.org. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 
  8. ^ a b "Merieme Chadid". World Economic Forum. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 
  9. ^ "Arab Women Awards". londonarabia. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi Gözlemevi</span>

Ege Üniversitesi Gözlemevi, Ege Üniversitesi'ne bağlı olarak İzmir yakınlarında Kemalpaşa Dağlarının Kurudağ Tepesinde astronomik gözlemler yapmak amacıyla kurulmuş olan bir gözlemevidir. Değişik boyutlarda teleskopları ve teleskoplara bağlı algılayıcıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şumnu Üniversitesi Astronomi Merkezi</span> Gözlem Evi

Şumnu Üniversitesi "Piskopos Konstantin Preslavski" Gözlemevi, Bulgaristan'da eğitim amaçlı kullanılan iki gözlemevinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Raja CA</span>

Raja Club Athletic of Casablanca, 1949 yılında Fas'ın Kazablanka şehrinde kurulmuş futbol kulübüdür. Şu ana kadar 11 kez Fas Ligi şampiyonu olmuş, 7 kez Fas Kupası kazanmış; 1989, 1997 ve 1999 yılları olmak üzere 3 kez de CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştur. Raja Casablanca ayrıca, IFFHS tarafından açıklanan "Afrika'nın en başarılı futbol kulüpleri" sıralamasında Mısır takımları El-Ehli, Zamalek ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ekibi TP Mazembe'den sonra dördüncü sırada yer almaktadır.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

Abdülmecid ez-Zulmi, Faslı eski millî futbolcudur. Orta saha mevkiinde görev alan futbolcu, 1986 FIFA Dünya Kupası'nda Fas millî futbol takımı kadrosunda yer aldı. Ayrıca 1984 Yaz Olimpiyatları'na katılan Fas millî futbol takımının da bir parçası oldu.

Frédérique Vidal Fransız biyokimyacı ve akademisyen. Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde biyokimya alanında eğitim görmüştür. Pasteur Enstitüsü'nden derinlemesine öğrenim diploması sahibi olmuş, Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. İlk olarak kariyerine özel sektörde başlamıştır. Moleküler genetik alanında uzman olup, 1994'te Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev almaya başlamış ve 2002 yılında hücresel ve moleküler biyoloji ve biyokimya alanında profesör olmuştur. 1999-2003 yıllarında Ulusal Tıbbi Araştırmalar ve Sağlık Enstitüsü Bilim Kurulu üyesi olarak görev yapmış, 19 Nisan 2012 - 18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Nice-Sophia-Antipolis Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yapmıştır. 17 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Mayor</span>

Michel Gustave Édouard Mayor, İsviçreli astrofizikçi ve akademisyendir. Akademik kariyerinin tamamını geçirdiği Cenevre Üniversitesi'nden 2007'de mezun olmuş, ancak üniversiteye bağlı Cenevre Gözlemevi'nde aktif olarak araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılötesi astronomi</span>

Kızılötesi astronomi, kızılötesi radyasyon ile görüntülenebilen astronomik nesnelerin incelendiği astronomi dalıdır. Kızılötesi ışığın dalga boyu 0.75 ile 300 mikrometre arasında değişir. Kızılötesi, 380 ila 750 nanometre arasında değişen görünür radyasyon ile milimetre altı dalgalar arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sincan Astronomik Gözlemevi</span>

Sincan Astronomik Gözlemevi Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı bir gözlemevi. Ocak 2011'den itibaren bu isim kullanılmaya başlandı. Daha önceden Urumçi Astronomik Gözlemevi olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dorothea Klumpke</span> Amerikalı gökbilimci (1861 – 1942)

Dorothea Klumpke Roberts, Amerikalı astronomdur. Paris Gözlemevi'nde Ölçümler Bürosu Direktörüydü. Ayrıca Légion d'honneur şövalyesi unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Eva Grebel</span>

Eva Katharina Grebel, Alman astronom. 2007'den beri Almanya'da bulunan Heidelberg Üniversitesi'nin Astronomik Hesaplamalar Enstitüsü'nün eş direktörlüğünü yapmaktadır. Eva Grebel, yıldızlar öbeği ve galaksi oluşumu araştırmalarında uzmandır.

Margaret Walton Mayall Amerikan bir astronomdur. 1949'dan 1973'e kadar, Amerikan Değişken Yıldız Gözlemciler Birliği 'nin yöneticiliğini yaptı.

Mary Emma Byrd, Amerikan eğitimci. Üniversite düzeyinde öncü bir astronomi öğretmeni olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi</span> Almanyada bir gözlemevi

Heidelberg-Königstuhl Devlet Gözlemevi, Almanya'nın Heidelberg kentindeki Königstuhl tepesinin zirvesi yakınlarında bulunan tarihi bir astronomik gözlemevidir. Mevcut gözlemevinin öncülü ilk olarak 1774 yılında yakındaki Mannheim kentinde açılmış, ancak buradaki gözlem koşullarının bozulması 1898 yılında Königstuhl'a taşınmasına neden olmuştur.