İçeriğe atla

Merver Ansel

Merver Ansel
Doğum16 Ağustos 1902(1902-08-16)
Orenburg, Rusya İmparatorluğu
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
EğitimAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi (1935)
Tanınma nedeniTürkiye'nin ilk kadın veteriner hekimi
Mezuniyet belgesi

Merver Ansel (16 Ağustos 1902,[1] Orenburg - (?)), Türk veteriner hekimdir.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi kayıtlarına göre bu kurumdan mezun olan ilk kadındır ve Türkiye'nin ilk kadın veteriner hekimidir.[2][3]

Yaşamı

1902 yılında Rusya İmparatorluğu'nda Kazakların yaşadığı Orenburg kentinde doğdu.[4] 1933 tarihindeki üniversite reformu ile birlikte Ankara'da kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü Fakültesine kaydoldu.[3][5] Daha öncesinde tıp öğrenimi alan Merver Hanım, tıp öğrenimi sırasında aldığı dersler nedeniyle veteriner hekimlik eğitimine üçüncü sınıftan başladı ve iki yılda tamamladı. 1935 yılında Türkiye'nin ilk kadın veteriner hekimi olarak mezun oldu.[6][7][8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Çiftlikten sofraya sağlıklı gıda zincirinin bekçileri: Veteriner Hekimler". Türk Tarım Orman Dergisi. 25 Nisan 2018. 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  2. ^ "ilk kadın Mikrobiyolog, Veteriner Hekim Sabire AYDEMİR". Türk Veteriner Hekimleri Birliği. 1 Şubat 2022. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  3. ^ a b Katić, Ivan (2012). "Pioneer Female Veterinarians". Rad Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti. Medicinske Znanosti. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  4. ^ Fırat, Eren (9 Ağustos 2021). "İlk hayvan hastaneleri Asya'daydı". aydinlik.com.tr. 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  5. ^ Kocacık, Eyüp Talha (1 Ocak 2014). "Yüksek Ziraat Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Kız Öğrenciler ve Kadın Öğretim Üyeleri 1933-1972". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  6. ^ "." Cumhuriyet Bilim Teknik Gazetesi. 4 Mart 2011. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  7. ^ Küçükaslan, Özgül; Başağaç Gül, Tamay; Ünsal, Aytaç (2017). "The first female academicians in Turkish veterinary education". Ankara Üniv Vet Fak Der. ss. 255-260. 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2022. 
  8. ^ "Prof. Beşe: İlk Veteriner Hekim Mever Aysel Hanım'dır", Milliyet gazetesi, 8 Aralık 1984

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orenburg</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastının yönetim merkezi

Orenburg, Rusya'nın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastı'na bağlı şehir, aynı zamanda Oblast'ın yönetim merkezi. Başkent Moskova'nın 1478 km güneyinde Ural Nehri civarındadır. Nüfusu 542.700'dür (2005). Orenburg şehri 1920-1925 yıllarında Kazakistan'a başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimliği</span> ağız ve diş sağlığı alanında çalışmalar yapan tıp dalı

Diş hekimliği ağız boşluğunun dentisyonu ve oral mukozasının yanı sıra başta maksillofasiyal bölge olmak üzere çevresindeki ve ilişkili dokuların ve yapıların hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve bozukluklarını çalışan, teşhis eden, önleyen ve tedavi eden tıp dalıdır. Halk arasında sadece dişlerle ilişkilendirilmesine rağmen diş hekimliğinin alanı dişlerle sınırlı olmayıp temporomandibular eklem ve diğer destekleyici kas, lenf, sinir, damar ve anatomik yapılar da dahil olmak üzere kraniyofasiyal kompleksin diğer elemanlarını da barındırır.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi, Türkiye'de belirli mesleklerin ilk kadın mensuplarının listesi.

<span class="mw-page-title-main">Sabire Aydemir</span> Türk veteriner hekim

Sabire Aydemir, Türk veteriner hekim.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Kız Lisesi</span>

Erenköy Kız Lisesi, İstanbul'un Erenköy, Kadıköy semtinde 1911'den beri hizmet vermekte olan öğretim kurumu.

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yardımcı veteriner sağlık çalışanları</span>

Yardımcı veteriner sağlık çalışanları, veteriner sağlık sistemindeki hayvan sağlığı prosedürleri çerçevesindeki otonom işleri yaparak veteriner hekimlere yardımcı olan personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim andı</span>

Veter hekim andı, Veteriner hekimlerin mesleğe başlamadan önce içtikleri and. Bağlayıcı olmaktan çok simgesel ve deontolojik bir özellik taşır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye sınırları içerisinde mesleğini icra eden Veteriner hekimlerin üye olduğu, meslek mensupları arasında dayanışma sağlamayı, mesleki deontolojinin korunmasını temin etmeyi, meslek mensuplarının haklarını savunmayı ve mesleğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesinde katkı sağlamayı hedefleyen bir meslek örgütü. Tüzel kişiliğe sahip, kamu kuruluşu niteliğindedir. Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Veteriner Hekimleri Birliği</span>

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), Veteriner hekimlik mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşu. Bu birlik, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur. Türk Veteriner Hekimleri Birliğide bu birliğin bir üyesidir.

Uzman veteriner hekim: veteriner tıp alanlarından birinde uzman unvanını almış veteriner hekim.

Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmalarıdır.

Kâmile Şevki Mutlu, Türk tıp doktorudur.

Fatma Müfide Kazım Küley, Türk doktordur.

Veteriner Halk Sağlığı, tek sağlık yaklaşımını önemli ölçüde destekleyen ve koruyucu hekimliğin veteriner hekimlerin uzmanlık bilgileri, becerileri ve sorumluluk alanlarına giren konularında, veteriner hekimlerin inisiyatiflerini, aldıkları aksiyonları, bu konuyla ilgili diğer uzmanlık alanlarıyla gerçekleştirilen koordineli çalışmaları ve bununla bağlantılı tüm konuları kapsayan bilim. Veteriner Halk Sağlığı konuları, hayvan sağlığını, çevre sağlığını, gıda sağlığını ve güvenliğini de içeren sağlığa bir bütün olarak yaklaşan katılımcı ve geniş bir perspektif barındırır.

İstanbul'da, ordunun veteriner hekim ihtiyacını karşılamak üzere 1842 yılında açılmış askeri bir okul.