İçeriğe atla

Merv Arkeoloji Parkı

Antik Merv Milli, Tarihi ve Kültürel Parkı
UNESCO Dünya Mirası
KonumTürkmenistan
KriterKültürel: ii, iii,
Referans886
Tescil1999 (23. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Merv kalıntılarının 1899 tarihli bir fotoğrafı
Sultan Sencer türbesi
Büyük Kızkale
Küçük Kızkale
Muhammed b. Zeyd türbesi
Buzhane

Antik Merv Milli, Tarihi ve Kültürel Parkı, Türkmenistan’ın Merv vilayeti sınırlarında bir arkeolojik parktır.

Karakum Çölü’nde Murgab Nehri deltasında bulunan ve İpek Yolu’nun Orta Asya’daki en önemi duraklarından biri olan bu vahada M.Ö. 3.bin yıldan itibaren tarihin farklı dönemlerinde birçok farklı şehir yerleşimi kurulmuştur. Burada kurulan kimi şehirler ticari, askeri veya idari bir üs, kimileri imparatorluk merkezi idi.

Merv, 9. yüzyılda Abbasi halifesi Memun döneminde Abbasi Devleti’nin; Sultan Sencer döneminde Büyük Selçuklu Devleti’nin başkenti olmuş; 10. yüzyılın en büyük şehirleri arasında yer almış ve Moğol istilası sırasında yıkılmıştır. Şehir yıkıntıları 60km’lik alana yayılır.

Geçmişte kurulmuş nice büyük şehrin kale duvarları ile dini ve dünyevi yapıların kalıntılarını içeren saha, 1987’de Türkmenistan tarafından arkeolojik park haline getirildi ve 1999’da UNESCO Dünya Mirası listesine girdi.

Kaleler

Erk Kale

Tarih boyunca Merv’de şehirler birbiri üstüne kurulmak yerine eskisinin yanına kurulduğundan her biri görece iyi korunmuş yan yana 5 farklı şehir kalıntısı günümüze gelebilmiştir.[1] En eskisi M.Ö. 6. yüzyılda Ahameniş İmparatorluğu devrinde kurulan “Erk Kale”’dir. Çokgen planlı ve etrafı hendekli çevrili yapı[2] Ahameniş hükümdarlarına saray hizmeti vermiştir.[3]

Gavur Kale

Erk Kale’in yanında M.Ö. 3. yüzyılda Selevkos İmparatorluğu’na bağlı ve bugün “Gavur Kale” denilen bir Helen şehri kuruldu. Şehir 900 yol boyunca çeşitli imparatorluklar arasında el değiştirdi.

Sultan Kalesi

İnşaatına esas itibarıyla Büyük Selçuklu İmparatoru Sultan Alparslan devrinde başlanan “Sultan Kalesi”, Merv’deki üçüncü kale şehridir. Kalenin inşası Sultan Melikşah döneminde sürmüş ve nihayet Sultan Sancar zamanında bitirilmiştir. Sultan Sancar’ın ölümü, Büyük Selçuklu Devleti’nin tarihe karışmasından sonra 1221 yılındaki Moğol saldırısı sırasında yerle bir olan şehir; su bentleri ve kanalları da tahrip olduğundan çöle dönmüştür.[4]

Abullah Han Kale

Timur’un oğlu Şahruh yeni bir sulama kanalı yaptırdıysa da ne yeterli su elde etmek ne de suyu eski yerleşim yerine taşımak mümkün oldu.[5] 1407-1409 yıllarında Eski şehrin 2km. güneyinde Şahruh tarafından “Taze Şehir” adıyla yeni bir kale kurulmuş ve sonradan bu kaleye Buhara Hanı Abdullah Han’ın ismi verilmiştir.

Bayram Ali Han Kale

Abdullah Han Kale’nin kuzeybatısındaki Bayram Ali Hankale, Merv kalelerinin sonucusudur. 17.-18. yüzyıllarda yapıldığı sanılır 1600

Merv’i eski görkemine kavuşturmaya çabası 20. yüzyılın başlarına kadar sürdü. Karakum Kanalı’nın açılmasından sonra yeni şehir, “Bayramali” adıyla gelişme gösterdi.[4]

Mimari kalıntılar

Merv şehrinin harabeleri arasında en eski mimarlık kalıntıları Erk Kale’de bulunmaktadır. Kerpiçten dâirevî biçimdeki sur duvarları ile 20 hektarlık bir alanı kuşatan kalede yapılan kazılar sonucunda saray, tapınak ve ev temelleri ortaya çıkarılmıştır.

Batıda, birbirine 100m. mesafede Büyük Kızkale ve Küçük Kızkale (Yiğitkale) adı verilen iki köşk kalıntısı VI-VII. yüzyıllara tarihlendirilir.

Sultankale içinde Selçuklu sarayı ve diğer hükümet binalarını kuşatan bir iç kale niteliğindeki Şehriyar Kale’de çok harap durumda birkaç yapı bulunur.

Sultankale’nin 1 km. kadar kuzeybatısında yer alan tek kubbeli Muhammed b. Zeyd Türbesi, Merv’de günümüze ulaşan az sayıdaki Selçuklu eserlerinden en eskisidir. Sultan Sencer’in kendisi için yaptırdığı türbesi Merv’in en önemli mimari anıtı ve 12. yüzyıl İslâm dünyasının şaheseridir.[6]

Sultankale ile Abdullah Han Kale arasında yöre halkı tarafından “Hacı Melikin Tandırı" diye adlandırılan üç yapı kalıntısı görülür.[6] Bu yapılar buzhane olarak inşa edilmiştir.

Arkeolojik çalışmalar

1992-2000 arasında Milli Türkmenistan Tarihi Enstitüsü, Londra Arekeolji Enstitüsü ve British Museum işbirliği ile Merv'de Uluslararası Merv Projesi adıyla arekolojik çalışmalar yürütmüştür.[7]

2001'de UCL Arkeoloji Enstitüsü ile Antik Merv Milli, Tarihi ve Kültürel Parkı işbirliği ile arkeoleojik çalışmaların başlatılmıştır.[8]

Sultan Kale bölgesinde Sultan Alparslan'ın Merv'de gömüldüğü yerin bulunması ve anıt mezarının inşası amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) katkılarıyla bir proje yürütülmektedir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Ancient Merv, Cyark Arşivi, Erişim tarihi:08.07.2015". 4 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Ali Boran, Türk Sanatına Kale Mimarisi, Türkler, C.7, Ankara, 2002". 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Güçmurat Sultanmuradov, Merv'in Ortaçağ Kültür Hayatı, Türkler, C.8,, Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 2002". 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  4. ^ a b "Yüksel Sayan, Eski Bir Başkentimiz: Merv, Ekoloji Magazin Sayı 6, Nisan-Haziran 2005". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  5. ^ "Osman Gazi Özgüdenli, Merv, Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, cilt 29, Yıl 2004" (PDF). 9 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  6. ^ a b Yüksel Sayan,Merv > Mimari, Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi cilt 29, Yıl 2004
  7. ^ "Bristih Museum web sitesi, Erişim tarihi:08.07.2015". 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  8. ^ "University College London web sitesi, Erişim tarihi:08.07.2015". 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  9. ^ "Sultan Alparslan Türbesi Arkeolojik Kazı Çalışmalarının 1. Sezonu Tamamlandı, Milliyet gazetesi, 04.11.2014". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alp Arslan</span> Büyük Selçuklu Devletinin 2. Hükümdarı

Alp Arslan, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı'dır. 1071 yılında Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen ile yaptığı Malazgirt Muharebesi'ndeki başarısından dolayı tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köhne Ürgenç</span>

Köhne Ürgenç, Türkmenistan’ın kuzeydoğusunda Ceyhun Nehrinin güney kıyısında Taşoğuz ilinde yer alan ortaçağ harabelerinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dandanakan Muharebesi</span> Selçuklu ve Gazneli devletleri arasında 1040ta meydana gelen savaş

Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile Gazneliler arasında gerçekleşen ve Selçuklular'ın galibiyeti ile sona eren bir savaştır. Muharebe neticesinde Gazneliler devleti yıkılış dönemine girmiş, Büyük Selçuklu İmparatorluğu resmen kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mâverâünnehir</span> Tarihî bölge

Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan tarihi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Meşhed</span> İranda bir şehir

Meşhed, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Nişabur</span>

Nişabur, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Merv</span> Türkmenistanda bir şehir

Merv, Türkmenistan sınırları içinde tarihi İpek yolu güzergâhı üzerinde kurulmuş, Karakum Çölü'nde bir vaha şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Sencer</span> Büyük Selçuklu Devleti ve Horasan Selçuklularının 9. ve son sultanı

Ahmed Sencer veya Sultan Sencer ya da Muizzeddin Ahmed Sencer, 1097-1118 tarihleri arası Horasan Selçuklu Sultanı, 1118-1157 döneminde Büyük Selçuklu Sultanı.

Atsız, "Harezm şahı" unvanı ile Harezmşahlar Devleti hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ürgenç</span>

Ürgenç veya Gürgenç, Özbekistan'da şehir.

Gıyaseddin Mesud Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı olan amcası Sultan Ahmed Sencer'e bağımlı olarak Irak ve batı İran'da hüküm süren Irak Selçuklu Devleti sultanlığı yaptı.

Hazini veya Abdurrahman Hazinî, 11. ve 12. yüzyıl'da yaşamış astronomi ve matematik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Sencer Türbesi</span>

Ahmed Sencer Türbesi, Türkmenistan'ın Merv ilinde bulunan bir türbedir. Türbe, 1157 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun sultanı Ahmed Sencer'in ölümünün ardından inşa edildi.

Türkmenistan, genişletilmiş turizm endüstrisi için büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin birçoğu, Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ana ticaret noktalarıydı. Birçok komşu ülke, ülkelerini Büyük İpek Yolu üzerindeki konumlarına dayanarak tanıtır. Turizm son yıllarda hızla büyümüştür. Yurtdışından gelen turistler, dünyanın bütün ülkeleriyle yapılan kısıtlayıcı vize rejimi tarafından caydırılmaktadır. Turizm Türkmenistan Turizm Komitesi tarafından düzenlenmektedir.

<i>Uyanış: Büyük Selçuklu</i> Türk televizyon dizisi (2020–2021)

Uyanış: Büyük Selçuklu, Akli Film imzalı, 28 Eylül 2020 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Sedat İnci'nin yaptığı, senaryosunun Serdar Özönalan ve Emre Konuk tarafından kaleme alındığı tarihî, kurgu, aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Melikşah'ın hayatını ele almaktadır. Başrollerinde Buğra Gülsoy, Ekin Koç, Hatice Şendil, Gürkan Uygun, Sezin Akbaşoğulları, Sevda Erginci ve Mehmet Özgür yer almaktadır. Dizi, 31 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan 34. bölümüyle sezon finali yapmıştır. 2. sezonundan itibaren ise Alparslan: Büyük Selçuklu adıyla devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.

Arslan Argun'un Babası Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'dır. Ahbârüd Devleti's Selçukıyye'de 1066 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Cend'deki dedesi Selçuk Bey'in mezarını ziyarete gittiğinde oğlu Arslan Argun'a Harezm melikliğini verdiğini anlatılır. Lakin Arslan Argun'un 1097 yılında 26 yaşında öldüğünü düşünürsek Arslan Argun 1071 yılında doğmuştur. Bu yoldan gidersek 1066 yılında Alparslan'ın Harezm melik olarak atadığı evladı en büyük oğlu Ayaz'dır. Çünkü Ayaz 1066 yılında yapılan sefere refakat etmiştir.

<i>Alparslan: Büyük Selçuklu</i> Türk televizyon dizisi

Alparslan: Büyük Selçuklu, Akli Film imzalı, yönetmenliğini Sedat İnci'nin yaptığı, senaryosunu ise Emre Konuk ve İsa Yıldız'ın kaleme aldığı, ilk bölümü 8 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan tarihî ve kurgu türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 2020-2021 yılları arasında yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin tarih olarak öncesini anlatsa da, devamı niteliğindedir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan'ın hayatını ele almaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 6 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan 61. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Büyük Selçuklu Sultanı Ahmed Sencer'in eşi ve çocuklarının annesidir. Selçuklu tarihinde iz bırakan kadınlardan biridir. Bazı kaynaklarda Türkan Hatun olarak geçmektedir.