İçeriğe atla

Mertim

Koordinatlar: 36°48′00″K 34°37′00″D / 36.80000°K 34.61667°D / 36.80000; 34.61667
Mertim
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlanmış
TürOtel ve ofis
KonumTürkiye Mersin, Türkiye
AdresKuvay-i Milliye Caddesi, No:107, Mersin
Koordinatlar36°48′00″K 34°37′00″D / 36.80000°K 34.61667°D / 36.80000; 34.61667
Temel atma1983
Başlama1983
Açılış1987
Yükseklik
Çatı176.8 m
En üst kat176.8 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı52
Zemin alanı17.000 m²
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Cengiz Bektaş

Mersin Ticaret Merkezi, kısaca Mertim, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan en yüksek yapıdır. 52 katlı bina otel ve ofis olarak kullanılmaktadır.

Cengiz Bektaş tarafından tasarlanmış olan yapı tamamlandığı 1987 yılından İş Kulelerinin tamamlandığı 2000 yılına kadar Türkiye'nin en yüksek binası idi. İzmir'deki Folkart Towers'ın tamamlandığı 2014 yılına dek Türkiye'de İstanbul dışında inşa edilmiş en yüksek gökdelendi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Mertim Tower (İngilizce)". Emporis.com. 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
Önce gelen:
BDDK Binası
Türkiye'nin en yüksek binası
1987 - 2000
Sonra gelen:
İşbank Kulesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çamlıyayla</span> Mersinin ilçesi

Çamlıyayla, Mersin ilinin bir ilçesidir. Halk arasındaki diğer bir adı Namrun'dur. Nüfusu kışın 8-9 bin, yazın ise 150-200 bin arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemli</span> Mersinin ilçesi

Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. İlçenin giriş ve çıkışları çam ağaçlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin</span> Mersin ilinin merkezi olan şehir

Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toroslar, Mersin</span> Mersinin ilçesi

Toroslar, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz ilçesi, doğusunda Tarsus, kuzeydoğusunda Çamlıyayla, batısında ise Yenişehir ve Mezitli ilçeleri bulunmaktadır. Mersin ilinin şehirlerarası otobüs terminali, Toroslar ilçesinde bulunmaktadır.

Mustafa İstemihan Talay, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Talim Yurdu SK</span> Türk spor kulübü

Mersin Talim Yurdu, 1925 yılında Mersin merkezli olarak kurulan eski spor kulübü. Amatör liglerde başlayan Mersin İdman Yurdu'nun tarihçesi 15 sezon mücadele ettiği Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'e dek uzanmıştır. 2018 yılında 55 yıl aradan sonra tekrar amatör liglere düşen kulübün 26 Nisan 2019 Tarihinde ağır borç yükü nedeniyle kapatılacağı açıklanmıştır. Bunun üzerine İçelspor ile anlaşma sağlanarak 13 Temmuz 2019 Tarihinde kulübün adı İçel İdmanyurdu olarak tescillendirilmiş ve Mersin İdman Yurdu ruhunun yaşatılması sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

Hasan Basri Güzeloğlu, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Yenişehir, Mersin</span> Mersinin ilçesi

Yenişehir, Mersin ilinin 13 ilçesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin'in ilçeleri</span> Mersin iline bağlı ilçeler

Mersin ilinde 13 ilçe vardır. Nüfusu en fazla olan ilçe Tarsus'tur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Deniz Müzesi</span>

Mersin Deniz Müzesi, Mersin'in Yenişehir ilçesinde bulunan bir müze. 16 Eylül 2009 tarihinde inşaatına başlanan müze 15 Ekim 2010 tarihinde geçici kabul ile ziyaretçilere açılmış, 14 Temmuz 2011 tarihinde ise resmî açılış töreni yapılmıştır. İstanbul, Çanakkale ve İskenderun'un ardından açılan dördüncü deniz müzesi olan Mersin Deniz Müzesi; İzmir ve Gölcük'te de deniz müzeleri açılması sonrası Türkiye'deki altı deniz müzesinden biri olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korikos</span>

Korykos; Anadolu'nun güneyinde, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesi sınırları içinde yer alan antik bir kent. UNESCO, 2014'te kenti Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Garı</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Mersin Garı, Mersin'in Akdeniz ilçesi Yenimahalle Mahallesi'nde Çakmak Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Türkiye Cumhuriyeti Mersin Valiliği ya da kısaca T.C. Mersin Valiliği, Mersin ilinde hem ulusal hükûmetten hem de devlet işlerinden sorumlu bürokratik devlet görevlisidir. Türkiye'nin diğer 81 ilinin valilerinde olduğu gibi, Mersin Valisi de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanır ve Mersin'de hükûmet mevzuatının uygulanmasından sorumludur. Vali, aynı zamanda hem Mersin İl Emniyet Müdürlüğü hem de Mersin Jandarma Komutanlığı'nın en kıdemli komutanıdır.

Mersin Serbest Bolgesi Mersin kentinin Akdeniz merkez ilçesinde kurulmuş olan bir serbest bölgedir. Mersin Limani arazisi üzerinde ve 36°46′20″K 34°39′00″D koordinatlarindadir. Mersin'in kurtuluş gününe denk gelen 3 Ocak 1987 tarihinde Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak hizmete girmistir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Metrosu</span> metro sistemi

Mersin metrosu, Türkiye'nin Mersin şehrinde yapımı devam eden metro sistemidir. 13,4 kilometrelik hat üzerinde on bir istasyon bulunacaktır. Sistem, Akdeniz Bölgesi'nin ikinci metro hattı ve üçüncü raylı sistem hattı olacaktır. Mersin'in kurtuluşunun 100. yıl dönümüne denk gelen 3 Ocak 2022 tarihinde inşaat çalışmaları başladı.

Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, Konya – Yenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

Mersin – Adana – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Mersin – Adana – Gaziantep YSD, Mersin – Gaziantep arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifle 5 firma davet edildi, REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı.