Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul’da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev.
İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.
Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.
Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.
Galatasaray Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ve Sarıyer ilçesinde yer alan müzeler.
Deprem Kültür Müzesi, (Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi), Sakarya'da Adapazarı Belediyesi'ne bağlı olarak 2004 yılında ziyarete açılmış müzedir. Müzenin yapımı 2000 yılında başlamış ve dört yıl sürmüştür. Müze, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depremi'nde ölenleri anmak, yaşananlar hakkında bilgi vermek ve ziyaretçileri deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla yapılmıştır.
İstanbul Kadın Müzesi, kadın tarihini gündemde tutmak ve kadın belleği oluşturmak amacıyla 2012’de sanal ortamda açılmış bir kent kadın müzesidir.
Antalya Kadın Müzesi, 23 Kasım 2015 tarihinde, Antalya Tanıtım Vakfı çatısı altında kurulmuş bir kadın müzesidir. Müzenin Küratörlüğünü Prof.Dr. Nevzat Çevik yapmaktadır. Antalya Kadın Müzesi kuruluşunun hemen ardından Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği' üyeliğine kabul edilmiştir. Antalya Kadın Müzesi, Antalya'da yaşayan ve Antalya'ya emek vermiş kadınları kayıt altına alarak kentteki kadın değerine sahip çıkmaktadır. Ayrıca ilkini 1 Şubat 2016'da gerçekleştirdiği Jale İnan Yılın Kadını Ödülü ile, her yıl danışma kurulu tarafından seçilen bir kadın, ödüllendirilmektedir. 1 Şubat 2016'da, 2015 Jale İnan Yılın Kadını Ödülü, Hülya Bilgin'e verilmiştir. Antalya Kadın Müzesi, yeni müzecilik anlayışlarını, benimseyerek, insanları aktif kullanıcı olmaya davet etmektedir. Bunun ilk adımını, insanların websiteye kayıt olması ve buradan kendi sergilerini oluşturabilmeleri ile atmıştır. Ayrıca websitede yer alan Paylaşım formları ile kullanıcılarla müzeyi bütünleştirme hedefindedir.
Bafra Tütün Müzesi, Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan müze.
Canik Oyuncak Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan oyuncak müzesi.
1071'den 15 Temmuz'a Destanlar Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bir müze.
Samsun'daki müzeler listesi, Türkiye'nin Samsun ilinde bulunan tüm müzelerin derlendiği liste.
Mersin Su Müzesi kentin hizmet dışı kalmış su dağıtım merkezinde kurulmuş olan bir müzedir. 2016 yılında Türkiye Tarihi Kentler Birliği ödülüne layık görülmüştür.
Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.
Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.
Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan müze.
TCMB Para Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na ait bir müzedir. Müzede; Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi'ne ait madeni paralar, banknotlar ve geçmişte kullanılmış olan hisse senetleri, tahviller gibi değerli kağıtlar sergilenmektedir. Bunların yanı sıra müzede; Türk resim sanatının gelişimini yansıtan koleksiyonlardan biri olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'na ait bazı parçalar sergilenmekte ve banknot basımının tarihçesi ile banknot üretim sürecine dair açıklayıcı belge ve yazılı anlatımlar da yer almaktadır.
Batman Müzesi; Batman'da bulunan, 2015'te ziyarete açılmış arkeoloji müzesidir.
Kadın müzesi, kadın tarihi ve feminist hareketlerin temsilinde önemli bir yer tutmaktadır. Feminist eleştirel bir yaklaşımla kurulan müzelerde müzebilim yöntemlerine sıkça başvurulur, bu müzeler kadın açısından söylem ve temsil zenginliği yaratma çabasının bir parçası manasına gelir. Kadın müzeleri kadınların muhtelif alanlardaki temsillerine tarihsel bir bütünlük katarken daha az bütçe ve imkânla tesis edilenlerde ise yerel bir konsept tercih edilmektedir. Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği'ne göre 2018 yılı itibarıyla dünyada 88 kadın müzesi bulunmaktadır.
Meral Akkent, Türk sosyolog, akademisyen ve feminist. Türkiye'nin ilk dünyanın üçüncü kent kadın müzesi olan İstanbul Kadın Müzesi'nin (2012) konsept geliştiricisi ve küratörüdür.