
Bezmiâlem Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci eşi ve padişah Abdülmecid'in annesi. Bezm-i-Âlem "Dünya meclisi" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir. Hayırseverlik için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.

Rahime Perestü Sultan, Osmanlı tarihindeki son Valide Sultandır. Osmanlı padişahı Abdülmecid'in eşi ve II. Abdülhamit'in manevi ve üvey annesiydi.

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.
Sanki Yedim Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Zeyrek mahallesi, Kirbacı Sokağı'nda yer alan caminin yapılış tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Rivayete göre Keçecizade Hayreddin adında ortahâlli bir esnaf, Osmanlı döneminde padişahların yaptırdığı Selatin camilerini görüp imrenerek, kendi de bir cami yaptırmayı diler ve bunun için para biriktirmeye başlar. Canı bir şey istediğinde, almayıp; sanki yedim (varsay ki yedim) diyerek parasını ayrı bir yere koyar. 20 yıl boyunca biriktirdiği paralarla küçük de olsa bir cami yaptırır ve caminin adı halk arasında Sanki Yedim Camii olarak anılmaya başlar.

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

Mersin Kent Tarihi Müzesi veya Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi, Mersin kent merkezinde Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim tarafından kurulmuş özel bir müzedir.

Muğdat Camisi Mersin'in en büyük camisidir. Cami adını sahabelerden Mikdâd bin Amr 'dan alır.

Tarsus Ulu Camii, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alan tarihi bir camidir.

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı Mersin kent merkezinde yer alan bir kongre ve sergi merkezidir.

Sinekkale öreni Mersin ilinde bir villa rustikadır. Villa rustika Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde büyük toprak sahiplerinin ikamet ettiği kırsal alandaki konutlara verilen addır. Sinekkale villa rustikasında lento üzerindeki Olba Tapınak Devleti işareti bu binanın Roma dönemine ait olduğunu göstermektedir.

Paşa Türbesi Mersin ili Erdemli ilçesi kırsal alanında bulunan bir türbedir. İldeki en eski Türk eserlerinden biridir. Türbe Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolu kuzeyinde ve deniz sahiline yakın bir noktada 36°28′36″K 34°10′15″D koordinatlarında yer alır. Bu nokta Ayaş ve Kızkalesi beldelerinin arasındadır.

Kırkkaşık Bedesteni, Mersin İli'nin,Tarsus ilçesinde yer alan bir bedestendir.

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

Hisarin Kale Mersin ili Erdemli ilçesi kırsalında yer alan bir kale örenidir.

Hüdavendigar Külliyesi, üçüncü Osmanlı padişahı I. Murad tarafından Bursa'da yaptırılan yapı topluluğu.

Hebilli Kelsi Mersin ilinde yer alan bir kale kalıntısıdır.

Güzeloluk Camiii, Mersin ili kırsalında bulunan bir 19. yüzyıl camisidir. Erdemli ilçesi yaylalarından Güzeloluk köyünde ve 36°47′41″K 34°04′54″D koordinatlarında yer alır.
Hoşyar Kadın ya da Huşyar Kadın, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci kadınıdır.