İçeriğe atla

Mersin-Adana Bölgesel Treni

B61
Mersin - Adana Bölgesel Treni
Adana Garı'nda bekleyen tren
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiTCDD
Yer6. Bölge
Adana - Mersin demiryolu
İlk - Son durak
İstasyonlar10
Yolculuk süresi1 saat 30 dakika
Web sitesiTCDD Taşımacılık resmî sitesi
Hizmet
TürüBölgesel Tren
SistemTCDD
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu68,382 kilometre (42,491 mi)
Hat açıklığıStandart (1,435 mm)
Rota sayısı2
Çalışma Hızı60 kilometre/saat (37 mph)
Güzergâh haritası

Mersin[1][2]
Tırmıl
Karacailyas
Taşkent
Huzurkent
Tarsus
Yenice[1][2][3][4]
Şehitlik
Şakirpaşa
Adana[1][2][5]

Mersin - Adana Bölgesel Treni, Mersin - Adana arasındaki 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 8+8 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.[6]

Seferler

Günlük karşılıklı 8 adet seferin düzenlendiği tren hattında sefer süresi yaklaşık 1 saat 30 dakikadır. Mersin-Adana arası tren ücreti Eylül 2023 itibarıyla 70₺ olarak belirlenmiştir.[7] Mersin-Gaziantep yüksek standartlı demiryolu inşaatı kapsamında seferlerde değişiklik yapılmıştır.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b c Adana – Mersin demiryolu
  2. ^ a b c Mersin – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu
  3. ^ Konya – Yenice demiryolu
  4. ^ Konya – Yenice yüksek standartlı demiryolu
  5. ^ Adana – Halep demiryolu
  6. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022. 
  7. ^ "Mersin-Adana". TCDD Taşımacılık. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 
  8. ^ "Seferlerde değişiklik". Anadolu Ajansı. 19 Ağustos 2023. 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir-Afyonkarahisar Bölgesel Treni</span>

Eskişehir – Afyonkarahisar Bölgesel Treni, TCDD Taşımacılık tarafından Eskişehir – Afyonkarahisar güzergâhında her gün karşılıklı olarak bir sefer işletilen bölgesel trendir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Garı</span> Meram, Konyada bir tren istasyonu

Konya Garı, Konya'nın Meram ilçesi Konevi Mahallesi'nde Ferit Paşa Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Konya - Yenice demiryolu, Konya - Karaman - Ulukışla - Pozantı - Yenice arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır. Hat Konya'dan Mersin ve Adana'ya giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Garı</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Mersin Garı, Mersin'in Akdeniz ilçesi Yenimahalle Mahallesi'nde Çakmak Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Tırmıl Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Çilek Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Karacailyas Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Karacailyas Evren Mahallesi'nde Kışla Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Taşkent Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Toroslar Mahallesi'nde D.400 üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Huzurkent Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Gazi Mahallesi'nde D.400 üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Tren İstasyonu</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Tarsus Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde Yavuz Donat Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Garı</span> Karaman, Türkiyede bir tren istasyonu

Karaman Garı, Karaman'nın il merkezinde Nefise Sultan Mahallesi'nde Atatürk Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Mersin - İskenderun Bölgesel Treni, Mersin - İskenderun arasındaki 205,633 kilometre (127,774 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından günde toplam 4 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Konya - Karaman Bölgesel Treni, Konya Garı ile Karaman Garı arasındaki 102,295 kilometre (63,563 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün karşılıklı olarak 4 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Mersin - İslahiye Bölgesel Treni, Mersin - İslahiye arasındaki 219,165 km (136,2 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 2 sefer işletilen Bölgesel Tren'iydi.

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, Konya – Yenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Karaman YHT, 741,543 kilometre (460,773 mi) uzunluğundaki Halkalı - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Ankara - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - Karaman YHT, 419,562 kilometre (260,704 mi) uzunluğundaki Ankara - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çumra Tren İstasyonu</span> Konya, Türkiyede bir tren istasyonu

Çumra Tren İstasyonu, Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyondan ilk tren 1913 yılında geçmiştir. İstasyon, Ankara - Karaman ve İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Trenleri'ne, Toros Ekspresi Anahat Trenleri'ne ve Konya - Karaman Bölgesel Trenleri'ne hizmet vermektedir.

İstanbul - Çerkezköy Bölgesel Treni, 86,998 kilometre (54,058 mi) uzunluğundaki Halkalı - Çerkezköy güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Bölgesel Tren'dir.