İçeriğe atla

Meromiktik göl

Petroglyphs Eyalet Parkı'nda bulunan McGinnis Gölü meromiktik bir göldür.

Meromiktik göl, birbirine karışmayan su katmanlarına sahip bir göldür.[1] Sıradan holomiktik göllerde yılda en az bir kez yüzey ve derin sular arasında fiziksel bir karışım meydana gelmektedir.[2]

Meromiktik terimi, 1935'te Ingo Findenegg tarafından, görünüşe göre eski holomiktik sözcüğüne dayanarak türetildi. Meromiktik gölleri tanımlarken kullanılan kavramlar ve terminoloji, 1937'de G. Evelyn Hutchinson tarafından yapılan bazı eklemelerin ardından esasen tamamlandı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Wetzel, Robert G. (2001). Limnology: Lake and River Ecosystems. Third. New York: Academic Press. ISBN 978-0-12-744760-5. 
  2. ^ Lewis, William M. Jr. (1983). "A revised classification of lakes based on mixing" (PDF). Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 40 (10). ss. 1779-1787. doi:10.1139/f83-207. 6 Mart 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ Hakala, Anu (27 Şubat 2004). "Meromixis as a part of lake evolution – observations and a revised classification of true meromictic lakes in Finland" (PDF). Boreal Environment Research. Cilt 9. ss. 37-53. ISSN 1239-6095. 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa</span> doğal, fiziksel veya maddi evren ve fenomenler

Doğa İnsan yapımı dışında kalan ve kendiliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır. İnsan'ın doğadan koparak; doğaya, dünyaya müdahale eden bir canlıya dönüşmesiyle doğa ve insan ayrımı yapılmak durumu doğmuştur. İnsanın, kabaca on bin yıl öncesinden itibaren özellikle de yerleşik düzene geçmesiyle, yoğun şekilde besi hayvanlarını evcilleştirmesi, toprağı ekip dikmeye başlaması, tüm ekonomik faaliyetleri, kitlesel savaşları ve savaşlar için geliştirdiği teknolojileri, insanın doğadan kopması veya doğaya müdahale etmesi olarak yorumlanır. Antik Çin bilgelerinden Zhuangzi bu kopuşu "İnsanın, öküzün burnuna halka takması" diye anlatır: Öküzün iki kulağı, iki boynuzu, dört bacağının olması doğadan gelir; öküzü işinde gücünde kullanmak için burnuna halka takıp çekiştirmek ise insan müdahalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michigan</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Michigan (

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lagün</span>

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Göller</span> Kuzey Amerikada göller grubu

Büyük Göller, Kuzey Amerika'da, Kanada-Amerika Birleşik Devletleri sınırında bulunan birbirine bağlı 5 tatlısu gölünden oluşan göller grubuna denir. Bu bölge, dünyadaki en büyük tatlı su havzasıdır. Saint Lawrence Nehri ile Atlas Okyanusu'na bağlanır. Büyük göller yöresi Chicago, Detroit ve Toronto gibi büyük şehirlere ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Prespa Gölü</span>

Prespa Gölü, Balkanlar'da, Kuzey Makedonya, Yunanistan ve Arnavutluk arasında bulunan bir tektonik tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mogan Gölü</span> Ankarada bir alüvyal set gölü

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Buffalo, New York</span>

Buffalo, ABD New York eyaletindeki ikinci en büyük şehir'dir ve Erie ilçe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Gölü (Afrika)</span>

Albert Gölü ya da Albert Nyanza ya da eski adıyla Mobutu Sese Seko Gölü, Büyük Afrika Göllerinden birisidir. Afrika kıtasının 7. büyük gölü ve hacmine göre dünyanın 27. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Namtso</span>

Namtso, Çin'ın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir gölüdür. Göl, Koko Nor'un ardından Çin'in ikinci büyük tuz gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vanda Gölü</span> Antarktikada bir göl

Vanda Gölü, Antarktika'nın Victoria Toprakları'nda bulunan bir göldür. Göl, Wright Vadisi'nde yer almaktadır. Vanda Gölü, deniz suyunun on katından daha fazla tuzluluğu ile Antarktika dışındaki dünyanın en tuzlu gölü olan Assal Gölü'nden bile daha tuzlu olan bir hipersalin gölüdür. Vanda Gölü, aynı zamanda meromiktik oluğ gölün daha derin suları sığ sularla karışmaz. Alttan orta katmana doğru 23 °C ila 7 °C arasında değişen üç farklı su katmanı vardır ve üst katman 4-6 °C arasındadır. Transantarktik Dağları'nın buzsuz vadilerindeki birçok tuzlu gölden sadece bir tanesidir. Antarktika'nın en uzun nehri olan Onyx Nehri, batıdan, iç kısımdan göle akmaktadır. Nehrin ağzında bir meteoroloji istasyonu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buzulaltı gölü</span>

Buzulaltı gölü, bir buzulun altında, tipik olarak bir buz sahanlığı veya buz tabakasının altında bulunan bir göldür. Buzulatı gölleri, yerçekimi basıncının buzun erime noktasını düşürdüğü yerdeki ana kaya arasındaki sınırda oluşurlar. Zamanla, üstteki buz yılda birkaç milimetre oranında yavaş yavaş erir. Eriyen buz, buz ve havuzların altında yüksek ve düşük hidrolik basınç bölgelerinden akar ve milyonlarca yıl dış ortamdan izole edilebilecek bir sıvı su kütlesi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hanka Gölü</span>

Hanka Gölü, Rusya'nın Primorskiy Krayı ve Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang ili sınırında yer alan bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kolsay Gölleri Millî Parkı</span>

Kolsay Gölleri Ulusal Parkı, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Tanrı Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan bir millî parktır. Genellikle "Tanrı Dağları'nın İncileri" olarak anılan, parkın ana varlığı olan Kolsay Gölleri Almatı Eyaleti'nin Raiymbek ilçesi ile Talgar içlesi arasında yer almaktadır. Doğal Kaindy Gölü de parkın içinde yer almaktadır. Park Almatı'nın 120 kilometre (75 mi) güneydoğusunda yer almaktadır. Heyelan-tektonik kökenli göller, yaklaşık olarak 1887 ve 1911'de Kaindy ve Kolsay nehirleri üzerinde oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekapo Gölü</span>

Tekapo Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün ikinci en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pukaki Gölü</span>

Pukaki Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün en büyüğüdür. Göllere buzul beslemesi, buzullardan gelen son derece ince öğütülmüş kaya parçacıkları olan buzul ununun yarattığı belirgin bir mavi renk vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Turgay ve Irgız Gölleri</span> Kazakistanda bir  koruma alanı

Aşağı Turgay ve Irgız Gölleri Kazakistan'da Turgay Depresyonu'nda yer alan bir Koruma alanı'dır. Aktöbe eyaletinin Irgız ilçesinde bulunmaktadır.