İçeriğe atla

Merneith

Merneith (ayrıca Merit-neith ve Meryt-Neith olarak da yazılır) Eski Mısır'ın Birinci Hanedanlık dönemindeki bir konsort kraliçesi ve naibiydi. Birkaç resmi kayıta göre ise bir Mısır hükümdarı olabilir. Böyle olduğu kabul edilirse ve daha önce naiplik yapan Neithhotep hiçbir zaman bağımsız bir şekilde hüküm sürmediyse, Merneith kayıtlı tarihteki ilk kadın firavun ve hüküm süren en eski kraliçe olabilir. Hükümdarlığı MÖ 2950 civarında belirsiz bir süre boyunca gerçekleşti. Merneith'in adı "Neith'in Sevdiği" anlamına gelir ve stelinde o eski Mısır tanrısının sembolleri bulunur. Djer'in kızı olabilir ve muhtemelen Djet'in karısıydı.

Merneith'in Djet'in ölümü üzerine hükümdar olduğuna inanılıyor. Ancak sahip olduğu unvan tartışmalıdır. Djet'in oğlu Den'in hükümdar olamayacak kadar genç olması mümkündür, bu yüzden Den kendi başına kral olacak yaşa gelene kadar Merneith naip olarak hüküm sürmüş olabilir. Ondan önce Neithhotep'in, kocası Kral Narmer öldükten sonra aynı şekilde hüküm sürdüğüne inanılıyor. Adı bir serekh içinde bir Naqada mührü üzerine yazılmıştır ki bu, kralların isimlerinin yazılma şeklidir. Bu, Merneith'in firavun olarak hüküm süren ikinci kadın olabileceği anlamına gelir.

Merneith'in Mısır hükümdarı olduğuna dair en güçlü kanıt mezarıdır. Abydos'taki (Mezar Y) bu mezar benzersizdir. Merneith, Djet ve Den'e yakın bir yere gömüldü. Mezarı, o dönemin krallarının mezarlarıyla aynı ölçektedir. Mezarının yakınında kendi adını taşıyan iki mezar steli bulundu. Merneith'in adı Yeni Krallık kral listelerinde yer almıyor.

Merneith'in mezarının ana odasının planı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tutankhamun</span> 18. Hanedanlığın on ikinci firavunu

Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Nefertiti</span> Antik Mısır Kraliçesi, Akhenaton un Eşi

Neferneferuaten Nefertiti (Nfr nfrw itn Nfrt jy.tj) veya yaygın haliyle Nefertiti, Mısır kraliçesi, Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in eşidir. Adının tam hâli "Aten'in güzeller güzeli, güzel geldi" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

Antik Mısır tarihi'nin Altıncı Hanedan‘ı içinde yer alan bilinen yöneticiler.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

I. Ramses Mısır Firavunu 19. sülalenin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenhotep</span> 18. Hanedanlığın 9. firavunu

III. Amenhotep, Antik Mısır firavunluğunun XVIII. Hanedan döneminin 9. hükümdarı olarak hüküm sürmüş firavundur. İsmi bazen III. Amenofis olarak da okunmaktadır. İsmi eski Mısır diline göre Amāna-Ḥātpa olup Amun hoşnuttur anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Khayu</span> Mısır firavunu

Khayu, Palermo Taşı'nda Aşağı Mısır'da hüküm süren bir tarih öncesi Mısır firavunu olarak bahsedilen kişidir. Böyle bir hükümdarın başka bir kanıtı olmadığından sözlü gelenekle korunan efsanevi bir kral olabilir, hatta tamamen hayali bile olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Neith</span> Antik Mısır tanrıçası

Neith, ilk ve birincil yaratıcı olduğu söylenen erken bir eski Mısır tanrısıydı. Evrenin ve içerdiği her şeyin yaratıcısı olduğu söyleniyordu ve nasıl işlediğini o yönetiyor. Bilgeliğin, dokumanın, kozmosun, annelerin, nehirlerin, suyun, doğumun, avlanmanın, savaşın ve kaderin tanrıçasıydı. Savaşçı bir tanrıçaydı.

Mısır'ın Yirminci Hanedanı, MÖ 1189'dan MÖ 1077'ye kadar süren Eski Mısır Yeni Krallık döneminin üçüncü ve son hanedanıdır. 19. ve 20. Hanedanlar ayrıca Ramsesler dönemi olarak bilinen bir çağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ny-Hor</span>

Ny-Hor, Hanedan Öncesi Dönem'den olası bir firavundur. Mısırbilimci Werner Kaiser'e göre adı "Avcı" anlamına gelir. MÖ 31. yüzyılda hüküm sürmüş olabilir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Thutmose</span> 18. Hanedanlığın 8. Firavunu

IV. Thutmose, yaklaşık olarak MÖ 14. yüzyılda hüküm süren 18. Mısır Hanedanı'nın 8. Firavunuydu. Tahta kalma süresinin 8 ya da 9 yıl olduğu bilinmektedir. Genç yaşta, daha yirmili yaşlarındayken ölmüştür. Babası II. Amenhotep, annesi Tiaa, oğlu III. Amenhotep'tir. Ölümünden sonra yerine oğlu gelmiştir.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

Ankhkheperure-Merit-Neferkheperure/Waenre/Aten Neferneferuaten Onsekizinci Hanedanlık döneminde Amarna Dönemi'nin sonlarına doğru hüküm süren bir kadın firavuna atıfta bulunmak için kullanılan bir isimdir. Cinsiyeti, adında ve sıfatında bulunan kadınsı izlerle doğrulanır. Kendinden önceki firavun Smenkhare de Ankhkheperure ön adını kullandığı için Neferneferauten'e ait kalıntılarda karmaşa yaşanır. Ancak daha sonra Neferneferauten'in kartuşlarında Ankhkheperure'nin yanında Neferneferatuen'i de kullanmasıyla, kalıntılar bir önceki firavun Smenkhare'den ayırt edilmiş oldu. Meritaten ya da daha büyük olasılıkla firavun Akhenaton'un eşi Nefertiti olduğu ileri sürülür. Eğer bu kişi tek firavun olarak hüküm süren Nefertiti ise, Mısırbilimci ve arkeolog Dr. Zahi Hawass tarafından, Amarna'nın düşüşü ve başkentin geleneksel Thebes şehrine geri taşınmasıyla onun saltanatının damgasını vurduğu teorisi öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">VI. Ramses</span>

VI. Ramses Nebmaatre-Meryamun Mısır'ın Yirminci Hanedanlığının beşinci hükümdarıydı. MÖ 12. yüzyılın ortalarından sonlarına kadar yaklaşık sekiz yıl hüküm sürdü ve III. Ramses ile kraliçe Iset Ta-Hemdjert'in oğluydu. Bir prens olarak, Ramses Amunherkhepeshef olarak biliniyordu ve kraliyet katibi ve süvari generali unvanlarını elinde tutuyordu. Yerine, VII. Ramses Itamun geçti.

<span class="mw-page-title-main">Djet</span>

Wadj, Zet ve Uadji olarak da bilinen Djet, Birinci Hanedanlığın dördüncü firavunuydu. Djet'in Horus adı "Horus Cobra" veya "Horus'un Yılanı" anlamına gelir.

Neithhotep veya Neith-hotep, Birinci Hanedanlığın başlarında yaşayan ve hüküm süren Antik Mısır konsort kraliçesiydi. Bir zamanlar onun bir erkek hükümdar olduğu düşünülüyordu: olağanüstü büyük mastabası ve adının yazdığı kraliyet serekh'i, Mısırbilimcileri ve tarihçileri, onun bilinmeyen bir kral olabileceğine dair yanlış bir inanca yönlendirdi.

Seth-Peribsen, Mısır'ın İkinci Hanedanlığı döneminde hüküm süren erken bir Mısır hükümdarının (firavun) serekh adıdır. Bu hanedan içindeki kronolojik konumu bilinmemektedir ve ondan önce ve sonra kimin hüküm sürdüğü tartışmalıdır. Saltanatının süresi de bilinmemektedir.