İçeriğe atla

Mermerita

Mermerita
مرمريتا‎‎
Köy
Mermerita Kolajı
Suriye üzerinde Mermerita
Mermerita
Mermerita
Mermerita'nın Suriye'deki konumu.
ÜlkeSuriye Suriye
İlHumus İli
İlçeTalkala İlçesi
NahiyeEl Nesire[1]
Fenikeli KöyüMilat'tan Önce veya Milat
Rakım422[2] m
Nüfus
 (2004)
 • Toplam2.206[1]
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Resmî site
marmarita.com

Mermerita (Arapçaمرمريتا‎‎, Klasik Süryanice: ܡܪܡܪܝܬܐ‎), Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Talkala İlçesi'ne bağlı, El Nesire Şehri'nin kendi oluşturduğu, El Nesire Nahiyesi'ne (Bucağına) bağlı bir köydür.[1] Mermerita, ilin başkenti olan Humus Şehri'nin 42,5 kilometre batısında yer alır.[3]

2004'te, Suriye Merkez İstatistik Kurumu'nun yaptığı, son resmi sayıma göre Mermerita, 2,206 kişilik nüfusa sahip bir kasabadır.[1] Mermerita, ayrıca, 422 metrelik (1,387 fit) bir rakıma sahiptir.[2]

Mermerita, Tartus İli'nin hemen sınırında bulunmaktır, ancak idari olarak Humus İli'ne bağlıdır. Tartus İli kurulmadan önce, Lazkiye İli'ne bağlı bulunmuştur, ancak 1953'te yapılan idari değişikliklerle Tartus İli'de kurulmuştur ve Mermerita idaresi Humus İli'ne geçmiştir.

Mermerita, tarih ve karnavallar gibi birçok çeşitli sebeplerden dolayı, başta yaz ayları olmak üzere, oldukça fazla sayıda turist çeker ve hem yerli hem yabancı turistler için önemli bir istikamet olarak, bölge turizmine ve ekonomisine, köyün büyük katkıda bulunmasını sağlar.

Tarih

Mermerita, en az 500 yıllık bir köydür ve modern tarihi, 17. yüzyıl başlarına kadar dayanır. Köye gelenlerin, birçoğunun, Lübnan ve Ürdün'de dahil olmak üzere, Hauran Platosu civarından göç ettiği tahmin edilmektedir. Bu sebeple, köyde bugün de birçok göçebe aile bulunur. Bu büyük köyde şu anda da 17. yüzyıla ait yapılar bulunmaktadır. Ancak son araştırmalar, köyün çok daha eski olduğunu, ilk olarak Fenikeliler tarafından, Milat civarında kurulduğunu ve 6. yüzyılda bir volkan patlaması sonucu tamamen yok olarak, kullanılamaz hale geldiğini, daha sonra ise 16. yüzyıl ortalarında yeniden kurularak, yerleşime açıldığını göstermiştir. Şu an köyde bulunan yapılar, en eski olarak, 17. yüzyıl başlarına dayanmaktadır.

Eski Mermerita

Bugün, Mermerita'da, 17. yüzyıldan kalma yapıların bulunduğu, tarihi kısma, "Eski Mermerita" adı verilir. Bugün, köyün bu bölgesinde, sadece 4 aile yaşamaktadır ve oldukça küçüktür. 17. yüzyıl başlarına dayanan, St. John, St. Saba ve St. Boutros Kiliseleri, bu bölgede, Eski Mermerita'nın hemen girişinde yer alır. 16.-17. yüzyılda ve civarında, şu anda coğrafyanın değişmesiyle yok olan, 3 küçük vadi, bugün Eski Mermerita olarak adlandırılan, bu tarihi bölgenin sınırlarını belirlemiştir. Ayrıca, o zamanlarda, büyük köyde verilen, kaliteli eğitim ve verimli tarım, diğer köylerden ve Lübnan, Ürdün, Hauran Platosu ile civarından, birçok göçmen çekmiştir.

Turizm

Talkala Şehri'nin yakınında bulunan ve içinde birçok yerleşim yeri ve tarihî eser barındıran, Nasara Vadisi'nin, "Hristiyanların Vadisi"), en büyük köylerinden biridir. Bölgedeki tüm yerleşim yerleri gibi, Mermerita'da nüfusuna göre oldukça büyük bir Hristiyan halk kitlesine sahiptir. Ayrıca, yine vadideki tepelerden birine kurulmuş olan, Haçlı Seferleri Dönemi'ne ait, büyük stratejik öneme sahip, Dünya Mirası listesine, 2006'da alınmış olan, Haçlı kalesi, Krak des Chevaliers'te, Mermerita'ya oldukça yakındır ve kaleden, köy görünebilir. Ve tüm bunlar, kendisi de eski ve[tarihi bir köy olan Mermerita'nın, yazları, oldukça fazla turist çekmesini ve popüler bir istikamet olmasını sağlayarak, bölge turizmine Mermerita'nın büyük katkıda bulunmasını sağlar.

Yıllık Geleneksel Mermerita Karnavalı

Ayrıca, bu turizme en büyük katkılardan diğer birisi de, her yıl düzenlenen, "Yıllık Geleneksel Mermerita Karnavalı"'dır. Her yıl köyden ve tüm çevresinden binlerce yerlinin yanında, yabancı ve yerli turistlerin de katıldığı [arnavalda, hepsi gönüllü olarak yer alan, göstericiler, süslenmiş yerel arabalar, geleneksel dansçılar ve perküsyon grupları, birçok çeşitli şovlar hazırlayıp, köy boyunca oldukça büyük, coşkulu ve eğlenceli bir geçit töreni düzenlerler. 2012'de, "Yıllık Geleneksel Mermerita Karnavalı", 32. yılını doldurmuş ve kutlamalar hazırlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c d General Census of Population and Housing 2004 15 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Suriye Merkez İstatistik Kurumu (CBS). Humus İli - Talkala İlçesi - El Nesire Nahiyesi. (Arapça)
  2. ^ a b "Marmarita, Syria Page". FallingRain. 2012. 9 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2012. ;
    Mermerita'ya ait Coğrafi, Demografik ve Fiziki Bilgiler.
  3. ^ Google Earth, 2012 verileri, Suriye, Humus İli.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çıldır</span> Ardahanın ilçesi

Çıldır Ardahan ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayat boyu</span> Oğuz boyu

Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; "Bayat"lardır. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar'dan Oğuz Kağan'ın oğlu Gün Han'ın soyundan geldiği kabul edilir. Ancak Kaşgarlı'nın bu sıralamada o dönem güç kazanan öncesinde ise 24. sırada bulunan Kınıkları 1. sıraya çıkarması da göz önünde bulundurulmalıdır. Kaşgarlı dışında genel kanıysa Kayıların 1. sırada, Bayatların ise 2. sırada olduğu şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Beylikli, Salihli</span>

Beylikli, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin illeri</span>

Suriye, üniter bir devlet olup idari olarak on dört ile bölünmüştür. En yüksek idari bölüm olan il Suriye'de Arapça محافظة muhafaza olarak adlandırılır. On dört il, Arapça منطقة mıntıka olarak adlandırılan altmış ilçeye, ilçeler de Arapça ناحية nahiye diye adlandırılan 206 bucağa bölünmüştür. Bucaklar, en küçük idari birim olan köyleri içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Tartus (il)</span>

Tartus İli, Suriye'deki on dört ilinden birisidir. Tartus İlii, ülkenin batısında bulunur. İl sınırları, güneyde Lübnan'la sınır komşusudur, batısı ise Akdeniz'dir. Bölgenin yüzölçümü tam olarak bilinmemektedir, bazı kaynaklar 1,890 km² bazıları ise 1,892 km² olduğunu söylemektedir. 2010 nüfus verilerine göre, ilin nüfusu ise 800,000 civarındadır. Nüfus yoğunluğu ise kilometrekareye, 422.83 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Busra el-Harir</span>

Busra el-Harir, Busra el-Hariri ya da Busra al-Harir, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. İzra İlçesi'nin doğusuna doğru, Ürdün sınırına yakın bir konumu vardır. 660 metrelik bir rakıma sahiptir. Suriye İstatistik Kurumu tarafından yapılan, 2004 Suriye nüfus sayımlarına göre 13,315 kişilik bir nüfusa sahiptir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mirdasoğulları</span>

Mirdâsoğulları Hanedanı ya da Mirdâsî Hanedanı, 1023'ten - 1080'e, iki kez kısa süreliğine, kontrolü elinden kaybetmesine rağmen, en geniş sınırlarında, kuzeyde Azez ve hanedana bağlı, emirlik halindeki Halep'ten, batıda Tartus, Beyrut, Acre, Baalbek, orta topraklarında Humus, doğuda Qasr al-Rahba ve güneyde Taberiye'ye uzanan ve arada kalan bölgeyi yöneten bağımsız Arap hanedanlık. Kısa süreliğine Fatımiler Devleti'ne, daha sonraysa Büyük Selçuklu Devleti'ne bağımlı hale gelmiştir. Hanedanlığın başkenti, baştan sona Halep olmuştur. Hanedan üyeleri orta ve kuzey Suriye'de hakimiyet göstermiş olan Beni Kilab kabilesi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir eyalet

Trablusşam Eyaleti veya Trablusşam Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet. 1516'daki Mercidabık Muharebesi'nde Suriye ve civar bölgenin kazanılmasının ardından, 1517 yılında eyalet olan Şam Eyaleti'nin ve 1534'te eyalet yapılan Halep Eyaleti'nin içerdiği topraklar idari bakımdan düzenlenerek, 1579 yılında eyalet olmuştur.

Humus Sancağı veya Hıms Sancağı, ilk başta, 1516'daki, Mercidabık Muharebesi sonucu Suriye ve civarındaki toprakların Memlükler'den alınmasıyla beraber 1517'de kurulan Şam Eyaleti'nin bir sancağı olmuştur. Daha sonra, 1522'de, ayrı sancaklar olan, Hama ve Humus sancakları birbirine bağlanarak Hama ve Humus Sancağı kurulmuştur. 1550lere kadar böyle devam eden sistem, o yıllarda ayrılarak, Hama sancağı Şam Eyaleti'nde kalmış, Humus Sancağı ise, yeni kurulan, Halep Eyaleti'ne bağlanmıştır. 1565'te tekrar Şam Eyaleti'ne bağlanan Humus Sancağı, 14 yıl sonra, nihayet, yeni teşkil edilen Trablusşam Eyaleti'ne bağlanmış ve Osmanlı Eyalet Dönemi'nin sonuna kadar, Trablusşam Eyaleti'ne bağlı 5 sancaktan birisi olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr</span>

El-Kuseyr, diğer adıyla El Kuseyir ya da El Kuseyr, Suriye'nin batısında, Humus İli'ne bağlı, El-Kuseyr ilçesi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Aynı zamanda, Suriye idari yapılanmasına göre, şehrin oluşturduğu nahiyeye birçok kasaba ve köy de bağlıdır. Humus İli'nin başkenti, Humus'un, 4.8 kilometre güneybatısında, Suriye-Lübnan sınırına bakan, dağlık bir alanda yer alır. Bu sebeple şehir, 539 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 yılı hesaplamalarına göre şehrin nüfusu 46,772'dir. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olup, şehirde önemli oranda Hristiyan azınlık da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr (ilçe)</span> Suriye, Humusta bölge

El Kuseyr İlçesi, ya da El Kuseyir İlçesi, Suriye'nin, Humus İli'ne bağlı, 6 ilçeden (mıntıka) birisidir. İlçenin başkenti ve en büyük şehri El Kuseyr'dir. İlçe, çoğu diğer ilçenin aksine, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, sadece bir nahiyeye ayrılmıştır. O da başkentin oluşturduğu, El Kuseyr'in nahiyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Feyruze</span>

Feyruze Humus İlçesi'ne bağlı bir Suriye köyüdür. Şu anda bölgedeki kentsel gelişim sebebiyle, aynı, hemen 2,6 km kuzeyinde bulunan Zeydel kasabası gibi, zaman zaman, Suriye'nin en büyük şehirlerinden, Humus'un bir banliyösü olarak da kabul edilir ve tanımlanır. Humus şehir merkezinin 4,8 km, çıkışının ise hemen, 2,5 km güneydoğusunda bulunan ve Suriye'nin, Humus İli'nin, Humus İlçesi'ne bağlı 12 nahiyeden, ilin başkenti Humus Şehri'nin oluşturduğu, Humus Nahiyesi'ne bağlı köydür.

<span class="mw-page-title-main">Zeydal</span> Suriye, Humus’ta bir şehir

Zaydal, ya da diğer adıyla Zaidal, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Humus İlçesi'ne bağlı, Humus Şehri'nin oluşturduğu, Humus Nahiyesi'ne (Bucak) bağlı bir kasaba. Humus Şehri'nin hemen doğusunda bulunan kasaba, 2,6 kilometre güneyindeki Feyruze gibi, zaman zaman, Humus'un banliyölerinden biri olarak da kabul edilir ve tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Şin, Suriye</span> Humus, Suriyede bir kasaba

Şin, ya da diğer adıyla Shin, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Humus İlçesi'ne bağlı, Şin Şehri'nin kendi oluşturduğu, Şin Nahiyesi'ne (Bucağı) bağlı ve bu nahiyenin hem başkenti, hem en büyük yerleşim yeri olan bir kasabadır. Şin, ilin ve ilçenin başkenti olan Humus Şehri'nin 27,5 kilometre batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır. Arap Dili ve Dilbilin Ansiklopedisine göre, ülkede Arapça'ya ek olarak, konuşmacı sayısına göre şu diller konuşulmaktadır: Kürtçe, Türkçe, Aramice, Çerkesçe, Çeçence, Ermenice ve Yunanca. Bu dillerin hiçbiri resmi statüye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.