İçeriğe atla

Mermer Kule

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir.[1][2][3] Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.[2][3]

Theodoros Palaiologos Kantakouzenos'un 1402-1410 yılları arasında bir saray yaptırdığı bilindiğinden bu sarayın Mermer Kule yapı kompleksi olduğu ileri sürülmüştür. Palaiologos ve Kantakouzenos hanedanına ait monogramlarının [a] yer aldığı bir mimari öğe, bu görüşü desteklemek için kullanılmışsa da[2] konu ile ilgili görüş birliği sağlanamamıştır.[1]

Altın Kapı'da 14. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen ve Chryseia Kastellionu olarak bilinen başka bir yapı da söz konusudur. 1354'teki bir iç savaştan sonra John VI Kantakouzenos, Altın Kapı tarafındaki surların yönetimini V. Ioannes Palaiogos,'a devretmiştir. V. Palaiologos burada, Azizler Kilisesi ve Kırk Şehitler Kilisesi'nden çıkan malzemeler ve St. Mokios Bazilikası'nın kalıntıları ile yeni bir kule inşa etmiştir.[4] Söz konusu yeni kule ikamet eden V. Ioannes'in torunu VII. Ioannes'in,1390 yılında İstanbul'un kontrolünü ele geçirmesinin ardından Sultan I. Beyazıt, V. Ioannes'i, Osmanlı'da rehin olarak tutulan oğlu II. Manuel'i kör etmekle tehdit ederek kendisinden Chryseia Kastelionu'nu yıkmasını istemiştir. Bu yapının yıkılması üzerine serbest kalan II. Manuel Romalılarla birlikte limandan girerek babası V. Ioannes Palaiologos'un bulunduğu yeni kuleye gitmiştir.

Kuleyi içeren yapı kompleksine ait alanın olasılıkla Altın Kapı'ya kadar ulaştığı, yapının yaşam alanlarının yanı sıra liman, hayvan ve asker barınakları ile ikmal tesislerini içerdiği düşünülmektedir. Bu nedenle Mermer Kule'de yer alan ve üzerinde Palaiologos ve Kantakouzenos ailelerine ait monogramlar bulunan devşirme malzemelerden de yola çıkılarak bu kulenin, V. Palaiologos'un inşa ettirdiği deniz tarafındaki kule olduğu ileri sürülmektedir.[5]

Mimari

Theodosius Surları'nın en güneyindeki 1 numaralı kule ile Marmara Surları'nın en batıdaki kulesi arasında yer alan Mermer Kule yapı kompleksi, özellikle duvarlarında kullanılan örgü tekniği ve çok renkli kemer tasarımları bakımından surlardaki Erken Bizans örneklerinden ayrışmaktadır.[6] Yapı kompleksinden günümüze 33x18 metre karelik bir alan kaplayan ve sadece güney kısımları ayakta kalan iki kule ile bir perde duvarı [b] ulaşabilmiştir.[2][3] Orijinalinde denizin içinde yer alan yapı kompleksi, 1950'lerdeki yol yapımında hem Theodosius Surları'nın 1 numaralı kulesi ile bağlantıyı yitirmiştir hem de kıyı şeridinin 20 m genişletilmesi nedeniyle günümüzde karada konumlandırılmıştır.

Mermer Kule, perde duvar seviyesindeki kornişlere kadar büyük boyutlu devşirme mermer bloklardan oluşmaktadır. Kule, 10x10.8 m ölçülerinde ve yaklaşık 25 m yüksekliğindedir. Kule dört kattan ve perde duvarları üzerinde yer alan mazgallı korkuluklu bir platformdan oluşmaktadır. Kulenin alt katlarda iki, korkuluk seviyesinde bir ve dördüncü katta sonuncusu olmak üzere avluya açılan dört kemer açıklığı bulunmaktadır. Kulenin iç duvarlarında iri kireçtaşı bloklar kullanılırken kemerler ve tonozlar tuğladan yapılmıştır. Her katın tavanında çapraz tonozlu kubbeler kullanılmıştır. Alt katların yan nişlerinde ok yarıkları [c] görülmektedir. Üst katlarda üç yana bakan küçük pencereler bulunmaktadır. Ayrıca üçüncü kat pencerelerinin üzerinde kemerli taş levhalar ve dördüncü kat pencerelerinin üzerinde de taş lentolar yer almaktadır.[3]

Kuzeydoğuda yer alan iki katlı diğer kule, yaklaşık 6.5 m yüksekliğindedir. İki katın tavanında da tonozlu kubbeler kullanılmıştır. Olasılıkla devşirme olan kireçtaşı bloklardan oluşan perde duvarlar, yaklaşık 3 m kalınlığındadır. Kule ve korkuluk, üst kornişin üzerinde üç sıra kireçtaşı ve üç sıra tuğladan oluşan bir duvar örgüsüne sahiptir.[3]

İç avlunun kemerlerinde kornişlerle ayrılmış iki kazamat [d] seviyesi görülmektedir. Nişlerin her birinde bir ok yarığı bulunmaktadır. İkinci seviye ile mazgallar arasında bir korniş daha söz konusudur. Dış duvarda, biri alt perde nişlerinin ve avlunun zemin seviyesinde, diğeri mazgallı zemin seviyesinde olmak üzere iki korniş yer almaktadır. Perde duvarındaki kornişlerin büyük bir kısmı restorasyon sırasında değiştirilse de lotus-palmet frizli orijinal kornişlerin bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Bu parçaların 11-12. yüzyıllara tarihlenen kare haç planlı kubbeli bir kiliseden geldiği düşünülmektedir. Batı perde duvarının üst nişinde olasılıkla, Kantakouzenos monogramı oluşturduğu düşünülen, merkezde Palaiologos monogramı ile kanatlı haçların ve kafeslerin yer aldığı bir korniş parçası daha bulunmaktadır.[2][3]

Mermer Kule'nin küçük avlusunda dört küçük sarnıç kalıntısı yer almaktadır. Yapı kompleksinin doğu duvarına bitişik olarak inşa edilen iki ana sarnıç, yaklaşık olarak 5x4 m ölçülerinde yuvarlatılmış köşelere sahip dikdörtgen planlı olarak tasarlanmıştır. En güneydeki sarnıcın tonozunun bir kısmı günümüze ulaşmıştır.[2]

Sarnıçların duvarında 3 cm kalınlığında su geçirmez bir sıva söz konusudur. İkinci ve kısmen ayakta kalan üçüncü sarnıç, birbirlerine pişmiş toprak bir boru ile bağlanmışlardır. Küçük yuvarlak dördüncü sarnıç da kompleksin kuzeydoğusundaki kulede yer almaktadır.[7]

Günümüzde İ.B.B. Soğanlı Bitkiler Parkı'nın güney ucunda kalan Mermer Kule, ziyarete açıktır.

Notlar

  1. ^ Monogram, bir veya daha fazla harfin ya da başka yazı birimlerinin tek bir simge oluşturmak için üst üste veya yan yana birleştirilmesiyle elde edilen semboldür.
  2. ^ Perde duvar, bir kalenin ya da hisarın iki kule veya burç arasında kalan duvarıdır.
  3. ^ Ok yarığı, Orta Çağ mimarisinde bir okçunun okları fırlatabileceği bir tahkimattaki ince dikey açıklık olarak tanımlanmaktadır.
  4. ^ Sur duvarlarının içinde bırakılan sandık tipi boşluklardır.

Kaynakça

  1. ^ a b Asutay, Neslihan (2002). "Wer erbaute Mermer-Kule?". Byzantion, 72. s. 270-274. 
  2. ^ a b c d e f Peschlow, Urs (1995). Borkopp, Birgit; Schellewald, Barbara; Theis, Lioba (Ed.). ‘‘Ein spaetbyzantinischer Palast in Konstantinopel’’, Studien zur byzantinischen Kunstgeschichte. Festschrift für Horst Hallensleben zum 65. Geburtstag. Amsterdam. s. 93-97. 
  3. ^ a b c d e f Peschlow, Urs (2001). "Die befestigte Residenz von Mermerkule". JÖB, 51. s. 385-401. 
  4. ^ Peschlow, Urs (1995). Borkopp, Birgit; Schellewald, Barbara; Theis, Lioba (Ed.). ‘‘Ein spaetbyzantinischer Palast in Konstantinopel’’, Studien zur byzantinischen Kunstgeschichte. Festschrift für Horst Hallensleben zum 65. Geburtstag. Amsterdam. s. 94-95. 
  5. ^ Asutay, Neslihan (2007). Brandes, Wolfram; Demandt, Alexander; Krasser, Helmut; Lappin, Hartmut; Von Möllendorf, Peter (Ed.). Die Landmauer von Konstantinopel-Istanbul. Berlin: Walter de Gruyter. s. 117. 
  6. ^ Asutay, Neslihan (2007). Brandes, Wolfram; Demandt, Alexander; Krasser, Helmut; Lappin, Hartmut; Von Möllendorf, Peter (Ed.). Die Landmauer von Konstantinopel-Istanbul. Berlin: Walter de Gruyter. s. 111. 
  7. ^ Altuğ, Kerim (2013). İstanbul’da Bizans Dönemi Sarnıçlarının Mimari Özellikleri Ve Kentin Tarihsel Topografyasındaki Dağılımı. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi [Doktora Tezi]. s. 370. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Mevlevihanesi</span> İstanbulda müze

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anemas Zindanları</span> Abdullah ne demek kasim

Bizans döneminin en büyük saraylarından biri olan Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş, 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hierapolis</span> Denizlide bir antik Roma kenti

Hierapolis, Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Surları</span> Konstantinopolisin surları (modern İstanbul, Türkiye)

Konstantinopolis Surları, günümüzde İstanbul sınırları dahilinde olan Konstantinopolis'i çevreleyen ve Doğu Roma zamanında yapılmış şehir surlarıdır. Şehri çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Soğukçeşme Sokağı</span>

Soğukçeşme Sokağı İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Soğukçeşme Sokağı adını yine bu sokakta bulunan, III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kale</span> Orta Çağ boyunca Avrupa, Asya ve Orta Doğuda soylular tarafından inşa edilen müstahkem yapı

Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılmıştır. ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür. Kimi kaleler saray halkına konaklama imkanı sağlardı. Kalelerde kuleler ve surlar gibi farklı özelliklere sahip bölümler bulunurdu. 15. yüzyılda topların yaygınlaşmasıyla Orta Çağ kaleleri işlevlerini yitirdi ve yerini İtalyan tarzı kalelere bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aya İrini</span> İstanbulda eski kilise ve müze

Aya İrini veya Azize İrini (Yunanca: Ναός της Αγίας Ειρήνης Tanrısal Barış ya da Kutsal Barış, İstanbul'da, Topkapı Sarayı'nın birinci avlusunda, Ayasofya'nın yakınında ve onunla çağdaş olan tarihî bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye Sarnıcı</span> Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un tarihi yarımada içerisinde bulunan en eski su yapılarından birisidir

Şerefiye Sarnıcı veya Theodosius Sarnıcı İstanbul'un Fatih ilçesinde, Tarihi Yarımada’da bulunan pek çok Bizans Dönemi sarnıcından biridir. Divan Yolu Caddesi, Piyer Loti Caddesi, Boyacı Ahmet Sokak ve Dostluk Yurdu Sokak’ın sınırlandırdığı yapı adasının güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bukoleon Sarayı</span> saray

Bukoleon Sarayı ya da Latince Bucoleon Konstantinopolis'te Bizans sarayı.

<span class="mw-page-title-main">Ninotsminda Katedrali</span> Gürcistanda katedral

Ninotsminda Katedrali Gürcistan'a bağlı Kaheti bölgesinin Sagareco köyünde konumlanmış bir katedraldir.

Kuşdili Köşkü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir köşktür. Üzerindeki yazıttan 1904 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır fakat kimin yaptırdığına dair bilgi bulunamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Tekla Yeraltı Kilisesi</span> Mersin, Silifke yakınlarındaki bir yeraltı kilisesi öreni

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik) Mersin ilinin Silifke ilçesi yakınlarında yer alan bir yeraltı kilisesi örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Antik Kenti</span> Karya bölgesinde yer alan antik kent

Herakleia Antik Kenti veya Latmos Herakleia, Muğla ili Milas ilçesine 39 km uzaklıkta Kapıkırı Köyü sınırları içinde kurulmuş Antik İyonya bölgesi kent yerleşimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Iasos</span> Antik Karya şehri

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.