İçeriğe atla

Merkez Sinagog

Koordinatlar: 40°45′35″K 73°58′14″B / 40.75972°K 73.97056°B / 40.75972; -73.97056
Merkez Sinagog
Central Synagogue
Lexington Ave ile 55.S kesişiminden batıya bakış
Lexington Ave ile 55.S kesişiminden batıya bakış
Harita
Temel bilgiler
Konum646-652 Lexington Avenue,
Manhattan, New York,
Amerika Birleşik Devletleri[1]
Koordinatlar40°45′35″K 73°58′14″B / 40.75972°K 73.97056°B / 40.75972; -73.97056
İnançYahudilik
MezhepReformist Yahudilik
DurumAktif
Web sitesicentralsynagogue.org
Mimari
Mimar(lar)Henry Fernbach[2]
Mimari türNeogotik
Mimari biçimMoor
Cephe yönüDGD
İnşaat başlangıcı1872
Tamamlanma1873
Özellikler
Genişlik25m
Genişlik (merkez)14m

Merkez Sinagog (Avadat Hesed Cemiyeti), Manhattan New York'ta 652 Lexington Avenue ile 55th Street sokaklarının kesiştiği yerde bulunur. Moor stiliyle 1872'de inşa edilen ve Budapeşte'deki Dohany Sinagogu'nun bir kopyası olan sinagog[3] Moor İspanyası'ndaki Yahudi varlığının onuruna dikilmiştir.[1] Şehirde kesintisiz olarak en uzun süreyle kullanılan sinagogdur.[4][5]

Binanın dramatik stili, yapım döneminde tartışmalara sebep olmuştur. Kimileri, aşırıya kaçmanın halkta imrenme duygusu yaratacağına ve asimilasyonun önüne geçeceğini düşünmüştür.[6]

Bu sinagog ABD'deki, ayakta kalan, en eski sinagoglardan birisidir.[7] 15 Mayıs 1975'te yapı National Historic Landmark'a tayin edilmiştir.[4][8] Çarşambaları 12:45'te müze doçenti tarafından giriş kapısından başlayan ücretsiz tur düzenlenir.

Ağustos 1998'de kazayla çıkan bir yangın sonucunda hasar gören tapınak 2001'de özüne sadık kalınarak restore edilmiştir.[9] Yangın sonucundan çatı ve kolonlar hasar görmüştü. Yangın sırasında, itfayecilerin hassas tavrı, Lexington Avenue'ye bakan doğu duvarındaki gül pencere dışında binanın ayakta kalmasını sağladı. New York İtfayesi 8. Tabur onuruna, kuzey duvarında mermer plaket bulunur.

Brooklyn'deki Salem Fields Mezarlığı bu sinagoga bağlıdır.

Hizmetler

Reformist cemaatin gelişen ilgi ve ihtiyaçlarına hassasiyet ile yaklaşan Merkez Sinagog'da hem gelenksel hem alternatif dua stilleri bulunur. Günlük sabah minyanları, Şabat, bayram hizmetleri ve Bar mitsva, evlilik gibi okazyonların yanı sıra, tapınakta havurot (Yahudi çalışma grupları), çocuklar için Tot Şabat ve Tyke Şabat, şifa ve cemaat hizmetleri sunulur. İnançlar arası kutlamalar içinde Şükran Günü ve Yom Haşoa (Holokost'ta ölenleri anma günü) bulunur. Diğer özel hizmetler arasında, yıllık Shofar Award Shabbat adıyla, ilham kaynağı olan özel bir Yahudi'ye ödül töreni düzenlenir. Ödülü kazananlar arasında gazeteci David Halberstam ve ABD Holokost'u Anma Müzesi'nin mimarı James Ingo Freed bulunur.

Ayrıca bakınız

Merkez Sinagog'un Moor stiliyle yapılan güney kulesi (2011)

Notlar

  1. ^ a b Dolkart, Andrew S. & Postal, Matthew A.; Guide to New York City Landmarks, 3rd Edition; New York City Landmarks Preservation Commission; John Wiley & Sons, Inc. 2004. ISBN 0-471-36900-4; p.122.
  2. ^ White, Norval & Willensky, Elliot; AIA Guide to New York City, 4th Edition; New York Chapter, American Institute of Architects; Crown Publishers/Random House. 2000. ISBN 0-8129-3107-6. p.282.
  3. ^ Krinsky, Carol (1996). Synagogues of Europe. New York: Dover Publications. s. 108. ISBN 0-486-29078-6. 
  4. ^ a b Carolyn Pitts (2 Şubat 1975). "National Register of Historic Places Inventory-Nomination: Central Synagogue (220 KB)". National Park Service.  |başlık= dış bağlantı (yardım) and Accompanying 5 photos, exterior and interior, from 1973 and undated 22 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (1.53 MB)
  5. ^ Alejandro Bahamón and Àgata Losantos, New York: A Historical Atlas of Architecture 31 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (New York: Black Dog and Leventhal Publishers, Inc., 2007), p.99.
  6. ^ Gray, Christopher; New York Streetscapes, 1st Edition; Harry N. Abrahams, Inc. 2003. ISBN 0-8109-4441-3; p.188.
  7. ^ Rediscovering Jewish Infrastructure: Update on United States Nineteenth Century Synagogues, Mark W. Gordon, American Jewish History 84.1 (1996) 11-27 [1] 6 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "Central Synagogue". National Historic Landmark summary listing. National Park Service. 10 Eylül 2007. 2 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  9. ^ Harris, Bill; One Thousand New York Buildings, 1st Edition; Black Dog and Leventhal. 2002. ISBN 1-57912-443-7; p.272.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">Romanyot</span>

Romanyot, Roma döneminden beri bugünkü Türkiye, Yunanistan ve bu ülkeleri çevreleyen bölgelerde yaşayan Yahudilere verilen addır. Kendi aralarında kullandıkları dil Yunancanın bir lehçesi olan ve İbraniceden kelimeler bulunan Yevanik'ti. Bu dil Sinagoglarının adları Yunanca olduğu gibi, duaların bazıları da yine bu dilde okunurdu. Bu dilin ölü bir dil olma ihtimali çok yüksektir. 1547 yılında Tevrat da Yunancaya çevrilmiştir. Gelenekleri de doğal olarak Rum yaşam tarzına yakın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sinagog (Berlin)</span>

Neue Sinagogu 1856-1866 yılları arasında inşa edilmiş, Berlin Yahudi cemaatinin ana sinagogudur. Magribi stiliyle El Hamra Sarayına benzeyen bu yapı 19. yüzyılın ikinci yarısının önemli mimari eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan'daki Yahudilerin tarihi</span> Hindistanda bulunan dini bir azınlık

Hindistan Yahudileri Hindistan'da bulunan dini bir azınlıktır. Yahudiliğin, Hindistan'a giren ilk gayri-Dharma dinlerden olduğu tarihte kayıtlıdır. Antik çağlardaki cemaatler kültürel asimilasyona uğramıştır. Her Yahudi cemaati, Yehuda Krallığı ve Kayıp On Kabile gibi farklı kökenlerden geldiği için ülkedeki Yahudi sayısını kestirmek zordur. Toplam Yahudi nüfusunun yarısı Manipur ve Mizoram'da, çeyreği de Mumbai'de yaşamaktadır. Dünyadaki birçok ülkenin aksine Hintlerin kontrolündeki Hindistan'da antisemitizm olayları görülmemiştir. Bölgede görülen tek antisemitik olaylar, Portekiz'in Goa'yı işgal edip engizisyonları başlattığı dönemdir. Yahudiler Malabar kıyılarındaki Kodungallur'a yerleşip 1524'e kadar barış içinde ticaretle uğraştılar. Hem İngiliz hakimiyetinden önce hem de sonra Yahudiler Hint prensleri altında, hükûmette, orduda ve endüstride önemli mevkilere geldiler.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Sinagogu</span>

Gaziantep Sinagogu,, Gaziantep'te terkedilmiş bir sinagogdur. 1970'lerde Gaziantep'in son Yahudileri şehri terkedince sinagog bakımsızlıkla karşı karşıya kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail mutfağı</span>

İsrail mutfağı, hem yerel yemekler hem de dünyanın her yerinden İsrail'e gelen Yahudi göçmenlerin yemeklerinden oluşur. 1948'de İsrail devletin kuruluşundan ve özellikle 1970'lerin son yıllarından beri bir İsrail füzyon mutfak oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Myanmar'daki Yahudilerin tarihinde kayıtlara geçen ilk Yahudi, 18. yüzyılda Myanmar Kralı Alaungpaya'nın ordusunda yer alan Solomon Gabirol'du.

<span class="mw-page-title-main">Hotel Del Coronado</span>

Hotel del Coronado veya The Del veya Hotel del ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Coronado şehrinde yer alan lüks ve sahilde yer alan bir oteldir. Otel binası San Diego şehrinin hemen ilerisinde ve San Diego Körfezi’ne bakan bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Dohány Sokağı Sinagogu</span> Budapeştede sinagog

Dohány Sokağı Sinagogu ya da diğer adlarıyla Büyük Sinagog veya Tabakgasse Sinagogu, Budapeşte'nin 7. idari bölgesi olan Erzsébetváros'ta yer almaktadır. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük sinagogudur. 3000 sandalyeli tapınak Neolog Yahudiliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti</span>

Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti veya Şaarey Şomayim cemiyeti, 89-93 Rivington Street, Manhattan, New York'taki tarihi bir binada 100 yılı aşkın süreyle yer almış Ortodoks Yahudi cemiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Bet Hamidraş Hagadol</span>

Bet Hamidraş Hagadol, Lower East Side, Manhattan, New York'ta bulunan 120 yıllık tarihi Ortodoks Yahudiliğin bulunduğu 60-64 Norfolk Street adresinde bulunan sinagogdur. Bu cemiyet, Doğu Avrupalı Yahudilerin New York'taki ve Rus Yahudilerinin ABD'deki ilk cemiyetidir.

Moshe Koussevitzky, kantor ve vokalist. Tanınmış koro şefi Sergei Koussevitzky'nin akrabası olan Koussevitzky, Polonya ve ABD'de birçok kayıt yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Eldridge Sokağı Sinagogu</span>

Eldridge Sokağı Sinagogu Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinin Manhattan semtinin Chinatown mahallesinde bulunan bir sinagog. National Historic Landmark listesinde bulunan sinagog 1887 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Sinagogu</span>

Zagreb Sinagogu bugünkü Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'teki Yahudiler'in 1867 yılında Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Hırvatistan-Slavonya Krallığı'ndaki inşasından 1941'deki mihver yanlısı Hırvatistan Bağımsız Devleti'ndeki faşist otorite tarafından yıkılışına kadar merkezi ibadethanesi görevini görmüş yapı.

<span class="mw-page-title-main">New York Belediye Binası</span> Lower Manhattana bağlı Civic centerda Bir New York kentinin Yönetim Binası

New York Belediye Binası, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin yönetim binasıdır. Bina Lower Manhattan'a bağlı Civic Center'da yer almaktadır. ABD'nin en eski belediye binası olup belediye başkanının çalışma yerine ve New York Şehir Konseyi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Canton Sinagogu</span>

Canton Sinagogu, İtalya'nın Venedik kentindeki Yahudi gettosunda bulunan beş sinagogdan biridir. Yakınındaki Büyük Alman Sinagogu'ndan (1528) sadece dört yıl sonra tamamlanmıştır ve Venedik'in en eski ikinci sinagogudur. Venedik'e yeni gelen Provence Yahudilerince ya da zengin bir aile tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Tarihi boyunca defalarca yeniden tasarlanan kilisenin iç dizaynı, ağırlıklı olarak barok ve rokoko tarzlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi, Macaristan Krallığı'na kadar uzanmaktadır; hatta bazı kayıtlara göre, 895 yılında Karpat Havzası'nı Macarların fethinden 600 yıldan daha uzun bir süre öncesine kadar uzanmaktadır. Yazılı kaynaklar, Yahudi topluluklarının Orta Çağ Macaristan Krallığı'nda yaşadığını kanıtlıyor ve hatta heterojen Macar kabilelerinin birkaç klanının Yahudiliği uyguladığı varsayılıyor. Yahudi yetkililer, 13. yüzyılın başlarında II. András'ın hükümdarlığı sırasında krala hizmet etti. 13. yüzyılın ikinci yarısından itibaren genel dini hoşgörü azaldı ve Macaristan'ın politikaları Batı Avrupa'daki Yahudi nüfusa yönelik muameleye benzer hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Filibe Sinagogu</span>

Filibe Zion Sinagogu, Bulgaristan'ın Filibe şehrinde bulunan bir sinagogdur. Bu sinagog, Bulgaristan'da günümüzde de hizmet vermekte olan 2 sinagogdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Sinagogu (Prag)</span>

İspanyol Sinagogu, Çekya'nın başkenti Prag'da bulunan bir sinagogdur. Sinagog, 1868 yılında inşa edilmiş olup eski Yahudi mahallesinde yer almaktadır.