İçeriğe atla

Merkez, Gaziosmanpaşa

Merkez
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°03′26″N 28°54′42″E / 41.05732°K 28.9118°D / 41.05732; 28.9118
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeGaziosmanpaşa
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam0.85 km²
Nüfus
 (2023)
30.130[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34245[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Merkez, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin neredeyse tamamını Rumeli Göçmenleri ve Trakyalılar oluşturmaktadır. Eski adı Taşlıtarla Mahallesi iken ilçenin merkezindeki mahalle olmasından dolayı ismi Merkez Mahallesi olarak değiştirilmiştir.

İlçedeki hemen hemen bütün alışveriş merkezleri, dershaneler ve siyasi partilerin ilçe başkanlıkları bu mahallede bulunmaktadır. Ayrıca ilçenin spor kulübü olan Gaziosmanpaşa Spor Kulübü'nün tesisleride Merkez Mahallesi'ndedir.

Mahalleye 1998 senesinde araç trafiğini rahatlatmak amacıyla üç adet alt geçit yapılmıştır. Bunlardan birincisi Çukurçeşme Caddesi'ni Ordu Caddesi'ne ve Ali Galip Bey Caddedi'ne bağlamaktadır; ikincisi de Çukurçeşme Caddesi'ni Çevreyolu'na bağlamaktadır; üçüncüsü ise Eski Edirne Asfaltı'nı Çukurçeşme Caddesi'ne bağlamaktadır.

Mahallenin komşuları Bağlarbaşı Mahallesi, Sarıgöl Mahallesi, Şemsipaşa Mahallesi, Eyüp Rami Yeni Mahalle ve Bayrampaşa Kartaltepe Mahallesi'dir.

Mahalleden Eminönü, Beyazıt, Taksim ve Yenibosna otobüsleri kalkmaktadır. Ayrıca Aksaray, Topkapı, Bayrampaşa, Otogar, Terazidere, Beşyüzevler, Yeşilpınar ve Gazi Mahallesi minibüsleri mahalleden geçmektedir.

Mahallenin Bereç ve Havuzbaşı Mevkii'nde küçük ölçekli imalathaneler ve atölyeler bulunmaktadır. Mahallede semt pazarı kurulmamaktadır. Ancak semt sakinleri genellikle Bağlarbaşı Mahallesi'nde kurulan çarşamba pazarına gitmektedirler.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
200726.192ADNKS
2008 1%26.523ADNKS
2009 1%26.765ADNKS
2010 1%27.117ADNKS
2011 2%27.598ADNKS
2012 2%28.122ADNKS
2013 3%28.968ADNKS
2014 1%29.320ADNKS
2015 0%29.291ADNKS
2016 0%29.419ADNKS
2017 1%29.266ADNKS
2018 2%28.679ADNKS
2019 1%29.002ADNKS
2020 1%28.699ADNKS
2021 3%29.501ADNKS
2022 5%30.922ADNKS
2023 3%30.130ADNKS

Bulunan Resmi Kuruluşlar

  1. Gaziosmanpaşa Meydan Camii
  2. Gaziosmanpaşa Adliyesi
  3. Gaziosmanpaşa Belediyesi
  4. Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü
  5. Gaziosmanpaşa Hükûmet Konağı
  6. Gaziosmanpaşa Kaymakamlık
  7. SGK Gaziosmanpaşa Semt Polikliniği
  8. Gaziosmanpaşa Sağlık ocağı
  9. İbn-i Sina Sağlık Ocağı
  10. PTT Gaziosmanpaşa Merkez Şube

Okullar

  1. Büyük Fuat Paşa İlköğretim Okulu
  2. Havuzbaşı Atilla Baykal ilkokulu
  3. Kadri Yörükoğlu Lisesi
  4. Plevne Lisesi

Bulunan Spor Kulüpleri

  1. Gaziosmanpaşa
  2. Çayırgücü Spor Kulübü
  3. Tuna Spor Kulübü

Ulaşım

Otobüs Hatları

Minibüs Hatları

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alibeyköy</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Alibeyköy, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesi sınırları içindeki bir semttir. Tarihinde mısır tarlaları ile bilindiğinden günümüzde aynı tarlalardan eser olmamasına karşın semtin girişindeki dev mısır heykelinde de görülebileceği gibi semtin sembolü olarak seçilmiştir. Alibeyköy nüfusunun çoğunluğunu, 1950-1960 yılları arası o dönem Yugoslavya Federasyonu olan şimdi ise Makedonya ve Kosova'dan gelen Türk göçmenler oluşturmaktadır. Alibeyköy göçmenleri genellikle, kuyumculuk ve tatlıcılık işleri ile uğraşmaktadır. Bunun yanı sıra komşu mahalleler olan Çırçır ve Karadolap mahallelerinin yerlileri de Yugoslavya Türk göçmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Caddesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinde cadde

Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Aksaray Meydanı'nda, Valide Sultan Camii ile Topkapı surları arasında, eski Bayrampaşa Deresi vadisi boyunca kuzeybatı-güneydoğu yönünde doğrusal olarak uzanan cadde. Vatan Caddesi olarak bilinen yolun günümüzdeki adı Adnan Menderes Bulvarı'dır. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda olan Adnan Menderes Bulvarı 1956-1957'de, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in İstanbul'da giriştiği bir dizi imar operasyonu sonucunda Vatan Caddesi adıyla açılmış ve hizmete girmiştir. Caddede resmi bayram ve İstanbul'un Kurtuluşu günlerinde vali, belediye başkanı ve diğer resmi erkanın katılımıyla geçit töreni düzenlenmektedir. Caddenin batı tarafında Adnan Menderes Anıt Mezarı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Küçükköy, Gaziosmanpaşa</span>

Küçükköy, günümüzde İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı olup tarihi bir köy merkezidir. güneyinde Alibeyköy ve Taşlıtarla semtleri, kuzeyinde Sultançiftliği semti, batısında Bayrampaşa ilçesine bağlı Yıldırım Mahallesi ve Cevat Paşa Mahallesi, doğusunda ise Eyüpsultan ilçesi bulunur. Toplam nüfusu günümüzde 250 binden fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Şişli</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir. Burada bir konak yapan bu aileden dolayı bölgeye önce Şişçilerin Konağı, sonra da Şişlilerin Konağı denmiş ve zamanla da bu ad sadece Şişliye dönüşmüştür. Halâskârgazi Caddesi boyunca ve özellikle caddenin batı kesiminde, içerilere Bomonti'ye doğru uzanır. Şişli Merkez mahallesi dışında Cumhuriyet, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahallelerinin Halâskârgazi Caddesi'ne yakın kesimleri üzerine de yayılır. Semt kuzeyde Mecidiyeköy, kuzeydoğuda Fulya, doğuda Teşvikiye-Nişantaşı, güneyde Osmanbey, Pangaltı, batıda Feriköy, Bomonti ve kuzeybatıda Okmeydanı semtleri ile sınırlıdır.

Yıldıztabya, İstanbul ilinin Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Gaziosmanpaşa'nın büyük mahallelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">İzzetpaşa</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

İzzetpaşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı olan mahalle. Şişli'nin 28 mahallesinden biri olan İzzetpaşa, doğuda Kuştepe, güneyde Şişli merkez, kuzey ve kuzey doğuda Hürriyet mahallesi ile komşudur. Mahallenin eski adı İzzetpaşaçiftliği'dir.

Derviş Ali Mahallesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde Ayvansaray; doğusunda Balat semtleri; güneyinde Hırka-î Şerif, güneydoğusunda Atikali mahalleleri; kuzeydoğusunda Karagümrük semti, doğusunda ise Eyüpsultan ilçesine bağlı Defterdar ve Topçular mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Silahtarağa</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Silahtarağa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Sakarya; güneyinde Eyüp Merkez; batısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Eyüpsultan</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Silahtarağa; güneyinde Nişanca; batısında İslambey; kuzeybatısında Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Pazariçi mahalleleri; doğusunda ise Haliç bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma çok sayıda tarihî eser ve mezarlığa ev sahipliği yapar. Eyüp Sultan Camii ile meşhurdur. Mahalle sınırları içerisinde birde Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eyüp Kampüsü) bulunmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Emniyettepe</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Emniyettepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Güzeltepe ve Alibeyköy; batısında Sakarya; doğusunda Kâğıthane ilçesine bağlı Nurtepe; güneyinde ise Beyoğlu ilçesine bağlı Örnektepe mahallesi ile Haliç bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji santraline ev sahipliği yapar. Günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kurulan Santralistanbul kampüsü ve müzesi ile anılmaktadır.

Güzeltepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Alibeyköy, 5.Levent ve Emniyettepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Nurtepe, Merkez ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. ilçesiyle sınırdaştır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası ve Hasdal Mezarlığı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır. Turkuvaz Medya Grubu binası burada yer alır.

Sakarya, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Esentepe, Emniyettepe, Silahtarağa ve Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Yıldıztabya mahalleleriyle sınırdaştır.

Vezneciler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Balabanağa, Kalenderhane ve Kemalpaşa mahallelerinin bir kısmına yayılmaktadır. Beyazıt, Laleli, Süleymaniye ve Şehzadebaşı semtlerinin ortasında, merkezî bir konumda yer aldığından gün içinde oldukça işlek bir semt olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nin Fen ve Edebiyat fakülteleri bu semtte bulunmaktadır. İETT'nin Vezneciler kalkışlı otobüs hatları olmakla birlikte, Yenikapı - Taksim - Hacıosman metrosuna ait Vezneciler-İstanbul Üniversitesi istasyonu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">5. Levent</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

5. Levent, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Mithatpaşa, Mimarsinan, Akşemsettin, Alibeyköy ve Çırçır mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. Sultangazi 75.Yıl ve Zübeyde Hanım mahalleleri bulunmaktadır. Gaziosmanpaşa Melvana mahalleleri bulunmaktadır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası, Hasdal Mezarlığı ve Alibeyköy Cep Otogarı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır.

Macar Kardeşler Caddesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin katıldığı İttifak Devletleri'nden biri olan Macaristan'a jest yapma amacıyla bu adı almıştır. Bunun karşılığı olarak Budapeşte'deki bir caddeye daha çok Mehmet Reşat'ı onurlandırma amacıyla V. Mehmed adı verilmiş ancak 1917'de bu ad değiştirilmiştir. Cadde, Atatürk Bulvarı'nın Haşim İşcan Altgeçidi bölümüyle 15 Temmuz Şehitleri Caddesi'nin keşistiği noktadan başlayarak Fevzi Paşa Caddesi'nin başladığı noktada sona erer. Bu noktada Arslanhane Sokağı ve devamında Feyzullah Efendi Sokağı bulunur. Bu iki sokak iki cadde ile dik kesişmektedir.

Fatih'ten geçen ulaşım hatları;

Eyüpsultan'dan geçen ulaşım hatları;

Gaziosmanpaşa'dan geçen ulaşım hatları;

Sultangazi'den geçen ulaşım hatları;

Fevzi Paşa Caddesi, İstanbul Fatih ilçesinde yer alan ve Saraçhane'den Edirnekapı'ya uzanan caddedir. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'tan (1876-1950) alır. Caddenin kuzeyinde Zeyrek, Ali Kuşçu, Atikali, Derviş Ali ve güneyinde İskenderpaşa, Akşemsettin, Hırka-i Şerif, Karagümrük mahalleleri yer alır. Cumhuriyet döneminde Millet Yazma Eser Kütüphanesi'ne kadar olan tramvay hattının Edirnekapı'ya uzatılması ve Menderes dönemindeki yol genişletme çalışmaları ile cadde bugünkü haline kavuşmuştur. Günümüzde tarihî yarımadanın önemli ulaşım arterlerinden biridir.