İçeriğe atla

Merkez, Şişli

Merkez
Şişli Camii
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°03′50″N 28°59′12″E / 41.06377°K 28.98669°D / 41.06377; 28.98669
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeŞişli
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam1.1 km²
Nüfus
 (2023)
12.890[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34384[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Merkez, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir. Burada bir konak yapan bu aileden dolayı bölgeye önce Şişçilerin Konağı, sonra da Şişlilerin Konağı denmiş ve zamanla da bu ad sadece Şişliye dönüşmüştür. Halâskârgazi Caddesi boyunca ve özellikle caddenin batı kesiminde, içerilere Bomonti'ye doğru uzanır. Şişli Merkez mahallesi dışında Cumhuriyet, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahallelerinin Halâskârgazi Caddesi'ne yakın kesimleri üzerine de yayılır. Semt kuzeyde Mecidiyeköy, kuzeydoğuda Fulya, doğuda Teşvikiye-Nişantaşı, güneyde Osmanbey, Pangaltı, batıda Feriköy, Bomonti ve kuzeybatıda Okmeydanı semtleri ile sınırlıdır.

Tarihçe

Şişli semtinin bulunduğu bölgede 19. yüzyılın ortalarına kadar çok az bir yerleşim vardı. Bölgede daha çok bağlar ve bostanlar yer alıyordu. 1870 yılındaki Beyoğlu yangınında evlerini kaybeden Levantenler zamanla bu bölgeye taşınmaya başladılar. 1881 yılında atlı tramvay Şişli'nin ortalarına kadar ulaştı. 1898 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından Şişli'de Şişli Etfal Hastanesi yaptırıldı. Şişli semti 1913 yılında işletime giren elektrikli tramvayın en son durağı oldu.

Bu tarihten sonra Şişli hızla büyümeye başladı. Halâskârgazi Caddesi boyunca birçok zengin aileler konaklar yaptırdı ve ayrıca ilk apartmanlar bölgede 1910'lu yıllarda belirdi. 31 Mart Vakası sırasında ölenlerin anısına Şişli'de yaptırılan Abide-i Hürriyet 23 Temmuz 1911 tarihinde törenle açıldı. Mustafa Kemal Samsun'a gidene kadar Aralık 1918'den Mayıs 1919'a kadar Şişli'de günümüzde Atatürk Müzesi olarak kullanılan bir binada yaşadı. Cumhuriyet döneminde Şişli zengin yurttaşların yaşadığı bir semt olma özelliğini korudu. 1930'lu yıllarda sahneye konan Lüküs Hayat opereti Şişli'nin bu özelliğini “Şişli'de bir apartman; yoksa eğer halin yaman” dizeleri ile ölümsüzleştirdi. Şişli semtinin merkezinde yer alan Şişli Camii 1949'da ibadete açıldı. Yine Şişli Endüstri Meslek Lisesi buradadır.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
200713.358ADNKS
2008 2%13.086ADNKS
2009 1%13.272ADNKS
2010 0%13.251ADNKS
2011 0%13.230ADNKS
2012 2%13.467ADNKS
2013 4%13.945ADNKS
2014 2%13.706ADNKS
2015 0%13.758ADNKS
2016 2%13.456ADNKS
2017 1%13.654ADNKS
2018 3%14.014ADNKS
2019 1%14.086ADNKS
2020 7%13.152ADNKS
2021 4%13.738ADNKS
2022 2%13.452ADNKS
2023 4%12.890ADNKS

Ulaşım

Otobüs Hatları

Minibüs Hatları

Metro Metrobüs Hatları

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Okmeydanı</span>

Okmeydanı, İstanbul ilinin Kâğıthane, Şişli ve Beyoğlu ilçelerine bağlı bir semttir. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgede okçuluk müsabakaları için kurdurduğu ok meydanı ve okçuluk tekkesi nedeniyle bu ad verilmiştir. Yakın komşuluğundaki caddelerde uzun mesafelere atılan okların düştüğü yerleri belirlemek için dikilmiş menzil (nişan) taşları vardır. Okmeydanı semtinin tapuları Fatih Sultan Mehmet Vakfındadır. Bu nedenle zaman zaman Okmeydanı semtinin yıkılması söz konusu olmuştur. Vakıf zaman zaman yıkım için bölgeye gelmektedir. Ama yıkım şimdiye kadar gerçekleşmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bomonti</span> İstanbul, Şişlide bir semt

Bomonti, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı, adını 1890 yılında İsviçreli Bomonti Kardeşler tarafından kurulan Bomonti Bira Fabrikası'ndan alan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Mecidiyeköy, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli ile Esentepe semtleri arasında, Büyükdere Caddesi'nin iki yanında, ağırlıklı olarak kuzey kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere Caddesi</span>

Büyükdere Caddesi, İstanbul, Avrupa Yakası'nda, Şişli Camii'nden başlayıp Mecidiyeköy, Esentepe, Zincirlikuyu, Levent, Sanayi mahallelerinin önünden ve Maslak Kavşağı'ndan geçerek soluna Fatih Ormanı'nı alıp kuzeye doğru devam eden ve Hacıosman Bayırı'na kavuşan yol.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu</span>

Zincirlikuyu İstanbul'da Şişli ilçesinin Beşiktaş ilçesi ile olan sınırında, Esentepe ile Levent arasında kalan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölgede yer alan semt. Büyükdere Caddesi ile Barbaros Bulvarı'nın kesişme noktası Zincirlikuyu Kavşağı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanbey, Şişli</span>

Osmanbey, İstanbul, Şişli ilçesi'nde, Halaskargazi Caddesi ile Valikonağı Caddesi'nin kesiştiği noktadan kuzeye doğru, Halaskargazi Caddesi'nin iki yanında, Şişli'ye kadar uzanan bölgede yer alan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">İzzetpaşa</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

İzzetpaşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı olan mahalle. Şişli'nin 28 mahallesinden biri olan İzzetpaşa, doğuda Kuştepe, güneyde Şişli merkez, kuzey ve kuzey doğuda Hürriyet mahallesi ile komşudur. Mahallenin eski adı İzzetpaşaçiftliği'dir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halâskârgazi Caddesi</span> Yaklaşık 1,3 km uzunluğundaki Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camiine kadar uzanan cadde

Halâskârgazi Caddesi, Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii'ne kadar uzanan cadde.Yaklaşık 1,3 km uzunluğunda olup üzerinde iş merkezleri, bankalar, çarşılar, müzeler ve lokantalar bulundurmaktadır. Kenter Tiyatrosu bu cadde üzerindedir.

İnönü, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyettepe</span> Eyüpsultan, İstanbul, Türkiyede mahalle

Emniyettepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Güzeltepe ve Alibeyköy; batısında Sakarya; doğusunda Kâğıthane ilçesine bağlı Nurtepe; güneyinde ise Beyoğlu ilçesine bağlı Örnektepe mahallesi ile Haliç bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji santraline ev sahipliği yapar. Günümüzde İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kurulan Santralistanbul kampüsü ve müzesi ile anılmaktadır.

Güzeltepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüpsultan ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Alibeyköy, 5.Levent ve Emniyettepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle, doğuda ise Kâğıthane Nurtepe, Merkez ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. ilçesiyle sınırdaştır. Alibey Barajı'na kıyıdaş olan mahalle merkezden daha kuzeyde yer alan Hasdal semti, Hasdal Kışlası ve Hasdal Mezarlığı'nı da sınırları içinde barındırmaktadır. Turkuvaz Medya Grubu binası burada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pangaltı</span>

Pangaltı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semt. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idarî olarak Halaskargazi, Bozkurt ve Cumhuriyet mahallelerinin kestiği alana yayıldığı söylenebilir. Şişli merkezin ana aksını oluşturan Halâskârgazi Caddesi üzerinde; Osmanbey ve Harbiye semtleri arasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Elmadağ, Şişli</span> İstanbulda bir mahalle,Türkiye

Elmadağ, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak İnönü ve Harbiye mahalleleri arasına yayıldığı söylenebilir. Taksim Meydanı ile Harbiye semti arasında yer alır ve semtin ana aksını Elmadağ Caddesi oluşturur.

Çiftecevizler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Halide Edip Adıvar ve Şişli Merkez mahalleleri arasına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Çiftecevizler Dereyolu Caddesi oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Kâğıthane</span> Kağıthane, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Kâğıthane ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Millet Caddesi</span>

Millet Caddesi veya resmî adıyla Turgut Özal Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde, ilçeyi ikiye bölmektedir. Caddeden Bağcılar-Kabataş tramvayı yanı sıra birçok İETT otobüsü geçmektedir.

Şişli'den geçen ulaşım hatları;

Eyüpsultan'dan geçen ulaşım hatları;

Beyoğlu'ndan geçen ulaşım hatları;