Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.
Ulusal Halk Kongresi, Çin'de (ÇHC) en yüksek devlet kurumu ve yasama organıdır.
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, kimi zaman Merkezi Halk Hükümeti adıyla da anılır; Çin (ÇHC) hükûmetinin en yüksek yürütme organıdır.
Ye Jianying, 1970'lerde ve 1980'lerde önemli yönetim görevlerinde bulunan Çinli asker ve devlet adamı.
Vietnam Komünist Partisi (VKP) Vietnam'da iktidarda olan ve ülkede yasal tek parti olan siyasi partidir. Marksizm-Leninizmi benimser. Çoğunluk basında ve halk arasında Đảng (parti) veya Đảng ta (partimiz) olarak anılır.
Halk Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Halk Kurtuluş Ordusu: Maoist Komünist Partisi'nin silahlı kolu.
- Çin Halk Kurtuluş Ordusu: Çin'in silahlı kuvvetleri.
- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu: Türkiye'de faaliyet yürüten Marksist-Leninist örgüt.
- Sudan Halk Kurtuluş Ordusu: Güney Sudan'ın silahlı birlikleri.
- Halk Kurtuluş Ordusu (Kolombiya): Kolombiya'da faaliyet gösteren anti-revizyonist ve marksist-leninist gerilla grubu.
Halk ordusu şu anlamlara gelebilir:
- Armia Krajowa : II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın işgali altındaki Polonya'da bir direniş hareketi.
- Çekoslovakya Halk Ordusu: 1951-1990 yılları arasındaki Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ordusu.
- Çin Halk Kurtuluş Ordusu: Çin silahlı kuvvetleri.
- Kore Halk Ordusu: Kuzey Kore silahlı kuvvetleri.
- Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu: 1986'da kurulan, PKK'ya bağlı silahlı yapı.
- Moğolistan Halk Ordusu: Moğolistan Halk Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Nationale Volksarmee : Alman Demokratik Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Paraguay Halk Ordusu: Paraguay'da kurulmuş komünist gerilla örgütü.
- Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu: Türkiye sosyalist hareketinin tanınmış önderlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından kurulan örgüt.
- Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu: İbrahim Kaypakkaya önderliğinde kurulan Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'e bağlı silahlı örgüt.
- Vietnam Halk Ordusu: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Yeni Halk Ordusu: 1969'da Filipinler Komünist Partisi'nin askerî kanadı olarak kurulan yapı.
- Yugoslav Halk Ordusu: Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri.
- Yunan Halk Kurtuluş Ordusu: Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Yunanistan'da kurulmuş, komünist ilkelere bağlı bir direniş örgütü.
Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.
Çin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu Çin Komünist Partisi'nin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan önceki askeri kuvvetleri.
Liu Qibao, Çinli politikacı. Çin Komünist Partisi Politbürosu üyesi ve Çin Komünist Partisi Propaganda Bölümü'nün başkanıdır. Bu görevinden önce partisinin Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi ve Sichuan ili başkanlığı görevini üstlenmiştir.
Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumu, Ulusal Halk Kongresi’nin 178 üyeli bir organıdır.
Ulusal Devrimci Ordu, 1925-1947 yılları arasında Kuomintang'ın askerî kanadı ve 1928'den itibaren Çin Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleriydi.
Siyasi komiser Orduda, siyasi komiser veya siyasi subay, ordunun siyasi kontrolünü sağlamak amacıyla atandıkları birimin siyasi eğitiminden (ideolojisinden) ve organizasyonundan sorumlu bir denetleyici subaydır.
Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Ulusal Halk Kongresi'nin 175 üyelik bir komitesidir. Anayasal olarak yasaların Ulusal Halk Kongresi tarafından belirlenen sınırlar dahilinde değiştirme yetkisine sahiptir ve bu nedenle de fiili bir yasama organı görevi görmektedir. Komitenin başkanı, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı'nın ardından siyasi sıralamada geleneksel olarak üçüncü sırada yer almaktadır. Günümüzdeki başkanı ise Li Çanşu'dur.
Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir. Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde siyaset, tek bir partinin yönettiği yarı başkanlık sosyalist cumhuriyetin çerçevesinde yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'nde devlet gücü; Komünist Partisi, Merkezi Halk Hükümeti ve bunun eyalet seviyesinde ve yerel seviyedeki temsili aracılığıyla uygulanır. Çin Komünist Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti halkı arasında yer alan iç anlaşmazlıkları yönetmek ve izlemek için Dahili Referans kullanır. Sosyalist devletin yüce liderliğine Batı etkilerinin meydan okumasını önlemek amacıyla Şi-Li Yönetimi, Çin'deki ideolojik alan üzerinde daha sıkı kontroller uygulayan Dokuz Numaralı Belge'yi Çin Komünist Partisi üyeleri arasında dağıttırdı.
Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.
Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Bakanlığı, Çin'de ulusal savunma politikalarından sorumlu bakanlıktır. İlk olarak 1949 yılında Merkezi Halk Hükûmeti bünyesinde kurulmuş olup 28 Eylül 1954 tarihinde günümüz adını almıştır. Bakanlık, Pekin'in Haidian semtinde 1 Ağustos Binası'nda yer almaktadır.
Wei Fenghe, eskiden İkinci Topçu Kolordusu olarak bilinen PLA Roket Gücü'nün komutanı olarak görev yapan Halk Kurtuluş Ordusu'nda bir generaldir ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin mevcut Ulusal Savunma Bakanıdır.
Çin hükûmeti, Çin'i yöneten kuruluştur. Çin Halk Cumhuriyeti hükûmeti, iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin politikalarını halk kongreleri aracılığıyla yürürlüğe koyduğu üniter Marksist-Leninist devletin parametreleri dahilinde bir halk kongresi sistemine dayanmaktadır. Bu sistem, yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi'nin anayasal olarak "devletin en yüksek iktidar organı" olarak kutsal sayıldığı birleşik devlet iktidarı ilkesine dayanmaktadır. Çin'in siyasi sisteminde kuvvetler ayrılığı bulunmadığından, yasama organı tarafından temsil edilen tek bir hükûmet kolu bulunmaktadır. Çin Komünist Partisi, Ulusal Halk Kongresi aracılığıyla Yüksek Halk Mahkemesi'nden Çin devlet başkanına kadar tüm devlet organlarının Ulusal Halk Kongresi tarafından seçilmesini, ona karşı sorumlu olmasını ve kendilerine Ulusal Halk Kongresi tarafından verilen yetkilerden ayrı yetkilere sahip olmamasını gerektiren birleşik bir liderliği hayata geçirir. Çin Komünist Partisi, tüm devlet organlarındaki atamaları Ulusal Halk Kongresi'ndeki üçte iki çoğunlukla kontrol eder. Geri kalan sandalyeler, bağımsız delegeler ve muhalif olmayan ve Çin Komünist Partisi'ni destekleyen sekiz küçük siyasi parti tarafından tutulmaktadır. Tüm hükûmet organları ve devlete ait işletmelerin, bu kurumlarda karar alma sürecine liderlik eden dahili ÇKP komiteleri bulunmaktadır.