İçeriğe atla

Merkür 7'lisi

1960 yılında Merkür yedilisi
Arka sıra: Alan Shepard, Gus Grissom, Gordon Cooper
Ön sıra: Wally Schirra, Deke Slayton, John Glenn, Scott Carpenter

Merkür yedilisi (İngilizce: Mercury Seven), Merkür projesi için uzay aracını uçurmak üzere seçilen yedi astronottan oluşan gruptu. Ayrıca Orijinal Yedili ve Astronot Grubu 1 olarak da adlandırılırlar. İsimleri NASA tarafından 9 Nisan 1959'da kamuoyuna duyuruldu. Bu yedi orijinal Amerikan astronotu; Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard ve Deke Slayton'du. Merkür yedilisi ABD'de yeni bir meslek yarattı ve gelecek on yıllar boyunca Amerikan astronotunun imajını oluşturdu.

Merkür Yedilisinin tamamı uzayda uçtu. Mayıs 1961'den Mayıs 1963'e kadar Merkür programının altı uzay uçuşunda da görev aldılar ve grubun üyeleri, 20. yüzyıldaki tüm NASA insanlı uzay uçuşu programlarında uçtular. Merkür, Gemini ve Apollo programlarına katkıda bulundular.

Shepard, 1961'de uzaya çıkan ilk Amerikalı oldu ve daha sonra 1971'de Apollo 14 görevinde Ay'da yürüdü. Grissom 1965 yılında ilk mürettebatlı Gemini 3 uzay aracını uçurdu, fakat 1967'de Apollo 1 yangınında öldü. Diğerleri, hizmetten emekli olduktan sonra hayatta kaldı. Schirra, Grissom'un yerine ilk mürettebatlı Apollo görevi olan Apollo 7'yi 1968'de uçurdu. Bir atriyal fibrilasyon hastalığına yakalanan Slayton ise nihayet 1975 yılında Apollo-Soyuz Test Projesi'nde görev alabildi. 1962'de yörüngedeki ilk Amerikalı olan Glenn, Discovery Uzay Mekiğiyle uçtu. O sırada 77 yaşında olan Glenn uzayda uçan en yaşlı insan olmuştu. John Glenn 2016'da 95 yaşında öldüğünde Merkür yedilisinin yaşayan son üyesiydi.[1]

Kaynakça

  1. ^ John Uri (9 Nisan 2019). Kelli Mars (Ed.). "60 Years Ago: NASA Introduces Mercury 7 Astronauts". nasa.gov. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gemini Projesi</span> insanlı uzay uçuşu için tasarlanmış araç ailesi

Gemini Projesi, NASA'nın ikinci mürettebatlı uzay uçuşu programıydı. Merkür ve Apollo projeleri arasında yürütülen proje, 1961 yılında başladı ve 1966'da tamamlandı. Gemini uzay aracı iki astronottan oluşan bir mürettebat taşıyordu. On Gemini mürettebatı ve 16 ferdi astronot, 1965 ve 1966 yılları arasında alçak Dünya yörüngesi (LEO) görevlerinde uçtu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury Projesi</span> Uzay yolculuğu projesi

Mercury Projesi, ABD'nin insanlı ilk uzay yolculuğu projesidir. 1959'dan başlanılarak 1963'e değin Dünya yörüngesine insan gönderinceye kadar sürdürülmüştür. İlk planlar ve araştırmalar -NASA kurulana dek- NACA tarafından yürütüldü. Mercury Projesi, adını hızın simgesi olan Roma tanrısı Mercury'den almıştır. Ayrıca Merkür, Samanyolu gökadasındaki Güneş'e en yakın olan gezegen olduğundan yörüngede en hızlı dönen gezegendir. Merkür gezegeniyle ilişkili bir proje olmamasına karşın bu bakımdan Merkür adı uygun görülmüştür. Bu proje 2,38 milyar dolara mal oldu.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 10</span>

Apollo 10, Amerika Birleşik Devletleri Apollo programındaki dördüncü mürettebatlı ve Ay'ın yörüngesindeki ikinci insanlı uzay uçuşuydu. Bu F görevi: İlk Ay inişi için, asıl inişten kısa bir süre önce tüm bileşenleri ve prosedürleri test eden bir kıyafet denemesiydi. Astronot John Young, Ay'ın yörüngesindeki Komuta Modülünde kalırken diğer astronotlar Thomas Stafford ve Eugene Cernan, Apollo Ay Modülünü (LM) motor tahrikli alçalma için inişin başlayacağı nokta olan ay yüzeyinin 8,4 deniz mili (15,6 km) içindeki bir alçalma yörüngesine uçurdu. Apollo 10, Ay'ın yörüngesinde 31 kez döndükten sonra güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü ve başarısı, iki ay sonra gerçekleşecek olan ilk gerçek inişi mümkün kıldı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 8</span> Ayın yörüngesinde bulunan ilk ekip

Apollo 8, alçak Dünya yörüngesinden ayrılan ve Ay'a ulaşan ilk mürettebatlı uzay uçuşuydu. Mürettebat, Ay'a inmeden etrafında on kez döndü ve ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü. Bu üç astronot, Ay'ın uzak tarafına ve Dünya'nın doğuşuna şahsen tanık olan ve fotoğraflayan ilk insanlardı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 7</span> NASA ay yolculuğu projesi

Apollo 7, NASA'nın Apollo programındaki ikinci mürettebatlı uçuştu. 27 Ocak 1967'de bir fırlatma provası testi sırasında üç Apollo 1 astronotunu öldüren yangından sonra insanlarla gerçekleştirilen ilk uzay uçuşu oldu. Apollo 7 mürettebatına Walter Schirra komuta etti. Komuta modülü pilotu Donn Eisele, ay modülü pilotu ise Walter Cunningham'dı.

<span class="mw-page-title-main">Alan Shepard</span> Amerikalı astronot (1923 – 1998)

Alan Bartlett Shepard Jr., Amerikalı astronot, deniz havacısı, test pilotu ve iş adamıydı. 1961'de uzaya seyahat eden ikinci kişi ve ilk Amerikalı oldu. 1971 yılında Ay'da yürüdü.

<span class="mw-page-title-main">Gemini 3</span>

Gemini 3 (GT-3), NASA Gemini Projesi'nin ilk mürettebatlı görevi ve iki Amerikalı astronotun birlikte uzaya uçtuğu ilk seferdi. 23 Mart 1965'te astronotlar Gus Grissom ve John Young, Molly Brown lakaplı uzay araçlarıyla alçak Dünya yörüngesinde uçtular. Mürettebatın, yörüngelerinin boyutunu ve durumunu değiştirmek için iticileri ateşlediği ilk ABD göreviydi ve bu, Ay'a planlanan uçuşlar için hayati önem taşıyan uzay aracı manevra kabiliyetinin önemli bir testiydi. Aynı zamanda, görev kontrol işlevlerinin Houston, Teksas'da yeni açılan İnsanlı Uzay Aracı Merkezinde yeni bir kontrol merkezine taşınmadan önce Florida'daki Cape Kennedy Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan kontrol edildiği son mürettebatlı uçuştu.

<span class="mw-page-title-main">Gemini 12</span>

Gemini 12, NASA Gemini Projesi'nin 1966 yılındaki mürettebatlı bir uzay uçuşuydu. Bu, 10. ve son mürettebatlı Gemini uçuşu, 18. mürettebatlı Amerikan uzay uçuşu ve tüm zamanların 26. uzay uçuşuydu. Gemini 7 ile uzayda kalma rekoruna ulaşan kıdemli James A. Lovell görevin komutanlığına atandı. Ona uzaydaki ilk deneyimiyle astronot Edwin "Buzz" Aldrin eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">John Glenn</span> Amerikalı astronot ve politikacı (1921–2016)

John Herschel Glenn Jr., Amerikalı havacı, mühendis, astronot ve Ohio'dan ABD Senatörüydü. 1959 yılında NASA tarafından Mercury Projesi uzay aracını uçurmak için seçilen askerî test pilotlarının oluşturduğu Merkür yedilisi'nin üyelerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Johnson</span> Amerikalı matematikçi (1918 – 2020)

Creole Katherine Johnson, Amerikalı kadın astrofizikçi, uzay bilimci ve matematikçi. Bir NASA çalışanı olarak yörünge mekaniği hesaplamaları, ilk ve sonraki ABD mürettebatlı uzay uçuşlarının başarısı için kritik öneme sahip Amerikalı bir matematikçiydi. NASA ve selefindeki 33 yıllık kariyeri boyunca, karmaşık manuel hesaplamalarda ustalaşmakla ün kazandı ve görevleri yerine getirmek için bilgisayar kullanımına öncülük etti. Uzay ajansı, "NASA bilim insanı olarak çalışan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olarak tarihsel rolüne" dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Johnson Uzay Merkezi</span>

Lyndon B. Johnson Uzay Merkezi (JSC) NASA'nın insanlı uzay uçuş merkezidir, insanlı uzay uçuşu eğitimi, araştırması ve uçuş kontrolünün yürütüldüğü yerdir. Joseph L. Smith & Associates, Inc. tarafından inşa edilmiş ve NASA'ya kiralanmıştır. 19 Şubat 1973'te Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun kararıyla son ABD başkanı ve Teksaslı Lyndon B. Johnson'ın onuruna yeniden adlandırıldı.

En Kısa Sürede Uzayda İnsan, Sovyetler Birliği'nden önce bir adamı uzaya göndermeye yönelik bir Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF) programıydı. Program 1 Ağustos 1958'de iptal edildi ve yerini NASA'nın Mercury Projesi aldı. Programdan sadece iki adam gerçekten dış uzaya gidecekti. İlki Joseph A. Walker, 1963 yılındaki X-15 roket uçağı testlerinde bunu iki veya üç kez yaptı. Diğeri Neil Armstrong, 1962'de NASA astronotu oldu, 1966'da Gemini 8'de uçtu ve 1969'da Apollo 11'de Ay'da yürüyen ilk kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gus Grissom</span> Amerikalı uzay adamı (1926 – 1967)

Virgil Ivan "Gus" Grissom, Amerikalı bir mühendis, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde pilot ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Proje olarak seçilen Merkür 7'lisi grubunun bir üyesiydi. Merkür astronotları, uzaya çıkan ilk Amerikalılar olacaktı. Gemini Projesi ve Apollo programı astronotuydu. NASA Astronot Birliği'nin bir üyesi olarak, 1961'de uzayda uçan ikinci Amerikalı oldu. Ayrıca uzayda uçan 3.insan ve uzayda iki kez uçan ikinci Amerikalıydı, ondan önce yalnızca X-15 alt yörüngesel uçuşlarıyla Joe Walker vardı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas P. Stafford</span> Amerikalı uzay adamı

Thomas Patten Stafford, Amerikalı eski bir Hava Kuvvetleri subayı, test pilotu, NASA astronotu ve Ay'a uçan 24 kişiden biridir. Ayrıca 1969'dan 1971'e kadar Astronot Ofisi Şefi olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nde görevlendirildi ve test pilotu olmadan önce F-86 Sabre'yi uçurdu. 1962'de astronot olmak için seçildi ve Gemini 6A ile Gemini 9A görevlerinde uçtu. 1969'da Stafford, Ay'ın yörüngesindeki ikinci mürettebatlı görev olan Apollo 10'un komutanıydı ve Ay yörüngesinde dokuz mil irtifaya inen bir Ay modülü'nü uçuran ilk kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Wally Schirra</span> Amerikalı uzay adamı (1923 – 2007)

Walter Marty Schirra Jr. Amerikalı bir deniz havacısı, test pilotu ve NASA astronotudur. 1959'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin insanoğlunu uzaya göndermeye yönelik ilk çabası olan Merkür projesi için seçilen Merkür yedilisi astronottan birisi oldu. 3 Ekim 1962'de Sigma 7 lakaplı bir uzay aracıyla altı yörüngeli, dokuz saatlik Merkür-Atlas 8 görevini uçtu. Sigma 7'deki görevi sırasında Schirra, uzaya seyahat eden beşinci Amerikalı ve dokuzuncu insan oldu. İki kişilik İkizler programında, ikizler 6A uzay aracını 1 fit (30 cm) cm) mesafede istasyonda tutarak ilk uzay buluşmasını gerçekleştirdi. Ekim 1968'de, üç kişilik Apollo Komuta/Hizmet Modülünün 11 günlük düşük Dünya yörüngesi sarsma testi ve Apollo programı için ilk mürettebatlı fırlatma olan Apollo 7'ye komuta etti.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Cooper</span> Amerikalı uzay adamı (1927 – 2004)

Leroy Gordon " Gordo " Cooper Jr. Amerikalı bir uzay mühendisi, test pilotu, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri pilotu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk insan uzay programı olan Merkür projesi'ndeki Merkür yedilisi adı verilen grubun en küçük üyesiydi. Cooper, çocukken uçmayı öğrendi ve II. Dünya Savaşı'nda Savaş pilotu olarak hizmet verdikten sonra 1956'da test pilotu olmaya hak kazandı ve 1959'da 1. astronot grubuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Deke Slayton</span> Amerikalı uzay adamı (1924 – 1993)

Donald Kent Deke Slayton, ABD Hava Kuvvetleri pilotu, havacılık mühendisi ve orijinal NASA Merkür yedilisi astronotlarından biri olarak seçilen test pilotuydu. NASA'nın ilk Astronot Ofisi Şefi ve NASA mürettebat görevlerinden sorumlu Uçuş Ekibi Operasyonları Direktörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 3</span>

Mercury-Redstone 3 veya Freedom 7, 5 Mayıs 1961'de astronot Alan Shepard tarafından yönetilen ilk ABD insanlı uzay uçuşuydu. Mercury Projesi'nin ilk mürettebatlı uçuşuydu. Projenin nihai amacı, bir astronotu Dünya çevresinde yörüngeye çıkarmak ve onu güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmekti. Shepard'ın görevi, fırlatmanın yüksek g-kuvvetlerine ve atmosferik yeniden girişe dayanma yeteneğini göstermek olan birincil amacı olan 15 dakikalık bir yörünge altı uçuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 8</span>

Mercury-Atlas 8 (MA-8) NASA'nın Mercury programının bir parçası olan beşinci ABD mürettebatlı uzay göreviydi. Astronot Walter M. Schirra Jr., 3 Ekim 1962'de Sigma 7 uzay aracında, bilimsel deneylerden ziyade teknik değerlendirmeye odaklanan dokuz saatlik bir uçuşla Dünya'nın etrafında altı kez tur attı. Bu, yılın başlarında Sovyet Vostok 3 Uzay aracı tarafından belirlenen birkaç günlük rekorun oldukça gerisinde olmasına rağmen, Uzay Yarışında elde edilen en uzun ABD mürettebatlı yörünge uçuşuydu. Merkür uzay aracının dayanıklılıği 1963'te takip eden bir günlük Mercury-Atlas 9 görevinden önce doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">NASA Astronot Grubu 2</span> Vikimedya liste maddesi

NASA Astronot Grubu 2, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından seçilen ikinci astronot grubuydu. Seçilen Astronotlar Eylül 1962'de açıklandı. Grup, birleşik devletlerin ilk uzay astronot grubu olan Merkür projesindeki merkür 7lisinden sonra uzay görevi için seçilen 2. Astronot grubuydu. Başkan John F. Kennedy, 25 Mayıs 1961'de, 1960'ların sonuna kadar Ay'a bir adam göndermek gibi iddialı bir hedefle Apollo Projesi'ni duyurdu. ve iki kişilik Gemini uzay aracını uçurmak için daha fazla astronot gerekiyordu. Merkür Yedilisi astronotları yörünge uçuşunun daha basit görevini yerine getirmek için seçilmişti. ancak uzay buluşması ve aya inişin yeni zorlukları, ileri mühendislik derecelerine ve ayrıca test pilotu deneyimine sahip adayların seçilmesine yol açtı.