İçeriğe atla

Merih Karaaslan

Merih Karaaslan (14 Haziran 1949, Kayseri - 3 Ocak 2002, Ankara) Türk mimar ve öğretim görevlisi.

1949 yılında Kayseri'de dünyaya gelen Merih Karaaslan, mimarlık eğitimini 1972 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde tamamladı. Mezun olduktan sonra birçok üniversitede öğretim görevlisi olarak dersler verdi, aynı zamanda serbest olarak mimarlık mesleğine devam etti. Ayrıca 1985 ile 1990 yılları arasında Mimarlık dergisinde yayın yönetmeni olarak da görev aldı.

Merih Karaaslan 3 Ocak 2002 tarihinde Ankara'daki ofisinde bıçaklanarak öldürülmüş olarak bulundu. Cinayetin haraç toplamak isteyen bir gasp çetesi tarafından işlendiği ortaya çıkarıldı.[1]

Ödülleri

Kitapları

  • 2001: Yapıtlar Anılar 1 / Merih Karaaslan

Projeleri

Kaynakça

  1. ^ "Mimarı gasp çetesi öldürmüş". Hürriyet gazetesi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  2. ^ "Proje Dalı Başarı Ödülü, 1990". Mimarla Odası. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

Nişan Yaubyan, Türkiye Ermenisi yüksek mimar, mühendis ve öğretim görevlisidir.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

M. Altay Erol Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin 1960'lı yıllarda tasarlanmış en önemli binalarından birisi olarak kabul edilen Taksim Vakıflar Oteli'ni tasarımcılarındandır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Terasevler Sitesi ya da Ankara Terasevler Merih Karaaslan’ın Nuran Karaaslan ve Murşit Günday ile birlikte tasarladığı, Ankara’da ve Atatürk Orman Çiftliği'ne çok yakın mesafede yer alan bir apartmanlar grubudur. 1990 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri’nden Proje Dalı Başarı Ödülü'ne layık görülmesi ve farklı mimari yaklaşımları ile Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Peri Tower Oteli Nevşehir'in Nar kasabasında yer alan bir oteldir.

<span class="mw-page-title-main">Şandor Hadi</span> Türk Mimar

Şandor Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Sevinç Hadi ile tasarlamıştır.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

Tansel Korkmaz Türk mimar, öğretim görevlisi ve yazar.

Hakan Dalokay, yüksek mimar ve politikacı.

Semra Uygur, Türk mimar.