İçeriğe atla

Merhaba dünya programı

Grafiksel kullanıcı arayüzü ile merhaba dünya programı, Perl'de GTK kullanılarak vim editöründe yazılmış

Merhaba dünya programı, görsel bir arayüz veya komut satırında "Merhaba dünya!" yazdıran bilgisayar programıdır. Bunun amacı, yeni öğrenilen programlama dilinde basit bir yazı yazmak ve programlama mantığını anlatmaktır.

İlk olarak Brian Kernighan tarafından 1972 yılında C programlama dilinde kullanıldığı bilinmektedir.[]

Programlama dillerinde "Merhaba Dünya"

say "Merhaba dünya!"
procedure Hello is
begin
   Ada.Text_IO.Put_Line ("Merhaba dünya!");
end Hello;

AppleScript

say "Merhaba dünya!"
<%
Response.write("Merhaba dünya!");
%>

Basic

print "Merhaba dünya!"
#! /bin/bash

echo "Merhaba dünya!"
#include <stdio.h>

int main()
{
   printf("Merhaba dünya!");
}
#include <iostream>

int main()
{
  std::cout<<"Merhaba dünya!\n";
}
#include <iostream>

class Dunya
{
  public:
    Dunya ()  { std::cout << "Merhaba dünya!\n"; }
    ~Dunya () { std::cout << "Güle güle\n";}
};

int main ()
{
    Dunya(); // bu bir nesne
}
(defn merhaba-dunya []
   (println "Merhaba, Dünya!"))
(merhaba-dunya)
console.log 'Merhaba dünya!'
import std.stdio;

void main()
{
    writeln("Merhaba, Dünya!");
}
void main() {
  print('Merhaba, Dünya!');
}
println "Merhaba, Dünya!"
<!DOCTYPE html>
<html>
   <head></head>
   <body>
       <p>Merhaba dünya!</p>
   </body>
</html>

Etiketler ihmal edilebilir

Merhaba dünya!

Java

public class HelloWorld 
{
    public static void main(String[] args)
    {
        System.out.println("Merhaba dünya!");
    }
}
console.log("Merhaba dünya!")

Tarayıcı konsolunda yazdırma

console.log("Merhaba dünya!");

Pop-up göstererek yazdırma

alert("Merhaba dünya!");

Dökümana yazdırma

document.write('Merhaba dünya!');
fun main(args: Array<String>) {
    println("Merhaba, Dünya!")
}

Lua

print("Merhaba, Dünya!")

C-Stili Merhaba Dünya

#import <Foundation/Foundation.h>

int main()
{
   NSLog(@"Merhaba, Dünya!");
   return 0;
}

Objective-C Stili Merhaba Dünya

#import <Foundation/Foundation.h>
int main (int argc, const char * argv[])
{
   NSAutoreleasePool *pool = [[NSAutoreleasePool alloc] init];
   NSLog (@"Merhaba, Dünya!");
   [pool drain];    
   return 0; 
}
begin
  Writeln('Merhaba dünya!');
end.
print "Merhaba dünya!\n";
<?php
echo "Merhaba dünya!\n";
?>

Etiketler ihmal edilebilir

echo "Merhaba dünya!\n"
puts "Merhaba dünya!"
$ include "seed7_05.s7i";

  const proc: main is func
    begin
      writeln("Merhaba dünya!");
    end func;

Python 2

print "Merhaba dünya!"
print("Merhaba dünya!")
object Merhaba {
    def main(args: Array[String]) = {
        println("Merhaba, Dünya!")
    }
}
print("Merhaba, Dünya!")
Imports System.Console

Class MerhabaDunya

    Public Shared Sub Main()
        WriteLine("Merhaba Dünya!")
    End Sub

End Class
using System;

class Hello
{
    static void Main(string[] args)
    {
        Console.WriteLine("Hello World!");
    }
}

Rust

fn main() {
    println!("Merhaba, Dünya!");
}

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Kaynak kodu, yazılımı oluşturan yazıdır. Kaynak kod, herhangi bir yazılımın işlenip makine diline çevrilmeden önce insanların okuyup üzerinde çalışabildiği programlama diliyle yazılmış halidir. Kaynak kod bir tümleşik geliştirme ortamında açılabilir, derlenebilir, çalışabilir kaynak kod dosyalarının tümü birleştirilip, hedef bilgisayarlarda kullanılabilir hale getirilebilir.

Şablon Metaprogramlama, C++ programlama dilinde derleme zamanında hesaplama yapan programlar yazmaktır.

Objective-C, C'nin üzerine yazılmış, yansımalı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. ObjC, Objective C ve Obj-C olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">İkili arama algoritması</span>

İkili arama, sıralı bir dizide, belirli değerin aranmasına yönelik bir algoritmadır. Her adımda, aranan değerin dizinin orta değerine eşit olup olmadığı kontrol edilir. Eşit ise aranan bulunmuştur. Aranan değer orta değerden küçükse, dizinin sıralı olduğu kabulünden, ortanın yukarısına bakmaya gerek kalmaz, arama dizinin başı ve orta değer arasında devam eder. Aranan ortadan büyükse arama orta ile son arasında devam eder. Her adımda dizi ikiye bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Bellek yönetimi</span>

Ana belleğin işlemler arasında paylaştırılmasına ana bellek yönetimi ya da bellek yönetimi adı verilir. İşletim sisteminin bu amaçla oluşturulan kesimine de bellek yöneticisi adı verilir.

MPI (Message Passing Interface) bir bilgisayar iletişim protokolüdür. Dağıtık bellekli bir sistemde paralel program koşan düğümlerin arasındaki iletişim için kullanılan fiilen standart bir protokoldür. MPI uygulamaları Fortran, C, C++ ve Ada programlarından çağrılan kütüphane yordamlarından oluşur. MPI 'ın diğer eski mesaj geçirmeli kütüphanelere olan üstünlüğü taşınabilir (MPI pek çok dağıtık bellekli mimari üzerinde uygulanmıştır) ve hızlı (çünkü her bir uygulama üzerinde çalıştığı hardware için optimize edilmektedir) olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Project Euler</span> Matematik/Programlama Problemi

Project Euler veya Euler Projesi, çözülmesi için matematiksel kavrayışlardan daha fazlasını gerektiren bir dizi zorlu matematik/bilgisayar programlama problemidir. Her ne kadar matematik zarif ve etkili yöntemlere ulaşmanıza yardımcı olsa da, çoğu problemi çözmek için bir bilgisayar ve programlama becerileri gerekecektir. Toplam problem sayısı 800'den fazladır ve hala projeye etkin olarak problem eklenmektedir.

Çokbiçimlilik, bir türün bir başka tür gibi davranabilme ve bu tür gibi kullanılabilme özelliğidir. Nesne yönelimli programlama dillerinde çokbiçimlilik özelliği ise aynı temel sınıftan türetilmiş olan sınıflarda paylaşılan, başka bir ifadeyle aşırı yüklenen aynı metodun bu sınıflarda farklı şekillerde uyarlanabilmesidir. Nesnenin davranışı çalışma anında belirlendiği için programcılar, çokbiçimlilik özelliği sayesinde nesnelerin türünü önceden bilmek zorunda kalmaz.

<span class="mw-page-title-main">Sınıf (programlama)</span> nesne yönelimli programlamada, bir nesnenin nasıl çalıştığını belirten bir tanım

Sınıf, nesne yönelimli programlama dillerinde nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlamak için kullanılan şablonlara verilen addır. Bir sınıftan türetilmiş bir nesne ise o sınıfın örneği olarak tanımlanır. Sınıflar genelde şahıs, yer ya da bir nesnenin ismini temsil ederler. Sınıflar metotları ile nesnelerin davranışlarını, değişkenleri ile ise nesnelerin durumlarını kapsül ederler. Sınıflar hem veri yapısına hem de bir ara yüze sahiptirler. Sınıflar ile nasıl etkileşime girileceği bu ara yüzler sayesinde sağlanır. Örneğin bir sınıf şablonu ile renk özelliğine, tekerleklere ve sür metoduna sahip olan bir araba temsil edebilir.

Bilgisayar programlamada dinamik iletim, altyordam çağrılarının ilişkin altyordam başlangıç adresine dinamik olarak bağlanmasıdır. Bir diğer deyişle, dinamik iletim program metnindeki bir çağrı ile işletilen altyordamın programın çalışması sırasında birbirine bağlanması durumudur. Geri çağrı ve çokbiçimliliğin realize edilmesinde kullanılan bu bağlama yöntemi, yordamsal programlama dillerinde altyordam göstericileriyle gerçekleştirilirken, nesne yönelimli dillerde kalıtlama ve gerçekleştirme ilişkilerinin kullanılmasıyla otomatikman sağlanır. Altyordamların birinci sınıf dil öğesi olarak ele alındığı fonksiyonel programlama dillerinde ise, aynı işlevsellik altyordamların argüman olarak geçirilmesi ile sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Processing</span>

Processing, dijital sanat ve görsel tasarım toplulukları tarafından programlamanın temellerini görsel bir yaklaşımla öğretmek için kullanılan veya elektronik bir eskiz defteri görevi de görebilen açık kaynaklı bir programlama dili ve tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). 2001 yılında Casey Reas ve Benjamin Fry tarafından başlatılan proje Java üzerine kurulmuş olup daha basit bir grafik programlama modeli ve sözdizimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım motoru</span> bilgisayar programının merkezi kısmı

Yazılım motoru, bilgisayar biliminde bir yazılımın altyapısı, temeli anlamına gelir. Yazılım motorları programı çalıştırabilmek için de kullanılmaktadır. Bu yazılımlar diğer programlardan farklıdır. Bir programın içerisinde çalışırlar veya bir bütün oluştururlar. Yazılım motorları bir tarayıcının içerisinde JavaScript motoru veya bir oyun motoru gibi çeşitli türlere sahiptirler. Web tarayıcısı içerisinde de JavaScript, AJAX gibi dillerde yazılmış eklentilerin çalışmasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">OpenMP</span>

OpenMP; Solaris, IBM AIX, HP-UX, GNU/Linux, MAC OS X ve Windows işletim sistemleri üzerinde çoğu işlemci mimarisi üzerinde Fortran, C++, C programlama dillerinde çoklu platform paylaşımlı bellek çoklu işlemeyi destekleyen bir uygulama geliştirme arayüzüdür, yani bir API'dir. OpenMP derleyici yönergelerinin kütüphane rutinlerini ve ortam değişkenlerinin çalışma zamanı davranışını etkileyen bir kümesini içerir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

Flutter, Google tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir UI yazılım geliştirme kitidir. Android, iOS, Windows, Mac, Linux ve web için uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor. Flutter'ın ilk sürümü "Sky" olarak biliniyordu ve Android işletim sisteminde çalışıyordu. Flutter ilk olarak 2015 Dart geliştirici zirvesinde tanıtıldı. Tanıtımında sabit bir şekilde saniyede 120 FPS çalışan uygulamalar geliştirilebileceği belirtildi. 4 Aralık 2018'de Flutter 1.0, Flutter Live etkinliğinde ilk "kararlı sürüm" olarak yayımlandı. 11 Aralık 2019'da Flutter Interactive etkinliğinde Flutter 1.12 yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Carbon (programlama dili)</span>

Carbon, Google tarafından "C++ Ardıl Dili" olarak oluşturulmuş deneysel bir genel amaçlı programlama dilidir. İlk olarak 2022 yılının Temmuz ayında Carruth Chandler tarafından CppNorth konferansında halka sunuldu. Dil, C++'ın belirlenen çeşitli eksikliklerini düzeltmeyi amaçlar, ancak bunun dışında benzer bir özellik seti de sağlar. Hedeflerinden biri, mevcut C++ kodu ile beraber çift yönlü birlikte çalışabilirliktir. Dil, C++'ın kullandığı ISO sürecinin aksine GitHub üzerinde tasarlanacak ve geliştirilecektir. Dil, Apache Lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı bir proje olarak geliştirilmiştir.