İçeriğe atla

Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar

Kontrol Edilmiş
Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar
Cem Karaca stüdyo albümü
Yayımlanma1987
TarzPop rock
ŞirketEmre Plak
Cem Karaca kronolojisi
Die Kanaken
(1984)
Töre
(1988)

Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar, 1987 tarihli Cem Karaca albümüdür. CD ve dijital platformlarda "Merhaba Gençler" adıyla yayınlanmıştır.

Albüm

Almanya'da müzik yapmaya devam eden Cem Karaca, 1987'de Türkiye'ye döner. Döndüğü gibi 3 yıllık bir aradan sonra bu albümü çıkarır. Bütün müziklerde kendi imzası olan Karaca, kendi sözlerinin yanında Orhan Veli, Nazım Hikmet, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Ömer Hayyam şiirlerini de kullanır. Sürgünden dönmesine rağmen politik taşlamalardan vazgeçmeyen Karaca'nın albümü, eski rock havasından uzak, daha 80'lerin ruhuna uygun pop müziğe sahiptir. Double LP olarak basılan bu albümün adı, Cem Karaca konserlerinin başlangıç cümlesidir.

Albümdeki "Yarım Porsiyon Aydınlık", "Almancılar" ve "Çok Yorgunum"un orijinalleri (ilk ikisi Almanca sözlerle) 1984 tarihli Die Kanaken albümünde, "Peynir Gemisi" 1982'deki Bekle Beni albümünde yer almıştır. Hep Kahır şarkısını ise 2006'da Ayhan Yener yeniden yorumlamıştır.

Ceviz Ağacı adlı parça, kaset ve CD'de ufak bir soruna sahiptir. "Gülüm, yaşını sil" sözünün sonuna doğru ana kayıt bandının aktarımı sırasında oluşan bir problemden dolayı seste bir yavaşlama duyulmaktadır.

Sonraki CD baskılarında bu kısım kesilmiş, bu kez de şarkının bütünlüğü fark edilmeyecek kadar da olsa bozulmuştur. Aynı hata dijital platformlarda da mevcuttur.

Ancak bu sorun 1987'de basılmış plakta yoktur ve şarkı sorunsuzdur.

Şarkılar

Belirtilenler dışında tüm söz, müzikler Cem Karaca'ya aittir.

  1. Bedava Yaşıyoruz (Söz: Orhan Veli Kanık, Müzik: Cem Karaca)
  2. İşte Geldik Gidiyoruz
  3. Peynir Gemisi
  4. Canım Benim
  5. Yarım Porsiyon Aydınlık
  6. Almancılar
  7. Ceviz Ağacı (Söz: Nâzım Hikmet, Müzik: Cem Karaca)
  8. Bidanem
  9. Çok Yorgunum (Söz: Nâzım Hikmet, Müzik: Cem Karaca)
  10. Hep Kahır
  11. Karadut (Söz: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Müzik: Cem Karaca)
  12. Çark-ı Felek (Söz: Ömer Hayyam, Müzik: Cem Karaca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Mutlaka Yavrum</i>

Cem Karaca'ya saygı albümüdür.

<i>Hava Nasıl Oralarda?</i>

Hava Nasıl Oralarda?, Edip Akbayram'ın 1991 tarihli 10. stüdyo albümünün adı. Albüm, Edip Akbayram'ın 1988 tarihli Özgürlük ve 1990 tarihli Şahdamar adlı albümlerinde yer alan şarkılardan, türkülerden oluşmaktadır. Edip Akbayram bu albümünde, sözlerinde ve/veya müziklerinde, Ahmet Arif'ten Nâzım Hikmet'e, Gülten Akın'a değin pek çok farklı şarkı sözü yazarı, müzisyen ve şairin imzasının bulunduğu şarkılara yer vermiştir.

Safinaz, 1978 yılında Türk sanatçı Cem Karaca ve kendi kurduğu Edirdahan topluluğu tarafından yayımlanan bir Anadolu rock teklisidir. Üç şarkı barındıran teklide on sekiz dakikalık senfonik rock şarkısı Safinaz da yer almaktadır. Bu şarkı, Türkçe müzik tarihindeki nadir örneklerden birisi olduğu gibi, bir kapıcı kızı Safinaz'ın hayatından bir kesiti almaktadır.

Die Kanaken, 1984'te Almanya'da yayınlanmış Cem Karaca albümü. Sanatçının kariyerindeki tek Almanca albümdür. Nâzım Hikmet şiiri "Çok Yorgunum" dışında bütün şarkılar Almancadır. "Die Kanaken", Almanların başta Türkler olarak yabancıları tanımlamak için kullandığı argo bir sözcüktür.

<i>Nerde Kalmıştık?</i> Cem Karacanın Uğur Dikmen ve Cahit Berkay ile çıkardığı albüm

Nerde Kalmıştık?, Cem Karaca'nın Cahit Berkay ve Uğur Dikmen ile beraber çıkardığı 1992 tarihli 2. stüdyo albümüdür.

<i>Töre</i> (Cem Karaca albümü)

Töre, 1988 tarihli bir Cem Karaca albümüdür.

Bekle Beni, Cem Karaca'nın Almanya'da yaşarken çıkardığı 1982 tarihli albümdür.

Hasret, Cem Karaca'nın 12 Eylül Darbesinden önce yerleştiği Batı Almanya'da kaydettiği ve 1980'de yayınladığı albümdür.

Yoksulluk Kader Olamaz, 1977 tarihli Cem Karaca ve Dervişan albümüdür.

Edirdahan, 1978-1979 arası müzik yapan bir progresif rock grubu. Cem Karaca ile çıkardıkları Safinaz uzun çaları ile bilinir.

<i>Aşkın Masum Çocukları</i>

Aşkın Masum Çocukları, Funda Arar'ın 10 Şubat 2011 tarihinde çıkartmış olduğu sekizinci stüdyo albümü. Albümde yer alan şarkıların düzenlemeleri Febyo Taşel'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Şanlı</span>

Zafer Şanlı, Türk bas gitarist, söz yazarı, besteci, aranjör ve yazardır.

Anadolu rock türünün kurucularından Cem Karaca'nın diskografisi.

<i>Od</i> (albüm)

Od, Şebnem Ferah'ın 9 Mayıs 2013 tarihinde piyasaya çıkan yedinci stüdyo albümüdür. Albüme adını veren "od" sözcüğü, eski Türkçede "ateş" anlamına gelir. Albümün çıkış parçası "Birileri Var" adlı şarkı olarak belirlenmiştir. Albümde dokuz şarkının söz ve müziği Ferah'a aitken, "Çok Yorgunum" adlı şarkının sözleri Nâzım Hikmet'e, müziği ise Cem Karaca'ya aittir.

<i>Tamam Artık</i>

Tamam Artık, Erkin Koray'ın onikinci albümüdür. 1990'da MC olarak çıkmıştır. Bu albümde yeni şarkıların yanında, Koray'ın daha önce piyasaya sürülmüş şarkıları yeni düzenlemelerle dinleyiciye sunulmuştur. Bu şarkılar "Tamam Artık", "Kıskanırım", "İlla ki", "Aşkımız Bitecek" ve "Öyle Bir Geçer"dir.

İlk Şarkılar, Fazıl Say'ın 2013 çıkışlı albümü. Albümde Ömer Hayyam, Nâzım Hikmet, Metin Altıok, Cemal Süreya, Orhan Veli Kanık, Can Yücel, Pîr Sultan Abdal ve Muhyiddin Abdal gibi isimlere ait şiirler bestelenmiştir. Say bu parçaları gençlik yıllarında besteledi. Ada Müzik'ten çıkan albümde 10 parça bulunmaktadır ve solist olarak Serenad Bağcan yer almaktadır. Ayrıca bazı parçalarda Cem Adrian, Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Selva Erdener gibi solistler de yer alırken, viyolonselde Çağ Erçağ, flütte Bülent Evcil, kemanda Pelin Halkacı Akın, kanunda Hakan Güngör ve vurmalı sazlarda Aykut Köselerli gibi isimler yer aldı. Temmuz 2018'de albümün nota kitabı Schott Music tarafından çıkartıldı.