İçeriğe atla

Merdiven asansörü

Merdiven asansörü, merdiven kullanmakta yani inip çıkmakta zorluk çekenler için tasarlanmış asansör sistemleridir. Bu asansörler genellikler klasik tip asansörlerin yapılamayacağı durumlarda alternatif bir çözümdür. Bazı mekanlara dikey çalışan klasik tip insan asansörü yapılamaz, bunun birçok sebebi olabilir. Örneğin dikey asansör için motor dairesi bulunamayabilir, bina içinde yeterli derinlikte kuyu yoktur veya asansör için yeterli alan bulunamaz. Klasik tip asansörler için bina içinde en azından 100 x 100 cm ölçülerinde bir alan bulunması gereklidir ki bir kişilik asansör bu alanda çalışabilsin. Tabi bu ölçü asansör teknolojisine göre daha ufak veya daha büyük gereklilik gösterebilir.

Yaşlıların, engellilerin bu asansörü kullanabileceği gibi geçici rahatsızlıkları olan, spor yaralanmaları dahil ayaklarında rahatsızlıkları olan ve merdiven inip çıkmakta zorlananlar için çok uygun bir asansör modelidir.

Bu asansör modeli merdivene monte edilen bir ray üzerinde hareket eden koltuktan oluşur. Bu yüzden merdiven asansörüne "koltuklu merdiven asansörü" de denebilir.

Koltuklu merdiven asansörleri hemen hemen her tip merdivene uygulanabilir. Merdiven basamaklarının genişliği asansör modeline göre 70 cm'den daha büyük olmasını gerektirir. 2021 yılı teknolojisinde merdiven dikliği %72 eğime kadar asansör yapılabilir. Standart merdivenlerin açısının %45'e kadar olduğunu düşünürsek her tip dik merdivene yapılabileceğini de söyleyebiliriz. Yuvarlak, düz, köşeli, helezon her tip merdivene uygulanabilir.

Ayrıca merdiven asansörleri iç mekan ve dış mekan olmak üzere 2 ayrı gruba da ayrılırlar. Böylece daha uygun fiyatlı ürün yapılacak yere göre tercih edilebilir. Örneğin iç mekan (indoor) için gerekli bir yere dış mekan için üretilmiş bir model de monte edilebilir ama gereksiz yere daha fazla maliyet ödenmiş olur.

Tekerlekli sandalye ile üzerine çıkılan bir platformdan oluşan ayrı bir modeli de vardır merdiven asansörlerinin. Ama bu model daha çok "engelliler için platform tipi merdiven asansörü" olarak adlandırıldığı için bu konu içerisinde anlatılmayacaktır.

Koltuklu merdiven asansörleri ile olarak 1920 li yılların sonuna doğru Avrupa'da düşünülmeye ve tasarlanmaya başladı. Savaş yıllarından sonra 1960 lı yıllarda ise ilk merdiven asansörleri piyasaya sunulmaya başladı.

1886 yılı kuruluşlu Handicare firması ilk merdiven asansörlerini 1960'tan sonra pazara sürdü.

Koltuklu merdiven asansörleri katlandığı için merdivende yer kaplamaz, geçişleri engellemez. Asansörün rayı eşya taşınmasına kesinlikle engel olmaz çünkü ray sistemi aşağıdan ve kimsenin anatomik olarak ayak basmayacağı noktalara monte edilirler.

Son derece güvenlidirler, koltuk üzerinden standart olarak emniyet kemeri bulunur ve kişinin rahatsızlığına göre birçok emniyet kemeri modelleri de mevcuttur. Henüz koltuktan düşme ile ilgili bir vaka bildirilmemiştir.

Merdiven asansörünün yanlarında, kolçaklarında ve altında hassas güvenlik sensorları mevcuttur. Eğer hareket halinde iken koltuğu bir şey dokunur, çarpar veya sıkışırsa asansör sensorlar sayesinde hemen durur.

Merdiven asansörlerini hem üzerindeki standart bir joystick ve hem de uzaktan kumandalar ile hareket eder. Böylece asansörü kata çağırabilir veya istediğiniz kata gönderebilirsiniz.

Merdiven asansörlerinin günümüz teknolojisine göre en gelişmiş modelleri çift sürüş motorlu olan modelleridir. BU çift sürüşlü motorlar yedek motor gibi değildir, senkronize çalışırlar. Eğer birisi durur veya arıza yaparsa diğeri de daha fazla zarar görmesini engellemek için durur. Ama bu motorlar her zaman %50 performans ile çalışırlar, böylece tek motorlu sistemler gibi yorulmaz, ısınmaz ve aşınmazlar. Böylece arıza riski de çok azalmış olur.

Merdiven asansörleri her zaman için DC yani aküden aldığı elektrik gücü ile çalışır. Şehir elektriğinden güç alarak çalışmaz. Böylece elektrik kesintilerinden etkilenmez. Aksi olsaydı kullanan kişi elektrik kesildiğinde basamaklar üzerinde kalabilirdi. Ama akü gücü ile hareket ettiği için merdiven asansörü elektrik kesintilerinden kesinlikle etkilenmez. Koltuk duraklara geldiğinde otomatik olarak şarj olmaya başlar. Her durakta bir şarj istasyonu vardır ve dışarıdan müdahaleye gerek olmadan merdiven asansörleri kendi kendilerine şarj olmaktadırlar.

Koltuklu merdiven asansörleri 6 kata kadar yapılabilir.

Dış ortam merdiven asansörlerinin IP sertifikaları olup, dış hava şartlarına karşı dayanıklıdırlar. Ancak üzerleri bir kılıf ile örtülmektedir. Bu kılıfın kullanılmasının sebebi ise yağmurdan etkilenmemesi için değil kullanılmak istendiğinde koltuğun temiz olarak kalmasını sağlamak içindir.

Bu asansörlerin de diğer asansörlerde olduğu gibi periyodik bakımları şarttır. Asansör seyahat mesafesine ve kullanma sıklığına göre 6 ayda bir veya senede 1 defa bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Merdiven asansörleri "engelli ürünleri" yönetmeliğine tabiidir ve KDV oranı sıfırdır.

Bu asansör modelini binasına yaptırmak isteyenlerin belediyeden izin almasına gerek yoktur; asansör ruhsata veya izne tabii değildir. Ortak alana yapılacak olan merdiven asansörleri için 4133 Sayılı KAT MÜLKİYETİ Kanunu'nun 634 numaralı ve 23/6/1965 tarihli resmi gazetede yayınlanan 42 maddesine göre şöyle yazmaktadır:

Madde 42 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. (Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. (1) Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.

Merdiven asansörleri merdiven kullanmakta zorluk çekenler için hayatı kolaylaştıran ve yaşam kalitelerini artıran birer asansör sistemleridir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Asansör</span>

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marş motoru</span> içten yanmalı bir motoru çalıştırmak için kullanılan motor

Marş motoru otomobillerde ilk hareketi sağlayan parçadır. Araçta marşa basıldığı anda marş motorunun dişlisi ile krank miline bağlı volan dişlisi birbiriyle kavraşarak marş motorunun oluşturduğu dönme momenti, volan dişlisi aracılığı ile krank miline aktarılır. Böylece motora ilk hareket verilmiş olur.

SAGUAR X5, Sakarya Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve üretilen 2. Güneş arabası dır.

<span class="mw-page-title-main">Ford Crown Victoria Police Interceptor</span>

Ford'un Crown Victoria Police Interceptor modeli 1999 ve sonrası Crown Victoria'nın polis modelidir. 1999 yılından itibaren Police Interceptor isminin resmi olarak kullanılmasına rağmen, 1998 modelinden fazla bir farkı yoktur. 1979 - 1991 LTD, LTD Crown Victoria ve 1992 Crown Victoria polis modelleri "P72" şase numarası atamasını kullanır. Bu haneler şase numarasının besinci, altıncı ve yedinci haneleridir. 1993 - 1998 yılları arası Crown Victoria'nın polis modelleri resmi olarak "Crown Victoria P71" olarak tanınırdı, çünkü şase ataması 1993 yılında "P71" olarak değiştirildi ve "P72" tipi ticari model oldu. 1999 yılında başlayarak aracın resmi adı "Crown Victoria Police Interceptor" olarak değiştirildi ve Amerikan polis departmanlarında en çok kullanılan araç haline geldi. Aracın bu derecede sağlam olması taksiciler tarafından da tercih edilmesine yol açtı. General Motors popüler olan Chevrolet Caprice modelini yapımdan çıkartınca Ford için polis pazarı bir tekel pazara oluştu, çünkü polislerin tercihi V8 motora sahip ve arkadan çekişli büyük bir sedandı. 2006 yılının başlarında Chrysler Dodge Charger modelinin bir polis versiyonunu çıkartı. Aynı zamanda Chevrolet önden çekişli Impala modelinin de bir polis modelini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kesintisiz güç kaynağı</span>

Kesintisiz güç kaynağı, herhangi bir elektrik, elektronik cihazın şebeke beslemesinin kesilmesini, tolerans dışı yüksek veya düşük gelmesini önleyen bir elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Turbina</span>

Fiat Turbina, İtalyan otomobil şirketi Fiat'ın 1954 yılında tanıttığı konsept otomobil modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli otomobil</span> şarj edilebilir pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla hareket eden otomobil

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisi olmaktadır. Bu model arabalar yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini ve karbon emisyonunu azaltmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Enerji toplamaları için şarj istasyonu kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Ford C-MAX</span> kompakt otomobil

Ford C-MAX, Ford Motor Company tarafından 2003 yılından bu yana Saarlouis, Almanya fabrikasında ve 2011 ve 2019 arası Kuzey Amerika'da üretilen kompakt MPV otomobil. İlk nesli sadece Avrupa pazarı ve kısmen Yeni Zelanda için üretilen araç, ikinci neslinden itibaren Kuzey Amerika'da da satışa sunulmuştur. Büyük MPVler S-MAX ve Galaxy'nin üretime girişiyle C-MAX, Ford'un en küçük ikinci MPV'si olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 918</span>

Porsche 918 Spyder, Porsche tarafından tasarlanan ve ilk olarak Mart 2011'deki 80. Cenevre Otomobil Fuarı'nda kamuoyuna tanıtılan ortadan motorlu "plug-in hybrid" tipi süper spor otomobil. 918 Spyder'de 580 PS gücündeki içten yanmalı benzinli motor ile toplam 243 PS güç üreten iki fırçasız doğru akım elektrik motoru bulunmakta. 918 Spyder Porsche'nin ilk "plug-in hybrid" otomobilidir. 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren 918 adet üretilecek olan 918 Spyder'ın satışı Aralık 2013'te başlayacak. Avrupa'daki başlangıç fiyatının ise 768.026 € olması öngörülüyor.

<span class="mw-page-title-main">VRLA akü</span>

VRLA akü, yalıtılmış (kapalı) akü veya bakımsız akü olarak bilinen, şarj edilebilir kurşun asit akülerin bir çeşidi. Yapısal özelliğinden dolayı, havalandırmaya (ventilation) ihtiyaç duymaz, herhangi bir yönde herhangi bir şekilde monte edilebilir, sürekli bir bakım gerektirmez. (1) Bu akülerin havalandırmaya ihtiyaç duymaması özelliği sayesinde, kapalı, az havalandırılan ortamlarda kullanılabilmektedir. (2) Bu aküler taşınabilir elektrikli makine ve aletlerde, şebeke bağımsız güç sistemlerinde ve benzeri işlevlerde kullanılmaktadır. Lityum İyon akülerde yine az bakım gerektirir fakat büyük kapasitelerde fiyatın aşırı artması sebebiyle VRLA aküler Lityum İyon yerine tercih edilmektedir. (3)

<span class="mw-page-title-main">Kumandalı helikopter</span> Hava taşıtı

Kumandalı helikopter ya da RC helikopter, model helikopterlerdir. Model uçak yapım farklılıkları, aerodinamik ve uçuş eğitimi nedeniyle daha farklıdır. Kumandalı helikopterler temel tasarım ögelerinden biri olan [örneğin toplu pist kontrolü ] ile daha iyi manevra yapabilir. Daha iyi manevraya yönelik tasarımlarda kullanılması genellikle zordur, fakat akrobasi yetenekleri için daha işe yarar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tesla Model S</span> Tesla tarafından geliştirilen sedan elektrikli otomobil

Tesla Model S, Tesla, Inc. tarafından 2012 yılından beri üretilen beş kişilik bataryalı elektrikli (BEV) lüks sedan otomobil modelidir. Dünyanın en çok satan ikinci bataryalı elektrikli otomobili olan araç Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Çin, Hollanda, Kanada, Danimarka, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde 60, 60D, 70D, 85, 85D ve P85D olarak 6 farklı donanım seçeneği ile satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alternatör (otomotiv)</span>

Alternatör modern otomobillerde aküyü doldurmak ve motor çalışırken elektrik sistemine elektrik vermek için kullanılan bir tür elektrik jeneratörüdür.

BugE 2007 yılında Mark Murphy tarafından tasarlanan tek kişilik, üç tekerlekli, akülü elektrikli bir araçtır. Hızı 40 mil/saat hıza kadar çıkabilir ve tam şarjla 30 mil gidebilir. BugE motosiklet olarak lisanslıdır ve Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm ana caddelerinde kullanılabilir. BugE aracı Mayıs 2015 itibarıyla 5,732.30 USD olarak listelendi.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Enyaq</span>

Škoda Enyaq iV, Škoda Auto tarafından üretilen bir elektrikli kompakt SUV modelidir. Škoda'nın ilk tam elektrikli modeli olan Enyaq, Volkswagen ID.4 ve Audi Q4 e-tron ile aynı MEB platformunu kullanır. Enyaq, 2020 yılında tanıtılmış ve 2021 yılında satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv aküsü</span> Bir aracın içten yanmalı motorunu çalıştırmak için şarj edilebilir akü

Otomobil aküsü motorlu araca elektrik akımı sağlayan yeniden doldurulabilir bir şarj edilebilir pildir. Esas amacı motoru çalıştıran marş motorunu beslemektir. Motor çalışır çalışmaz, arabanın elektrik sistemleri için gerekli güç talepleri artarken ya da azalırken hâlâ şarj eden alternatör ile birlikte akü tarafından sağlanır.