İçeriğe atla

Merdeka 118

Koordinatlar: 3°08′30″K 101°42′02″D / 3.14167°K 101.70056°D / 3.14167; 101.70056
Merdeka 118
Merdeka PNB 118
Merdeka 118
Harita
Genel bilgiler
Durumİnşa halinde
TürKarma kullanım
Mimari tarzNeo-fütürizm, songket
KonumKuala Lumpur, Malezya
Koordinatlar3°08′30″K 101°42′02″D / 3.14167°K 101.70056°D / 3.14167; 101.70056
Başlama3 Temmuz 2014
Açılış2023
Maliyet5 milyar RM
SahipPNB Merdeka Ventures
Yükseklik
Yükseklik678,9 m
Çatı508,9 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı118 (5 yeraltı)
Zemin alanı292.000 m²
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Fender Katsalidis
İmarcıPNB Merdeka Ventures
Baş müteahhitSamsung C&T
UEM Group
Kaynakça
[1][2]

Merdeka PNB 118 ("bağımsızlık"), Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan çok amaçlı bir ofis ve konut binasıdır. Bina, Jalan Hang Jebat'ta yer almakta olup 2023 yılında inşa edildi. 678,9 metre yükseklikte ve 118 katlı olup Malezya ve Güneydoğu Asya'nın en yüksek binası ve dünyanın ikinci en yüksek yapısıdır.[3]

Bina aynı zamanda Malezya'da Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEED) de dahil olmak üzere dünya çapındaki sürdürülebilirlik sertifikalarından üçlü platin derecesi alan ilk bina olması beklenmektedir.[3]

Ayrıca bakınız

  • Dünyadaki en yüksek binalar listesi
  • Asya'daki en yüksek binalar listesi
  • Malezya'daki en yüksek binalar listesi

Kaynakça

  1. ^ "Merdeka PNB118 - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  2. ^ "Warisan Merdeka, Kuala Lumpur - Building 1221285 - EMPORIS". Emporis. 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 
  3. ^ a b Rahim, Rahimy (30 Kasım 2021). "PM: Completion of Merdeka 118 tower spire, the world's second-tallest building, a 'proud moment'". The Star. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Chrysler Binası New York şehrinde yer alan Art deco tarzında bir gökdelendir. Manhattan'nın doğu tarafındaki Turtle Bay bölgesinde yer alan bina, 42. Cadde ile Lexington Caddesi'nin kesiştiği noktadan yükselmektedir. 319 metre yüksekliğe sahip olan gökdelen, açılışından 11 ay sonra tamamlanan Empire State Binası onu geçene kadar, dünyanın en yüksek binası unvanına sahipti. 1973'te Dünya Ticaret Merkezi'nin İnşaatsıyla New York'taki en yüksek üçüncü bina konumuna gelen Chrysler Binası, 11 Eylül saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılmasının ardından yeniden şehrin en yüksek ikinci binası oldu. Aralık 2007'de Bank of America Kulesi'ne anteninin de eklenmesiyle 365,8 metreye yükseldiğinde, Chrysler, tekrar şehrin en yüksek üçüncü binası oldu. Yine 2007'de açılan New York Times Binası da Chrysler Binası ile aynı yüksekliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Petronas İkiz Kuleleri</span>

Petronas Kuleleri, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan ikiz kuleler. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri, Petronas Petrol Holdingin de yönetim binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chennai</span> Hindistan şehri

Chennai, Madras olarak da bilinen, Hindistan'ın dördüncü büyük metropol şehri ve Tamil Nadu eyâletinin başkentidir.

Bu binalar ve bina olmayan yapıların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

<span class="mw-page-title-main">Shah Alam</span>

Shah Alam, Malezya'nın Selangor eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 25 kilometre batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 290,3 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 646,890'dır. Shah Alam, Kuala Lumpur 1974 yılında federal bölge haline getirilince 1978 yılında eyaletin başkenti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Menara Telekom</span>

Menara Telekom, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir gökdelendir. Bina 1998-2001 yılları arasında inşa edilmiş olup resmî olarak 11 Şubat 2003 tarihinde açılmıştır. Bina Malezya'nın üçüncü yüksek yapısıdır.

Sepang Uluslararası Pisti, Malezya'nın Sepang kentinde yer alan bir motor sporu yarış pistidir. Pist başkent Kuala Lumpur'un 45 km güneyinde Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nın yakınlarında yer almaktadır. Pist Formula 1 Malezya Grand Prix, A1 Grand Prix, Malezya Motosiklet Grand Prix ve diğer büyük motor sporları etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Pistin tasarımı Hermann Tilke tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

Seksualiti Merdeka Kuala Lumpur, Malezya'da her sene yapılan cinsellik haklarının tanınması festivalidir. Seksualiti Merdeka Malezya sanatçıları tarafından organize edilen sunumlar, forumlar, çalıştaylar, sanat, tiyatro ve müzik performansları, etkileşimli yerleştirmeler ve film gösterimleri içeren bir programa sahiptir. Merdeka, Malezya'nın Bağımsızlık Günü 'un ismi olduğundan, Seksualiti Merdeka "Cinsellik Bağımsızlığı" olarak tercüme edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">César Pelli</span> Arjantinli mimar (1926-2019)

César Pelli, Arjantin asıllı Amerikalı mimar. Pelli Clarke Pelli mimarlık şirketinin kurucusu olup dünyanın en yüksek binalarından bazılarını ve diğer önemli kentsel yerlerin tasarımını gerçekleştirmesiyle bilinmektedir. En önemli eserlerinden bazıları Kuala Lumpur'da Petronas Kuleleri ile New York'taki Dünya Finans Merkezi'dir. 1991 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü tarafından en etkili on Amerikalı mimardan biri olarak seçildi ve 1995'te AIA Altın Madalyası'na layık görüldü.

Kishō Kurokawa, Japon mimar. 1960'larda Metabolizma hareketinin kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Asya-Pasifik Yayın Birliği</span>

Asya-Pasifik Yayın Birliği, Asya-Pasifik ülkelerinin yayın kuruluşları arası bir birliktir. Birlik, 57 ülke ve bölgede 280'den fazla üyeye sahiptir ve yaklaşık 3 milyar kişilik potansiyel bir kitleye ulaşmaktadır. ABU'nun rolü Asya-Pasifik bölgesinde yayıncılığın gelişmesine yardımcı olmak ve üyelerinin ortak çıkarlarını teşvik etmektir. ABU, batıda Türkiye'den doğuda Samoa'ya, kuzeyde Moğolistan'dan güneyde Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir alanı kapsamaktadır. Merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en yüksek binaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünyanın en yüksek binaları listesidir. Liste, en az 350 metre yüksekliğinde ve sürekli olarak yaşanılabilen yapıları kapsamakta olup kule gibi bina dışı yapılar kapsam dışındadır.

<span class="mw-page-title-main">Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi</span>

Klang Vadisi Entegre Ulaşım Sistemi, Klang Vadisi ve Büyük Kuala Lumpur bölgesinde hizmet veren bir toplu ulaşım sistemidir. Sistem toplam 11 hattan oluşur; iki banliyö hattı, beş metro hattı, bir metrobüs hattı ve Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'na ve Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı'na ulaşan iki demiryolu hattı.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur bayrağı</span> Şehir bayrağı

Kuala Lumpur bayrağı, resmî olarak 14 Mayıs 1990 tarihinde, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) veya Kuala Lumpur Belediye Binası'nın yüzüncü yılı anısına kabul edilmiştir. Bayrak, Malezya bayrağının bir varyantı olarak tasarlanmış ve ülkenin federal bölgelerinden biri olarak kendi kimliğine sahip tasarım unsurlarını bir araya getirmiştir. Kuala Lumpur'un 1 Şubat 1974 tarihinde federal bölge haline geldiği günün anısına her yıl Şubat ayının ilk günü göndere çekilmektedir.