İçeriğe atla

Mercury-Atlas 7

Mercury-Atlas 7
Carpenter MA-7 kapsülü Aurora 7'ye girerken
COSPAR kimliği1962-019A Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SATCAT no.00295 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Görev süresi4 saat, 56 dakika, 5 saniye
Tamamlanan yörüngeler3
Uzay aracı özellikleri
Uzay aracıMercury No.18
Yakıtsız ağırlık1.350 kg
Mürettebat
Üyeler
Çağrı işaretiAurora 7
Görev başlangıcı
Fırlatma tarihi24 Mayıs 1962, 12:45:16 (24 Mayıs 1962, 12:45:16) UTC
RoketAtlas LV-3B 107-D
Fırlatma yeriCape Canaveral LC-14
Yörünge parametreleri
Periapsis yüksekliği154 kilometre (83 nmi)
Apoapsis yüksekliği259 kilometre (140 nmi)
Eğiklik32,5 derece
Süre88,63 dakika

Malcolm Scott Carpenter
Mercury Projesi
Mürettebatlı görevler
 

Mercury-Atlas 7, Mercury Projesi'nin 24 Mayıs 1962 tarihinde fırlatılan dördüncü mürettebatlı uçuşuydu. Aurora 7 adlı uzay aracının pilotluğunu, uzayda uçan altıncı insan olan astronot Scott Carpenter yaptı. Görevde Mercury uzay aracı No. 18 ve Atlas fırlatma aracı No. 107-D kullanıldı.

Uçuş, esasen John Glenn'in Mercury-Atlas 6 görevinin bir tekrarı olan üç Dünya yörüngesi içindi. Ancak, yeniden giriş sırasında yapılan bir hedefleme hatası uzay aracını rotasından 250 mil (400 km) saptırdı. Bu durum Carpenter ve uzay aracının kurtarılmasını bir saat geciktirmiştir. Carpenter, iniş hatasından en azından kısmen sorumlu tutuldu. 1964'te Amerika Birleşik Devletleri Donanması SEALAB programı için NASA'dan ayrıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mercury Projesi</span> Uzay yolculuğu projesi

Mercury Projesi, ABD'nin insanlı ilk uzay yolculuğu projesidir. 1959'dan başlanılarak 1963'e değin Dünya yörüngesine insan gönderinceye kadar sürdürülmüştür. İlk planlar ve araştırmalar -NASA kurulana dek- NACA tarafından yürütüldü. Mercury Projesi, adını hızın simgesi olan Roma tanrısı Mercury'den almıştır. Ayrıca Merkür, Samanyolu gökadasındaki Güneş'e en yakın olan gezegen olduğundan yörüngede en hızlı dönen gezegendir. Merkür gezegeniyle ilişkili bir proje olmamasına karşın bu bakımdan Merkür adı uygun görülmüştür. Bu proje 2,38 milyar dolara mal oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alan Shepard</span> Amerikalı astronot (1923 – 1998)

Alan Bartlett Shepard Jr., Amerikalı astronot, deniz havacısı, test pilotu ve iş adamıydı. 1961'de uzaya seyahat eden ikinci kişi ve ilk Amerikalı oldu. 1971 yılında Ay'da yürüdü.

<i>MESSENGER</i> (uzay sondası) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin, Ağustos 2008de Utaritin (Merkür) kimyasal bileşimi, yer bilimi ve manyetik alanını incelemek için fırlattığı sonda

MESSENGER, 2011 ve 2015 yılları arasında Merkür gezegeninin yörüngesinde dönen ve Merkür'ün kimyasal bileşimini, jeolojisini ve manyetik alanını inceleyen bir NASA robotik uzay sondasıydı. Ocak 2008'de gezegenin yanından geçerek Mariner 10'dan sonra Merkür'e ulaşan ikinci uzay aracı oldu. Ekim 2008 ve Eylül 2009'da da gezegenin yanından geçen sonda, 18 Mart 2011 tarihinde Merkür yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu. Merkür'ün etrafında yörüngeye girmek, Dünya'dan doğrudan gelen bir uzay aracının Güneş'in çekiminden etkilenip Merkür'ün yörüngesine girmek için çok fazla olan bir hızda gezegenin yanından geçeceğinden zordur.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma aracı</span> uzaya bir obje taşımayı sağlayan roket

Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya'nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır. Genelde taşıyıcı roketler yörüngeye yapay uydu yerleştirmek için kullanılırken, araştırma roketi gibi bazı uzay uçuşları Yörünge-altı uzay uçuşu olarak sınıflandırılır. Bazı roketler ise bir uzay aracının Dünya'nın yörüngesinden tamamen kurtulamasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">John Glenn</span> Amerikalı astronot ve politikacı (1921–2016)

John Herschel Glenn Jr., Amerikalı havacı, mühendis, astronot ve Ohio'dan ABD Senatörüydü. 1959 yılında NASA tarafından Mercury Projesi uzay aracını uçurmak için seçilen askerî test pilotlarının oluşturduğu Merkür yedilisi'nin üyelerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">BepiColombo</span>

BepiColombo, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) Merkür gezegeni ortak görevidir. Görev, birlikte fırlatılan Mercury Planetary Orbiter (MPO) ve Mio uydularından oluşmaktadır. Merkür'ün manyetik alanı, manyetosferi ve hem iç hem de yüzey yapısının nitelendirmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilecek. 20 Ekim 2018, 01.45 UTC'de Ariane 5 roketiyle fırlatıldı ve bir Dünya uçuşu, iki Venüs uçuşu ve altı Merkür uçuşunun ardından, 5 Aralık 2025'te Merkür'e varması bekleniyor. Görev, Avrupa Uzay Ajansı Horizon 2000+ programının bir parçası olarak yıllarca süren teklif ve planlamadan sonra Kasım 2009'da onaylandı. Programın fırlatılan son görevidir.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 6</span>

Mercury-Atlas 6 (MA-6) 20 Şubat 1962'de gerçekleşen ilk Amerikan yörünge uzay uçuşuydu Astronot John Glenn tarafından pilotluğu yapılan ve Mercury Projesi'nin bir parçası olarak NASA tarafından işletilen bu uçuş, Sovyet yörünge uçuşları Vostok 1 ve 2 ve Amerikan alt yörünge uçuşları Mercury-Redstone 3 ve 4'ün ardından gelen beşinci insanlı uzay uçuşuydu.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Cooper</span> Amerikalı uzay adamı (1927 – 2004)

Leroy Gordon " Gordo " Cooper Jr. Amerikalı bir uzay mühendisi, test pilotu, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri pilotu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk insan uzay programı olan Merkür projesi'ndeki Merkür yedilisi adı verilen grubun en küçük üyesiydi. Cooper, çocukken uçmayı öğrendi ve II. Dünya Savaşı'nda Savaş pilotu olarak hizmet verdikten sonra 1956'da test pilotu olmaya hak kazandı ve 1959'da 1. astronot grubuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Merkür 7'lisi</span>

Merkür yedilisi, Merkür projesi için uzay aracını uçurmak üzere seçilen yedi astronottan oluşan gruptu. Ayrıca Orijinal Yedili ve Astronot Grubu 1 olarak da adlandırılırlar. İsimleri NASA tarafından 9 Nisan 1959'da kamuoyuna duyuruldu. Bu yedi orijinal Amerikan astronotu; Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard ve Deke Slayton'du. Merkür yedilisi ABD'de yeni bir meslek yarattı ve gelecek on yıllar boyunca Amerikan astronotunun imajını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 4</span>

Mercury-Redstone 4, 21 Temmuz 1961'de ABD tarafından gerçekleştirilen ikinci insanlı uzay uçuşuydu. Yörüngealtı Mercury Projesi uçuşu, Mercury-Redstone fırlatma aracı MRLV-8 ile başlatıldı. Uzay aracı Mercury kapsülü #11, Liberty Bell 7 olarak adlandırıldı ve astronot Virgil "Gus" Grissom tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 3</span>

Mercury-Redstone 3 veya Freedom 7, 5 Mayıs 1961'de astronot Alan Shepard tarafından yönetilen ilk ABD insanlı uzay uçuşuydu. Mercury Projesi'nin ilk mürettebatlı uçuşuydu. Projenin nihai amacı, bir astronotu Dünya çevresinde yörüngeye çıkarmak ve onu güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmekti. Shepard'ın görevi, fırlatmanın yüksek g-kuvvetlerine ve atmosferik yeniden girişe dayanma yeteneğini göstermek olan birincil amacı olan 15 dakikalık bir yörünge altı uçuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 8</span>

Mercury-Atlas 8 (MA-8) NASA'nın Mercury programının bir parçası olan beşinci ABD mürettebatlı uzay göreviydi. Astronot Walter M. Schirra Jr., 3 Ekim 1962'de Sigma 7 uzay aracında, bilimsel deneylerden ziyade teknik değerlendirmeye odaklanan dokuz saatlik bir uçuşla Dünya'nın etrafında altı kez tur attı. Bu, yılın başlarında Sovyet Vostok 3 Uzay aracı tarafından belirlenen birkaç günlük rekorun oldukça gerisinde olmasına rağmen, Uzay Yarışında elde edilen en uzun ABD mürettebatlı yörünge uçuşuydu. Merkür uzay aracının dayanıklılıği 1963'te takip eden bir günlük Mercury-Atlas 9 görevinden önce doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 9</span>

Mercury-Atlas 9, ABD Mercury Projesi'nin 15 Mayıs 1963'te Florida, Cape Canaveral'daki 14. Fırlatma Kompleksi'nden fırlatılan son mürettebatlı uzay göreviydi. Faith 7 adındaki uzay aracı, o zamanlar ABD Hava Kuvvetleri binbaşısı olan astronot Gordon Cooper tarafından yönlendirilerek Pasifik Okyanusu'na başarıyla iniş yapmadan önce 22 kez Dünya yörüngesini tamamladı. Atlas roketi No. 130-D, Mercury uzay aracı ise No. 20 idi. 2023 itibarıyla bu görev, bir Amerikalının tamamen tek kişilik bir yörünge görevi yapmak üzere fırlatıldığı son sefer olma özelliğini taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 1</span>

Mercury-Redstone 1 (MR-1), Mercury Projesi'ndeki ilk Mercury-Redstone mürettebatsız uçuş testi ve Mercury-Redstone Fırlatma Aracı ile Mercury uzay aracını fırlatmaya yönelik ilk girişimdi. Mürettebatsız bir alt yörüngesel uzay uçuşu olması amacıyla, 21 Kasım 1960'ta Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılması planlandı. Fırlatma anormal bir şekilde başarısız oldu. Geri sayım "sıfıra" kadar kesintisiz devam etmiş ve Doğu Standart Zamanı ile sabah 9:00'da olağan programa göre itici motor ateşlenmişti. Ancak, fırlatma rampasından havalandıktan hemen sonra motor kapandı. Roket, pistin üzerine geri yerleşmeden önce sadece 4 inç (10 cm) kadar yükselmişti. Bu esnada Fırlatma Kaçış Sistemi'nin (LES) roketi ateşlendi, üç saniye sonra Mercury kapsülünün kurtarma paraşütleri açıldı ve kapsül, roketin dışında asılı kaldı. Soruşturma sonucu, Redstone'un motorunun kapanmasının iki elektrik kablosunun yanlış sırada ayrılmasından kaynaklandığı ortaya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 2</span>

Merkür-Redstone 2 (MR-2), Mercury Projesi'ndeki ilk mürettebatlı Amerikan uzay görevi 'nden hemen önce Mercury-Redstone Fırlatma Aracı'nın test uçuşuydu. Ham adında bir Maymunu yörünge altı bir uçuşta taşıyan Merkür uzay aracı 5 numaralı uzay aracı 31 Ocak 1961'de UTC saatiyle 16:55'te Florida, Cape Canaveral'dan fırlatıldı. Kapsül ve uzaya çıkan ilk büyük maymun olan Ham, fırlatıldıktan 16 dakika 39 saniye sonra Atlantik Okyanusu'na güvenli bir şekilde indi.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone Fırlatma Aracı</span>

NASA'nın Mercury Projesi için tasarlanan Mercury-Redstone Fırlatma Aracı, ilk Amerikan mürettebatlı uzay aracıdır. 1960 – 1961 yılları arasında altı yörünge altı Mercury uzay uçuşu için kullanıldı. Sonraki dört Mercury insanlı uzay uçuşu görevinde alçak Dünya yörüngesine girmek için daha güçlü Atlas güçlendiricisi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone BD</span>

Mercury-Redstone BD ABD Mercury projesi dahilinde gerçekleştirilen mürettebatsız bir takviye motoru (booster) geliştirme test uçuşuydu. 24 Mart 1961'de Florida, Cape Canaveral'daki Fırlatma Kompleksi (LC) 5'ten fırlatıldı. Görevde, Mercury uzay aracının metal modeli ve Redstone MRLV MR-5 kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 1A</span>

Mercury-Redstone 1A (MR-1A) 19 Aralık 1960 tarihinde Cape Canaveral, Florida'daki LC-5'ten fırlatıldı. Bu mürettebatsız yörünge altı uçuşun görev hedefleri, uzay aracını uzay uçuşu için test etmek ve sistemi bir sonraki primatlı yörünge altı uçuşu için kalifiye etmekti. Uzay aracı enstrümantasyonunu, posigrade roketlerini, retro roketlererini ve kurtarma sistemini test etti. Görev tamamen başarılı oldu. Mercury kapsülü 130 mil (210 km) irtifaya ve 235 mil (378 km) menzile ulaştı. Fırlatma aracı 4.909 mil/saat (7.900 km/sa) ile beklenenden biraz daha yüksek bir hıza ulaştı. Mercury uzay aracı inişten yaklaşık 15 dakika sonra kurtarma helikopterleri tarafından Atlantik Okyanusu'ndan kurtarıldı. Mercury Uzay Aracı #2, Kapsül #8'den kaçış kulesi ve Kapsül #10'dan anten kaplaması ile birlikte MR-1A'da yeniden kullanıldı. Redstone MRLV-3 kullanıldı. Uçuş süresi 15 dakika 45 saniye idi.