İçeriğe atla

Mercani Camii

Koordinatlar: 55°46′47″K 49°07′03″D / 55.77972°K 49.11750°D / 55.77972; 49.11750
Mercani Camii
Harita
Temel bilgiler
Konum Kazan, Tataristan (Rusya)
Koordinatlar55°46′47″K 49°07′03″D / 55.77972°K 49.11750°D / 55.77972; 49.11750
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1766-1770

Mercani Camii, Rusya'nın Kazan şehrinde bir cami.

Eskiden ilk katedral cami idi. 1766-1770 yıllarında Rus çariçesi II. Katerina tarafından şehrin müslüman nüfusuna bir armağan olarak yapıldı. Rus İmparatorluğu'ndaki müslümanlara yapılan zulümden pek çok sene sonra Kazan'da inşa edilen ilk camidir. Tataristan'da en eski cami olup, kapalı Sovyet döneminde gözden kaçan Kazan'daki tek cami idi.

Geleneksel Tatar Orta Çağ mimari bileşimi ile taşraya ait barok stilinde inşa edildi. Mimarının Vasiliy Kaftırev olduğuna inanılır. Qaban gölü kıyısında Kazan'ın eski tatar mahallesinde yer alır. Marcani Camii, iki katlı olup iki salonu vardır. İçerisi Petersburg Barok stilinde dizayn edildi. 1861 yılında İ.G.Yunısov ek yapı ve merdivenleri ilave etti. 1863 yılında ise mihrap uzatmasını ve yeni camların ilavesini yaptı. Bu dönemde cami onun ailesinden sonra Yunısov'un camisi olarak adlandırıldı. 1885 yılında tüccar Z. Ğosmanov minarenin yenilenmesini yaptırdı. 1887 yılında ise tüccarlardan W. Ğizzätullin ve M. Wälişin minareye balkon terasını ilave ettiler.

1850 yılından beri burada imam olarak görev yapmış olan Tatar bilim insanı Şehabeddin Mercani'den sonra caminin şimdiki halihazır ismi onun adıyla anılır.

Kaynakça

  • Tatar Märcani mäçete.Tatar Encyclopedia.(2002).Kazan:Tatarstan Republic Academy of Sciences Institution of the Tatar Encyclopaedia.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii</span>

Arap Camii, Türkiye'nin İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan cami. Önceleri Aziz Paolo (San Paolo) veya Aziz Domeniko Kilisesi (San Domenico) olarak bilinen ibadethane, 1453 yılında şehrin Osmanlı egemenliğine girmesinin ardından camiye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuba Camii</span> Kurtuba, İspanyada "mescit-katedral" olarak adlandırılan tarihi bir mabet

Kurtuba Camii-Katedrali, resmî adıyla Göğe Alınan Meryem Ana Katedrali, İspanya'nın Córdoba kentinde yer alan yapı. Geçmişte bir dönem cami olarak kullanıldığı için İspanyolcada Arapça mescit (مسجد) kelimesinden türemiş Mezquita adıyla da bilinir. 600'lerde kilise olarak inşa edilen yapı 786-1146 yılları arasında çeşitli eklemeler yapılarak cami olarak kullanılmış, sonrasında tekrar kilise olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Tarihi Camii</span>

Moskova Tarihi Camii, Yapımı 1816-1823 rekonstrüksiyonu da 1991-1993'te yapılan Moskova'nın en eski camisi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bornay Camii</span>

Bornay Camii; Kazan, Tataristan, Rusya'da bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Acem Camii</span>

Acem Camii, Rusya'ya bağlık Tataristan'ın Kazan şehrinde bulunan katedral mimarisine sahip bir camidir. Tatarların yaşadığı tarihi bir bölge olan Eski Tatar Mahallesi'nin güney kesiminde yer alan yapı, bölgedeki bir düzine camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muhtarov Camii</span>

Muhtarov Camii ve ya Sünni Camii Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Vladikavkaz şehrinde, Terek Irmağı'nın sol kıyısında yer alan tarihi bir cami. Cami adını, inşaat masraflarının çoğunu karşılayan Azerbaycanlı milyoner Murtaza Muhtarov'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammad Camii</span>

Muhammad Camii veya Siniggala Camii, Azerbaycan'ın Bakü kentinin çekirdeği İçerişehir'de 11. yüzyılda inşa edilen camidir. Cami, minaresinin adı olan Siniggala olarak da bilinir. Cami, ikinci ismini 1723 yılında Amiral Matyushkin'in komuta ettiği 15 savaş gemisinden oluşan Rus Ordusu filosunun şehre deniz kenarından yaklaşması ve Rus-İran Savaşı (1722-1723) sırasında teslim olmasını talep etmesiyle almıştır. Rus savaş gemileri teslim olmayı reddettikten sonra şehir bombalanmaya başladı. Rus mermilerinden biri Muhammad Camii'nin minaresine isabet etti ve minareye zarar verdi. Daha sonra fırtınalı bir rüzgar Rus gemilerini denize doğru savurdu. Şehirde yaşayan kişiler rüzgarı, işgalcilere gönderilen ilahi bir bela olarak yorumladı. O zamandan 19. yüzyılın ortalarına kadar caminin minaresi yeniden inşa edilmedi. Kule sanıklarının ısrarı ve cesaretinin bir sembolü olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Halil Çelebi Camii</span>

Seyit Halil Çelebi Camii ; Simferopol'un eski şehir bölgesinde bulunan bir camii. Yapı 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Sovyet döneminde ise cami apartmana dönüştürülmüştür.