
Ada, çevresi bütünüyle sularla çevrili kara parçasına verilen addır. Yeryüzündeki adaların bütünü on milyon kilometrekarelik bir yer kaplar. Adalar, tek tek olabileceği gibi, gruplar halinde de olabilir. Bu şekildeki adalara “takımada” adı verilir. Yarımada ise suyla çevrili, ancak bir tarafından ana kara parçasına bağlı bulunan coğrafi şekildir. Yer bilimi açısından adalar, kıtasal adalar ve okyanus adaları olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Yüzen adalar ise yeni bir yer bilimi konusudur.

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

Bonaire, Karayip Hollandasında, Venezuela'nın kuzeyinde bir adadır. Batısında, birlikte Küçük Antiller adalarının güneyini oluşturduğu Aruba, Curaçao adaları yer alır. Bu üç ada ABC Adaları olarak da anılırlar.

Solomon Adaları, Okyanusya'da 6 büyük ve 900'den fazla küçük adadan oluşan bir ülkedir. Papua Yeni Gine'nin doğusunda ve Vanuatu'nun kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 28.400 km² ve nüfusu 650.000 civarındadır. Başkent Honiara, Guadalcanal adasındadır. Ülke ismini üzerinde bulunduğu Solomon Takımadaları'ndan alır, Melanezya'ya dâhil olan bu takımadalar Solomon Adaları ülkesinin yanı sıra Kuzey Solomon Adaları olarak adlandırılan Papua Yeni Gine'ye bağlı Bougainville'i de içerir. Ancak Solomon Adaları'na bağlı olan Santa Cruz Adaları ile Rennell ve Bellona bu takımadalara dâhil değildir.

Bermuda, tam adıyla Bermuda Adaları, Atlas Okyanusu'nda, ABD'nin doğu ve Karayipler'in kuzey açıklarında bir takımadadır. Birleşik Krallık'ın denizaşırı topraklarından biridir. Ana ada olan Bermuda adası dâhil yedi ana ada ile 150 küçük ada ve kayalıktan oluşur.

Mercanlar (Anthozoa), omurgasız hayvanların Knidliler şubesinin denizlerde yaşayan bir sınıfıdır. Yumuşak mercanlar, boynuzsu mercanlar, dikenli mercanlar, gerçek mercanlar gibi çeşitleri vardır. Deniz şakayıkları da bu sınıftandır. Polip vücutlu bu canlıların mineral maddelerinden karışmış boynuzsu iskeletlerine de mercan denir.

Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Birleşik Krallık'ın Hint Okyanusu üzerinde bulunan denizaşırı bölgelerinden bir tanesidir. Birleşik Krallık'ın sahip olduğu bu bölge günümüzde sadece Chagos Takımadaları'ndan oluşmaktadır.

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

Doğu Çin Denizi, Çin ve Kore kıyılarında, Ryukyu ve Kyushu Adaları ile Büyük Okyanus'tan ayrılan, Büyük Okyanus'un bir kolu. 1,249,000 km² lik yüzölçümüne sahip olan deniz, Çincede Doğu Denizi olarak adlandırılır.

Queensland, Avustralya'nın eyaletlerinden biri. Başkenti güneydoğudaki Brisbane. Avustralya'nın Batı Avustralya eyaletinden sonra en büyük eyaleti. Avustralya bir ada devleti olduğundan komşusu yoktur. Komşu eyaletler ve denizler ise batıda Kuzey Toprakları, güneybatıda Güney Avustralya, güneyde Yeni Güney Galler eyaletleri, doğusunda Büyük Okyanus ve Mercan Denizi vardır.

Solomon Denizi Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Yeni Gine ve Solomon Adaları'nın denize kıyısı vardır.

Celebes Denizi veya Sulawesi Denizi Filipinlerin kuzeyinde Mindanao Adası, Sulu Denizi ve Sulu Takımadaları ile doğuda sıralı Sangihe Adaları, güneyde Sulawesi ve batıda Endonezya'daki Kalimantan ile cevrilmiştir. Deniz büyük bir leğen biçiminde olup 6.200 m derinliğe sahiptir. Kuzey-güney boyunca 675 km, doğu-batı boyunca 837 km ve toplam yüzeysel alan 280.000 km2'dir. Deniz güneybatı tarafından Java Denizi'ndeki Makassar Boğazı'na açılır.

Melanezya, Büyük Okyanus'ta Avustralya'nın kuzeyinde ve Endonezya'nın doğusunda yer alan ada öbeği.

Pigme denizatı, Batı Büyük Okyanus bölgesinde yaşarlar. 1.4 cm ila 2.7 cm boylarıyla dünyanın en küçük denizatı türlerindendir. Gri üzerine kırmızı yumrucuklu ya da sarı üzerine turuncu yumrucuklu olabilirler. Denizden 10-40 metre derinlikteki kayalıklarda ve mercanların üzerinde yaşarlar. Mükemmel kamuflajları ve küçük boyları sayesinde yaşadıkları mercandan ayırmak kolay değildir. Ancak rastlantı sonucu görülebilmektedirler. Pigme denizatlarında çiftleşme sırasında diğer denizatı türleri gibi yumurtalarını erkeğe aktarır ve erkek yumurtaları açılıncaya kadar kesesinde taşır. Ortalama bir erkek 6 ile 16 yavru arası doğum yapar.

Mercan Denizi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Yeni Gine'deki stratejik Port Moresby'ye doğru ilerleyen Japon kuvvetlerinin püskürtülmesiyle sonuçlanan hava ve deniz çarpışması.

Mercan resifleri canlı organizmaların ürettiği aragonit yapılardır. Az miktar besin içeren deniz sularında bulunur. Çoğu resifte, baskın organizmalar kalsiyum karbonattan oluşan bir dış iskelete sahip taş mercanları, kolonyal sölenterlerdir. İskeletsel materyaller, dalga hareketleri ve biyoerozyon ile parçalanıp yığılarak yaşayan mercanlar ve çok çeşitli hayvanlar ve bitkilerden oluşan yaşamı destekleyen kalsiyumlu bir oluşum meydana getirirler.
Nanumanga Mağaraları, Polinezya'nın batısında yer alan Tuvalu'da, Nanulanga'nın kuzey kıyılarında su altında bulunan bir mağara. 1986 yılında iki dalgıç tarafından keşfedildi. Mağaralar, deniz seviyesinden 37 ve 46 m aşağıda, mercan kayalıklarının dibinde bulunmaktadır. Mağara tavanında ve duvarlarda bulunan koyu renk lekeler ve zeminde görülen siyahlaşmış mercan parçaları, eski yerleşimciler tarafından ateş kullanıldığı fikrini ortaya koymaktadır.

Chesterfield Adaları, Büyük Okyanus'ta Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan Yeni Kaledonya'ya bağlı bir mercan adası. Yeni Kaledonya'nın ana adasının kuzeybatısında yer almaktadır. Takımadalar 120 km uzunluğunda ve 70 km genişliğinde olup, 11 ıssız adacık ve birçok resiften oluşmaktadır. Adaların arsa alanı 10 km²'den daha az bir konumdadır.

Ranongga, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın Batı Bölgesi'ne bağlı Yeni Georgia Adaları grubunda yer alan bir adadır.