İçeriğe atla

Meral Şenöz

Meral Şenöz (1938, İzmir- 7 Mart 2019), Türk kütüphaneci, akademisyen.

Türkiye’de kütüphanecilik alanına katkılar yapmış bir akademisyendir.

Yaşamı

1938 yılında İzmir'de doğdu.[1] 1949'da İzmir Asansörüstü İlkokulundan, 1953'te İzmir Kız Lisesinin ortaokulundan mezun oldu. 1957 yılında İzmir Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya bölümünü 1963 yılında bitirdi.

Lisans eğitimi sırasında Yüksek Öğretmen Okulundan (Çapa/İstanbul) öğretmenlik formasyonunu tamamladı. 1960-1962 yılları arasında DAAD ( Deutscher Akademischer Austatuscher) bursuyla Göttingen Üniversitesinde öğrenim gördü. Kasım 1966'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)'nde incelemelerde bulunan ve kütüphanenin gelecekteki gelişimine yön verecek bir rapor hazırlayan Rudolf Juchhoff'a eşlik etti ve doktorasıyla yine KTÜ ve Atatürk Üniversitesi kütüphanelerinde incelemeler yaptı.

DAAD bursuyla gittiği Almanya'da Köln, Bonn ve Frankfurt şehirlerindeki üniversite ve meclis kütüphanelerini inceleme amaçlı olarak ziyaret etti. 1968'de "Tüzel kişi yazar sorunu" başlıklı tezi ile Doktor, 1974 yılında ise "1928 Harf devriminden önce ve sonra basımevi, kitap ve kütüphanelerimiz" (1973) başlıklı çalışması ile doçent ünvanı aldı.[1]

1977 yılında UNESCO Millî Komisyonu'nda “Kütüphanecilik, Dokümantasyon ve Arşiv İhtisas Komitesi” üyeliğine seçildi. İki yıl üst üste Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarının Yürütme Komitesi Başkanlığını yaptı. "Çocuk Kütüphanesinin Amacı" başlıklı profesörlük takdim tezi ile profesör ünvanı aldı. 1994 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi'nde görev yaptı; önce danışman olarak sonra Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Ayrıca Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde öğretim üyeliği ve i Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü öğretim üyesi idi.

2003-2005 arasında "İstanbul Üniversitesi Kütüphaneler Sisteminin Yeniden Yapılandırılması" adlı projenin yürütücülüğünü yaptı ve bu projenin 2005 yılında sonlanması ile emeki oldu.[1]

7 Mart 2019'da öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Kayaoğlu, Hülya DİLEK (27 Aralık 2019). "Prof. Dr. Meral (Şenöz) Alpay'ın Yaşamöyküsü ve Kaynakçası". Türk Kütüphaneciliği. 33 (4): 296-304. ISSN 2147-9682. 3 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

Sina Akşin, Türk tarih profesörü ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Altan Çilingiroğlu,, Türk akademisyen ve arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Naci İslimyeli</span> Türk ressam

Balkan Naci İslimyeli, Türk ressam ve öğretim üyesi.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Müfid Mansel</span> Arkeolog

Arif Müfid Mansel Türk arkeolog ve akademisyen.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

Adnan Cahit Ötüken, Türk eğitimci, yazar, Türk kütüphaneciliğinin öncülerinden ve Türk Millî Kütüphanesi'nin kurucularındandır.

Enver Ziya Karal, Türk akademisyen, tarihçi, üniversite idarecisi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Güneş</span>

Yunus Güneş, Özgün Baskı Sanatçısı, Ressam, Öğretim Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Jale Baysal</span> Türk akademisyen, yazar, kütüphaneci

Prof. Dr. Jale Baysal, Türk kütüphaneci, akademisyen, yazar.

Tuğba Çelik (Korat) Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kafesoğlu</span>

İbrahim Kafesoğlu, Türk tarihçi, Türkolog ve akademisyen. Türk-İslam sentezinin ideologlarındandır.

Fatma Müjgân Cunbur, Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Hamit Kemali Söylemezoğlu, Türk mimar, şehir şehir plancısı, yazar ve akademisyendir.

Yılmaz Önge, Türk akademisyen ve mimardır.