İçeriğe atla

Menkul değer sembolü

Menkul değer sembolü ya da hisse senedi sembolü, belirli bir hisse senedi piyasasındaki belirli bir şirketin halka açık hisse senetlerini belirtmek için kullanılan benzersiz kısaltmadır. Bir hisse senedi simgesi, harfleri, sayıları ya da her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.

Borsa fiyatlarını şeride kaydeden cihaz (Thomas Edison)

Borsa fiyatları bu sembollerle beraber bir kâğıt şeride basılmaktadır.

Semboller ülkelere ve işlem görülen borsalara göre farklılık gösterir. Örneğin, ABD'de bu semboller sadece harflerden oluşmakta ve ülke içerisinde de işlem görülen borsaya göre 1-4 hane arasında değişmektedir. Semboller, NASDAQ borsasında 1-3 hane arasında iken, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda 1-4 hane arasında kullanılır. Birleşik Krallık'ta, Londra Borsası'nda kullanılan semboller 2-4 harften oluşmaktadır.[1] Almanya'da 6 haneli sayı ve harf kombinasyonlarından oluşan menkul kıymet tanımlama numarası kullanılırken, 2000 yılının Ocak ayında Finansal piyasaların uluslararası uyum çalışmaları kapsamında Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası (ISIN) standartları oluşturulmuş ve Almanya'da bu standartlara bağlanmıştır. Uluslararası Menkul Kıymetler Kimlik Numarası'nın (ISIN) yapısı ISO 6166 standartlarında açıklanmıştır.

Bu semboller şirketlerin baş harflerinden oluşturulabildiği gibi, şirketlerin kendileriyle özdeşleşmiş, iyi bilinen ürünlerinin isimlerini de sembolleri olarak kullandıkları görülmektedir. Örneğin, ABD borsalarında, Amerikan merkezli Southwest Havayolları şirketi New York Menkul Kıymetler Borsası'nda genel merkezlerinin bulunduğu şehre ithafen "LUV" kısaltmasını, Lunapark işletmeciliği yapan Cedar Fair Entertainment Company ise İngilizcede eğlence anlamına gelen "FUN" kısaltmasını kullanmaktadır. JAVA programlama dilinin yaratıcı firması Sun Microsystems ise Oracle tarafından satın alınmadan önce bu dile ithafen "JAVA" kısaltmasını kullanmaktaydı.

Türkiye'de, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kullanılan semboller ağırlıklı olarak 5 harften olmak üzere 4 ya da 5 harften oluşmaktadır. .[2]

Çeşitli borsalardan sembol örnekleri

Hisse KoduHisse AdıKaynağı
CCitigroupAmerika'dan
FFord Motor CompanyAmerika'dan
BAY001Bayer AGAlmanya - WKN (eski sistem)
DE000BAY0017Bayer AGUluslararası - ISIN
851399IBMAlmanya - WKN (eski sistem)
US4592001014IBMUluslararası - ISIN
CCOLACoca Cola İçecekTürkiye - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
FENERFenerbahçe SportifTürkiye - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
TRAISATR91N6 [3]İş bankası A sınıfUluslararası - ISIN
EZJ [4]EasyJetBirleşik Krallık - Londra Borsası

Ayrıca bakınız

  • İMKB'de işlem gören şirketler
  • ISO

Kaynakça

  1. ^ http://www.advfn.com/lse/londonstockexchange.asp 24 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Londra Borsası
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 
  3. ^ "İş Bankası Hisse Kısaltmaları". 31 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Borsa İstanbul</span> İstanbul menkul kıymetler borsası

Borsa İstanbul ya da kısaca BİST, Türkiye'de 1985 yılında açılan sermaye piyasasında faaliyet gösteren Türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olan adı 5 Nisan 2013 tarihinde "Borsa İstanbul" olarak değiştirilmiştir. Ayrıca "Yatırıma değer!" resmî slogan olarak kabul edilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Borsa</span> organize ticaret pazarı

Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, stok, hisse senedi, emtialar, döviz, istikraz, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nasdaq</span> Özel teknolojisi borsası

Nasdaq, resmi bir düzenleyicisi olmayan tezgâh üstü piyasalarda (OTC) işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı olarak New York'ta kurulmuş olan özel borsadır. Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">DAX</span>

DAX, Alman Birleşik Borsa Endeksi.

<span class="mw-page-title-main">New York Menkul Kıymetler Borsası</span>

New York Menkul Kıymetler Borsası , ABD, New York City, Aşağı Manhattan, 11 Wall Street'te bulunan menkul kıymet borsasıdır. Kasım 2010'da Dünyanın en büyük borsalarının Market capları $13.39 trilyon değeri bulan hisseye sahiptir. 2008 yılında ortalama $153 milyar günlük işlem hacmine ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası</span> Almanyanın Frankfurt kentinde bulunan, dünyanın en büyük borsalarından biri

Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası ya da kısaca FWB, Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan borsa olup dünyanın en büyük borsalarından biridir. Avrupa’nın en büyük iki borsasından biridir. Şöyle ki, Avrupa’nın Londra Borsası’ndan sonra ikinci büyük borsasıdir. Uluslararası piyasalarda “Alman Borsası” olarak tanınır. Ayrıca FWB, Alman Birleşik Borsa Endeksi DAX'ın da takip edildiği yerdir. Alman ekonomisinin barometresi olan DAX, başlıca 30 Alman şirketinin hisse fiyatlarını yansıtan ana endeksdir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan Borsası</span>

Tayvan Borsası, Tayvan Taipei şehrindeki Taipei 101 binasında faaliyet gösteren bir kuruluştur. Şirket 1961 yılında kurulmuş ve 9 Şubat 1962 yılında menkul kıymetler borsası olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Faaliyetleri finansal bir üst kurul tarafından denetlenmekte ve düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Menkul Kıymetler Borsası</span>

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası (TSE) Tokyo'da kurulmuş olan bir borsadır ve Asya kıtasındaki market cap açısından en büyük borsa olmakla birlikte, dünyanın da en büyük ikinci borsasıdır. Aralık 2011 itibarıyla borsada toplam market cap değeri 3.9 trilyon US$ olan 2,292 şirket işlem görmektedir. Borsanın sahibi Japan Exchange Group şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Menkul kıymetler borsası</span>

Menkul kıymetler borsası, hisse senedi komisyoncuları ve tüccarların hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın alıp satabildiği borsalardır.

Helsinki Borsası, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bulunan menkul kıymetler borsasıdır. 3 Eylül 2003'ten beri, Nasdaq Nordic'in bir parçası olmuştur. OMX birleşmesinden sonra, OMX Helsinki (OMXH) olarak adlandırıldı, daha sonra NASDAQ'ın Şubat 2008'de OMX'i satın almasının ardından NASDAQ OMX Helsinki oldu ve şu anda da Nasdaq Helsinki olarak bilinir hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">ZTE</span>

ZTE, Çin merkezli bir elektronik üretim firması olup, Çin'de telekomünikasyon ekipmanı ve cep telefonlarının ikinci büyük üreticisidir. 1985 yılında kuruldu. Merkezi Shenzhen şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">FTSE 100</span>

FTSE 100 endeksi, Londra Borsası'nın borsa endeksidir. Endeks, 1984 yılında kurulmuş olup borsada işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketi kapsamaktadır ve Birleşik Krallık şirket yasası tarafından düzenlenen işletmeler için refah ölçüsü olarak görülmektedir. Endeks, Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu'nun bir alt şirketi olan FTSE Group tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hisse senedi piyasası</span>

Hisse senedi piyasası, işletmeler üzerindeki sahiplik iddialarını temsil eden ve stok alışverişi yapan alıcı ve satıcıların toplamasıdır. Bunlar halka açık bir borsada listelenen menkul kıymetleri içerebilir. Hisse senedi kitle fonlaması platformları aracılığıyla yatırımcılara satılan özel şirketlerin hisseleridir.

ISO 259, İbrani harflerinin Latin harflerine romanizesi sırasında kullanılan ve bir dizi kuralları içeren uluslararası standarttır.

Londra Uluslararası Finansal Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, (LIFFE) Londra merkezli bir opsiyon borsasıydı. Future sözleşmeler, hedging ve hisse senedi opsiyonları için en önemli pazardır. 2014 yılında, bir dizi devralmanın ardından LIFFE, Intercontinental Exchange'in bir parçası oldu ve ICE Futures Europe olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Chicago Opsiyon Borsası</span>

Chicago Opsiyon Borsası (CBOE), Chicago merkezli, ABD'de yıllık işlem hacmine sahip en büyük opsiyon borsasıdır. Chicago Ticaret Kurulu, 1973 yılında Chicago Board Options Exchange'i kurdu. CBOE, 2.200'den fazla şirket, 22 hisse senedi endeksi ve 140 borsa yatırım fonunda (ETF) seçenekler sunar. CBOE, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından düzenlenir.

TOPIX, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nın borsa endeksidir. Endeks, 1 Temmuz 1969 tarihinden bu yana Tokyo Menkul Kıymetler Borsası tarafından hesaplanmakta ve yayınlanmakta olup borsanın birinci bölümündeki tüm yerli şirketleri izlemektedir. 1 Şubat 2011 tarihi itibarıyla Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Birinci Bölüm'de 1.669 şirket bulunmakta olup endeksin piyasa değeri 197.4 trilyon yendir.

<span class="mw-page-title-main">Borsacı</span>

Borsacı, stok alım satımı yapan bir kişi veya şirkettir. Hisse senedi tüccarları ajan, hedger, arbitrajcı, spekülatör veya borsa acentesi olabilir. Halka açık büyük şirketlerde bu tür hisse senedi ticareti, tahvil piyasası, menkul kıymetler borsası, hisse senedi piyasası ve diğer finansal piyasalar yoluyla olabilir. Daha küçük halka açık şirketlerdeki hisse senetleri tezgâh üstü piyasa'larda (OTC) alınıp satılabilir.

Uluslararası Menkul Kıymet Kimlik Numarası (ISIN) bir güvenliği benzersiz olarak tanımlamaktadır. Yapısı ISO 6166'da tanımlanmıştır. ISIN kodu, ticaret ve yerleşim sırasında var olan atanmış Ulusal numaranın normalleştirilmesi yoluyla bir güvenliğin tek düze tanımlanmasına hizmet eden 12 karakterli bir alfanümerik koddur.

Piyasa yapıcı veya likidite sağlayıcı, envanterde tutulan işlem gören bir varlık için hem alım hem de satım fiyatı teklif eden ve alış-satış yayılımından veya turdan kar elde etmeyi uman şirket veya bireydir. Şirketin faydası, bunu yaparak para kazanmasıdır; piyasanın faydası, işlem gören varlıklar için sınırlı bir işlem fiyatı aralığı belirleyerek fiyat değişimini (oynaklığı) sınırlamaya yardımcı olmasıdır.