İçeriğe atla

Menemeni

Koordinatlar: 40°39′15″K 22°54′40″D / 40.65417°K 22.91111°D / 40.65417; 22.91111
Menemeni
Μενεμένη
Menemeni'nin Yunanistan'daki konumu
Menemeni'nin Yunanistan'daki konumu
Menemeni
Menemeni'nin Yunanistan'daki konumu
Koordinatlar: 40°39′15″K 22°54′40″D / 40.65417°K 22.91111°D / 40.65417; 22.91111
Ülke Yunanistan
BölgeOrta Makedonya
Bölgesel birimSelânik
BelediyeAmpelokipi-Menemeni
Yüzölçümü
 • Toplam7989 km²
Nüfus
 (2011)[1]
 • Toplam14.746
 • Yoğunluk1800/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (DAYS)
Resmî site
www.menemeni.gr

Menemeni (YunancaΜενεμένη), Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesine bağlı Ampelokipi-Menemeni belediyesinde bulunan bir şehir ve belediye birimidir. Şehir, Selanik'in batısında yer almakta olup Selanik metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 7.989 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 14.746'dır.[1]

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ a b "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός" (Yunanca). Yunanistan İstatistik Kurumu. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  2. ^ "Menemen'e, Kardeş Şehri Menemeni'den Ziyaret". 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Yanya</span>

Yanya, 70.203 nüfus (2001) ile Yunanistan'ın Epir bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. Kuruluş yılı İS 510 yılıdır. John'un koruması altında kurulduğundan dolayı, Yunancada "Yahya'nın Şehri" anlamındaki İoannina adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi</span> Türkiye ile Yunanistan arasında din esasına dayanılarak gerçekleştirilmiş zorunlu göç

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

<span class="mw-page-title-main">Kalamarya</span>

Kalamarya veya Gelmeriye Selanik büyükşehiri sınırları içinde, Selanik merkezinin 5 km. kadar güneydoğusuna düşen, Yunanistan Makedonyası'nın Selanik merkezden sonra ikinci, Yunanistan genelinin ise dokuzuncu büyük belediyesidir.

<span class="mw-page-title-main">PAOK (futbol takımı)</span> Selanik şehrinde kurulmuş Yunan futbol takımı

PAOK FC, Yunanistan'ın Selanik kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Siyah-beyaz renklere sahip olan kulüp, maçlarını 29.800 kişilik Toumba Stadı'nda oynar. Takım şu anda Alpha Ethniki'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Super League (Yunanistan)</span> Yunanistanın en üst düzey futbol ligi.

Super League, Yunanistan'ın en üst seviyedeki futbol ligi. Ligde 14 kulüp, 1 maç içeride ve 1 maç deplasmanda olmak üzere her takımla bir sezon içinde iki defa mücadele etmektedir ve ligin sonunda puan tablosundaki son üç takım, Beta Ethniki'ye düşer. Beta Ethniki'de de sezon sonunda ilk üç sırada yer alan takımlar, Super League'e yükselir. 2020-21 sezonunda ligdeki takım sayısı 16'dan 14'e düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Rum Kırımı</span> Pontus Rumlarının tarihsel anayurtlarından sistematik olarak sürgün edilmesi

Rum Kırımı, Rum Soykırımı veya Pontus Soykırımı, I. Dünya Savaşı esnası ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaşanan, hükûmetin ülkedeki Rum nüfusa karşı uyguladığı politikayla başlayan etnik temizliktir. Bu politika çerçevesinde çeşitli katliamlar, sürgünler ve hak ihlalleri gerçekleştirildi. Pontus olarak bilinen Karadeniz bölgesindeki Rumların bir kısmı kırım sonucunda Rusya'ya kaçtı. 1923 yılında, kırım sonrasında Türk Kurtuluş Savaşı sonucu Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadeleyle Anadolu Rumları Yunanistan'a gönderildi. Kırımın soykırım niteliği taşıyıp taşımadığı konusunda uluslararası akademik camiada fikir birliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">PAE İraklis 1908</span>

İraklis Selanik merkezli Gymnastic Club İraklis'in futbol şubesidir. İsmini Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde ise Herkül olarak geçen yarı tanrı karakterden almıştır. Super League (Yunanistan)'de mücadele eden takım Selanik'in en eski futbol takımıdır. Günümüzde Yunanistan Futbol Federasyonu'na bağlı olmakla birlikte kurulduğunda Selanik Futbol Federasyonu'na bağlı idi. 1976'daki Yunan Kupası ve 1985'teki Balkan Kupası şampiyonlukları kulübün en önemli başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Uluslararası Havalimanı</span>

Selanik Uluslararası Havalimanı veya Selanik Uluslararası Havalimanı “Makedonya” Yunanistan’ın kuzeyinde, büyük şehirlerinden Selanik yakınlarında yer alan ülkenin ana havalimanıdır. Hem sivil hem askerî kullanımı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Agathonas İakovidis</span>

Agathonas İakovidis Yunan şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Grigoropulos</span>

Aleksandros Grigoropulos , , Atina'da polis kurşunu ile vurularak ölmesi sonucu 2008 Yunanistan ayaklanmalarını başlatan Yunan çocuktur.

<span class="mw-page-title-main">Katerin</span>

Katerin veya Katrin, Yunanistan'ın Orta Makedonya Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Olimpos Dağı yakınlarında Termaikos Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 681.863 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 85,851'dir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (bölgesel birim)</span> Yunanistanın bölgesel birimi

Selanik, Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri. Orta Makedonya periferisine bağlı Selânik bölgesel birimi bölgenin de merkezi olan Selanik kentini içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın belediyeleri</span>

Yunanistan'ın belediyeleri, Yunanistan'ın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler herhangi bir bölgesel birime ait olup her belediye ayrıca belediye birimlerine de ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ampelokipi-Menemeni</span>

Ampelokipi-Menemeni, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 8.82 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 52.127'dir. Belediyenin merkezi Ampelokipi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Oreokastro</span> Yunanistan şehri

Oreokastro, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Selanik'in kuzeyinde yer almakta olup Selânik'in iç banliyölerinden biridir. Yüzölçümü 8.82 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 52,127'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk Adası (Yunanistan)</span>

Tavuk Adası, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesine bağlı Aristotelis belediyesinde bulunan bir ada ve köydür. Selanik'e 120 km uzaklıkta bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da Holokost</span>

Yunanistan'da Holokost, II. Dünya Savaşı boyunca çoğu Auschwitz toplama kampına tehcir edilmek üzere Yunanistan Yahudilerinin toplu katliâmını kapsar. 1945 yılına gelindiğinde, Yunanistan Yahudilerinin %83 ilâ %87'si öldürülmüştü. Bu, Avrupa'da Holokost kapsamında katledilmiş Yahudi toplulukların en büyük ölüm oranlarından biridir.