İçeriğe atla

Menelai Portus

Menelai Portus veya Menelaus Portus veya Menelaus Limanı (Antik Yunanca: Μενελάϊος λίμην), ayrıca Menelaita olarak da adlandırılır,[1] Cyrene ve Mısır arasında Kuzey Afrika'da Marmarica kıyısında bir limanı olan antik bir şehirdi. Geleneğe göre Menelaus tarafından kurulmuştur. II. Agesilaus'nin Nil'den Kirene'ye yürüyüşü sırasında öldüğü yer olarak bilinir.[2]

Konumu Wady Daphnéh kıyısında, Râs-al-Milhr yakınlarında aranmalıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Charlton T. Lewis, Charles Short, A Latin Dictionary, Mĕnĕlāüs". Perseus Digital Library. Tufts University. 22 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  2. ^ "Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898), Menelāï Portus". Perseus Digital Library. Tufts University. 29 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  3. ^ "Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), MENELAI PORTUS". Perseus Digital Library. Tufts University. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Helen veya Truvalı Helen, Argoslu Helen, Spartalı Helen ya da Latincede Helena; Yunan mitolojisine göre dünyanın en güzel kadınıdır. Zeus ile Leda veya Nemesis’in kızı olduğuna inanılan bu kadın; Klitemnestra, Kastor, Polluks, Philonoe, Foibe ve Timandra’nın da kardeşidir. Spartalı Menelaos ile evlenmiştir ve inanışa göre Hermione ile Nikostratus adında çocukları vardır. Troylu Paris tarafından kaçırılması, Truva Savaşı’nın en ciddi nedenidir.

<span class="mw-page-title-main">Liman</span>

Liman; gemi, tekne gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin konteyner ve kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Mersin</span> antik Kilikya şehri

Soli, Mersin'in Mezitli ilçesinde antik bir kenttir. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Dağlık ve Ovalık Kilikya olarak adlandırılan bölümlerin tam ortasında yer alır.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurye</span>

Kurye, bir yerden veya kişiden başka bir yere veya kişiye mesaj, paket veya mektup ileten veya teslim eden kişi.

<span class="mw-page-title-main">Stereoskopi</span>

Stereoskopi, bir görüntüdeki derinlik yanılsamasını, binoküler görüntünün stereopsisi vasıtasıyla oluşturmak veya cismin birbirine benzer iki görüntüsünü birleştirerek, ona üç boyut kazandırması için kullanılan bir tekniktir. Stereoskopi kelimesi Yunancada katı anlamına gelen στερεός (stereos) ve görmek için anlamına gelen σκοπέω (skopeō) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Herhangi bir stereoskopik görüntüye stereogram denir. Başlangıçta, stereogram bir stereoskop kullanılarak görüntülenebilen bir çift stereo görüntü anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Graeae</span>

Graeae, Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.

<span class="mw-page-title-main">Sholarhes</span>

Skholarkhes, Antik Yunanistan'daki okullardan birinin başında bulunan kişiydi. Terim, özellikle Akademia gibi felsefe okulları için kullanılmıştır. İlk skholarkhes da hem kurucu hem de mülk sahibi olması bakımından Platon'dur. Bu görevi kırk yıl kadar yürüttükten sonra yeğeni Speusippos'a devretti. Daha sonra skholarkhesleri Akademia'nın üyeleri seçti.

Yunan mitolojisinde, Idaea veya Idaia, muhtemelen Batı Anadolu'nun antik Troas bölgesindeki İda Dağı'nın bir perisiydi. Daha sonra Truva olarak bilinen bölgeye kral olarak hükmeden ilk kişi olan Teucer'in annesiydi ve eşi nehir tanrısı Skamandros'tu.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Dryops şu anlamlara geliyor olabilecek şekilde kullanılabilir.

Yunan mitolojisinde, Eëtion veya Eetion ; Eski Yunanca: Ἠετίωνantik zamanlarda yaşamış bir Tebai kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Proteos</span>

Yunan mitolojisinde Proteus, Homer'in " Denizin Yaşlı Adamı " (hálios gérôn) olarak adlandırdığı birkaç tanrıdan biri olan kahin deniz tanrısı veya nehirler ve okyanus su kütlelerinin tanrısıdır. Kimi yazarlar ise onu denizin sürekli değişen doğası nedeniyle "deniz değişiminin" tanrısı olarak adlandırır. Geleceği önceden tahmin edebilmektedir. Bir mitte bundan kaçınmak için şeklini değiştirerek sadece onu yakalayabilenlere cevap vermektedir. Proteus'un bu özelliğinden dolayı, "çok yönlü", "değişken" veya "birçok biçim alabilen" anlamına gelen protean sıfatı türemiştir. "Protean" sıfatı; esneklik, çok yönlülük ve uyarlanabilirlik gibi olumlu çağrışımlara sahiptir.

Yunan mitolojisinde, Kleitos ( ; Eski Yunanca : Κλεῖτος veya Κλειτός. "Ünlü" anlamına gelen kleos kelimesinden gelmektedir. Kleitos ismi Yunan mitolojisinde şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Aidos</span> Yunan mitolojisinde saygı ve mütevazılık tanrıçası

Aidos veya Aedos Yunan mitolojisinde ; utanç, alçakgönüllülük, saygı ve mütevazılık tanrıçasıydı. Aidos, bir nitelik olarak insanları yanlış yapmaktan alıkoyan saygı ya da utanç duygusuydu. Aynı zamanda bu ifade, zengin bir kişinin yoksulların yanında hissedebileceği, şans ya da liyakat sebebiyle olsa bile servet eşitsizliğinin nihayetinde hak edilmediği duygusunu da ifade ediyordu. Antik ve Hristiyan dönem alçakgönüllülüğü ortak temaları paylaşır: ikisi de bencilliği, benmerkezciliği, kibri ve aşırı gururu reddeder; aynı zamanda insan sınırlarını da tanırlar. Aristoteles bunu kibir ve korkaklık arasında bir orta yol olarak tanımlar.