İçeriğe atla

Mendirek

Mendirek

Mendirek, bir limanın denizden ve dalgaların yıpratıcı etkisinden korunmasını sağlayan, bu haliyle açık tarafında bir dalgakıran kapalı tarafında ise bir iskele işlevi gören, kısmen su altında inşa edilmiş yapılara verilen addır. Mendirekler limandan bağımsız olarak denizde inşa edilebilebilecekleri gibi, limanın bir parçası ya da uzantısı olarak da inşa edilebilirler. Bu özelliği ile mendirek, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre "kıyılarda dalgakıranla yapılmış liman"lara verilen isimdir.[1]

Dipnotlar

  1. ^ "mendirek". Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marina</span>

Marina, küçük teknelerin ve yatların barınabilmeleri için özel bir mendirekle çevrilen veya bir liman içinde ayrılan deniz alanı, yat limanı.Türkçe sözlük karşılığı küçük teknelerin ve yatların barınabilmeleri için özel bir mendirekle çevrilen veya bir liman içinde ayrılan deniz alanı olan marinalar; yat limanı olarak da bilinir. Limanlardan farkları modern bir hizmet anlayışı ile burada sunulan imkanların büyük kısmının teknelerin yanına kadar getirmesidir. Limanlar ise ticari amaçlı gelen gemiler ve yolcu gemilerinin uğrak yeri olup yük ya da yolcu boşaltmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samandağ</span> Akdenizin doğusunda Hatay ilinin bir ilçesi

Samandağ, eski adıyla Süveydiye, Türkiye'nin güneyinde, Hatay ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

Dalgakıran, kıyıdaki yapıları, tekneleri, dalgaların yıpratıcı etkisinden korumak veya gemilerin yük alıp boşaltmasını sağlamak amacıyla liman ve iskele önlerine yapılan uzun setlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Taşucu Limanı</span>

Taşucu Limanı, Türkiye'nin Mersin ilinin 2. büyük limanındır.

Aperlae ya da Aperlai, MÖ 400'lerde kurulmuş Likya kentidir. Bugünkü Kaş ile Kekova arasında arasında bulunan Sıçak Yarımadası'nın eteklerindedir. Tarihte veya siyasette önemli bir rol oynamamıştır, ancak 1300 yıllık ömrü dikkate değerdir. İç bölgelerinin zorlu arazisi, kuruluşundan ölümüne kadar kenti, Akdeniz'e güvenmeye zorladığı düşünülüyor. Aperlit'ler yüzyıllar boyunca kentin kıyılarını mütevazı yollarla istikrara kavuşturdu ve geliştirdiler, ancak temelde denizle yakın ilişkilerini gelişmiş rıhtım veya liman tesisleri olmadan sağlayıp sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki deniz fenerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye'deki fenerler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnciburnu Feneri</span> İstanbulun Kadıköy ilçesi kıyısında bulunan deniz feneri

İnciburnu Feneri ya da İnciburnu Mendirek Feneri, İstanbul'un Kadıköy ilçesi kıyısında bir mendirek üzerinde yer alan deniz feneridir. İnciburnu Feneri ile yaklaşık olarak tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri arasındaki hat, İstanbul Boğazı'nın resmî güney sınırını oluşturmaktadır.

Poyraz Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Fil Burnu ile Anadolufeneri arasında yer alır. Burnun yer aldığı bölgede kendisiyle aynı adı taşıyan Poyrazköy kuruludur. Burnun en uç noktasından kıyıya paralel olarak bir mendirek inşa edilerek köy için küçük bir liman oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dover</span>

Dover, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesi içinde Kent kontluğu içinde bulunan tarihsel bir liman kentidir. Dover kenti Antik Romalılar tarafından kurulmuştur. 12. yüzyılda Normanlar tarafından yapılmış ve 2007'ye kadar içinde askerî birlikler ve kuruluşlar bulundurulan tarihî bir kale bulunmaktadır. Gayet eski tarihi olmasına ve Manş Denizi'ni geçiş limanı olarak büyük stratejik önemi olduğu yüzyıllarca kabul edilmesine rağmen Dover kentinin resmi şehir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wollongong</span>

Wollongong, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde coğrafi bakımdan bir şehirleşmiş metropoliten yerleşim alanıdır ve yerel idare bakımından "Yerel İdare Bölgesi " statülü "Wollongong Şehri", "Shellharbour Sehri" ve "Kiama Belediyesi" idari yerleşim birimlerinden oluşur. Takma adı isminin kısaltmasından çıkartılan "The Gong"'dur. Wollongong Sidney'in 88 km güneyinde karayolu ile ortalama 1.5 saat uzaklıkta "Güney Sahil " adı da verilen "Illawara Bölgesi"'nde bulunup bu bölgenin merkez şehridir. Nüfusu 199,277 kişi olup Yeni Güney Galler eyaletinde üçüncü sırada gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ordu-Giresun Havalimanı</span> Türkiyede bulunan bir havalimanı

Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki uluslararası havalimanıdır. 22 Mayıs 2015'te hizmete girmiştir. Türkiye'de ve Avrupa'da deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanıdır. Yılda 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahiptir.

Karasu Limanı, Sakarya ili, Karasu ilçesinde inşa edilmekte olan liman. 2015 Ocak ayı itibarıyla limanın sadece iskelesi yapılmış, üst yapı işi ihale edilmiştir. Limanı iç bölgelere bağlayacak, Karasu-Sakarya merkez arası duble yol yapılmıştır. Demiryolu inşaatına başlanılmış, ancak bir müddet çalışıldıktan sonra durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Marina</span> Mersin ili Yenişehir ilçesindeki marina ve alışveriş merkezi

Mersin Marina Mersin merkez ilçelerinden Yenişehir'de yer alan bir marina ve alışveriş merkezidir. Birçok ünlü markaya ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde aynı zamanda restoran ve kafeler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilovacık Medcem Limanı</span>

Yeşilovacık Medcem Limanı Mersin ili Silifke ilçesinde kurulmuş olan küçük bir limandır. Beldenin güneyindeki limanin kara yolu bağlantısı D.400 devlet kara yolu üzerindendir. Silifke'ye 43, Mersin'e 125 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Portus Romae</span>

Portus tam adı Portus Ostiensis Augusti, sonraları Portus Romae, Roma'nın antik limanlarından biridir. Limanın kalıntıları Roma'nın 25 km güneybatısında Fiumincino - Leonardo da Vinci Havalimanı ile Tiber Nehri'nin kuzey ağzı arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aramoana</span> Yeni Zelandanın Otago bölgesinde yerleşim birimi

Aramoana, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda, Dunedin'in 27 kilometre kuzeyinde küçük bir kıyı yerleşimidir. Yerleşimin 2001 nüfus sayımındaki nüfusu 261'dir. Buna ek olarak şehrin mevsimlik ziyaretçileri de vardır. Aramoana, Māori dilinde "deniz yolu" demektir. Otago Harbour Board tarafından 1880'lerde Otago Limanı ağzı çevresinde pilot istasyon olarak kurulmuştur. Bu alan zaman geçtikçe küçük bir çiftçi köyüne dönüşmüştür. 1950'lerde, Otago Limanı ağzında gelgit kumlarının yayılmasını engellemek için bir dalgakıran inşa edilmiştir. Bir süre sonra bölge Port Chalmers ilçesi ile birleştirilmiştir. 13 ve 14 Kasım 1990'da Aramoana katliamının gerçekleştiği yer burasıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid Anıtı</span> İstanbul, Haydarpaşadaki bir dalgakıranın üzerinde yer alan anıt

II. Abdülhamit Anıtı veya Haydarpaşa Dalgakıranı, İstanbul'daki Haydarpaşa Garı'nın karşısındaki dalgakıran üzerinde yer alan bir anıt. Anıt II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine, mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır. Tamamı mermerden yapılan anıt 1902 yılında tamamlanmış ve açılışı II. Abdülhamid'in doğum günü olan 21 Eylül gününde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">St Elmo Köprüsü</span>

St Elmo Köprüsü, Malta'nın Valletta kentindeki Saint Elmo Kalesi'nin ön tarafından Valletta Limanı girişindeki dalgakırana kadar uzanan tek açıklıklı kemerli kafes kirişli bir çelik yaya köprüsüdür. 2011–12 yıllarında İspanyol mimarlar Arenas & Asociados'un tasarımlarına göre inşa edilmiştir. Köprü aslen 1906'da inşa edilmiştir. 1941'de II. Dünya Savaşı'nda orijinal köprü şimdikiyle benzer bir tasarıma sahipti, ancak bir yerine iki açıklığı vardı.