İçeriğe atla

Menas

Aziz Menas
İsa ve Menas, bir 6. yüzyıl ikonu (Paris, Louvre)
İman Şehidi
Doğum285
Nikiou, Mısır, Roma İmparatorluğu
Ölüm309
Frigya
KutsayanlarKatolik Kilisesi, Doğu Ortodoks Kilisesi, Kıptı Kilisesi, Anglikan Komünyonu
Yortu11 Kasım (Batı Kilisesi ve Doğu Kilisesi), 24 Kasım (Kıptı Kilisesi)
Üzerinde Menas tasviri barındıran bir eulogia, Louvre Müzesi.

Aziz Menas, (Yunanca: Μηνάς, ö. 295 ya da 296 yahut 309) 3. yüzyılda Mısır'da doğan bir Hristiyan aziz. Diocletianus döneminde sürdürülen Hristiyan katliamları sonucu öldürülmüştür. Hristiyan İkonografisinde tipik olarak develer ile birlikte tasvir edilen Menas'ın gömüldüğü şehir, geç antik çağda büyük haç akımlarının uğrak noktası olmuştur.

Yayınlar

  • Josef Engemann: Menas von Äqypten. In: Lexikon der Heiligen und der Heiligenverehrung. Lexikon für Theologie und Kirche kompakt. Band 2, Personenteil I - Q. Verlag Herder, Freiburg im Breisgau 2003, ISBN 3-451-28192-9, Sp. 1143 f.
  • Wilhelm Kohl: Menas. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 5, Bautz, Herzberg 1993, ISBN 3-88309-043-3, Sp. 1247–1249.
  • J. Sauer: hl. Menas von Ägypten. In: Michael Buchberger (Hrsg.): Lexikon für Theologie und Kirche. Zweite, neubearbeitete Auflage des kirchlichen Handlexikons. Siebter Band (Mauretanien bis Patrologie). Herder, Freiburg im Breisgau 1935, Sp.77–80.
  • Vera Schauber, Hanns Michael Schindler: Heilige und Namenspatrone im Jahreslauf. Pattloch, Augsburg 1992, ISBN 3-629-00068-1, S.582 f.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wilmersdorf</span>

Wilmersdorf, Charlottenburg-Wilmersdorf'da bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Krikor</span>

Aziz Krikor (Latince: Gregorius) ya da Krikor Lusavoriç, Hristiyanlığın Ermeniler arasında yayılmasını sağlayan bir aziz. Ermeni Apostolik Kilisesi'nin kurucusu kabul edilir.

Enûma Eliš Antik Mezopotamya'da yazılmış Yaratılış mitine verilen isimdir. Bu ismin verilmesinin sebebi destanın başlangıç metninin ilk iki kelimesi olup, manası ''yukardayken'' dir. Destan, yaklaşık 1000 satırlıdır ve 7 farklı çivi yazısı tabletine yazılmıştır. Metnin ortaya ne zaman çıktığı bilinmemekle birlikte, bu konuda birbirinden çok farklı fikirler öne süren bilim insanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boppard Kalesi</span>

Boppard Kalesi Roma İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde Ren nehri kıyısındaki Boppard şehrinde kurulmuş askeri bir kaledir. Kalenin surları günümüze çok iyi şartlarda ulaşabilmiştir.

Olumsallık, modal mantık ve ontolojide kullanılan felsefî bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müstahkem kilise</span>

Müstahkem kilise, daha ziyade savunma mimarisinden bilinen mimari ögeleri kendisinde barındıran kiliseleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kiliseler, gözcü kulesi, siper yahut tepe mazgallarına sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hinzert toplama kampı</span> Trier yakınlarında bir toplama kampı.

Hinzert toplama kampı Trier şehri yakınlarında bugün Rheinland-Pfalz sınırları içinde kalan Hinzert mevkiinde kurulmuş, 1939 yılından 1945 yılının Mart ayına değin aralıksız çeşitli fonksiyonlarda kullanılmış bir nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Antependium</span>

Antependium ya da eski adıyla vestus altaris kilise altarı üzerine serilerek önü ve yanlarını kapatan zengin bir biçimde süslenmiş örtüye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dalmatika</span>

Dalmatika, diyakozların giydiği bir çeşit liturjik kıyafettir. Bazı önemli kutlamalarda piskoposların da dalmatika giydiği olur.

Fahri Piskopos ya da Avrupa dillerinde yerleştiği şekli ile Titular Piskopos, Roma Katolik Kilisesi'nde piskopos unvanını taşımaya hakkı olan ancak kendine ait bir piskoposluğu bulunmayan din adamlarına verilen unvandır. Yetkisel anlamda diösezan piskoposların altında bulunan unvansal piskoposlar başka türlü görevler üstlenebilmektedirler. Bu unvan, genellikle eskiden piskoposluk bulunduran yerlere ithafen verilmektedir.

Bidanalı Konon, Doğu Ortodoks Kilisesince aziz kabul edilen, Erken Hristiyanlık döneminde Isauria'da yaşamış bir hristiyan şehidi.

<span class="mw-page-title-main">Itinerarium Burdigalense</span> Adı bilinmeyen Hristiyan bir hacının seyahat notları

Itinerarium Burdigalense günümüze ulaşan en eski Kutsal Topraklara seyahat (hac) el kitabıdır. Burdigalalı (Bordeaux) adı bilinmeyen bir hacı tarafından MS 333-334 yıllarında kaleme alınmıştır.

Rudolf Kautzsch Orta Çağ Alman mimarisi ve minyatür sanatı hakkında uzmanlaşmış Alman sanat tarihçisi. En önemli eseri sütun başlıklarını ele aldığı 1936 yılında yayınlanan Kapitellstudien adlı eseridir.

<span class="mw-page-title-main">August Eisenmenger</span>

August Eisenmenger, Avusturyalı bir ressamdı.

Friedrich Johann Kraelitz von Greifenhorst Avusturyalı oryantalist ve Türkolog.

Pastoral mektuplar, Yeni Ahit'teki Titus, Birinci ve İkinci Timoteos'u kapsayan üç kitaba verilen adlandırmadır. Bu mektuplara verilen pastoral adı, latince "çoban" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu isimlendirme ile mektupların bir cemaate değil, Pavlus sonrası işleri kontrol altına alacak bireysel bir "çobana" gönderildiğine dikkat çekilmek istenmiştir. Pavlus mektuplarının çoğu gibi cemaatlere yazıldığından, pastoral mektuplar kendine özgü bir kategori oluşturmaktadırlar.

Hans Weber Alman klasik arkeolog.