İçeriğe atla

Menachem Friedman

Menachem Friedman

Menachem Friedman (İbranice:מנחם פרידמן; 2 Mart 1936 –16 Mart 2020), İsrailli sosyolog ve akademisyen.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Friedman 2 Mart 1936'da Ramat Gan, İsrail'de doğdu. Ramat-Gan Bar Ilan Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olarak görev yaptı.[2] Modern tarihle din ve laiklikle Yahudilik arasındaki çatışmaların dine etkisi konuları üzerinde çalıştı. Ayrıca Modern Halachic karar verme sürecini inceledi.[3]

Ölümü

Friedman 16 Mart 2020'de Tel Aviv, İsrail'de 83 yaşında öldü.[4]

Seçme eserleri

  • Society and Religion: The Non-Zionist Orthodoxy in Eretz-Israel, 1918–1936. Jerusalem, Yad Ben-Zvi, 1st edition, 1978; 2nd edition, 1982. (Hebrew).
  • Growth and Segregation – The Ultra-Orthodox Community of Jerusalem, (with J. Shilhav), The Jerusalem Institute for Israel Studies, Jerusalem 1986 (Hebrew).
  • The Haredi Ultra-Orthodox Society: Sources Trends and Processes, The Jerusalem Institute for Israel Studies, Jerusalem 1991 (Hebrew).
  • Society in a Crisis of Legitimization – The Ashkenazi Old Yishuv – 1900–1917, Mosad Byalik & The Israeli Academy of Science 2001, (Hebrew).
  • Haredi Violence in Contemporary Israeli Society, P. Medding (ed.), Studies in Contemporary Jewry, Vol. 18, 2002, pp. 186–197.
  • Haredim and Palestinians in Jerusalem, M.J. Bereger and O. Ahimeir (eds.), Jerusalem, a City and its Future, Syracuse University Press, 2002, pp. 235–254.
  • The Rebbe: The Life and Afterlife of Menachem Mendel Schneerson (with S. Heilman), Princeton University Press, Princeton 2010 (English).

Kaynakça

  1. ^ 17 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20200317052628/https://www.haaretz.com/1.4805048 arşivlendi. Messiah flesh and blood, Haaretz]
  2. ^ 17 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20200317052628/https://www.haaretz.com/1.4823091 arşivlendi. One brother became secular, the other was mentally ill, Haaretz]
  3. ^ Patricia Cohen, NY Times, June 14, 2010
  4. ^ פרופ' מנחם פרידמן הלך לעולמו 17 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İbranice)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkenaz Yahudileri</span> Yahudi etnik grup

Aşkenaz/Aşkenazi Yahudileri, İbranice: יְהוּדֵי אַשְׁכְּנַז‎) veya İbranice -im ekinden gelen Aşkenazim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra galip gelen Roma tarafından, Anadolu ve İberya üzerinden Avrupa'ya sürgün edilen İbrani kökenli Kenanlı Yahudilerdir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">MK Beytar Yeruşalayim</span>

FC Beytar Yeruşalim yaygın olarak Beytar Yeruşalim veya sadece Beitar, Kudüs şehrinde bulunan ve İsrail futbolunun en üst seviyesi olan Ligat ha'Al'nde bulunan bir İsrail profesyonel futbol kulübüdür.

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yair Lapid</span> 14. İsrail başbakanı

Yair Lapid, İsrailli politikacı, Yesh Atid partisi genel başkanı, aktör, gazeteci, yazar, eski TV sunucusu, haber spikeri. 1 Temmuz-29 Aralık 2022 tarihleri arasında İsrail'in 14. başbakanı olarak görev yaptı. Ocak 2012 tarihinden beri Yesh Atid genel başkanlığı yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Habima Tiyatrosu</span>

Habima Tiyatrosu, İsrail'in ulusal tiyatrosu olup, ilk İbranice tiyatrolardan biridir. Bu tiyatro Tel Aviv merkezindeki Habima Meydanı'nda yer almaktadır. Tiyatronun Genel Müdürü Odelia Friedman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rif Kohen</span>

Riff Kohen, İsrailli şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu. Tel Aviv'in bir semti Ramat Aviv'de büyüdü, güzel sanatlar bursu kazandıktan sonra Paris'e taşındı. Şarkılarını İbranice, Arapça ve Fransızca dillerinde seslendirmektedir.

Kobi Marimi, İsrailli şarkıcıdır. Kobi, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil edecek. Marimi profesyonel oyunculuk eğitimi almış ve İsrail'de yapılan Müzikal Tiyatro Festivali'nde sahne almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lior Askhenazi</span>

Lior Ashkenazi, İsrailli tanınmış oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kudüs</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Batı Kudüs veya Batı Yeruşalim, Kudüs'ün 1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra, Yeşil Hat'ın ayırdığı Ürdün kontrolünde kalmış şehrin doğu kısmının aksine, İsrail kontrolünde kalmış batı kısmını ifade eder. İngiltere gibi bazı batı ülkeleri fiilen İsrail otoritesini kabul etmekle birlikte, Kudüs'ün yasal olarak İsrail toprağı olduğunu tanımamaktadır. İsrail'in Batı Kudüs üzerindeki egemenlik iddiası Doğu Kudüs üzerindeki iddiasından daha geniş kabul görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haredi Yahudilik</span> Ortodoks Yahudiliğin bir alt kolu

,

<span class="mw-page-title-main">Avi Arad</span>

Avi Arad 1990'larda Toy Biz şirketinin CEO'su ve kısa bir süre sonra Marvel Entertainment'in icra kurulu başkanı, Marvel yönetmeni, Marvel Studios'un başkanı, CEO'su ve kurucusu olan İsrailli-Amerikalı iş insanı ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Modern İbranice</span> İbranicenin modern biçimi

Modern İbranice, İsrail İbranicesi veya Basitleştirilmiş İbranice;, konuşanları tarafından genellikle 'normal İbranice' olarak anılan, günümüzde konuşulan İbranice dilinin standart biçimidir. Antik çağlardan beri konuşulan ve Semitik dil ailesinin Kenan kolunda bulunan İbranice, MÖ 3. yüzyılda Aramice'nin batı lehçesiyle, yerel dil olarak değiştirildi ancak edebi dil olarak kullanılmaya devam etti. Günümüzde İsrail Devleti'nin resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Mahallesi (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yahudi Mahallesi Kudüs'ün Eski Şehri'nin dört geleneksel mahallesinden biridir. 116.000 metrekarelik alan, surlarla çevrili şehrin güneydoğu kesiminde yer alır ve güneyde Zion Kapısı'ndan batıda Ermeni Mahallesi boyunca, kuzeyde Silsile Sokağı'na kadar uzanır ve Batı Duvarı ve doğuda Tapınak Dağı ile sınırlıdır. 20. yüzyılın başlarında, mahallenin Yahudi nüfusu 19.000'e ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Lucy Ahariş</span>

Lucy Aharish, ; Arap-İsrailli haber sunucusu, muhabir, televizyon sunucusu ve oyuncu. Ahariş, ana akım İbranice yayın yapan İsrail televizyonundaki ilk Müslüman Arap haber sunucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Uri Zohar</span>

Uri Zohar, Ortodoks hahamı olmak için sahne ve film çalışmalarını sonlandıran İsrailli haham, film yönetmeni, oyuncu, yazar ve komedyen.

97. Netzah Yehuda Taburu (İbranice: גדוד נצח יהודה, Daha önce Nahal Haredi olarak bilinen İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Kfir Tugayı'na bağlı bir taburdur. Birimin amacı, Haredi Yahudi erkeklerinin Halakha'nın sıkı bir şekilde uygulanması ve dini inançlarının yerine getirilmesine yardımcı olacak bir atmosfer yaratarak İsrail ordusunda savaş askerleri olarak hizmet etmelerine olanak sağlamaktır.