İçeriğe atla

Menaşi–Kunaşir İsyanı

Menaşi-Kunaşir isyanı (クナシリ・メナシの戦い, Kunashiri Menashi no tatakai) veya Menaşi-Kunaşir savaşı, 1789 yılında Kuzeydoğu Hokkaido'daki Shiretoko Yarımadası'nda Aynu ve Wajin (Yamatolar olarak da adlandırılır, yani etnik Japonlar) arasında yaşanan Aynu isyanlarının bir parçası olan bir savaştır.

Mayıs 1789'da Aynuların Kunaşir Adası ve Menaşi Bölgesi'nin bazı kısımlarının yanı sıra denizde de Wajinlere saldırmasıyla başladı. 70'ten fazla Wajin öldürüldü. Wajinler komplocu olarak tanımladıkları 37 Aynuyu idam etti ve birçoğunu da tutukladı. İsyanın nedenleri tam olarak açık değildir, ancak bir sadakat töreninde Aynu'ya zehirli sake verildiği şüphesi ve Wajin tüccarlarının diğer sakıncalı davranışlarını içerdiğine inanılmaktadır.

Bu savaş, Maekawa Yasuo tarafından yazılan ve 1970 yılında Japon Çocuk Yazarlar Birliği Ödülü'nü alan Majin no Umi adlı çocuk romanına konu olmuştur.

Yezo'da Wajin etkisine karşı benzer büyük ölçekli bir Aynu isyanı, 1669'dan 1672'ye kadar süren Şakuşeyn İsyanı'dır.

Kaynakça

  • Brett L. Walker, The Conquest of Ainu Lands: Ecology and Culture in Japanese Expansion 1590–1800. University of California Press, 2001, pages 172–176.
  • Takakura Shinichirō and John A. Harrison, "The Ainu of Northern Japan: A Study in Conquest and Acculturation" in Transactions of the American Philosophical Society, New Series, Vol. 50, No. 4 (1960), pp. 1–88

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Wajda</span>

Andrzej Witold Wajda, Polonyalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Prut Savaşı</span> Savaş

Prut Savaşı, Rusya Çarlığı ile Osmanlı Devleti arasında 1710-1711 yılları arasında yapılmış bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Aynular</span>

Aynular veya Ainular, Japonya'nın kuzeyinde yer alan Hokkaido Adası, Kuril Adaları ve Sahalin'in yerlisi olan halktır. Aynu kelimesi Japonya'da uzun bir zaman etnik bir hakaret olarak kullanıldığı için halen bazı Aynular kendilerine Utari (yoldaş) demeyi tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Josephus</span> MS 1. yüzyılda yaşamış Yahudi tarihçi

Titus Flavius Josephus veya doğum ismiyle Yosef ben Matityahu, Kudüs'te dünyaya gelmiş ve Roma İmparatorluğu'nda, tarih alanında önemli bir etki yaratmış Yahudi tarihçi.

Yamatolar Japonya'da baskın olan yerel etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kaşgar Yenişehir İlçesi</span>

Kaşgar Yenişehir İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında, Kaşgar İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayıp On Kabile</span> Neo-Asur fethinden sonra İsrail Krallığından sürgün edilen kabileler

Kayıp On Kabile, 12 İsrailoğlu kabilesinden 10'unun Neo-Asur İmparatorluğu tarafından köleleştirildiği veya öldürülüp yok edildiği düşünülen olaydır. Olaydan sonra bu on kabilenin ve bu kabilelerde yaşayan İbranilerin varlığı son buldu. On İsrailoğlu kabilesi sırasıyla şunlardır: Reuben, Şimon, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zebulun, Menaşe, Yusuf. Günümüze kadar gelmiş İbranilerin tümü ya Yehuda kabilesinden (Yahudiler) ya da Levi kabilesinden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Cumhuriyeti</span>

Kaliforniya Cumhuriyeti, Meksika'ya karşı ayaklanan Kaliforniyalı yerleşimcilerce kurulmuştu. İsyan, Meksika-Amerika Savaşı devam ederken 26 gün sürmüştür ve bu sürede cumhuriyet kurulmuştur. Ancak, hiçbir devlet tarafından tanınmayan bu cumhuriyetin kontrolünü daha sonra Amerikan Ordusu ele geçirmiştir. Günümüzde dahi Kaliforniya bayrağı üzerinde Kaliforniya Cumhuriyeti yazmaktadır.

Bney Menaşe Hindistan'ın kuzey doğusundaki Manipur ve Mizoram eyaletlerinde, İsrail'in kayıp kabilelerinden geldiklerini iddia eden 9000'i aşkın kişiden oluşan topluluktur. Bu iddia, bir Pentakostalistin 1951'de, rüyasında Hristiyanlık öncesi dinleri olan Yahudiliğe ve anavatanları İsrail'e dönmesini görmesiyle ortaya çıkmıtır. Bney Menaşe dilsel olarak Tibet Burma dil grubunun ve halk olarak Mizo, Kuki ve Çin halklarının bir parçasıdır. Bu kişilere Myanmar'da Çin denir.

İkinci Göktürk-Sasani Savaşı, Batı Göktürk Kağanlığı ve Akhunlar'ın Sasani kontrolündeki İran'ı istilasıyla 603/604 yılında başlayan çarpışmalar dizisi. Savaş Göktürklerin Sasaniler'e karşı kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aynuca</span>

Aynuca, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaidō adasında ve geçmişte Kuril Adaları ile Sahalin Adası'nda konuşulmuş izole bir dildir. Aynuca, Japonya'daki Aynu halkının ana dili olup, günümüzde tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Bu dilin kökeni diğer dillerle net bir şekilde ilişkilendirilememiştir ve izole bir dil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Paleolitik Dönemi</span>

Japon paleolitik dönemi, Japonya'ya insan yerleşiminin başladığı MÖ yaklaşık 40,000-14,000 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları anlaşmazlığı</span>

Kuril Adaları anlaşmazlığı, ayrıca Kuzey Toprakları anlaşmazlığı olarak da bilinir, Japonya ve Rusya arasındaki bir anlaşmazlık. Anlaşmazlığa konu adalar, aynı zincirdeki anlaşmazlık konusu olmayan diğer adalarla birlikte II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Anlaşmazlık konusu adalar Sahalin Oblastı'na bağlı Yuzhno-Kurilsky Rayonu'nun parçası olarak Rusya'nın yönetimindedir. Adalar üzerinde hak iddia eden Japonya, Kuzey Toprakları adını verdiği adaları Hokkaidō'ya bağlı Nemuro alt prefektörlüğünün parçası olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ermenistanı</span> 1828den 1917e kadar Ermeni tarihi

Rusya Ermenistanı, 1828’den itibaren Rus İmparatorluğu yönetimi altında Ermeni tarihi dönemidir. Doğu Ermenistan, İran'ın 1826-1828 İran-Rus Savaşı'ndaki kaybını müteakiben Rusya ile imzaladığı Türkmençay Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Doğu Ermenistan, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki çöküşüne kadar bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Emishi</span>

Emishi, çağdaş kaynaklarda michi no oku olarak anılan, özellikle Tōhoku bölgesinde olmak üzere Honshū'nun bazı bölgelerinde yaşayan eski bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Şakuşeyn İsyanı</span>

Şakuşeyn İsyanı, 1669 ve 1672 yılları arasında Hokkaidō'daki Japon otoritesine karşı bir Aynu isyanıydı. Aynu reisi Şakuşeyn (Shakushain) tarafından, o zamanlar Japonlar tarafından kontrol edilen Hokkaidō bölgesinde Japon ticaret ve hükûmet çıkarlarını temsil eden Matsumae klanına karşı yönetilmiştir.

Koşamain Savaşı, 1457 yılında Japonya'nın güneyindeki Hokkaido'nun Oshima Yarımadası'nda Aynu ve Wajin arasında gerçekleşen Aynu isyanlarının bir parçası olan silahlı bir mücadeledir. Bir kılıcın satın alınmasıyla ilgili bir anlaşmazlıktan çıkan Koşamain ve takipçileri, Takeda Nobuhiro komutasındaki üstün kuvvetler tarafından alt edilmeden önce güney Ezo'daki (道南十二館) on iki kaleyi yağmaladı. Çatışmanın ana kaydı Shinra no Kiroku'dur.