İçeriğe atla

Menü (bilgisayar)

Bir menü örneği

Menü, kullanıcı arayüzü tasarımında bir bilgisayar veya gömülü sistemin kullanıcısına sunulan seçenekler veya komutların bir listesidir. Bir menü, bir sistemin tüm kullanıcı arayüzü olabilir veya daha karmaşık bir arayüzün yalnızca bir parçası olabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Komut satırı</span> yazıyla komutlar girilen ve çıktının da yazıyla ifade edildiği bilgisayar arayüz sistemi

Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü</span> bir kullanıcının bir makineyle etkileşime girdiği ve makineyi kontrol ettiği araçlar

Kullanıcı arayüzü ya da kullanıcı arabirimi, insanların bir makine, cihaz, bilgisayar programı ya da karmaşık aletlerle etkileşimini sağlayan yöntemlerin bileşkesine verilen addır.

Giriş/çıkış, bilgi işlem sistemin değişik fonksiyonel birimleri arasındaki iletişimi veya bu arayüzlere doğrudan bilgi sinyallerini göndermeyi sağlar.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

Bada,, akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar için Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Adı, Korecede "okyanus" veya "deniz" anlamına gelen "바다 (bada)" kelimesinden türemiştir. Orta ve yüksek kaliteli akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü tasarımı</span> Makineler ve yazılımlar için kullanıcı arayüzü tasarımı

Arayüz tasarımı, bir hizmeti sunan sistem ile kullanan sistem (kullanıcı) arasında bir iletişim ve etkileşim köprüsü görevi gören kullanıcı arayüzlerinin tasarımı ile ilgili tasarım disiplinidir.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yongada sistem</span> Bir entegre devre türü

Yongada sistem bir entegre devre türüdür. Tek başına bir bilgisayarda bulunan bütün parçaları içerebilir. Aynı zamanda analog, sayısal, karışık sinyal ve radyo iletişimi işlevlerini bünyesinde toplayabilir. Yongada sistemlere düşük güçle çalışan mobil elektronikte sıkça rastlanır. En yaygın kullanım alanı gömülü sistemlerdir. Yongada sistemlerin mikrodenetleyicilerden en büyük farkı işlem gücü ve yüksek hafızasıdır. Ayrıca yongada sistemler harici flash depolama, RAM ve çok çeşitli başka elemanlarla aynı anakart üzerinde onları yöneterek çalışabilirken mikrodenetleyicilerde bunun gibi çok parçalı bir yapı yoktur. Daha doğrusu bir gömülü sistem eğer bir mikrodenetleyici ile kurulduysa ROM, RAM gibi bileşenler mutlaka mikrodenetleyicinin içerisinde bulunurken yongada sistemde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca yongada sistemlerin gücü son kullanıcıların kullandığı Windows, Macintosh, iOS, Android vb. işletim sistemlerini çalıştırmaya yeterken mikrodenetleyiciler çok daha spesifik alanlarda ve çok kısıtlı ROM ve RAM'ler ile çalışırlar. Nihayetinde mikrodenetleyiciler örneğin bir çamaşır makinesini kontrol ederken yongada sistemler akıllı telefon, tablet ve hatta bilgisayarlara bile can verebilirler.

Veri kazıma bir bilgisayar programı, başka bir programdan gelen insanlar tarafından okunabilir olan çıkış veri ayıklayan bir tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Metro (tasarım dili)</span> Microsoft tarafından geliştirilen tasarım dili

Microsoft Windows için önceki arayüz için Windows Aero, sonraki arayüz için Akıcı Tasarım Sistemi sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Public Beta</span>

Mac OS X Public Beta, Apple Computer Mac OS X Cheetah işletim sisteminin Aqua kullanıcı arayüzüne özelliğine ilk halka açık versiyonu oldu. 29,95$'a satılmıştır.13 Eylül 2000 tarihinde kamuoyuna serbest bırakıldı. Bu, yazılım geliştiriciler ve erken benimseyenlere yaklaşan işletim sisteminin bir önizlemesini test etmek ve nihai yayınlanmasından önce gelecek işletim sistemi için yazılım geliştirmeye izin verdi. ABD sürümünün 1H39 bir yapı numarası ve uluslararası sürümün 2E14 yapı numarası vardır.

<span class="mw-page-title-main">System 1</span>

System 2, System 3, System 4 ve System 5 işletim sistemleri de bu maddeye dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Takvim (Windows)</span>

Windows Takvim Microsoft tarafından yapılan kişisel bir takvim uygulamasıdır. Microsoft Exchange Server, Outlook.com, Apple'ın iCloud takvim hizmeti ve Google Takvim'i kullanarak takvimin senkronizasyonunu sunar. Popüler iCalendar biçimini destekler. Microsoft, Windows 3.1'e bir Takvim uygulaması ekledi; Windows Vista'ya kadar bir sonraki Windows sürümüne geçemedi. Takvim, Windows Vista'nın Beta 2 tarafından oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pencere (bilgisayar)</span>

Bilgisayarda pencere, bir grafiksel kontrol bileşenidir. Programa ait grafiksel kullanıcı arayüzünü içeren ve bir pencere dekorasyonuyla çerçevelenen görsel bir alandan oluşur. Genellikle diğer pencereler ile üst üste gelebilen, dikdörtgen şekline sahiptir. Çıktıyı göstermek için bir veya daha fazla işleme giriş izni verebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağlam menüsü</span>

Bağlam menüsü ya da pop-up menü, grafiksel kullanıcı arayüzünde bulunan, fare ile sağ tıklama işlemiyle kullanıcı etkileşimi üzerine ortaya çıkan bir menü. Bağlam menüleri, menünün ait olduğu işletim sisteminin veya uygulamanın geçerli durumunda veya bağlamında kullanılabilecek sınırlı sayıda seçenekleri sunar. Genellikle mevcut seçenekler, seçilen nesneyle alakalı eylemlerden oluşur. Bağlam menüsü bir grafiksel kontrol bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">XrossMediaBar</span>

XrossMediaBar Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Arayüz, ekran boyunca yatay olarak yayılmış ikonlara sahiptir. Gezinme, imleç yerine simgeleri taşır. Bu simgeler, kullanıcı için mevcut seçenekleri düzenlemek için kategori olarak kullanılır. Yatay çubukta bir simge seçildiğinde, üzerinde ve altında, birkaç tane dikey olarak görünür. Sırayla, bir yönlendirme pedi üzerindeki yukarı ve aşağı yönleriyle seçilebilirler. Başlangıçta PSX'te kullanılan XMB, hem PlayStation Portable hem de PlayStation 3'te varsayılan arabirim olarak kullanılır. 2006'dan beri, ileri teknoloji WEGA TV'lerde de kullanılmıştır.BRAVIA, Sony XEL-1 OLED TV, HDTV alıcı kutuları, Blu-ray oynatıcılar, bazı Sony Cyber-shot fotoğraf makineleri ve yüksek kaliteli AV alıcılarında da bulunur. Sony Ericsson K850, W595, W760, W910 ve Aino, medya menüsü olarak XMB'nin bir sürümüne sahiptir. XMB ayrıca yeni nesil Sony'nin BRAVIA TV'lerinin menü sistemidir. Sony ayrıca XMB'ı VAIO dizüstü bilgisayarlarına ekledi. Arayüz 2006 yılında "Kişisel Medya Görüntüleme ve Sunum Teknolojisinin En İyi Kullanımı İçin Gelişmiş Medya Teknolojisinde Üstün Yenilik ve Başarı" dalında Teknoloji ve Mühendislik Emmy Ödülü'nü kazandı. XMB, LiveArea adlı yeni bir dokunmatik tabanlı kullanıcı arayüzü kullanan PlayStation Vita ile başlayarak aşamalı hale getirildi. 20 Şubat 2013 tarihinde, PlayStation 4 duyuruldu ve yeni, XMB dışı bir kullanıcı arayüzü gösterildi. Sony Bravia akıllı televizyonları, hem Smart TV işlevselliği hem de Android TV ile adlandırılmamış bir arabirimin aşamasına geldiği 2014 yılına kadar kullanmaya devam etti.