İçeriğe atla

Menâkıb-ı İbrâhim Gülşenî

Menâkıb-ı İbrâhim Gülşenî
Tarih1604
Menşei Osmanlı İmparatorluğu
Dil(ler)Osmanlı Türkçesi
YazarMuhyî-i Gülşenî

Menâkıb-ı İbrâhim Gülşenî, Muhyî-i Gülşenî'nin 1569 ile 1604 yılları arasında yazdığı eseri.

Yazım tarzı olarak menâkıbnâmeden çok bir tarih kitabı görünümünde olan eser Akkoyunluların hükmündeki Azerbaycan'dan Osmanlı'nın yönetimindeki Mısır'a dek olan coğrafya hakkında siyasi, tarihî, dinî ve sosyal bilgiler vermekle birlikte yine bu coğrafyada yaşayan ünlü kişiler, âlim ve şairler hakkında da bilgiler ihtiva etmektedir. Osmanlı tarih araştırmalarında önemli bir başvuru kaynağı olan Menâkıb-ı İbrâhim Gülşenî, Tahsin Yazıcı tarafından 1982 yılında güncel Türkçeye çevrilerek bir inceleme yazısıyla birlikte yayınlanmıştır.

Kaynakça

  • Yazıcı, Tahsin (2006). "Muhyî-i Gülşenî". İslâm Ansiklopedisi. 31. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 79-81. ISBN 9753894279. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâtip Çelebi</span> Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydın

Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife ; tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydını. Dünya bilim edebiyatında en ünlü ve bilinen eseri; İslam dünyasının en değerli eserlerini içeren 15.000'e yakın kitabı ve 10.000'e yakın müellifi (yazar) alfabetik dizin sistemine göre tanıtan Keşf ez-zunûn 'an esâmî el-kutub ve'l-fünûn ve daha sonra İbrahim Müteferrika tarafından basılan meşhur coğrafya ansiklopedisi Cihannümâ ile tanınır. Kâtip Çelebi, az sayıdaki 17. yüzyıl Osmanlı nesir yazarları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Fazıl Paşa</span>

İsmail Fazıl Paşa (Cebesoy) Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay dil</span> insanlar tarafında yapılan diller

Yapay dil, diğer pek çok dilin aksine kaynağı belli olan, yani o dili oluşturan kişi ya da komisyonun adı bilinen, grameri tarihin akışı içerisinde insanların günlük kabulleri ya da yönelimleriyle evrilmemiş, tamamen insan eliyle yapılandırılmış olan dillerdir.

Muhyi-i Gülşeni. Osmanlı şairi.

Seyyid İbrahim Hamdi Efendi Osmanlı seyyah ve coğrafyacısıdır.

İbrahim Gülşeni, mutasavvıf ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Vefa el-Bağdadi</span>

Ebu'l-Vefâ el-Bağdâdî, el-Kâkes veya el-Kürdî lakaplarıyla da bilinen Ebu'l-Vefâ Tâcü'l-Ârifîn Seyyid Muhammed bin Muhammed Arîz el-Bağdâdî, Vefâ'îyye tarikâtının kurcusudur. Menâkıbnâme'sinde Ali el-Mûrtezâ'nın soyundan bir seyyid olduğu kaydedilmiştir.

Hoca Sadeddin Efendi, Osmanlı tarihçi, devlet adamı.

İbrahim Has 17. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu'na ait topraklarda yaşamış mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Tahsin Efendi</span>

Hoca Tahsin Efendi veya Hoca Hasan Tahsin, son dönem Osmanlı astronomi bilgini ve düşünür.

Menâkıbnâme ; velilerin, tarikat büyüklerinin ve şeyhlerin kerametlerini konu alan eserlere verilen addır.

Şeyh Muhyiddin Karamanî Osmanlı Devleti'nde yaşamış din adamıdır. Okuma yazma bilmezdi. Gururlu tavrı ile tanınmıştır. Halvetiye tarikatının Gülşenî kolunun kurucusu Diyarbakırlı Şeyh İbrahim Gülşeni'nin mürididir. 1550'de idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaova</span> Yunanistanın Orta Makedonya Bölgesine bulunan bir belediye

Karacaova, Yunanistan'ın Orta Makedonya Bölgesi'nde bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 980.9 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 27,556'dır. Belediyenin merkezi Aridaia kasabasıdır.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanan kitaplar listesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından muhtelif konularda yayınlanan eserleri içerir.

Hayrullah Efendi, Osmanlı hekimbaşı, devlet adamı, eğitimci, şair ve tarihçi.

Hadım Hafız Ahmed Paşa, beylerbeyi, kubbealtı veziri ve sadaret kaymakamlığı görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Çerkez Nusret Paşa, Sultan Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid dönemlerinde valiliklerde ve ordu kumandanlıklarında bulunmuş bir Osmanlı müşiridir.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.