İçeriğe atla

Memmed Memmedyarov

Memmed Memmediyarov
Məmməd Məmmədyarov
Doğum1875
Maştağa, Bakü
Ölüm1933
Diğer ad(lar)ıMəmməd Məmmədqulu oğlu Məmmədyarov

Memmed Memmediyarov (Məmməd Məmmədqulu oğlu Məmmədyarov) – Azerbaycan'da Sovyet hakimiyetinin tesisi için uğraşmış; Azeri devrimci, devlet adamı, muhalif politikacı.

Hayatı

1875 yılında Bakü'ye bağlı Maştağa kasabasında dünyaya geldi. 1902'de Komünist Parti'ye üye oldu. 1903 yılının Temmuz ayında vuku bulan genel grevin örgütlenmesinde öne çıkan isimlerden birisiydi. 1906'da Petrol Sanayi işçileri Birliği'nde yönetimine dahil oldu. 1917'de kuruluan Bakü Komünü'nün üyelerinden olup, S.Martikyan, M.Plşakov, A.Baqdasarov'la birlikte Kızıl Muhafızlar'ın oluşturulmasında aktif rol aldı.

Hakkında yazılı bilgi bulmak epey zor olsa da, 1958 tarihli "Azerbaycan Komünist Partisinin Tarihi" adlı kitabın I. cildinde onun Mart Olayları esnasındaki rolü hakkında şu bilgiler bulunmaktadır: Çatışmalar esnasında M. Memmediyarov, Mikoyan... diğer bolşeviklerle birlikte, Sovyet taraftarlarının en önde gelenlerinden birisiydi. Müsavatçılarla yapılan çatışmalarda, A.Mikoyan ve M.Memmediyarov'un önderliğindeki Kızıl Muhafız birlikleri oldukça göze çarpmaktaydı.

Bakü'de sivil halka karşı yapılan kıyım esnasında, Azerbaycan milli kuvvetlerinin "İsmailiyye" binasında bulunan karargahına saldıran gruplardan birine Memmed Memmedyarov'un kumanda ettiği bildirilmektedir. Olaylardaki rolü ile ilgili olarak kendisi şunları yazmıştı: 1918 Mart Olayları yaşanırken, Kızıl Muhafızlar sayıca daha azdı. Olaylı günlerde, Maştağa mollaları camilerde bolşeviklere karşı "cihat" ilan ediyorlar, dindarların düşmanı olan bolşevikleri öldürmenin günah olmadığını söylüyorlardı. "Kim bolşevik Memmedyarov'u öldürürse cennete girecek" diye propaganda yapıyorlardı. Sonrasında Aziz isimli bir şahsın önderliğinde bir grup, evimi ablukaya aldı ve beni hapishaneye attılar[1]

Sonradan hapishaneden kaçarak Bakü'ye gelmiş ve Stepan Şaumyan'ın yönetimindeki Bakü Komünü'e dahil olmuştur. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti (AHC) ilan edildikten sonra, Gence'de bolşeviklerin safında çatışmalara katıldı. Bu dönemle ilgili Memmediyarov şunları söylemektedir "Birliklerimiz, Korganov yoldaşın komutası altında Kürdemir cephesinde bulunmaktaydı. Merkez Komitenin kararıyla, Sultan Aliyev, Mahmut Ağayev, Hanife Hüseynov gibi kişilerin bulunduğu bir grupla birlikte Kürdemir bölgesine gönderildik. Köylerde Sovyet sempatizinlarını örgütleyip, Kızıl Ordu için asker topladık. Faaliyetlerimiz bir ay boyunca devam etti."[2] Bakü parti konferansında alınan karar uyarınca, 28 Temmuz 1918 tarihinde Bakü Halk Komiserleri Sovyeti 1883 - 1892 yılları arasında doğan tüm vatandaşların askere çağrılması konusundaki kararı deklare etti. Bu emrin Müslüman nüfus arasında hayata geçirilmesinde Memmədiyarov'un katkısı büyük oldu.

Osmanlı kuvvetleriyle iş birliği yapan AHC birliklerinin, Bolşeviklerin egemenliğindeki bölgelere sıklıkla gerçekleştirdikleri saldırılara karşı mücadele etti. Konuyla ilgili olarak şunları kaleme almıştır "Cephede zor durumdaydık. İki ay önce Bakü'den çıkarken sahip olduğumuz on beş bin kişilik ordudan sadece, Bileceri siperlerinde toplam beş yüz askerimiz kalmıştı. Bunun yanı sıra, Grigori Petrov'un 200 kişilik çetesi, bizimle birlikte savaşmaktaydı. Mücadeleyi sürdürmek artık mümkün değildi. Zira düşman her taraftan Bakü üzerine yürüyordu. Kafkas İslam Ordusu, Vahşi Tümen'e (Дикая дивизия) bağlı birlikler, yerel bey ağalara bağlı silahlı eşkıya çeteleri; tüm bunlar şehir üzerine geliyordu". Ele geçirilip, hapsedilmesiyle ilgili olarak da şunları söylemişti "Caparidze yoldaş, Maştağa'ya gidip ailemi ve gerekli evrakları alarak Astrahan'a yola koyulmam yolunda tavsiyede bulundu. Osmanlı kuvvetleri Maştağa'da konuşlanmıştı. Koçu Aziz ve avanesi mollalar Osmanlılarla iş birliği içindeydiler. Karargaha gderek benim Maştağa'da olduğumu ihbar ettiler. Beni tutukladılar ve Osmanlı komutanının yanına getirdiler. Komutan hiçbir şey sormadan bana 75 değnek vurulmasını emretti. Hapisliğimin üçüncü gecesinde beni tuttukları mahzene on altı Rus bolşevik yoldaşımı daha getirdiler, fakat bu kişiler burada çok kalmadılar. Kısa bir süre sonra götürüldükleri gördüm. Akabinde de silah sesleri duyuldu ...yoldaşlarımızdan coğu işkenceye dayanamayıp sopa darbeleriyle öldürüldüler. Sultan Aliyev kan kaybından öldü. Nizami Settaroğlu, Hacı Ali Mehmetoğlu, Feremez Hamzaoğlu, Ağaverdi ve birçokları açlıktan ve dayaktan öldüler".

Memmədiyarov sonrasında tutuklu olarak Gence'ye gönderildi ve burada çeşitli işlerde çalıştırıldı. Hapisten kaçmayı başararak Bakü'ye geldi ve burada devrimci faaliyetlere devam etti. 1920 yılının başlarından itibaren Balahanı'da milli hükûmet aleyhine çalışmalara başladı. İşçileri örgütleyerek çeşitli provakatif eylemleri hayata geçirmeye gayret etti. Bakü XI ordu tarafından işgal edildikten sonra, Komutan Ostrovski'nin emriyle, Kızıl Orduya karşı direnişin güçlü olduğu Muştağa'ya, bu direnişi yok etmek üzere gönderildi. Direniş imha edildikten sonra kendisini ihbar edip hapse attıranları öldürerek intikamını aldı.

Sovyetler Birliği iktidarında çeşitli görevlerde çalıştı ve 1933 yılında eceliyle öldü.

Kaynakça

  1. ^ Sovyet hakimiyeti uğruna. Azərnəşr. 1967. 
  2. ^ A.g.e.

İlgili Araştırma Makaleleri

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan Savaşı (1918-1920)</span> 1918-20 Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki toprak çatışmaları serisi

1918–1920 Azerbaycan–Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. Çoğu saldırı düzenli ordu biçiminde olmadı. Daha sonra Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun Erivan'ı boşaltıp Iğdır Ovası'na çekilmesi ile savaş başlamış oldu (1920).

<span class="mw-page-title-main">Sergo Orconikidze</span>

Grigol Orconikidze, Sergo Orconikidze olarak da tanınır. Politbüro üyesi. "Koba" lakaplı Stalin'in yakın dostu. Orconikidze, Stalin ve Mikoyan ile birlikte yarı şaka maksatlı "Kafkasya hizbi" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Şaumyan</span> Ermeni-Sovyet siyasetçi (1878-1918)

Stepan Gevorgiyeviç Şaumyan, Ermeni asıllı Rus komünist ve Bolşevikdir. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Elmar Memmedyarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve eski dışişleri bakanı

Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Meyer Basin</span>

Meyer Velkoviç Basin, Yahudi kökenli devrimci, 26 Bakü Komiseri'nden biri, Kafkasya Ordusu Devrimci Askeri Komitesi Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Abbaskulu Bey Şadlinski</span>

Abbaskulu Bey Şadlinski Ermenistan ve Nahçıvan'da Sovyet yönetiminin tesisinde önemli rol oynamış, Sovyet devrimci, "Kızıl Tabur" adı verilen partizan çetesinin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Yıldırım</span> Sovyet siyasetçi

Cengiz Yıldırım oğlu Sultanov (1890–1937) daha çok Cengiz Yıldırım olarak bilinir. Sovyet Kürdü Bolşevik devrimci, mucit ve Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı İşgali sonrası ilk Azerbaycan Asker ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Sultanov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Hamid Hasan oğlu Sultanov, Azeri Sovyet siyasetçi, Azerbaycan SSC İç İşleri Halk Komiseri ve sonra Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli</span>

Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli veya Ermenistan'ın Sovyetleştirilmesi, Rus-Ermeni savaşı, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, Eylül ayından başlayarak 4 Aralık 1920 tarihine kadar geçen sürede, eski Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulmuş olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nde yeni Sovyet hükûmeti kurmak için gerçekleştirdiği askerî seferdir. Müdahale, Ermeni Bolşeviklerin başkent Erivan ve diğer şehirlerde çıkardıkları ayaklanma ile de eş zamanlıdır. Müdahale, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesine ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdemir Muharebesi</span>

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.