İçeriğe atla

Meme coin

2013 yılında oluşturulan Dogecoin, genellikle ilk meme coin olarak gösterilir.

Meme coin (diğer yazım şekliyle memecoin) bir kripto para birimi türüdür. Genellikle bir İnternet meme'inden türemiştir veya başka bir mizahi niteliğe sahiptir.[1] Kripto para piyasasını eleştirmek amacıyla ortaya çıktığı kabul edilir. Bazıları belirli meme'lere dayanır (Dogecoin gibi), bazıları ünlülerle ilgilidir (Coinye gibi). Bazıları pump-and-dump (şişir ve boşalt) planları için (Bitconnect gibi) veya kripto parayı daha erişilebilir hale getirmek için kullanılabilir. Terim genellikle küçümseyici bir şekilde kullanılır ancak bazı meme coin'lerin yüksek piyasa değeri kazandığını gözlemlemektedir. Dikkat çeken örnekler arasında Dogecoin ve Shiba Inu bulunur.[2]

2013 yılının sonlarında Dogecoin, Doge meme'inden esinlenerek yazılım mühendisleri tarafından bir mizahi ürün olarak oluşturulduktan sonra piyasaya sürüldü. Bu olay sonraki birçok meme coin'in yaratılmasına öncülük etti. Ekim 2021'de, piyasada yaklaşık 124 meme coin dolaşmaktaydı.[2]

2021'in sonlarında, Londra'da Floki Inu meme coin'ini tanıtan reklamlar, Birleşik Krallık Reklam Standartları Kurumu tarafından düzenlenmemiş bir finansal ürün olarak değerlendirildiği için akıllarda soru işaretleri bıraktı ve sonrasında bununla ilgili çalışmalara yol açtı.[3]

Bazı ülkeler meme coin'leri düzenlemek için adımlar atmıştır. 2021'in başlarında, Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, meme coinleri "açık bir amacı veya içeriği olmayan" dijital ürünlere yönelik baskının bir parçası olarak yasakladı.[4]

Popülerlik

Meme coinler, Elon Musk'ın ilk meme coin'lerden biri olan Dogecoin'in kullanımını desteklemesinden bu yana popülerlik kazandı.[5] Musk, 2022 yılında Dogecoin hakkında tweet atmaya devam etti, bunlardan biri Ocak ayında McDonald's'ın Dogecoin'i ödeme olarak kabul etmesi halinde bir Happy Meal'ı canlı yayında yiyeceğini belirtti.[6] Para kaybetme riski önemli olsa da, bazı projeler zaman içinde başarılı ve sürdürülebilir görünmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "meme coin - Slang Dictionary". Dictionary.com. 21 Ekim 2021. 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2021. 
  2. ^ a b "What are meme coins, floki currencies and Dogecoin-killers?". The Times of India. 22 Ekim 2021. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2021. 
  3. ^ Sweney, Mark (17 Kasım 2021). "Watchdog investigates tube adverts for Floki Inu cryptocurrency". The Guardian (İngilizce). 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  4. ^ Shah, Saqib (14 Haziran 2021). "Thailand bans meme coins and NFTs as part of crypto crackdown". Engadget (İngilizce). 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  5. ^ Mihindukulasuriya, Regina (12 Haziran 2021). "If Elon Musk wrote this, the headline would be a meme & Dogecoin fortunes would've changed". ThePrint (İngilizce). 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  6. ^ Bariso, Justin (27 Ocak 2022). "Elon Musk Offered to Eat a Happy Meal on TV. McDonald's Response Was Perfect". Inc.com (İngilizce). 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  7. ^ Djoufouet, Faustin (5 Şubat 2022). "All about shitcoins". Finance de Demain Consulting. 16 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Happy Meal</span> McDonalds tarafından satılan çocuk menüsü

"Happy Meal", genellikle Haziran 1979'dan beri Amerikan fast food restoran zinciri olan McDonald's'ta satılan bir çocuk yemeğidir. Küçük bir oyuncak veya bir kitap sarı bir gülen yüz ve McDonald's logosu olan kırmızı bir karton kutuda bulunur. Paketleme ve oyuncak genellikle mevcut bir televizyon dizisi, film veya oyuncağın pazarlama bağlantısının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elon Musk</span> Amerikalı iş insanı

Elon Reeve Musk, mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırseverdir. Elon Musk, SpaceX uzay şirketinin kurucusu, CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi; erken yatırımcı, Tesla otomotiv şirketinin CEO'su ve ürün mimarı, X Corp.'un sahibi, yönetim kurulu başkanı ve CTO'su, The Boring Company ve XAI şirketinin kurucusu, Neuralink, Starlink ile OpenAI'nin kurucu ortağı ve ayrıca ilk eş başkanıdır. Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır ve yirmi yaşında göç ettiği ABD'de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dogecoin</span> Doge logolu kripto para birimi

Dogecoin, anlık, eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. Dogecoin, logosunda ve isminde popüler bir internet meme'i olan ve Doge olarak anılan bir Shiba Inu cinsi köpeği taşır. Litecoin tabanlı bir elektronik para birimidir. 6 Aralık 2013'te tanıtılan Dogecoin, hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştirerek 28 Ocak 2021'de 5,4 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı. 8 Mayıs 2021'de Dogecoin'in piyasa değeri 94 milyar ABD dolarını aşarak tarihinin en yüksek piyasa değerine ulaştı. 2 Şubat 2021 itibarıyla, r/dogecoin subreddit'inin toplam takipçi sayısı 781.000'e ulaşmıştır. Dogecoin Türkçeye "Aya!" veya "Aya doğru!" olarak çevrilebilen "To the moon!" sloganıyla anılır.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AmbaCoin</span>

AmbaCoin, Kamerunlu ayrılıkçı Ambazonya bölgesinin resmi kripto para birimi. Bir AmbaCoin 25 sent (USD) ve 140 CFA frangı etmektedir. Para biriminin, ayrılıkçı bölgenin "zengin doğal kaynakları" ile desteklendiği söylenmektedir. AmbaCoin 2018'de piyasaya sürüldü piyasaya arzı Aralık 2018'den 2019'a kadar sürdü. Ambazonya hükûmeti, tüm kazancın bağımsızlıklarına ve insani yardıma gideceğini iddia etmektedir. Kamerunlu ayrılıkçılar CFA frangı yerine kripto para birimi kullanmaktadır.

Chiliz kısa adıyla CHZ, spor ve e-spor dünyasında yaygınlaşan kripto para birimidir. Alexandre Dreyfus ve arkadaşları tarafından 14 Şubat 2018’de piyasaya sürülmüştür. CHZ, Socios.com platformunun hizmet token’ı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vitalik Buterin</span> Ethereum kurucusu Rus-Kanadalı bilgisayar bilimci

Vitaly Dmitriyevich "Vitalik" Buterin Ethereum'un ve Bitcoin Magazine'in kurucu ortağı olan Rus asıllı Kanadalı bilgisayar programcısı, girişimci ve kripto-hayırsever. Fortune dergisi tarafından 40 yaşından genç olup dünya ekonomisinde en etkili 40 kişi arasında gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shiba Inu (kripto para birimi)</span> Kripto para

Shiba Inu veya kısaltmasıyla SHIB, aynı zamanda Shiba Token olarak da bilinir, Ağustos 2020'de Ryoshi olarak bilinen anonim bir kişi tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. "DOGE Killer", olarak adlandırılan kripto para, Dogecoin'den sonra piyasaya sürülmüştür. Mayıs 2021 itibarıyla 6 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahiptir. Fiyatı oldukça düşüktür, bu sayede kullanıcıların "milyarlarca hatta trilyonlarca tane satın almasına" olanak tanımaktadır. Şu anda yaklaşık 400 trilyon Shiba Token dolaşımdadır. Transfer ücretlerini düşürmek için Shibarium ağı üzerinde çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uniswap</span>

Uniswap, kripto para birimlerini takas etmek için kullanılan merkeziyetsiz finans protokolüdür. Uniswap aynı zamanda Uniswap protokolünü oluşturan şirketin de adıdır. Protokolün faaliyeti, akıllı sözleşmeler aracılığıyla Ethereum blok zincirindeki kripto para birimleri arasındaki otomasyonu kolaylaştırmaktır. Ekim 2020 itibarıyla, Uniswap, günlük işlem hacmine göre en büyük merkeziyetsiz borsa ve tüm borsalar içerisinde dördüncü en büyük kripto para borsası olduğu tahmin edilmektedir. Uniswap borsasının Eylül 2021 itibarıyla yaklaşık olarak günlük likit alım satım işlemleri karşılığında 4,7 milyon dolar ortalama işlem ücreti geliri bulunmaktadır.

İlk para arzı teklifi - kripto para birimleri kullanan bir finansman türüdür. Bu yöntem genellikle bir toplu finansman biçimi olarak nitelendirilir ancak kamu yatırımına meyilli olmayan özel bir ICO da mümkündür. Bir ICO'da, yatırımcılara yasal ödeme aracı veya Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimleri karşılığında spekülatif veya "belirteçler" ("paralar") şeklinde belirli bir miktarda kripto para satışı gerçekleşir. ICO'nun finansman hedefi karşılandığında ve proje başarıyla başlatıldığında, gelecekteki işlevsel para birimi olarak muhtelif belirteçler oluşturulur.

EOS.IO, kripto para birimi EOS'a dayalı olan blok zinciri protokolüdür. Protokol'e ait akıllı sözleşme platformu, işlem ücretlerini ortadan kaldırdığını ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

Primecoin, Emek ispatı sistemini uygulayan asal sayı zincirlerini aramaya dayalı bir kripto para birimidir.

Basic Attention Token, Ethereum blockchain ağına bağlı ERC-20 tabanlı ve kısaltması BAT olan bir kripto para birimidir. Dijital reklamcılık alanında faaliyet gösterme amacıyla Javascript, Mozilla ve Netscape kurucularından Brendan Eich öncülüğünde piyasaya sunulmuştur.

Yetki ispatı ya da otorite ispatı, blockchain ağlarına pratik ve verimli bir çözüm sunan, itibar bazlı bir mutabakat algoritmasıdır. Bu terim 2017 yılında Ethereum kurucu ortağı ve eski Teknolojiden Sorumlu Başkan’ı Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür.

Reef Finance, Reef token olarak da bilinen 2020 yılının sonlarında Denko Mancheski tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Kasım 2021 itibari ile piyasa değeri 500 milyon doların üzerine çıkmıştır. Şu anda piyasada yaklaşık olarak 15 milyar Reef token dolaşımdadır. Reef tokenin toplam arzı ise 20 milyar adettir.

<span class="mw-page-title-main">BNB</span> Kripto para birimi

BNB, Binance borsası tarafından İlk para arzı teklifi (ICO) yoluyla piyasaya 2017 yılında sürülmüştür. Başlangıçta Ethereum ağı üzerinde ERC-20 tokeni olarak başlatılan BNB, daha sonra 2019 yılındaki Binance Chain mainnet yükseltmesi ile kendi blok zincir ağına geçmiştir. Maksimum arz sınırı 200 milyon tokendir, bu miktarın 100 milyonu İlk para arzı teklifi (ICO) sırasında sunulmuştur.

Polkadot bir blockchain platformu ve kripto para birimidir. Polkadot blok zincirinin yerel kripto para birimi DOT tokendir. Polkadot, Gavin Wood, Robert Habermeier ve Peter Czaban liderliğinde 2020 yılında bir İsviçre Vakfı olan Web3 Vakfı tarafından piyasaya sürülmüştür. Blok zincirlerinin güvenilir bir üçüncü taraf olmadan mesaj alışverişinde bulunmasına ve birbirleriyle işlem yapmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, farklı blok zincirleri arasında zincirler arası veri veya varlık transferlerine ve Polkadot Ağı kullanılarak oluşturulacak merkezi olmayan uygulamalara (DApp'ler) izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Doge (meme)</span>

Doge 2013'te popüler hale gelen bir İnternet meme'idir. Mem tipik olarak ön planda Comic Sans yazı tipinde çok renkli metinle birlikte bir Shiba Inu köpeği olan Kabosu'nun bir resminden oluşur. Bir tür iç monologu temsil eden metin, kasıtlı olarak bozuk bir İngilizce biçiminde yazılmıştır.