İçeriğe atla

Meme

Kadın memesi
Çocuk emziren bir kadın
Bir meme diagramı
Erkek memesi

Meme (Latince: mamma) veya emcek, bir primatın gövdesinin üst ventral bölgesinde yer alan iki çıkıntıdan biridir. Her ne kadar erkekler de meme uçlarına sahip olsalar da, memeler kadınlarda daha belirgindir ve fonksiyonları daha fazladır. Yapısal olarak areola, areolar bezi, Cooper ligamentleri, Spence kuyruğu, meme bezi, süt kanalı, terminal uç tomurcuk, meme alveolleri, meme yarığı, meme başı, göğüs boşluğundan oluşur. Kadınlarda, memeler pektoralis majör kaslarının üzerinde bulunur ve genellikle ikinci kaburga seviyesinden insan göğüs kafesinin önündeki altıncı kaburga seviyesine kadar uzanır.

Meme primat gövdesinin üst karın bölgesinde yer alan iki çıkıntıdan biridir. Hem dişiler hem de erkekler aynı embriyolojik dokulardan memeleri geliştirir. Ergenlik dönemi'nde östrojenler, büyüme hormonu ile birlikte dişi insanlarda ve diğer primatlarda çok daha az oranda meme gelişimine neden olur. Diğer primat dişilerde meme gelişimi genellikle sadece hamilelikle gerçekleşir.[1] Hem dişiler hem de erkekler aynı embriyolojik dokulardan memeleri geliştirir. Normalde erkekler daha düşük östrojen seviyeleri ve daha yüksek androjen seviyeleri, yani testosteron üretirler. Erkek emzirme meydana geldiğinde, hipofiz bezi bozukluğunun bir belirtisi olarak kabul edilir.[2]

Deri altı doku yağı, meme ucunda birleşen bir kanal ağını kaplar ve sarar, bu dokular memeye boyutunu ve şeklini verir. Kanalların uçlarında, hormonal sinyallere yanıt olarak sütün üretildiği ve depolandığı lobüller veya alveol kümeleri bulunur.[3]

Hamilelik sırasında meme, östrojenler, progesteron ve prolaktin dahil olmak üzere hormonların karmaşık etkileşimine yanıt verir. Emzirme ve süt verme hazırlığında gelişiminin tamamlanmasına, yani lobuloalveolar olgunlaşmaya aracılık eder.[2]

Kadın memeleri, bebeklerin beslenmesini sağlamadaki başlıca işlevlerinin yanı sıra sosyal ve cinsel özelliklere de sahiptir. Memeler, antik ve modern heykel, sanat ve fotoğrafçılıkta yer almıştır.[4] Bir kadının vücudu ve cinsel cazibe algısında belirgin bir şekilde yer alabilirler. Meme fetişizmi yaygın fetiş türüdür. Bazı kültürler memeleri cinsellikle ilişkilendirir ve çıplak memeleri toplum içinde edepsiz veya uygunsuz olarak görme eğilimindedir. memeler, özellikle meme uçları erojen bölgedir.[5]

İnsan memesinin morfolojik yapısı ergenliğe kadar erkek ve kadınlarda aynıdır.Tüylü kızlar için (meme gelişim aşaması), büyüme hormonu ile birlikte dişi cinsiyet hormonları (temelde östrojenler) memelerin filizlenmesini, büyümesini ve gelişmesini sağlar. Bu süre zarfında, meme bezlerinin büyüklüğü ve hacmi büyür. İkincil cinsiyet özellikleri (memeler, kasık kılları, vb.) gibi gelişim aşamaları beş aşamalı Tanner ölçeğinde gösterilmektedir.

İnsanlar, cinsel olgunluktan sonra memeleri kalıcı olarak büyüyen tek memelidir. Bu evrimsel değişimin nedeni bilinmemektedir, birkaç olası açıklama ileri sürülmüştür.

Endojen steroid hormon öncüsü dehidroepiandrosteronun sentezlenmesine yönelik işlemlere bir bağlantı önerilmiştir. Vücudun kalça ve meme gibi yağdan zengin bölgelerinde gerçekleşir. Bunlar insan beyninin gelişimine katkıda bulundu ve beyin boyutunun artmasında rol oynadı. Diğer meme oluşumu hipotezleri daha sonra ana itici güç olarak devralmış olabilir.

Süt üretimi

Memeler doğum yapan kadınlarda süt üretimini sağlarlar. Süt üreten bölgeler erkek memelerinde gelişmez ve fonksiyonsuz kalır. Hormonal etkisi olan bazı ilaçlar, hem erkeklerde hem de hamile olmayan kadınlarda bazen süt üretimine sebebiyet verebilmektedir.[]

Kültürde meme

Dünyanın pek çok yerinde bir giysiyle kapatılması kültürel olarak zorunlu iken bazı yerlerde ise böyle bir önemi yoktur. Çoğu zaman üzerine bir değer yüklenir.[6]

Meme tarihte doğurganlığın sembolü olmuştur. Tarih öncesi dönemlerde yapılmış olan kadın figürleri ve heykellerde memeler vurgulanmıştır. Hatta çocuk yapma ve annelikle özdeşleşen tarihsel öneme sahip tanrılar bilinmektedir.[7] Memeler çocukların beslenmesinde çok önemli role sahip olmakta ve aynı zamanda da ikincil cinsel karakterleri temsil etmektedir. Çoğu kültürde memeler gizlenecek şekilde bir giyim tarzı benimsenirken bazı kültürlerde ise tamamen açıkta bırakılmaktadır. Bu karakteristiklerinden dolayı tüm toplumlarda farklı bakış açısına sahiptir.[8] Ancak memeler gerek genetik gerekse diğer nedenlerden dolayı kabul edilen normal büyüklüğe ulaşamamakta ya da normal sınırların üzerinde olmaktadır. Bu durum kişileri hem psikolojik hem de sosyal olarak baskı altında tutabilmekte, kişilerin kendilerine güveni azalmakta ve ikili ilişkilerde olumsuzluklara neden olabilmektedir.[9]

Hastalıklar

Enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar

  • Mastitis
    • bakteriyel mastitis
    • kronik iç meme iltihabı
    • kronik meme ucu altı iltihabı
    • meme veremi
    • meme frengisi
    • Mondor hastalığı

Zararlı bozukluklar

Zararsız bozukluklar

  • Doğuştan olanlar
    • Ters meme ucu
    • Çok uçlu meme
    • Gelişim bozuklukları
    • Yumrular
    • Kist
    • Fibroadenom - İyi huylu tümör
    • Meme ucu akıntısı (galactorrhea)
    • Et benleri
  • Fibrokistik değişiklikler
    • kistler
    • epithelial hiperplasti
    • epithelial metaplasti
    • papilloma
    • adenosis
  • Hamilelikle ilgili
    • galactocoele

Kaynakça

  1. ^ "Anatomy of the Breast". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  2. ^ a b "What to know about breast anatomy". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  3. ^ "Anatomy of the nipple and breast ducts". 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  4. ^ "Breast (Anatomy and Function)". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  5. ^ https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/the-sexualisation-of-breasts/ []
  6. ^ "The Cultural History of the Breast". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  7. ^ "Three-dimensional culture of human breast epithelial cells: the how and the why". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  8. ^ "Long-term culture, genetic manipulation and xenotransplantation of human normal and breast cancer organoids". 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 
  9. ^ "Advances in biofabrication techniques for collagen-based 3D in vitro culture models for breast cancer research". 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Hormon</span> İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin ve benzeri fizyolojik etkisi olan maddelerin genel adı

Hormon,, çok hücreli organizmalarda fizyoloji ve davranışı düzenlemek için karmaşık biyolojik süreçler yoluyla uzak organlara veya dokulara gönderilen sinyal molekül sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Endokrin sistem</span>

Hayatta kalmak, büyümek ve çoğalmak için, insan dahil çok hücreli bir organizmanın, fizyolojik talepleri ve çevresel zorlukları karşılamak için dokular, organlar ve organ sistemleri arasında etkili bir uyuma sahip olması gerekmektedir. Endokrin sistem, iç ve dış koşullara yanıt vermektedir. Ayrıca kanalsız organ ve dokulardaki salgı hücreleri tarafından üretilen hormonlar aracılığıyla iletişim kurmaktadır.

Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezinin korteksindeki zona reticularis'ten salgılanan maddeye denir.

<span class="mw-page-title-main">Östrojen</span> Birincil dişi cinsiyet hormonu

Östrojenler, kadınların adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde estrus döngüsünde önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur. Hormon tüm omurgalılarda ve bazı böceklerde de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Prolaktin</span> Prolaktin (LTH)

Prolaktin, hipofiz bezinin ön lobu tarafından salgılanan iç salgı hormonudur. İnsanlarda PRL geni tarafından kodlanır.

<span class="mw-page-title-main">Dış dudaklar</span>

Dış dudaklar, iki belirgin uzunlamasına kutanöz kıvrımı ve vajinayı dıştan kaplayan hassas dokudur. Kasık höyüğünden perineye aşağı ve geriye doğru uzanır. İç dudaklar ile birlikte vulvanın labiasını oluştururlar.

Mastitis memelilerde görülen bir meme iltihabıdır. İnsanda oldukça nadir olarak rastlanır. İltihaplı meme kanseri de mastitise benzer belirtiler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Jinekomasti</span> jinekomasti

Jinekomasti, erkeklerde kadınsı meme büyümesi. Sözcük, Yunanca γυνή gyne (kadın) ve μαστός mastos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Süt verme</span>

Dişi memelilerin tamamına yakını doğurduktan sonra meme bezlerinden süt salgılayarak yavrularını beslerler. Bu döneme laktasyon adı da verilir. Annelerin yavrularını süt ile beslemesine emzirme adı verilir. Memeli türlerinin tamamına yakınında süt meme ucundan gelir ancak ornitorenklerde karında bulunan deri altı bezlerden salgılanır. Dyacopterus spadiceus türü yarasalarda ise süt salgılama işi normal bir erkek işlevidir.

<span class="mw-page-title-main">Areola</span> meme ucu çevresindeki koyu renkli kısım

İnsan areolası meme başı çevresindeki meme bezi ve meme üzerinde pigmentli alandır. Areola, daha genel olarak, vücutta, çevresindeki dokudan farklı bir doku bilimine sahip küçük bir dairesel alan veya cildin iltihaplı bir bölgesi gibi diğer küçük dairesel alanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Areolar bezi</span>

Areolar bezleri veya Montgomery Bezleri, meme başını saran areoladaki yağ bezleridir. Areola ve meme ucunu yağlanmış ve korumalı tutmak için yağlı salgıları salgılarlar. Bu salgılardaki uçucu bileşikler, yenidoğan iştahı için koku alma uyarıcısı olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Meme başı</span> insanda bir uzuv

Meme başı, dişilerde sütün, bir bebeği beslemek için göğüsten çıkan sütveren kanallardan geçmesini sağlayan memenin yüzeyindeki dokuların yükseltilmiş bir bölgesidir. Süt, meme ucundan pasif olarak akabilir veya duktal sistem boyunca meydana gelen düz kas kasılmalarıyla atılabilir. Meme ucu, etrafındaki deriden daha koyu bir renk olan areolanla çevrilidir. İnsan olmayanlara atıfta bulunurken sık sık meme başı denir. Emzik, biberonun esnek ağızlığını tarif etmek için de kullanılabilir. İnsanlarda, hem erkek hem de dişilerin meme uçları, cinsel uyarılmanın bir parçası olarak uyarılabilir. Birçok kültürde, insan dişi meme uçları cinselleştirilir, "seks nesnesi olarak kabul edilir ve fiziksel özellikleri ve cinsellikleri açısından değerlendirilir."

<span class="mw-page-title-main">Cinsel uyarılma</span> cinsel aktivite sırasında veya beklentisiyle cinsel arzunun uyarılması

Cinsel uyarılma, cinsel aktivite beklentisiyle cinsel arzunun uyarılmasıdır. Cinsel ilişki için hazırlık olarak vücutta ve zihinde birtakım fizyolojik tepkiler oluşur ve bu süreç boyunca devam eder. Erkek uyarılması sertleşmeye neden olur. Kadın uyarılmasında vücudun tepkisi meme başı, vulva, klitoral ereksiyon, vajinal duvarlar ve vajinal yağlama gibi cinsel dokulardır. Zihinsel uyarıcılar, dokunma gibi fiziksel uyarıcılar ve hormonların iç dalgalanması cinsel uyarılmayı etkileyebilir.

Göğüs ütüleme sert ve sıcak bir objeyle ergenlik çağındaki kız çocuğunun göğüslerine masaj veya baskı uygulayarak gelişmelerini engellemek veya geciktirmek için uygulanan bir yöntemdir. Bu gelenek genellikle kız çocuğunun akrabası olan bir kadın aile bireyi tarafından çocuğu tecavüz veya cinsel istismardan korumak için uygulanır. Bazı kaynaklar kız çocuğunu erken evlilik, HIV/AIDS'ten korumak için yapıldığına da işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hipotalamus-hipofiz-gonad aksı</span> Üreme, ergenlik, cinsel dimorfizm ve davranışla ilişkili hormonal yolak

Hipotalamus-hipofiz-gonad aksı hipotalamus, hipofiz bezi ve gonadal bezlerin arasındaki etkileşimi ifade eder. Bu bezler genellikle birlikte işlev gösterdiğinden, fizyologlar ve endokrinologlar bunlardan tek bir sistem olarak bahsetmeyi uygun ve açıklayıcı buluyorlar.

Hiperprolaktinemi, kanda anormal derecede yüksek prolaktin seviyesinin varlığıdır. Normal seviyeler, kadınlarda ortalama 13 ng/mL ve erkeklerde 5 ng/mL'dir ve her ikisi için de serum prolaktin seviyelerinin üst normal sınırı 15-25 ng/mL'dir. Kandaki açlık prolaktin seviyeleri bu üst sınırı aştığında hiperprolaktinemi belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Meme gelişimi</span> Kadın memesi gelişimi

Meme gelişimi, primatlarda bir dişinin yaşamı boyunca meydana gelen bir biyolojik süreçtir.

Biyoloji ve tıpta feminizasyon, bir organizmada genellikle türün dişisine özgü fiziksel özelliklerin gelişmesidir. Bu, cinsel farklılaşmaya katkıda bulunan normal bir gelişim sürecini temsil edebilir. Feminizasyon ayrıca çevresel faktörler tarafından da tetiklenebilir ve bu fenomen birkaç hayvan türünde gözlemlenmiştir. Transseksüel hormon tedavisi durumunda, kasıtlı olarak yapay olarak indüklenir.

Androjen antagonistleri veya testosteron blokerleri olarak da bilinen antiandrojenler, testosteron ve dihidrotestosteron (DHT) gibi androjenlerin vücuttaki biyolojik etkilerine aracılık etmesini engelleyen bir ilaç sınıfıdır. Androjen reseptörünü (AR) bloke ederek ve/veya androjen üretimini inhibe ederek veya baskılayarak etki ederler. AR agonistlerinin fonksiyonel karşıtları olarak düşünülebilirler; örneğin testosteron, DHT ve nandrolon gibi androjenler ve anabolik steroidler (AAS) ve enobosarm gibi seçici androjen reseptör modülatörleri (SARM'ler). Antiandrojenler, üç tip seks hormonu antagonistinden biridir; diğerleri antiöstrojenler ve antiprogestojenlerdir.