İçeriğe atla

Melvin Calvin

Melvin Calvin
Doğum8 Nisan 1911(1911-04-08)
St. Paul, Minnesota, ABD
Ölüm8 Ocak 1997 (85 yaşında)
Berkeley, Kaliforniya
MilliyetABD
EğitimMichigan College of Mining and Technology
Minnesota Üniversitesi
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (1961)
Priestley Madalyası,
Davy Madalyası,
Amerikan Kimyagerler Enstitüsü'nden (American Institute of Chemists) Gold Medal,
Willard Gibbs Madalyası (1977)
Kariyeri
DalıKimya, biyoloji
Çalıştığı kurumlarManchester Üniversitesi
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley
Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı
Science Advisory Committee

Melvin Calvin (d. 8 Nisan 1911, St. Paul, Minnesota, ABD - ö. 8 Ocak 1997), Amerikalı biyokimyacı.

Yeşil bitkilerin ışık enerjisini karbondioksiti ve suyu, büyümeleri için gerekli olan bileşiklere dönüştürdükleri fotosentez olayındaki kimyasal tepkimeleri ortaya çıkarması nedeniyle 1961 Nobel Kimya Ödülü'nü almıştır.

Hayatı ve çalışmaları

Calvin, 1935'te Minnesota Üniversitesi'nden doktora derecesini aldıktan sonra, Rockefeller Vakfı'nın bursuyla İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nde iki yıl çalıştı. 1937'de Berkeley Üniversitesi'nde öğretim görevine getirildi; 1946'da bu üniversiteye bağlı Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nın biyoorganik kimya bölümünün yöneticisi, 1971 yılında da üniversitede kimya profesörü oldu. Fotosentez kimyasına ilişkin çalışmaları dışında, yaşamının başlangıcındaki süreçler, ışınım kimyası ve organik kelat bileşikleri üzerindeki araştırmalarıyla tanınır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotosentez</span> bitki ve organizmalar tarafından ışık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülme işlemi

Fotosentez, bitkiler ve diğer canlılar tarafından, ışık enerjisini organizmaların yaşamsal eylemlerine enerji sağlamak için daha sonra serbest bırakılabilecek kimyasal enerjiye dönüştürmek için kullanılan bir işlemdir. Bu kimyasal enerji, karbondioksit ve sudan sentezlenen şekerler gibi karbonhidrat moleküllerinde depolanır.

<span class="mw-page-title-main">Duke Üniversitesi</span>

Duke Üniversitesi, 1838'de kurulmuş ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Durham, Kuzey Karolina'a bölgesinde yer alan yüksek eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ziegler</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Karl Waldemar Ziegler, Alman kimyager. Polimerler üzerindeki geliştirici araştırmalarından ötürü, Giulio Natta ile birlikte, 1963 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Nobel Komitesi, Ziegler'i "organometalik bileşikler üzerindeki çalışmaları yeni polimerleşme tepkimelerini ortaya çıkardı ve çok kullanışlı yeni endüstriyel süreçlere zemin hazırladı" şeklinde değerlendirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Daniel McFadden</span> Amerikalı ekonomist

Daniel Little McFadden Amerikalı ekonometrist. 2000 yılında James Heckman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. McFadden'in ödülü kazanma nedeni İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından "ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için" diye açıklanmıştır. McFadden hâlen Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Curl</span> Amerikalı kimyager (1933 – 2022)

Robert Floyd Curl, Jr. Rice Üniversitesi'nden Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Euler-Chelpin</span>

Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin Alman asıllı İsveçli biyokimyacı. 1929 yılında, Arthur Harden ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

Johann Deisenhofer Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Hartmut Michel ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Huber</span>

Robert Huber, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Hartmut Michel ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hartmut Michel</span>

Hartmut Michel, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Brian Kobilka</span>

Brian Kent Kobilka Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler ve Hücresel Fizyoloji bölümlerinde profesör. 2012 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Ayrıca ConfometRx, G protein bağlı reseptörler odaklanan bir biyoteknoloji şirketinin kurucularından. Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine 2011 yılında seçildi. 2012 Nobel Kimya Ödülünü meslektaşı olan bir diğer bilim insanı Robert Lefkowitz ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odd Hassel</span> Norveçli fiziksel kimyacı ve Nobel ödülü sahibi

Odd Hassel - Norveçli fiziksel kimyacı ve 1969 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Wendell Stanley</span> Amerikalı biyokimyager (1904 – 1971)

Wendell Meredith Stanley, Amerikalı biyokimyager, virolog ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Wilkinson</span>

Geoffrey Wilkinson İngiliz kimyager ve Ernst Otto Fischer ile birlikte 1973 Nobel kimya ödülü sahibi akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Calvin döngüsü</span> Biyolojik döngü

Calvin döngüsü fotosentez sırasında kloroplastta gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.