İçeriğe atla

Melpo Aksioti

Melpo Aksioti
Melpo Aksioti
Doğum15 Temmuz 1905(1905-07-15)
Kalamata
Ölüm22 Mayıs 1973 (67 yaşında)
Atina
MilliyetYunan
VatandaşlıkYunanistan
Doğu Almanya
Tanınma nedeniAktivist, direniş hareketi üyesi, yazar.
StilModern Yunanca
Siyasi partiYunanistan Komünist Partisi
HareketYunan Direnişi
Ödüller • Kadınlar Edebiyat Derneği 1.lik Ödülü

Melpo Aksioti (YunancaΜέλπω Αξιώτη; d. 15 Temmuz 1905; Kalamata - ö. 22 Mayıs 1973; Atina), Yunan komünist yazar, Yunanistan'ın işgali sırasında partizan direniş hareketi üyesi.[1] Modern Yunanca yazılar kaleme aldı. Siyasi nedenlerle sürgün hayatı yaşadı, 1947'den 1964'e kadar Alman Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşadı.

Hayatı

Müzisyen ve besteci Georgios Axiotis'in kızı olarak Kalamata'da doğdu. Annesinden uzak olarak Yunanistan adası Mikonos'ta büyüdü. 1918'den 1922'ye kadar İstendil adasındaki Ursulines okuluna devam etti. Teoloji profesörü Vassilis Markaris ile kısa bir evlilik yaşadıktan sonra 1930'da Atina'ya gitti ve kısa süre sonra Mykoniatika Chronika dergisinde kısa öyküler yazmaya başladı. Gerçeküstücülüğünün öncülerinden biriydi. 1937'de ilk romanı Heavy Nights yayımlandı ve 1939'da Kadınlar Edebiyat Derneği 1.lik Ödülü'nü aldı.

Aksioti Yunanistan Komünist Partisi'ne üye oldu. Yunanistan'ın işgali sırasında, komünist Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne katıldı ve faaliyetlerde bulundu. Yunan İç Savaşı sırasında komünistlere yapılan baskı sonucu 1947'de Fransa'ya sürgüne gitti. Burada Louis Aragon, Pablo Neruda ve Pablo Picasso'nun beğenisini kazandı. 1950'de sınırdışı edildi, Varşova'da kısa bir süre kaldı ve ardından Alman Demokratik Cumhuriyeti'ne kabul edildi. Berlin Humboldt Üniversitesi'nde Modern Yunan ve Modern Yunan Edebiyatı Tarihi dersleri verdi. Almanya'da birçok kitap yayınladı.ı

En çok okunan romanları, Yunan kadınlarının faşizme (ve özellikle Wehrmacht'a) taviz vermeyen ve buna bağlı olarak direnç gösteren direnişi ile ilgili olanları oldu. 1959'da Yiannis Ritsos ile birlikte şiir koleksiyonu olan Kontrabandp adlı eserini yayınladı. 1964 yılında Axioti Yunanistan'a geri dönmek için resmi giriş izni aldı. Giderek artan bir şekilde hastalıklar ile mücadele etti. 1973 yılında hayatını kaybetti ve Zografu'daki]] mezarlığa gömüldü. 1989'da Gay Aggeli , Melpo Axioti'nin Yaşamı ve Eserleri başlıklı 35 dakikalık bir belgesel çekti.

Eserleri

  • Dyskoles Nychtes (Heavy Nights), novel, 1937
  • Symptosi (Coincidence), Long Poem, 1939
  • Thelete na chorepsoume, Maria? (Maria, would you like to dance with me?), novel, 1940
  • Apantisi se pente erotimata (Answer to Five Questions), historical chronicle 1945
  • Eikostos Aionas (20th century), novel, 1946 (Berlin 1949, plus French, Bulgarian, Czech, Polish, Italian)
  • Syntrofoi, Kalimera! (Good day, comrades!), short stories, 1953 (German In the shadow of the Acropolis, Berlin 1955)
  • Kontrabando (Contraband), 1959 (German Contraband: Eine Dichtung, Berlin 1961)
  • Kadmo, prose piece, Athens 1972

Kaynakça

Özel;
  1. ^ "KATALOG DER DEUTSCHEN NATIONALBIBLIOTHEK" (Almanca). Dnb.de. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2019. 
Genel;
  • C. Robinson: Greece, in: M. Arkin & Barbara Shollar (eds.): Longman Anthology of World Literature by Women: 1875 – 1975, New York 1989
  • Maria Kakavoulia: Interior monologue and its discursive formation in Melpo Axioti's Dyskoles nychtes, Institute of Byzantine and Modern Greek philology of the University of Munich 1992
  • Melpo Axioti, Mimika Kranaki: Writing in Exile, in: E. Close, M. Tsianikas, G. Frazis (eds.): Greek Research in Australia: Proceedings of the 4th Biennial Conference of Greek Studies, Flinders University Adelaide 2003, pp. 359–380
  • Externalizing Internal Experiences: Interior Monologue in Virginia Woolf's „Mrs Dalloway“ and Melpo Axioti's „Difficult Nights“, King's College London, Dissertation 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikis Theodorakis</span> Yunan besteci ve siyasetçi (1925-2021)

Mihail "Mikis" Teodorakis, Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinir. "Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri" olarak nitelendirilen "Mauthausen'in Ballad'ı" olarak da bilinen "Mauthausen Üçlemesi" önemli görülen eserlerinden biridir. Yunanistan'ın Beethoven'ı olarak tanımlanan Teodorakis, ülkenin en tanınmış bestecisi olarak görüldü. Teodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Eleftherios Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1864-1936; hd. 1910-1915 & 1917-1920 & 1924 & 1928-1933)

Elefterios Venizelos, Yunanistan'ın eski başbakanı, Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Cumhuriyeti</span>

Pontus Cumhuriyeti, Karadeniz'in güney sahilinde kurulması önerilmiş bir Pontus Rum devletiydi. Ülke topraklarının Kuzey-doğu Anadolu'da yer alan tarihi Pontus Bölgesi ve günümüz Türkiye'sinin Karadeniz Bölgesi'nin bir kısmını da kapsaması düşünülmüştür. Bu önerilen ülke, 1919 Paris Barış Konferansı'nda tartışılmış fakat Eleftherios Venizelos yönetimindeki Yunan hükûmeti, böyle bir devletin güvence altında olamayacağından çekinmiştir. Böylece, daha geniş çapta önerilmiş bir ülke olan Wilson Ermenistanı'na dahil edilmiştir. En nihayetinde, iki ülke de var olamamıştır. Pontus Rum nüfusu katliama uğrayarak 1922'den sonra Türkiye'den sürgün edilmiş ve Sovyetler Birliği ya da Yunanistan'ın Makedonya bölgesine yerleştirilmiştir. Bu olaylar zinciri daha sonra 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında gerçekleşmiş olan nüfus mübadelesinin bir parçası olarak tanınacaktır. Günümüzde Yunan politik çevreleri, mübadeleyi Rum Kırımı'ndan ayrıştırılamaz olarak görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Rumcası</span>

Kapadokya Rumcası veya Kapadokya Yunancası Yunancanın bir temel lehçesi olup eskiden Kapadokya'da yaşayan Rumlar tarafından konuşulmaktaydı. 1920'lerdeki Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde Yunanistan'a göç edilmeye zorlandılar ve orada özellikle orta ve kuzey Yunanistan olmak üzere çeşitli yerlere yeniden yerleştirildiler. Kapadokyalı Rumlar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve kendi dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu. 2005 Temmuz'unda, Mark Janse ve Dimitris Papazachariou Orta ve Kuzey Yunanistan'da hâlâ kendi dillerini akıcı olarak konuşan Kapadokyalılar keşfettiler. Bunların arasında ebeveynlerinin ve büyükanne-babalarının aksine dillerine karşı oldukça olumlu bir tavrı olan 3. kuşaktan orta yaşlılar vardı. Yunanistan'a ilk gelen grup Kapadokya Yunancasını konuşmaya daha az eğilimliydi ve çoğu zaman konuşma sırasında standart Yunancaya geçmekteydi. Kapadokyaca konuşanlarla ve dil kullanımları ile ilgili bir araştırma halen hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Komünist Partisi</span>

Yunanistan Komünist Partisi, daha çok kısaltma adıyla bilinir, ΚΚΕ, Yunanistan’daki komünist siyasi partidir. Yunanistan siyasetindeki en eski partidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Savaşı</span>

Yunanistan Savaşı ya da Marita Harekâtı II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan ve Arnavutluk'ta vuku bulan ve Almanya, İtalya ve Bulgaristan kuvvetlerinin Yunanistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda kuvvetleri ile yaptığı savaştır. Yunan-İtalyan Savaşı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti</span>

Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti, Nazi Almanyası ve İtalya Krallığı liderliğinde Mihver Devletleri'nin Yunanistan'ı işgali kapsamında, Yunanistan Savaşı sırasında oluşan sürgün hükûmetidir. Sürgün hükûmetinin o dönem İngiliz sömürgesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de olmasından dolayı Kahire Hükûmeti olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Taburları</span>

Güvenlik Taburları, II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ı işgal eden Mihver Devletleri'ne destek olmak için kurulan Yunan işbirlikçi askerî gruptu.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği</span>

Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği, II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali sırasında kurulan direniş güçlerinden biriydi. Örgüt, komünist olmayan en büyük direniş grubu olup askerî kanadı Yunan Gerillaları Ulusal Grupları olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Elli Pappa</span>

Elli Pappa veya Elli Ioannidis, Yunan yazar, gazeteci ve aktivist. Dido Sotiriyu'nun kız kardeşidir. Yunanistan Komünist Partisi üyesi olan Pappa, Yunan Direnişi yıllarında Rizospastis gazetesinde çalıştı ve Aralık 1950'de tutuklanıncaya kadar Yunan İç Savaşı sırasında ve sonrasında makaleler yazmaya devam etti.

Maria Svolou bir Yunan feminist ve sosyalist liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Papanastasiu</span> Yunan siyasetçi (1876-1936)

Alexandros Papanastasiou İki savaş arası dönemde Yunanistan başbakanı olarak iki kez görev yapmış, İkinci Helen Cumhuriyeti'nin kuruluşuna öncülük etmiş Yunan hukukçu, sosyolog ve politikacı.

Mesinya Senatosu Yunan Devrimi'nin ilk hükûmeti olan Mesinya Senatosu, Peloponez Senatosu'nun oluşturulmasına yönelik ilk adımdır.