İçeriğe atla

Melodiya

tumb
tumb

Melodiya (RusçaΜелодия), Sovyetler Birliği'nin her türlü müzik kurumu.

1964 yılında Sovyet Kültür Bakanlığınca Tüm Birleşik Kayıt Stüdyoları olarak kuruldu. Birçok kayıt stüdyosu ve devasa kaynaklarlarla tüm SSCB'ne baştanbaşa yayılmış ve merkezde olduğu kadar yerellerde de etkin olmuş, ülkeye yeni yetenekler kazandırmıştır.

En çok üretilen ürün biçimi 33'lük ve 45'lik plaklar olmuştur. 1973'lerde Melodiya çalışmalarına büyük bir ivme kazandırarak 1200 değişik taş plak kaydını yılda 190-200 milyonu plak ve 1 milyonu kaset biçiminde olmak üzere yayınladı. Bu yıllarda basımı yapılan eserler 70 ayrı ülkeye ihraç edildi.

Firmanın üretimlerine klasik müzik, Sovyet besteci ve şarkılar, çocuklar için basılan masallar hakimdi. Bunların yanında Paul McCartney, Dave Grusin, Bon Jovi gibi bazı batılı caz, pop ve rock şarkıcılarının albümleri de yayınlanıyordu.

Kuruluş Sovyet Birliği'nin dağılmasından sonra BMG ile birleşerek çalışmalarına devam etti. Rusya'da Kanal Melodiya (Канал Мелодия, 91.1 FM) adı altında çalışan ve genellikle 60, 70 ve 80'lerin müzikleri ve klasik müzik den oluşan bir müzik yelpazesine sahip bir radyo kanalı da bulunmaktadır. 2004 yılından beri marketlerde görülmeyen Melodiya çalışmaları 2006 yılından sonra tekrar görülmeye başlamıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Cat Stevens</span> İngiliz müzisyen ve şarkı sözü yazarı

Cat Stevens veya Yusuf İslam, İngiliz müzisyen, şarkıcı ve şarkı sözü yazarıdır. Müzik tarzı folk, pop, rock ve İslamî müzikten oluşmaktadır. 1977'de Müslüman olmuş ve bundan bir yıl sonra adını "Yusuf İslam" olarak değiştirmiştir. Dünya çapında 100 milyondan fazla plak satmış ve 2 milyardan fazla dinlenmeye sahip olmuştur.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

<i>Yine Sensiz</i>

Yine Sensiz, Türk şarkıcı Tarkan'ın 26 Aralık 1992 tarihinde İstanbul Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1990-1992 yılları arasında İstanbul'daki Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki parçaların düzenlemelerini Ozan Çolakoğlu yaptı. Albümden yaklaşık bir hafta önce yayınlanan "Kıl Oldum" adlı parça ile birlikte albüm iyi bir çıkış yakaladı. Tarkan, herhangi bir sanatçının desteğini almadan yayınladığı bu albümden kısa bir süre sonra TRT 1'in 1993 yılbaşı programındaki performansıyla birlikte bir andan ülke çapında tanınmaya başlandı. 1993 yılında ise albümden art arda "Kimdi?", "Gelipte Halimi Gördün Mü?", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi parçaları albümden yayınladı ve olumlu tepkiler aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Vısotski</span> Sovyet oyuncu ve şarkıcı (1938-1980)

Vladimir Vısotskiy , Rus şarkıcı, şair ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer (şarkıcı)</span> Türk şarkıcı

Nilüfer Yumlu ya da bilinen adıyla Nilüfer, Türk şarkıcı, söz yazarı ve yapımcıdır. Ayrıca UNICEF Türkiye'nin ilk iyi niyet elçisidir. 1970'li yılların başından itibaren Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından biri oldu. 1972 yılında yayımladığı ilk 45'liğinin ardından, 1973'te “Dünya Dönüyor” ile asıl çıkışını yakaladı. “Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” gibi şarkılar Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katıldı.Nilüfer '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini Nilüfer'le albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin de etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini yeni düzenlemeleriyle yeni nesle taşıyan Nilüfer, 2000'lerdeki birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümü oldukça iyi tepkiler topladı. Bunun ardından bir devam albümü daha olan 13 Düet albümü geldi. Şarkıcı 2015 yılında DMC etiketiyle yayınlanan "Kendi Cennetim" albümünü piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mary Hopkin</span>

Mary Hopkin Galli folk şarkıcısı

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Komsomol</span> Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik yapılanması

Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

<i>Voyage en URSS</i> Rus müzik albümü

Voyage en URSS, Sovyetler Birliği'ne ait Melodiya firmasının, Fransız Le Chant du Monde firmasıyla birlikte 1980'lerin ortasından itibaren teker teker yayımladığı 10 albümden oluşan müzik albümü setidir. Her albüm iki vinil LP içerdiği için sette toplam 20 LP vardır. SSCB'de yaşayan belli başlı tüm halkların özgün müziklerinden oluşmuş etnik folk türündeki bu antolojik albüm daha sonradan 6 CD halinde yeniden piyasaya verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Black Keys</span> Amerikalı rock grubu

The Black Keys, 2001 yılında Akron, Ohio'da kurulmuş Amerikalı bir rock ikilisidir. Grup Dan Auerbach ve Patrick Carney'den (davul) oluşmaktadır. Bağımsız bir grup olarak bodrum katlarında müzik kaydederek ve kayıtlarını kendileri üreterek başlayan ikili, 2000'lerde türün yeniden canlandığı ikinci dalga sırasında en popüler garage rock sanatçılarından biri olarak ortaya çıktı. Grubun çiğ blues rock sound'u büyük ölçüde Auerbach'ın Junior Kimbrough, R.L. Burnside, Howlin' Wolf ve Robert Johnson gibi blues etkilerinden besleniyor.

<span class="mw-page-title-main">TASS</span>

TASS (Rusça: Телеграфное агентство Советского Союза ТАСС-Telegrafne Agentsva Sovyetskova Soyuza-Sovyetler Birliği Haber Ajansı kısaca TASS, şimdiki ismi Rus Haber Ajansı 1902 yılında kurulan, Rusya'da en büyük, dünyada ise Reuters, Associated Press ve Agence France-Presse ile birlikte, en büyük dört haber ajansından birisidir. 1925-1991 yılları arasında SSCB'nin resmî haber ajansı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği demografisi</span>

1989 Sovyet nüfus sayımı verilerine göre, Sovyetler Birliği nüfusu %70 Doğu Slav, %12 Türk halkı ve diğer tüm etnik gruplar %10'un altında idi.

Da zdravstuyet naşa derjava, 1943 yılında Aleksandr Aleksandrov'un oğlu Boris Aleksandrov tarafından bestelenen Sovyet sosyalist vatanseverlik şarkısı. Moskova Muharebesi'nde Nazi birliklerinin yenilmesinden esinlenerek yazılmıştır. Daha sonra Kızıl Ordu Korosu tarafından seslendirilmiş ve uygun melodilerle son şekli verilmiştir. Şarkı 1943 yılında yeni yazılacak olan Sovyetler Birliği Marşı'na aday olmuştur. Eserde Mihail Glinka'nın eserlerinden ve Proşçaniye Slavyanki'den tanıdık melodilere rastlanılır. Şarkıda Komsomol üyeleri gençler de vokalde eşlik ederek katkıda bulunmuştur.

Rus pop müziği, Rusya'da, BDT ülkelerinde, Baltık ülkelerinde ya da şarkıların ağırlıklı olarak Rusça veya BDT ülkelerinin dillerinde çalındığı diğer yabancı ülkelerde üretilen Rusça pop müziktir. Günümüz Rus pop müziği, Alla Pugaçova va Valeri Leontyev gibi pop idolleriyle birlikte popüler Sovyet müziğinin devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de Rusça</span>

Rusça, İsrail nüfusunun kayda değer bir kısmı tarafından ana dil olarak konuşulmaktadır. 1989 yılına kadar toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin hâkim olduğu Rusça, çoğunlukla 1990'ların başında ve sonraki yıllarda eski Sovyetler Birliği'nden gelen göçmenler tarafından konuşulmaktadır. Rusça, ülkedeki önemli yabancı dillerden biri olup hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Devlet daireleri ve işletmelerde genelde ülkenin resmî dili İbranice ve özel statüsü bulunan Arapçanın yanı sıra Rusça da hizmet verilir ve Rusya göçmenlerinin yoğun olarak bulunduğu bazı bölgelerde yarı resmidir. İsrail'in Rusça konuşan nüfusu, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra eski Sovyetler Birliği ülkeleri dışındaki en büyük üçüncü Rusça konuşan nüfus olup İsrail, eski Sovyetler Birliği dışında en yüksek Rusça konuşan nüfus oranına sahiptir. 2013 itibarıyla, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, Sovyetlerden ayrılan devletlerin 1,2 milyon vatandaşı İsrail'e göç etti. 2017 itibarıyla 8,7 milyon nüfusa sahip İsrail'de 1,5 milyona yakın kişi Rusça konuşabilmekte olup bu oran, nüfusun yaklaşık olarak %17'sine tekâbül etmektedir.