İçeriğe atla

Melilotus albus

Beyaz çiçekli taş yoncası
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Cins:Melilotus
Tür:Melilotus albus
medik
İkili adlandırma
Melilotus albus

Melilotus albus, Beyaz çiçekli taş yoncası olarak bilinen, Fabaceae familyasından bir baklagiller bitkisidir. Azot sabitleyici özelliğe sahip olan Melilotus albus, değerli bir bal bitkisi olarak kabul edilir, nektar kaynağıdır ve genellikle yem bitkisi olarak yetiştirilir. Kurutulduğunda yoğunlaşan karakteristik tatlı kokusu, kumarinden kaynaklanır.

Melilotus albus, Avrasya kökenli olmasına rağmen artık subtropikalden ılıman bölgelere kadar, özellikle Kuzey Amerika'ya kadar yaygınlaşmış olup kumul, çayır, step, sulak alanlar ve dere kenarları gibi habitatlarda sıklıkla görülür.

Tanım

Melilotus albus, bir ila iki yıl yaşayan bir baklagil bitkisidir ve 2,5 metreye kadar boya ulaşabilir.[1][2][3][4][5][6][7][8] Açık yeşil renkli gövdeleri yuvarlak veya hafif dört köşeli (tüm kenarları boyunca oluklu), tüysüz (pürüzsüz) ve genellikle dallıdır.1,5 – 5 cm uzunluğundaki yaprakları üç yapraklıdır, sap boyunca seyrek olarak dağılmış ve dönüşümlü olarak dizilmiştir.[2] Gövdenin tepesinde, aşağı doğru sarkma eğiliminde olan, yaklaşık 5–15 cm uzunluğunda beyaz çiçek salkımları bulunur. Her çiçek yaklaşık 8,5 mm uzunluğunda olup

5 beyaz taç yaprağı ve 5 dişli açık yeşil kaliksden oluşur.[2] Çiçekler küçük, sarkık, dip kısmı boru şeklinde olup dış kenarlara doğru genişler.[4] Kanat ve omurga yaprakçıkları yaklaşık olarak eşit uzunluktadır.[6] Oval tohum kapsülleri siyah ila koyu gri renkli, pürüzsüz veya hafif ağ şeklinde damarlı ve yaklaşık 3–4 mm uzunluğundadır. Her kapsül genellikle bir, bazen de iki adet oval veya böbrek şekilli sarı tohum içerir.[2][3][4] Bitkiler genellikle ikinci büyüme yılında çiçek açar ve ölür. Çiçeklenme dönemi yaz başından sonbahara kadar sürer, yaz ortasında zirveye ulaşır ve bir koloni için yaklaşık 1-2 ay devam eder.[2][4] Derin kazık köklerden oluşan geniş bir kök sistemi, yaz kuraklığına karşı dayanıklılık sağlar.[1][6] M. albus'un kökleri, azot sabitleyici bakterilerle birlikte bulunur.[1]

Diğer türlere benzerlik

Sarı taş yoncası (Melilotus officinalis), Melilotus albus gibi dik, uzun ve dallanan bir yapıya sahiptir ancak beyaz çiçekler yerine sarı çiçekleriyle ayırt edilir.[9] Çoğu botanik özelliği paylaşmalarına rağmen, sarı taş yoncası genellikle daha kurak habitatlarda bulunur [1][3] ve Melilotus albus'dan yaklaşık 2-4 hafta daha erken çiçek açma eğilimindedir.[2] Bazı otoriteler beyaz ve sarı tatlı yoncayı aynı tür olarak kabul eder, bu durumda Melilotus albus, Melilotus officinalis alba olarak adlandırılır; ancak çoğu onları ayrı türler olarak görür.[2]

Dağılım

Melilotus albus, Fransa ve İspanya'dan Kazakistan ve Myanmar'a kadar uzanan Asya'nın büyük bir kısmı ve Güney Avrupa'nın yerli bitkisidir; ayrıca Kuzey Afrika'da da bulunur.[3]

M. albus, Avrasya'dan Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya ve Tazmanya'ya [9] ve doğal yayılış alanının dışındaki Avrupa'nın birçok yerine getirilmiştir.

Doğal ortam

M. albus tam güneşi, hafif nemli ila kuru koşulları ve kireçli tın-kumlu veya çakıllı toprakları tercih etmesine rağmen,[2][3][5] geniş bir iklim koşuluna adapte olmuştur ve çok düşük besin seviyelerine sahip topraklar, ince ve kaba dokulu topraklar dahil olmak üzere hemen hemen her toprak çeşidinde yetişebilir [3] (ancak boyutu topraktaki nem ve bereye göre önemli ölçüde değişir [2]). M. albus, 5.0 ila 8.0 arasındaki pH seviyelerine adapte olmuştur, tuza toleranslıdır, kurağa ve kışa dayanıklıdır. Kanada'nın Yukon ve Kuzey Batı Toprakları ile ABD'nin Alaska eyaletlerine kadar uzanan bir menşei ile,[3] M. albus bazı yerlerde yağışın 170 mm'nin altında, diğerlerinde ise neredeyse 4000 mm olduğu ve Alaska'nın iç kesimlerinde yıllık sıcaklığın -3.3 santigrat dereceye kadar düştüğü aşırı hava koşullarına sahip habitatları işgal eder. Uzun kazık kökleri nedeniyle M. albus kurağa toleranslıdır [5] ve çimlenme için yalnızca yeterli neme ihtiyaç duyar. Daha sonra aşırı kuru koşullarda bile gelişebilir.[3]

Melilotus alba, Quebec, Kanada

Ancak M. albus asitli topraklara pek uygun değildir,[3] gölgeye tahammülsüzdür [9] ve uzun süreli su baskınlarına dayanamaz, yine de ara sıra periyodik taşkınlara maruz kalan çakıllı, açık nehir kıyılarında bulunur (örneğin, Kanada'nın Güney Ontario'su).[3][5]

M. albus, kireçtaşı kayalık alanları, seyrek ağaçlı uçurumlarda, çayırlarda, otlaklarda, ayrıca açık ve bozulmuş alanlarda, dere kenarlarında, çayır ekosistemlerinde, tarım arazilerinde, otlaklarda, yol kenarlarında, hendeklerde, boş arsalarda ve çorak arazilerde bulunabilir.[1][4] Toprak neminin bol olduğu yerlerde (örneğin, Güney Kaliforniya) [1] ve erken ardıllık dönemlerinde veya yakın zamanda bozulmuş ya da çıplak alanlarda sıklıkla yetişir [3]

Biyolojisi

Üreme ve fenolojisi

M. albus tohumlarının çimlenme oranı yüksektir. Çimlenme ve gelişmenin çoğu ilkbaharda gerçekleşir - 15 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklar çimlenme için idealdir.[9]

Etkileşimler

Diğer Melilotus türleri gibi, M. albus da rizobium bakterileri ile kök nodülleri oluşturarak azot sabitleyen bir bitkidir.[8]

Kullanımı

Beyaz ve sarı taş yoncaları değerli bal bitkileri olarak kabul edilir ve yaprakları ve tohumları yaban hayatı tarafından tüketilir. Hayvan yemi ve örtü bitkisi olarak sıklıkla ekilirler.[1][9]

Melilotus albus, Avustralya'da tuzluluktan etkilenen kuru toprakların iyileştirilmesi için önerilmektedir.[3]

M. albus geçmişte bitkisel tıpta kullanılmıştır. Dikumarol adı verilen bir antikoagülan (kan sulandırıcı) içerir. Ayrıca yüksek şeker içeriğine sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g DiTomaso, Joseph M. (Mart 2000). "Invasive weeds in rangelands: Species, impacts, and management". Weed Science. 48 (2): 255-265. doi:10.1614/0043-1745(2000)048[0255:iwirsi]2.0.co;2. ISSN 0043-1745. 
  2. ^ a b c d e f g h i "Illinois Wildflowers". www.illinoiswildflowers.info. 30 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l Popay, Ian (7 Ocak 2022). "Melilotus albus (honey clover)". CABI Compendium. 31 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 
  4. ^ a b c d e Rojas-Sandoval, Julissa (17 Kasım 2020). "Melilotus officinalis (yellow sweet clover)". dx.doi.org. Erişim tarihi: 31 Mart 2024. 
  5. ^ a b c d &NA; (Ocak 2009). "Melilotus officinalis/rutoside". Reactions Weekly. &NA; (1233): 17. doi:10.2165/00128415-200912330-00046. ISSN 0114-9954. 
  6. ^ a b c Langer, R. H. M.; Hill, G. D. (14 Kasım 1991). Agricultural Plants. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-40545-4. 
  7. ^ Zabala, Juan M.; Marinoni, Lorena; Giavedoni, Julio A.; Schrauf, Gustavo E. (10 Ocak 2018). "Breeding strategies in Melilotus albus Desr., a salt-tolerant forage legume". Euphytica. 214 (2). doi:10.1007/s10681-017-2031-0. ISSN 0014-2336. 
  8. ^ a b Conn, Jeffery S.; Werdin-Pfisterer, Nancy R.; Beattie, Katherine L.; Densmore, Roseann V. (Ağustos 2011). "Ecology of Invasive Melilotus albus on Alaskan Glacial River Floodplains". Arctic, Antarctic, and Alpine Research. 43 (3): 343-354. doi:10.1657/1938-4246-43.3.343. ISSN 1523-0430. 
  9. ^ a b c d e Invasive Plants of Alaska. US Department of the Interior, National Park Service. 2005. ss. 102-106. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yulaf</span>

Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları kılıfta örtülü olan bu tohumların ikisini birden yeniden zarsı iki yaprak kuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Yonca</span> bitki türü

Yonca, baklagiller (Fabaceae) familyasından uzun yıllar yaşayan, gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Japon akçaağacı</span>

Japon akçaağacı, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Leylak</span> bitki cinsi

Leylak, zeytingiller (Oleaceae) familyasından, 20'ye yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı ağaççıkların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Biberiye</span>

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeği</span>

Çan çiçeği (Campanula), çan çiçeğigiller (Campanulaceae) familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Japon iğdesi</span>

Japon iğdesi, Güz zeytini veya Güz yemişi iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasından iğde cinsinin bir türüdür. Güz zeytini adı ile de bilinir.Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır. Zira bitki azotu köklerine depolayıp, bağlar ve bu şekilde en verimsiz topraklarda bile yaşama kabiliyetine sahiptir. Doğal olarak bu özelliği ile verimsiz bir toprağı verimli hale getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Elaeagnus commutata</span>

Elaeagnus commutata, Elaeagnus ailesinin bir türüdür ve doğu kuzey Amerika,Güney Alaska,Kanada'nın İngiliz Kolombiyası eyaletinden ABD'nin Utah,Mettesota,Güney Dakota gibi eyaletkerinde kadar pek çok yerde yetişebilmektedir. Kumlu taşlık alanlar,orman alanlarının kenarları,kuru bölgelerden ıslak bölgelere kadar her toprakta tıpkı diğer iğde türleri gibi gelişebilir.

<i>Lysimachia arvensis</i>

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Tik ağacı</span>

Tik ağacı, çift çeneklilerden, kaplamada kerestesinden yararlanılan, doğal rengi sarı, zamanla havada kendiliğinden koyulaşan bir sıcak iklim ağacı.

Saururus cernuus Doğu Kuzey Amerika'ya özgü tıbbi ve süs bitkisidir. Islak alanlarda veya sığ suda yetişir ve yaklaşık bir metre boyuna ulaşabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunun büyük bölümünde, Doğu Teksas ve Batı Kansas'tan Florida'nın güneyine ve kuzeyde Michigan ve New York eyaletinin birazından Ontario'ya kadar yayılış gösterir. Su altında kalan doymuş, bataklık topraklarında yetişebilen bir sulak alan bitkisidir.

<i>Bistorta officinalis</i>

Bistorta officinalis, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Asya'ya endemik, kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Türkçede çimen eveliği olarak bilinmektedir. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Polygonum bistorta subsp. carneum alttürü ise dağlahanası adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea macrocephala</span>

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<i>Erigeron humilis</i>

Erigeron humilis, Asteraceae familyasının Erigeron cinsinden bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Tatar hanımeli</span>

Lonicera tatarica, Tatar hanımeli olarak bilinen bir hanımeli türüdür. Sibirya ve doğu Asya'nın diğer bölgelerine özgüdür Lonicera tatarica'nın Himalayalar'da da yetiştiği bilinmektedir ancak Kuzey Amerika'da yaygın tanıtılan tür ve zehirli ot olarak daha iyi bilinir. Hanımeli, her iki yarım kürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Kuzey Amerika'da bulunan birkaç egzotik çalı hanımelinden biri olan bu bitki, 1752'de süs bitkisi olarak tanıtıldı. Kıtanın batısında, Alaska ve Kaliforniya'ya kadar bilinir, burada kolayca bozulan doğal ortamlarda yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.

<i>Euphorbia trigona</i>

Euphorbia trigona, Euphorbia cinsine bağlı bir bitki türüdür.