İçeriğe atla

Melilla bayrağı

Melilla bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Melilla
Kabul tarihi14 Mart 1995
Oran2:3

Melilla bayrağı, Afrika kıtasının kuzey kıyısında bulunmasına rağmen İspanya'ya bağlı olan özerk bir şehir olan Melilla'nın 1995 yılından bu yana resmî bayrağıdır.

Bayrağın zemini mavi renk olup, tam ortasında Melilla şehrini resmî arması bulunmaktadır. Armanın her iki yanında, İspanya armasında da bulunan Herkülün Sütunları yer almaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Türkiye arması</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal amblemi

Türkiye arması, pasaportlarda, kimlik kartlarında ve dış temsilciliklerde kullanılan sembol olan ay yıldızdır. Arma, Fransa arması ve diğer bazı ülkelerin armasında olduğu gibi yasal olarak düzenlenmemiştir, bu yüzden de facto olarak kullanılmaktadır. Kullanılan renkler ve bazen ay yıldızın baktığı yön farklılık gösterebilmektedir. Çeşitli devlet kurumlarında kırmızı zeminde beyaz ve kimlik kartlarında turkuaz zeminde kırmızı ay yıldız kullanılır. 1930'lardan başlayarak kullanılan eski nüfus cüzdanlarında beyaz zeminde kırmızı olarak sola bakan ay yıldız kullanılmıştır. Türk pasaportlarının kapağında altın sarısı ay yıldız bulunur. Elçilik girişlerindeki panolarda altın sarısı zemin üzerinde kırmızı ay yıldız vardır.

<span class="mw-page-title-main">Septe</span> İspanya Krallığına bağlı, özerk il statüsünde bir şehir.

Septe, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağıdır. İspanyol anayasasına göre Melilla ile birlikte özerk il statüsündedir. Fas sınırı ile çevrili olan şehir 19 km²'dir. Akdeniz'e 20 km sahili olan şehrin Fas'la olan sınırı 8 km'dir. İber Yarımadası'na 14 km mesafededir. 1415 yılında önce Portekizliler tarafından ele geçirilen şehir 1580 yılında İspanyol toprağı olmuştur. Nüfusu 1998 verilerine göre 72.117 kişidir. Bu nüfusun 54.000'i Hristiyan, 16.000'i Müslüman, 600 ilâ 700'ü Musevî ve 500 kadarı da Hindu'dur. 2010 yılı nüfusu ise 80.579 kişi olmuştur. Farklı dinlerin olması şehirde farklı kültürlerin oluşmasına da yol açmıştır. Resmî ve özel yaşamda dört kültür barış içerisinde uyumlu olarak yer almaktadır. Juan Jesús Vivas Lara şehrin hem başbakanı hem de belediye başkanıdır. Fas, Septe ile birlikte Melilla'yı da İspanya'dan istemektedir. Septe'de İspanyolca ve Arapça konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Melilla</span> İspanya Krallığına bağlı özerk il statüsünde bir şehir.

Melilla, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağıdır. İspanyol anayasasına göre Ceuta (Septe) ile birlikte özerk il statüsündedir. Fas sınırı ile çevrili olan şehrin yüzölçümü 20 km²'dir. Nüfusu 86.384'tür. Juan José Imbroda Ortíz şehrin hem başbakanı hem de belediye başkanıdır. Fas, Melilla ile Ceuta'yı İspanya'dan istemektedir. Kent 1497'den beri İspanyol egemenliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hırvatistan Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Hırvatistan bayrağı üç eşit yatay alandan oluşmaktadır. Bu yatay alanlar Pan-Slav renkleri olan kırmızı-beyaz-mavi renkleriyle bezenmiştir. Hırvatistan bayrağı 21 Kasım 1990 yılında tasarlanmıştır. Bayrağın ortasında kırmızı-beyaz ağırlıklı askerî arma vardır. Armada 25'e bölünmüş kırmızı-beyaz kareler vardır. Armanın üst kısmında ise beş tane sembol vardır. Soldan sağa sırayla;

  1. Yukarı bakan ay - altı köşeli yıldız motifi
  2. Şeritli motif
  3. Üç figürlü motif
  4. Keçi motifi
  5. Sansar ve altı köşeli yıldız motifi
<span class="mw-page-title-main">Melilla Havalimanı</span> Afrikada İspanyanın bir yerleşim bölgesi olan Melillada bulunan havaalanı

Melilla Havalimanı İspanya'nın Melilla kentinde bulunur. Havalimanı İspanya ile Fas sınırı yakınlarındadır. 1969'da açılmıştır. BAe-146 uçağı 1998'de Melilla'ya yaklaşırken bir tepeye çarptı ve bölgede yaşayan 38 kişi öldü. 17 Ocak 2003'te Air Nostrum'a ait Fokker 50 cinsi uçak pistin üstünden geçti ve parçalandı. 9 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Rif Savaşı</span>

Rif Savaşı, İspanya ile Fas'ın Rif ve Cibela kabileleri arasında yapılan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ bayrağı</span> Ulusal bayrak

Karadağ Bayrağı, Karadağ devleti resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peñón de Vélez</span> Fas ile doğrudan bağlantısı bulunan İspanyol egemenliğindeki yarımada

Peñón de Vélez ya da Peñón de Vélez de la Gomera, Fas'ın Kuzey Afrika sahil şeridi üzerinde, ana karadan küçük bir kanal ile ayrılan İspanya'ya bağlı bir adadır. Sadece küçük bir askerî birlikten ibaret olan nüfusun yaşadığı ada, aynı kıyı şeridi üzerinde İspanya'ya bağlı bir diğer nokta olan Melilla'dan yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya arması</span> Ulusal arma

İspanya arması, İspanya devletince günümüzde kullanılan arma. Armanın ortasında bulunan kalkan içindeki semboller geçmişteki İspanyol Krallıklarını, Taç İspanyol Monarşisini, sol ve sağ köşelerde bulunan destekler İspanya'nın coğrafi konumunu simgelemektedir. Arma 1981 yılında devlet tarafından onaylanıp resmiyet kazanmıştır. Ayrıca arma İspanyol bayrağında da aynı şekilde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ekvator Ginesi bayrağı ilk olarak 12 Ekim 1968 yılında göndere çekilmiş, 1973 ile 1979 arası kullanılan farklı armalı bayraktan sonra 21 Ağustos 1979 tarihinde günümüzdeki hâli ile yeniden ülkenin resmî bayrağı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala bayrağı</span> Ulusal bayrak

Guatemala bayrağı, Guatemala'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Ekvator Ginesi arması</span> Ulusal arma

Ekvator Ginesi arması, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda arması</span> Ulusal arma

Ruanda arması, Afrika ülkesi Ruanda tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Arma, ülkede 01 Ocak 2002 tarihinde ülke bayrağı, ulusal marşı ile birlikte armanın da değiştirilmesi sonucu ülkenin resmî arması olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ceuta arması</span> Ulusal arma

Ceuta arması, Afrika kıtasına bağlı olan ancak Avrupa ülkesi İspanya'ya bağlı özerk bir bölge olan Ceuta tarafından kullanılan resmî armadır.

<span class="mw-page-title-main">Melilla arması</span> Ulusal arma

Melilla arması, Afrika kıtasına bağlı olan ancak Avrupa ülkesi İspanya'ya bağlı özerk bir bölge olan Melilla tarafından kullanılan resmî armadır.

<span class="mw-page-title-main">Ceuta bayrağı</span>

Ceuta bayrağı, Afrika kıtasının kuzey kıyısında bulunmasına rağmen İspanya'ya bağlı olan özerk bir şehir olan Ceuta'da 1415 yılından bu yana kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Kanarya Adaları bayrağı</span> bayrak

Kanarya Adaları Bayrağı, Fas'ın batısında İspanya'ya bağlı, Atlas Okyanusu'nda yer alan takımadalar devleti olan Kanarya Adaları tarafından 16 Ağustos 1982 tarihinde kullanılmaya başlayan bayraktır. Üçrenkli şekilde tasarlanan bayrakta sırasıyla beyaz, mavi ve sarı şeritler bulunur. Ülke armasının bayrağın ortasına konularak kullanıldığı versiyonu da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte bayrağı ve arması</span> bayrak ve arma

Mayotte bayrağı terimi, Afrika kıtasına bağlı bir ada konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan Fransa Denizaşırı ili olan Mayotte tarafından kullanılan bayrağı tanımlamaktadır. Fransız sömürgesine girdiği dönemden beri Fransa bayrağı göndere çekili olan bu denizaşırı ilin kendine ait de bir bayrağı bulunsa da uluslararası arenada kullanılmamaktadır.