İçeriğe atla

Melike Hatun Camii

Koordinatlar: 39°56′11″K 32°51′20″D / 39.93639°K 32.85556°D / 39.93639; 32.85556
Melike Hatun Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Koordinatlar39°56′11″K 32°51′20″D / 39.93639°K 32.85556°D / 39.93639; 32.85556
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)Hilmi Şenalp
Mimari türCami
Mimari biçimKlasik Osmanlı
İnşaat başlangıcı2013
Tamamlanma27 Ekim 2017
Özellikler
Kapasite7000
Kubbe yüksekliği (dış)47 metre
Kubbe çapı (dış)27 metre
Minare sayısı4
Minare yüksekliği72 metre

Melike Hatun Camii, Ankara'nın merkezinde, Ulus semtinde bulunan bir camiidir.

Cami adını 14. yüzyılda Ankara'da yaşamış ve hayratıyla Osmanlı döneminde Ankara'nın sosyal ve dinî hayatına katkılar sağlamış olan Melike Hatun'dan alır.[1] 27 Eylül 2017'de ibadete açıldı. Yapımı dört yıl süren caminin mimarı Hilmi Şenalp'tır.

Mimari özellikleri

Osmanlı, Selçuklu ve modern cami mimarisini birleştiren caminin ibadet alanı yedi bin kişiliktir. Üç şerefeli dört minaresi vardır. Kubbesinin çapı 27 metre, yüksekliği ise 43 metredir. Ana kubbesinin üzerinde metre 20 santimetre yüksekliğinde bir alem bulunur.[2] Giriş kapılarının üzerinde altın varak, bağ, sedef ve fildişi işleme kitabeler yer alır.

Tartışmalar

Caminin açılışı, dönemin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştır. Açılışta, caminin Ankara için bir simge olacağını söyleyen Erdoğan'ın "Bilhassa tek parti döneminde Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği, inkarı mümkün olmayan bir gerçektir." şeklindeki sözleri[3][4] nedeniyle cami inşası "Cumhuriyetin kent dizaynına karşı atılmış Yeni Osmanlıcı bir adım" olarak yorumlanmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Çınar, Hüseyin (2019). "Ankara'da Hayırsever Bir Sultan: Melike Hatun.Vakıf Kuran Kadınlar". Vakıf Kuran Kadınlar Sempozyumu Bildiri Kitapçığı, 11 Mayıs 2018. Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  2. ^ "Melike Hatun Camii Nerede? Melike Hatun Camisi Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi". Hürriyet. 15 Eylül 2020. 19 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2023. 
  3. ^ "Ulus'ta Melike Hatun Camisi açıldı". Anadolu Ajansı. 27 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  4. ^ "Melike Hatun Camii dualarla ibadete açıldı…". Diyanet. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  5. ^ ""Mimarî yapılar, ideolojilerin kamusal alandaki en güçlü göstergeleridir" - K24". T24. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Ulu Camii</span>

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarından olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

Bali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Bali Paşa caddesi Hoca Efendi sokağındadır. Kesmetaştandır ve minaresi klasik olarak sağındadır. II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Balı Paşa'nın başlattığı ve bitiremediği camiyi karısı Hüma Sultan 1504'te tamamlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Camii</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan cami

Cihangir Camii, Beyoğlu, Pürtelaş mahallesinde, Cihangir yokuşundadır. İlk cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılmıştı (1559). Sonra cami deprem ve yangınlarda defalarca yıkılıp yapılmış, en son 1889'da II. Abdülhamid yenilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

Kurbankulu Hacı Camii, Türkmenistan'ın Merv kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2009 yılında tamamlanmış olup adını Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'dan almaktadır. 2,500 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Merkez Camii</span> Almanya Köln de camii

Köln DİTİB Merkez Camii, Köln şehrinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Beştepe Millet Camii</span>

Beştepe Millet Camii veya Millet Camii, Ankara ilinde, Yenimahalle ilçesinde, Beştepe mahallesinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ikametgâhı olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yer alan bir camidir. 3 Temmuz 2015'te ibadete açılmıştır. Açılışı Cuma namazından hemen önce olmuştur. Cami, her birinde iki şerefe olan 60 metre yükseklikteki dört minareye sahiptir. Oturum alanı 5117 metrekaredir ve bir ana kubbe dört yarım kubbeyle örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Melike Hatun Sultan</span> 14. yüzyılda Ankarada yaşamış Türk hayırsever

Melike Hatun Sultan, 14. yüzyılda Ankara'da yaşamış bir hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Camii</span> İstanbulda bir cami

Mimar Sinan Camii, İstanbul'un Ataşehir ilçesinde bulunan bir camidir. 2012 yılında açılışı yapılmıştır.