İçeriğe atla

Melik Ajdar Türbesi

Melik Ajdar Türbesi veya Cicimli Türbesi, Azerbaycan'ın Laçın bölgesinin Cicimli köyünde bulunan türbe.

Bilimsel araştırmalara göre 12-13. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Anıt, sekizgen dış cepheye ve dairesel plana sahip olsa da, arkaiklik açısından benzer planlı türbeler içerisinde dikkat çekiyor. 2020 yılında Azerbaycan ordusunun Ermenistan kontrolündeki toprakları almasından sonra ilk kez video blog yazarı Er-Toğrul ve video yönetmeni Şahmar Seferoğlu, türbenin yeni fotoğraflarını çekti.

Tarihi

Türbe üzerinde kitabe bulunmadığından ne zaman inşa edildiğini tespit etmek zordur. Melik Ajdar anıtını ilk kez gören ve hakkında makale yayınlayan İ. Şeblik, bu yapının Selçuklu dönemine ait olduğunu kaydediyor. Bu da bina tarihini yaklaşık olarak 12. yüzyıla veya 13. yüzyılın başlarına kadar götürüyor.[1]

Anıtın bazı detayları Kubadlı'nın Demirciler köyündeki mezarlarda kullanılanlarla aynıdır. Bazı araştırmacılara göre anıtın 13. yüzyılın sonunda, yani İlhanlılar döneminde inşa edilmiş olması daha inandırıcı görünüyor.[2] Malik Ajdar Türbesi anıtsal bir eser değil, halk mimarisinin - mimari folklorunun değerli bir örneğidir. Video blog yazarı Er-Toğrul ve video yönetmeni Şahmar Seferoğlu, Laçın bölgesinin işgalden kurtarılmasının ardından ilk kez türbenin fotoğraflarını çekmiştir.[2]

Mimari özellikleri

Bu türbenin diğer Azerbaycan türbelerinden farkı hacim yapısıdır. Plan olarak sekizgen bir yapıya sahip olmasına rağmen Melik Ajdar türbesi dışarıdan geometrik bir hacim olarak değil tamamen farklı bir plastik şekilde algılanmaktadır. Malik Ajdar türbesinin planı içten daire, dıştan sekizgendir. Türbenin duvarları dikey çizgilerle çözülmediği için anıtın köşeleri kavisli çizgilerle işlenmiş, türbenin silueti yumuşak çizgilerle çerçevelenmiştir. Malik Ajdar Türbesi'nin genel şekli bir parabole benzemektedir. Bu parabolün yüzeyleri arasındaki çizgiler oyulmuş çıkıntılarla işlenmiştir.[3]

İçeride iç duvar yüzeyi dikey olarak 1,5 metre yüksekliğe kadar yükseliyor ve daha sonra kavisli bir dışbükey yüzey haline geliyor. Zemin yüzeyinden 7,5 metre yükseklikte, duvar yüzeyinden hafifçe çıkıntı yapan basit profilli bir korniş üzerine inşa edilen parabolik kubbe, iç mekanı kapatmaktadır. İç duvarın giriş kapısına bakan güney kısmında sığ bir niş bulunmaktadır. İç duvarlar çeşitli görsellerin yer aldığı sıva ile kaplanmıştır. Türbenin iç tabanı ile dış platformun seviyesi aynıdır. Türbenin içi kubbenin tabanındaki dört küçük pencereyle aydınlatılmaktadır. Azerbaycan'ın sekizgen mezarlarında külliyat genellikle saf prizmatik bir hacim olarak çözümlenir. Cicimli türbesinin sekizgen gövdesi bunlardan farklı olarak dışbükey kesimli piramit şeklindedir.[4]

Vücudun tüm yüzleri iyi yontulmuş büyük taş levhalarla kaplıdır. Sütunların kare başlıkları kornişle desteklenmiştir. Daha önce kornişin üzerine sıralanan taş dişlerin kubbeyi çevrelediği izlerden anlaşılmaktadır. Türbenin dikdörtgen açıklıklı giriş kapısı yapının kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısının üzeri sivri kemer şeklinde bütünüyle taştan bir arşitravla örtülüdür. Bordüründe oyma at figürünün izleri görülmektedir.[1]

Bu anıtın mimari özelliklerinde geleneksel sekizgen mezarlardan uzaklaşılarak tamamen özgün bir mimari örneği oluşturulduğu görülmektedir. Genel görünümü ve imajının göçebe halkların anavatanını hatırlatması hiç de şaşırtıcı değil. Konut inşaatları ile diğer yapılar, özellikle de anıt yapılar arasında bağlantı olması, mimarlık tarihinde sık karşılaşılan, daha doğrusu yaygın bir olgudur. Sonuç olarak anıtın genel görünümü Türkler arasında yaygın olan yurt yapısını hatırlatmaktadır.Çeşitli araştırmacıların da gözlemlediği gibi Cicimli türbesi, yukarıya doğru eğilen prizmatik kapasitesi, parabolik kubbesi, yanlarındaki ince çubuk benzeri sütunlarıyla bir göçebe çadırının simülasyonu yapılarak oluşturulmuştur. Türbenin hem dışı hem de içi sağlam olup, gövde ile kapak arasında neredeyse hiçbir geçiş bölgesi bulunmamaktadır. Birbirlerinden yalnızca kalınlığı teneke çubuklara eşit olan taş kuşaklarla ayrılırlar. M.S. Bulatov'un anlatımına göre, "anıtı diken mimar, binanın siluetini çizmek için elipsten yararlanmıştır."[5]

Melik Ajdar Türbesi'nin bir diğer ilgi çekici özelliği ise giriş kapısının üzerinde ve giriş kapısının sağ ve sol taraflarında yer alan taş oymalardır. Bu taş oymaların 3 boğayı da tasvir ettiği söyleniyor. Son derece etkileyici bir üslupla resmedilen bu boğa resimleri, anıtın sanatsal özelliklerini zenginleştirirken aynı zamanda hayvan resimlerinin Azerbaycan'da beklenenden daha yaygın olduğunu da gösteriyor.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "Melik Ajdar Mausoleum" (İngilizce). mct.gov.az. 2 Ekim 2020. 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  2. ^ a b "Азербайджан показал достопримечательности Лачина" (Rusça). vestikavkaza.ru. 18 Ocak 2020. 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  3. ^ Laman Ismayilova (20 Ekim 2020). "Azerbaijani monuments in Armenian occupation" (İngilizce). azernews.az. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  4. ^ "Məlikəjdər türbəsi" (Azerice). virtualkarabakh.az. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  5. ^ a b Nahid Məmmədov (2015). İşğal altındakı tarixi-dini abidələrimiz (PDF). Baku. s. 50. ISBN 978-9952-490-95-4. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Melikgazi Türbesi</span> Danişmend Ahmed Gazinin, Tokatın Niksar ilçesinde bulunan Türbesi

Melikgazi Türbesi, Tokat ili Niksar ilçesinde bulunmaktadır. Niksar'ın fatihi Danişmendliler'in kurucusu olan Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi olmuştur. Danişmend Gazi fetihten sonra Niksar'ı sahil Rumlarına karşı mücadelede kendisine hem bir üs hem de bu devletin başkenti olarak seçmiştir. Melik Gazi Türbesi Kayapaşa mahallesinde ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zengîler</span>

Zengîler, 12. ve 13. yüzyıllarda Mezopotamya ve Suriye'de hüküm sürmüş Türk devletidir. İlk hükümdarı İmâdüddin Zengî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

Bali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Bali Paşa caddesi Hoca Efendi sokağındadır. Kesmetaştandır ve minaresi klasik olarak sağındadır. II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Balı Paşa'nın başlattığı ve bitiremediği camiyi karısı Hüma Sultan 1504'te tamamlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Selim Camii</span> Kanûnî Sultan Süleymanın babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırdığı cami

Yavuz Selim Camii Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Vagif Anıt mezarı</span>

Vagif Anıt mezarı, Karabağ Hanlığı veziri olan ünlü şair ve ünlü devlet adamı ve diplomat Molla Penah Vâkıf'in onuruna inşa edildi. Şuşa şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Bey Türbesi</span>

Zeynel Bey Türbesi, Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi türbe. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın 1473'te Otlukbeli Savaşı'nda ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Türbesi</span>

Şirvanşahlar Türbesi, Şirvanşahlar Sarayı'nın alt avlusunda bulunan üç binadan biridir. Mezarın tepesinden bakıldığında, kesme yıldızlarla süslenmiş ve altıgen kubbeyle tamamlanan dikdörtgen gibi görünüyor. Orta Çağ'da kubbe üzerindeki yıldız şeklindeki eğimlere mavi renkli bir taş yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berde Türbesi</span>

Barda Türbesi, Barda, Azerbaycan'da bulunan anıt mezar. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan nadir anıtlardan biridir. Bir kerpiç duvar ile çevrili küçük kare şeklinde bir bölge içinde almaktadır. Türbenin mimarı Ahmed Nahçıvanidır.

Ayas Paşa Türbesi, Ayas Mehmet Paşa Türbesi, İstanbul, Eyüpsultan ilçesi, Eyüp Sultan Camii arkasında Bostan İskelesi'ne açılan kapının sağında kalmaktadır. Etrafı türbe ve mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf bin Küseyir Türbesi</span>

Yusuf bin Küseyir Türbesi, 1161–1162 yıllarında Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde inşa edilmiş türbe. Türbenin mimarı Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Günbed Türbe</span>

Üç Günbed Türbe, İran'da, Batı Azerbaycan'ın Urmiye şehrinde bulunan Selçuklu döneminde yapılmış bir türbedir. Urmiye Gölü kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Nahçıvan)</span>

İmamzade Türbesi veya Nahçıvan İmamzadesi, Azerbaycan'ın Nahçıvan şehrinde bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi</span>

Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi Muhamed Şah Bey'in annesi Acağan Bey'in kızı Bivede Sultan'ın muhtemelen XIV. yüzyılın sonları - XV. yüzyılın başlarında arasında inşa edilmiş türbesidir. Mezarlık toprakları Eski-Yurt'ta Çuruk-Su Nehri'nin alt kısmında yer alıyor. Şu anda, alan özel haneler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızlar Bey Türbesi</span>

Kızlar Bey Türbesi veya Açık Türbe, Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 16-17. yüzyıllardan kalma bir Osmanlı türbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mirali Türbesi</span>

Mirali Türbesi Füzuli ilçesine bağlı Kurdlar ve Aşağı Veyselli köyleri arasındaki Orta Çağ'dan kalma nekropolün yakınında bulunan tarihi ve mimari bir anıttır. Anıtın kime ithaf edildiği, mimarı ve banisinin kim olduğu ve kesin inşa tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Anıt, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 2001 tarihli kararıyla 132 numara ile ulusal öneme sahip taşınmaz tarihi ve kültürel anıtlar listesine dahil edilmiştir.