İçeriğe atla

Meliha Terzioğlu

Meliha Terzioğlu
DoğumMeliha Cevdet (İnay)
16 Temmuz 1915(1915-07-16)
Soma, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm14 Mart 1995 (79 yaşında)
İstanbul, Türkiye
EğitimÜsküdar Amerikan Kız Lisesi
Wellesley Koleji
Yale Üniversitesi
EvliliklerNazım Terzioğlu
Çocuk(lar)Tosun Terzioğlu
Kariyeri
DalıFizyoloji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Meliha İnay Terzioğlu (16 Temmuz 1915, Soma-14 Mart 1995, İstanbul), Türk fizyolog.

Solunum regülasyonu, hipotermi ve alyuvar yapımını sağlayan eritropoez mekanizması üze­rine çalışmaları vardır.[1] Türkiye'de fizyoloji alanının gelişmesinde ve biyofizik disiplinin kurulmasında önemi rol oynamışır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalının kurucusudur.

Yaşamı

1915 yılında Soma'da doğdu. Babası, Somalı tüccar Ahmet Cevdet Bey, ananesi Gılman Hanım'dır.[2] Ailenin üç kız çocuğunun en büyüğü idi. İlköğrenimini Soma'da başladı. On yaşında Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim görmek üzere İstanbul'a gitti. 1934 yılında mezun oldu ve aldığı bursla yüksek öğrenim görmek için ABD'ye gitti.[2]

1935 yılında Massachusetts eyaletindeki Wellesley Koleji'nde biyoloji alanında yüksek lisansını tamamladı ve Maarif Vekaleti bursu ile Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden doktora eğitimine başladı. Üç yıl sonra "The relation of thymus gland to growth in albino rat” (“Albino sıçanında timüs bezinin büyümeyle ilişkisi”) doktorasını tamamladı.

1938 yılında Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Fizyoloji Enstitüsü'nde asistan olarak göreve başladı. Enstitü'de Hans Winterstein ile solunum fizyolojisi üzerine çalıştı. 1941'de aynı üniversitede Matematik Enstitüsü'nde asistanlık yapmakta olan Nazım Terzioğlu ile evlendi. Ertesi yıl oğulları Tosun dünyaya geldi.[2]

Meliha Terzioğlu, 1944 yılında doçent; 1949 yılında profesör unvanını aldı. Türkiye'de fizyoloji alanının gelişmesinde, biyofizik dersinin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim programına katılmasında ve çok sayıda fakültede biyofizik bilim/anabilim dallarının kurulmasında önemli rol oynadı.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde 1965 yılında kurulan biyofizik kürsüsünün başkanı olan Meliha Terzioğlu, 1967 tarihinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kurulması üzerine yeni kurulan fakültede göreve başladı ve orada Fizyoloji Anabilim Dalını kurdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalından 1994 yılında emekli oldu. 1998'e kadar ders vermeye devam etti.

Terzioğlu, 1960’lı yılların sonlarında Robert Koleji mütevelli heyetinde yer almış; 1970 tarihinde kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin kurucularından birisi olmuş ve 1970-1994 yılları arasında başkanlığını yürütmüştür.

Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından 1989 yılında yayımlanan Yirminci Yüzyılın Önde Gelen Kadınları adlı eserde kendisine yer verilen Meliha Terzioğlu, Türkiye Bilimler Akademisi tarafından 1995 yılında “şeref üyesi” seçildi. 14 Mart 1995 tarihinde öldü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir amfiye adı verilmiştir.

Eserleri

  • Fizyoloji Dersleri (Hans Winterstein ile), 1953
  • Fizyoloji Ders Kitabı, 1957
  • Fizyoloji Ders Kitabı (Lütfi Çakar ile), 1989
  • Fizyoloji Praktikumu, 1964

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Meliha Terzioğlu". Hipokrasit.com 5 Aralık 2017. 10 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c Nesipoğlu, Gamze. "Prof. Dr. Meliha Terzioğlu (1915-1995): Türkiye'de Fizyoloji Alanına Kazandırdıklarıyla "Yirminci Yüzyılın Önde Gelen Kadınları"ndan". Nobel Medicus, Cilt 14, Sayı 3, Eylül 2018. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tıp Fakültesi</span> İstanbul Üniversitesine bağlı tıp fakültesi

İstanbul Tıp Fakültesi, Türkiye'nin en eski üniversitesi İstanbul Üniversitesine bağlı, Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir. İstanbul Tıp Fakültesi Osmanlı'nın 1827'de kurulan ilk tıp fakültesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamıdır. Üniversite reformuyla kurulmuş ilk tıp fakültesidir. Türkiye'de modern tıbbın gelişimine öncülük etmiş, sayısız hekim ve bilim insanı yetiştirmiştir. Fatih ilçesinin Çapa semtinde yer almasından dolayı halk arasında Çapa Tıp Fakültesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Sözen</span> Türk politikacı

Nurettin Sözen, Türk hekim ve siyasetçidir.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Büyükçekmece Yerleşkesinde bulunmaktadır. İstanbul'da faaliyet gösteren tek veteriner fakültesidir. Öğrenciler 5 yıllık eğitimin sonunda yüksek lisans derecesiyle mezun olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İstanbul Üniversitesine bağlı olup Türkiye'nin ilk diş hekimliği fakültesidir. Elli yıldan uzun bir süre diş hekimliği eğitimi veren tek kurum olarak görev yapmıştır. Dolayısıyla, çağdaş Türk diş hekimliğinin başlaması ve gelişmesinde birincil temel rol oynamıştır. 1908 yılında kurulan Darülfunun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi'nin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

Oğuz Polat,, Türk hekim, yazar.

Rauf Saygın, Türk doktor ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi</span>

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi'nin 13 fakültesinden biri olarak 2007 yılında Kastamonu'da kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ne 2007-2008 öğretim yılında biri okul birincisi kontenjanından olmak üzere 21 öğrenci alınarak öğrenime başlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'nde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler 361.730 taban puanla kontenjanlara yerleşmişlerdir. ÖSS taban puanlarına göre Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Türkiye genelinde 72 tıp fakültesi arasında 6. sırada yer almıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

Serdar Erdine, Türk doktor.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Trabzon ilindeki ilk tıp fakültesidir. Resmî olarak 1973 yılında kurulmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinin en eski ve en büyük tıp fakültesidir. Ayrıca Türkiye'de teknik üniversite bünyesinde bulunan ilk ve tek tıp fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1992 yılında Manisa'da kurulan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

Mustafa Sait Gönen Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Serpil Bulut Türk akademisyen, tıp doktoru ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.

Hans Winterstein, Alman fizyologdur. 1941'den itibaren de Türk vatandaşı olmuştur. 1911'den 1927'ye kadar Rostock'ta, 1927'den 1933'e kadar Breslau'da ve 1934'ten 1953'e kadar Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nde çalıştı. 1956'dan itibaren Münih Üniversitesi'nde misafir profesör olarak bulundu.