İçeriğe atla

Meliha Doğuduyal

Meliha Doğuduyal
Doğum1959 (64-65 yaşında)
İstanbul
Meslekbesteci, piyanist
Tanınma nedeni[1] Hasret
Tutku
Perge'de Akşamüstü
İkarus
Abime

Meliha Doğuduyal (d. 1959 İstanbul), Türk senfonik müzik bestecisi ve piyanisttir.

Yaşamı

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Babası müzikolog ve tromboncu Mahmut Doğuduyal'dır.[2] Müzik öğrenimine beş yaşında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda piyano öğrenimi ile başladı. Ergican Saydam ve Ferdi Statzer'in öğrencisi oldu.[2] Atatürk Deneme Lisesi'nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano bölümünde Suna Erel ve Mine Öğüt ile çalıştı. Ardından aynı konservaturda kompozisyon bölümüne devam etti; İlhan Usmanbaş ve Adnan Saygun'un öğrencisi oldu. Bir yandan da Ayşegül Sarıca'nın ustalık kurslarına katıldı.[3] 1986 yılında konservatuvardan mezun oldu. Kazandığı bir bursla 1991'de Hollanda'ya gitti. Lahey Krallık Konservatuvarı'nda Theo Loevendie ile kompozisyon, Louis Andriessen ile analiz çalışarak yüksek lisans öğrenimini 1993'te tamamladı.

Yapıtları İngiliz, Alman, Rus, İspanyol, Hollandalı, Amerikalı ve Avusturyalı müzisyenler tarafından yorumlanan besteci,[4] 1978-83 yılları arasında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda korrepetitörlük yaptı. 1984-1991 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun konuk piyanisti ve müzik direktörü olarak görev aldı. 1993-1996 arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda piyano, solfej ve armoni dersleri verdi. 1996'dan bu yana serbest piyanist ve besteci olarak çalışmalarını sürdürür. Sanatçının oda müziği ve piyano yapıtlarının yanı sıra film ve tiyatro müzikleri de bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "Works". Melihadoguduyal.com. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 
  2. ^ a b Erkin, Leyla O. "Devlet Konservatuvarlarında Verilmekte olan Viyola Eğitiminde Çoksesli Türk Müziği Eserlerin Yeri ve Önemi" (PDF). Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2012. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 
  3. ^ Meliha Doğuduyal Kişisel web sitesi (İngilizce)[]
  4. ^ Görgülü, Özlem. "20. Yüzyıl Çağdaş Türk Müziği'nde Viyola Repertuvarı". Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2006. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

Ali Mithat Fenmen, Türk besteci, piyanist.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

İlteriş Sun, Müzisyen ve Müzik Eğitmeni.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

Emre Dündar, Türk besteci, piyanist ve çizerdir.

Yüksel Koptagel Kerven, Türk besteci, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tarcan</span>

Bülent Tarcan, Türk besteci, tıp doktorudur.

Mehmet Nemutlu,, Türk çağdaş müzik bestecisidir.

Ali Özkan Manav, Türk besteci ve eğitimci.

Mesruh Savaş, Türk besteci ve akademisyendir.

Betin Güneş, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, tromboncu.

Prof. Cengiz Tanç Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş Yakartepe</span>

Güneş Yakartepe, Türk piyanist, kompozitör.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

Babür Tongur, Türk besteci, orkestra şefi ve eğitmen. Babür Tongur döneminin etkin ve etkili bestecilerindendir. Orkestra, oda müziği ve solo yapıtları yurt içi ve yurt dışında seslendirilmiş besteci, birçok tiyatro müziğine de imza atmıştır. 1980'lerde etkin olarak sahnelerde yer alan Tiyatro Orkestrası'nın (1979-1990) kurucusudur. Bu orkestranın şefi olarak Türkiye'de Batı Yakasının Hikâyesi, İç Kuruşluk Opera gibi birçok çağdaş eserin ilk çalınışlarını yönetmiştir.

Evrim Demirel, Türk besteci ve piyanist.